11.–18.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][16]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Masters

Mastersin kaikkien aikojen parhaat ja huonoimmat reikätulokset muodostavat melkoisen sillisalaatin

Corey Conners teki lauantaina Mastersin historian 33. hole in onen. Kuva: Getty Images

Parhaista ja heikoimmista reikätuloksista yhteenlaskettujen kierrostulosten erotus on 129 lyöntiä!

Paras 18 reiän tulos Masters Tournamentin historiassa on 63. Ensimmäisen kerran tämän yhdeksän alle -tuloksen pelasi Nick Price vuoden 1986 kilpailun kolmannella kierroksella. Kymmenen vuotta myöhemmin Greg Norman sivusi Pricen ennätystä Mastersin avauspäivänä.

Mastersin tilastoissa virallisena huonoimpana kierrostuloksena on Charles Kunklen vuoden 1956 turnauksen viimeisellä kierroksella pelaama 95. Vuonna 2005 kilpailun ikäpresidentti Billy Casper, 73, käytti kierrokseensa 106 lyöntiä, mutta ei allekirjoittanut korttiaan.

”Ajattelin jo ennen kentälle lähtöä, etten aio allekirjoittaa korttia. Halusin vain pelata 18 reikää, ja saada sen pois tilastoistani”, Casper sanoi mainitun kierroksen jälkeen.

Korkein Mastersissa tehty yksittäinen reikätulos on 13 lyöntiä, joka on kirjattu kolme kertaa. Näistä pariin suhteutettuna heikoin on Tom Weiskopfin suoritus vuodelta 1980, jolloin hän löi viisi palloa veteen 12. reiällä (par 3). Tommy Nakajima pääsi kilpailun historian lehdille tehtyään ensimmäisenä 13 lyönnin reikätuloksen 13:lla (par 5) vuonna 1978.

”Olin poissa tolaltani, koska se oli silkkaa tyhmyyttä. En haluaisi olla yksi niistä pelaajista, joiden muistetaan tehneen korkeimman reikätuloksen Augustassa. Mutta ei se minua kuitenkaan ahdista”, Weiskopf sanoi USA Today -lehdelle muutama vuosi sitten.

Tuorein 13 on peräisin kolmen vuoden takaa, kun turnauksen voittoa puolustanut Sergio Garcia uitti 15. reiällä (par 5) viisi palloa veteen.

”En oikein tiedä, mitä sanoisin. Se oli ensimmäinen kerta, kun teen reikätuloksen 13 missaamatta yhtään lyöntiä”, Garcia kertoi vuonna 2018. Hän viittasi missaamattomilla lyönneillä laadukkaisiin suorituksiin, joiden lopputulos oli onneton pallojen valuttua viheriöltä rinnettä alas veteen.

Matalimmat reikätulokset ovat luonnollisesti par-kolmosilla syntyneet hole in onet, joita on tehty Mastersissa vuosien varrella yhteensä 33 kappaletta. Suotuisin ”holarireikä” on ollut 16, jossa on isketty 23 ässää. Parhaiten pintansa on pitänyt nelonen, antauduttuaan vain Jeff Slumanin lyönnille vuonna 1992.

Myös Golden Bellillä eli 12. reiällä on tehty ainoastaan kolme hole in onea, viimeksi vuonna 1988, jolloin asialla oli pari kuukautta myöhemmin ensimmäisen kahdesta peräkkäisestä U.S. Openistaan voittanut Curtis Strange.

Tämänvuotisessa Mastersissa on nähty kaksi holaria. Tommy Fleetwood teki näistä ensimmäisen torstaina 16. reiällä ja Corey Conners jälkimmäisen lauantaina kuudennella reiällä.

Kun lasketaan Mastersin kaikkien aikojen parhaat reikätulokset yhteen, saadaan 18 reiän saldoksi 40 (-32). Se merkitsee sitä, että par-kolmosten holareiden ja par-nelosten eaglejen lisäksi jokaisella neljällä par-viitosella on tilastoitu albatrossi. Viimeisimpänä tähän on pystynyt Louis Oosthuizen vuoden 2012 turnauksessa, jolloin hän teki Mastersin historian ensimmäisen kakkosen Augusta Nationalin toisella reiällä. Yhdelläkään par-viitosella ei ole kirjattu kahta albatrossia.

Huonoimmat reikätulokset ynnätessä kierrostulokseksi saadaan 169 (+97). Tällä kierroksella paras reikätulos pariin suhteutettuna on 17. reiän (par 4) triplabogey, joita on tilastoitu yhteensä 19 kappaletta.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje