7.7.–14.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][8]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Masters

Masters-voitto on kuuden pelaajan kauppa – vai onko?

Ian Poulter ja Tiger Woods pelasivat lauantaina yhdessä. Sunnuntaina he taistelevat perättäisissä ryhmissä Mastersin voitosta.

Voittoon nouseminen kärkikuusikon takaa vaatii joko loistavan päätöskierroksen tai säidenhaltijan apua, kenties molemmat

Vuodesta 1990 lähtien Mastersin voittanut pelaaja on lähtenyt päätöspäivään kärkiviisikossa. Viimeisten 30 Mastersin aikana voittaja on pelannut 23 kerralla päätöskierroksella kärkiryhmässä.

Näistä lähtökohdista on helppo ennustaa, että järjestyksessään 83:nnen Masters-turnauksen voitosta kamppailee sunnuntain päätöskierroksella kuusi pelaajaa. 54 reiän jälkeen he ovat neljän lyönnin sisällä toisistaan.

Francesco Molinari

70-67-66 (–13)
Masters-voitot: 0
Major-voitot: 1
Edellinen päätöskierros Mastersissa: 70 (2018, T20)

Mastersia kahdella lyönnillä johtava italialainen on tehnyt Augustassa vakuuttavaa työtä. Kolmen kierroksen aikana Molinari on kirjannut tuloskorttiinsa vain yhden bogin, avauskierroksen 11:nneltä reiältä. Silloinkin Molinari pelasti boginsa lyötyään ensin lähestymisensä veteen Augustan vaikeimmalla, yhdennellätoista, reiällä ja upotettuaan sen jälkeen seitsemänmetrisen bogey-puttinsa. Molinarin itseluottamus on ollut viime vuoden menestyksen jälkeen huipussaan, ja pelivarmuus hakee vertaistaan. Se on kova yhdistelmä Augustan sunnuntaissa, etenkin jos sääolosuhteet muodostuvat ennustetun kaltaisiksi. Italialainen lähtee sunnuntain aikaistetulle kierrokselle hienoisena ykkössuosikkina, mutta Mastersin loppuhuipennus on tilanteena omaa luokkaansa, siitäkin huolimatta, ettei viime vuoden The Open –voittajalla ole enää ensimmäisen major-voiton tavoittelun ylimääräistä painekuormaa.

Tony Finau

71-70-64 (–11)
Masters-voitot: 0
Major-voitot: 0
Edellinen päätöskierros Mastersissa: 66 (2018, T10)

64 (-8) lyönnin huippukierros nosti Tony Finaun kaukaa kärjen takaa päätöskierroksen voittotaisteluun. Lauantaina Finau oli kahdeksannen reiän eaglen jälkeen kierrostaan jo kuusi alle parin. Birdie-hanat hyytyivät takaysillä, mutta Finau onnistui pitämään bogit poissa kortistaan. Major-voittoja ei vielä ole, ja PGA Tourillakin ykköstiloja on kertynyt vasta yksi, vuoden 2016 pikkukisasta Puerto Ricosta. 29-vuotias utahilainen on kuitenkin yksi kiertueen suoritusvarmimmista pelaajista. Tällä kaudella Finau on pelannut yhteensä 12 kisaa, joissa heikoin kierrostulos on 73 lyöntiä. Viime vuoden neljässä majorissa hän oli PGA Championshipiä lukuun ottamatta kaikissa kymmenen parhaan joukossa. Mastersissa jaettu kymmenes sija irtosi 66 lyönnin päätöskierroksen ansiosta. Tänä vuonna lähtökohta on kuitenkin eri, kun Finau pelaa kärkiryhmässä Tiger Woodsin seurassa.

Tiger Woods

70-68-67 (–11)
Masters-voitot: 4
Major-voitot: 14
Edellinen päätöskierros Mastersissa: 69 (2018, T32)

Tiger Woods Mastersin päätöskierroksen kärkiryhmässä ja mukana voittotaistelussa. Sen kutkuttavammaksi asetelma ei major-turnauksessa enää tule. Sunnuntain suurin jännitys kohdistuu siihen, pystyykö Woods todella rutistamaan itsestään irti sen, mitä uran viidenteen Masters-voittoon vaaditaan. Haastajien joukko on kova vakuuttavan varmasta Francesco Molinarista viimeisen kahden vuoden aikana majoreita hallinneeseen Brooks Koepkaan. Woods on sunnuntaina mukana voittotaistelussa jo kolmannessa perättäisessä major-turnauksessaan. Viime vuoden The Open Championshipistä saldona oli lopulta kuudes sija, PGA Championshipissä Woods oli jo kakkonen. Mastersin päätöskierroksen voittotaistelussa hän on ollut viimeksi mukana kuusi vuotta sitten lähdettyään vuoden 2013 turnauksen päätöskierrokselle neljän lyönnin takaa-ajoasemassa. Edellisestä Masters-voitosta on kuitenkin aikaa jo 14 vuotta. Woods tietää yhä, miten majoreita voitetaan, ja elementit pelissä ovat kohdallaan. Woodsin osalta sunnuntain saattaa ratkaista se, miten hän epävarmassa avauspelissään lopulta onnistuu. Jos Woods osuu haastaviksi ennustetuissa olosuhteissa riittävällä tarkkuudella Augustan väylille, viides vihreä takki odottaa noutajaansa. Jos draivi lipsuu, päätöskierroksesta on luvassa vaikea.

Brooks Koepka

66-71-69 (–10)
Masters-voitot: 0
Major-voitot: 3
Edellinen päätöskierros Mastersissa: 69 (2017, T11)

Kolme edellisestä kuudesta pelaamastaan majorista voittanut Brooks Koepka näytti torstaina jälleen pelottavan vahvalta. Perjantain ja lauantain kierroksilla Koepkan korttiin kirjattiin kuitenkin kuusi bogia ja yksi tupla, mutta eroa johtavaan Molinariin on vain kolme lyöntiä. Vuorenvarman italialaisen lisäksi edellä ovat kuitenkin myös samankaltaista hyökkäävää peliä pelaavat Finau ja Woods. Neljäs voitto seitsemän majorin sisään – ja kolmas viimeisessä neljässä turnauksessa – olisi saavutuksena jo lähes historiallinen. Lyhyemmässä jaksossa neljään voittoon on yltänyt ainoastaan Tiger Woods, joka voitti kausilla 2000–2001 neljä majoria peräkkäin. Varmaa on, että Koepkan pelin heikoimman lenkin, puttaamisen, on oltava sunnuntaina vireessä, mikäli hän mielii pukea vihreän takkiin illalla ylleen. Mastersin voittaessaan Koepkasta tulisi vasta historian kahdeksas pelaaja, joka on onnistunut voittamaan jokaisen Yhdysvalloissa pelattavan majorin.

Webb Simpson

72-71-64 (–9)
Masters-voitot: 0
Major-voitot: 1
Edellinen päätöskierros Mastersissa: 67 (2018, T20)

Viisinkertaisen PGA Tour -voittajan pelitaidot tiedetään, mutta majoreissa hän on jäänyt vuodesta 2011 lähtien yhden voiton ihmeeksi. Vuoden 2012 U.S. Openin ykköstilan lisäksi 30 pelatusta majorista on saldona vain yksi top 10 -sijoitus, viime vuoden U.S. Openista. Vire on kuitenkin kohdallaan, siitä kertoo lauantain upea 64 lyönnin kierros. Simpson oli kuusi reikää pelattuaan vielä parissa, mutta rutisti viimeiset yksitoista reikää peräti kahdeksan alle parin. Onko samaan sitten eväitä sunnuntai päätöskierroksella, onkin kokonaan toinen kysymys. Mastersin loppuhuipennuksessa Simpsonilla on selvä haastajan asema, mutta mahdollisuudet ovat olemassa.

Ian Poulter

68-71-68 (–9)
Masters-voitot: 0
Major-voitot: 0
Edellinen päätöskierros Mastersissa: 69 (2018, T44)

Ian Poulterin lähtökohta päätöskierrokselle on hyvä: hänellä on sunnuntaina vain voitettavaa. Uran ensimmäinen major-voitto edellyttää erinomaista kierrosta, luultavasti myös kärkinelikon lievää epäonnistumista. Lupaava merkki Poulterin pelivireestä ja henkisestä valmiustilasta on se, että hän pelasi lauantaina mainion 68 lyönnin kierroksen Tiger Woodsin seurassa. Virheitä Poulter ei juuri tee, mutta sunnuntaina on päästävä myös hyville birdie-paikoille. Euroopan kaikkien aikojen Ryder Cup -sankareihin lukeutuvalle 43-vuotiaalle englantilaiselle Masters-voitto olisi hienon kilpauran kruunu ja huipentuma.

Vai sittenkin…?

Dustin Johnson, Louis Oosthuizen, Matt Kuchar, Justin Harding, Xander Schauffele, Rickie Fowler tai Adam Scott? Kaikki on Mastersissa mahdollista, etenkin jos sääolosuhteet todella laittavat oman mausteensa peliin. Myrskyn saapuessa pienikin etu lähtöajoissa (aikaisempi startti) voi osoittautua suureksi. Edellistä joukkoa kauempaa voittajaa tuskin tarvitsee enää haeskella, vaikka seuraavina tuloslistalla ovat muun muassa Phil Mickelson, Jason Day, Justin Thomas ja Jon Rahm. Eroa johtavaan Molinariin on kuitenkin jo seitsemän lyöntiä ja kaukana edellä ovat myös Woods, Finau ja Koepka.

Lue seuraavaksi: Molinari unelmansa kimppuun – Saako Woods italialaiselta jälleen kyytiä?

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje