20.–27.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][6]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - World ranking

McIlroy nousee vuosien tauon jälkeen maailmanykköseksi – ”vallanvaihtumisia” odotettavissa tiuhaan tahtiin

Nousu maailmanlistan kärkeen on aina upea asia tähtipelaajan uralla. Rory McIlroy tekee sen ensi maanantaina jo kahdeksannen kerran. Kuva: Getty Images

Rory McIlroy on hyvää vauhtia jättämässä Sir Nick Faldon kakkoseksi kaikkien aikojen eurooppalaistilastossa.    

Rory McIlroy on kapuamassa tulevalla viikolla golfin maailmanlistan ykköseksi ensimmäisen kerran yli neljään vuoteen. Edellisellä valtakaudellaan McIlroy ehti olla OWGR-listan kärjessä vain viikon, kun Jason Day kiilasi hänen edelleen 20. syyskuuta, 2015.

McIlroy siirtyy listakärkeen, vaikka viettää parhaillaan väliviikkoa. Valtikkansa pohjoisirlantilaiselle luovuttaa Brooks Koepka, joka niin ikään lähiaikojen mahdollisen listaykkösen Jon Rahmin tavoin ei kilpaile tällä viikolla.

Maailmanlistan pistekertymä heijastelee kahden edellisen vuoden pelitapahtumia, jolloin viikosta toiseen pelaajan saldosta putoaa kisoja pois vanhemmasta päästä. Tämä selittää, miksi listajärjestyksen määrittelevä pistekeskiarvo voi kohentua, vaikka pelaaja seuraisi muiden esityksiä omalta sohvaltaan.

Nyt Koepkaa 0,2 pistettä perässä olevan McIlroyn nousu kärkeen on äärimmäisen niukka, sillä seuraavan päivityksen jälkeen hänen pistekeskiarvonsa on vaivaiset 0,03 pistettä yhdysvaltalaista korkeampi.

Koska McIlroy pelasi kahden vuoden takaisessa Pebble Beachin kilpailussa, johon ei siis nyt osallistu, hänen jakajansa eli kahden vuoden kilpailumäärä putoaa yhdellä. Tämä nostaa automaattisesti pohjoisirlantilaisen pistekeskiarvoa. Kun Koepka vastaavasti ei pelannut Pebble Beachilla tuolloinkaan, hänen jakajansa pysyy ennallaan.

McIlroy sanoi hiljattain, että mahdollinen kiipeäminen maailmanlistan ykköseksi hoituu omalla painollaan: ”Se on sivutuote siitä, että on pelannut toistuvasti hyvää golfia. Sitä tässä on nyt hetken aikaa tullut tehtyä.”

Erityisen tiuhaa vaihtuvuus oli vuonna 2018, kun nimi listan kärjessä muuttui Justin Rosen ja Brooks Koepkan valtataistelun ansiosta kahdeksan kertaa.

Nelinkertainen major-voittaja on kutonut verkkonsa uudelleen rauhalliseen tahtiin. Hän ei mahtunut vuoden 2017 viimeisessä päivityksessä top 10:een (11:s), ja oli vuotta myöhemmin kolme sijaa ylempänä. Viime vuonna otetut neljä voittoa ja 25 kilpailun jaksossa saavutetut 19 top 10 -sijoitusta nostivat McIlroyn tukevasti listakakkoseksi.

Ystävykset Dustin Johnson ja Brooks Koepka (taustalla) ovat viettäneet maailmanlistan ykkösinä yhteistuumin 138 viikkoa. Kuva: Getty Images

Koepkan yhtäjaksoinen valtakausi ehti kestää 38 viikkoa, hänen oltua urallaan kaikkiaan 47 viikkoa listan kärjessä. McIlroy on paistatellut listaykkösenä tuplasti (95 viikkoa) Koepkaa pidempään. Ollessaan vielä kolme viikkoa kukkona tunkiolla, tulee hän ohittamaan kaikkien aikojen listalla itsensä Sir Nick Faldon.

Tämä saavutus nostaisi McIlroyn kolmanneksi eniten maailmanlistan ykkösviikkoja haalineeksi pelaajaksi, kaukana edellään Tiger Woods (683 viikkoa) ja Greg Norman (331 viikkoa).

Maailmanlistan kärkipaikka kävi viime vuosikymmenellä tuuliseksi, kun Tiger Woodsin yli viisi vuotta kestäneen valtakauden jälkeen 12 eri pelaajaa olivat eripituisia aikoja listaykkösinä. Erityisen tiuhaa vaihtuvuus oli vuonna 2018, kun nimi listan kärjessä muuttui Justin Rosen ja Brooks Koepkan valtataistelun ansiosta kahdeksan kertaa. Vuonna 2015 oltiin lähes samanlaisessa (seitsemän kertaa) tahdissa.

Vaihtuvuudesta tuskin on pulaa lähiaikoina tai lähivuosinakaan, sillä kilpailu terävimmän kärjen osalta on yhä tasaisempaa ja ennalta-arvaamattomampaa. Tämän hetken kärkikuusikosta vain Jon Rahm ei ole ollut listaykkösenä, joskin hänelle tämä mahdollisuus avautui viime viikolla konkreettisempana kuin koskaan.

Se olisi edellyttänyt voittoa Phoenix Openissa, missä Rahm joutui tyytymään yhdeksänteen sijaan. Eurooppalaisilla on nyt ensimmäisen kerran yli seitsemään vuoteen kaksi pelaajaa, jotka voivat poiketa maailmanlistan kärjessä vaikka vuoroviikoin.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje