9.–16.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[19][49]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Masters

Masters 2019 alkaa! – Esittelyssä 10 voittajaehdokasta

Nouseeko Jordan Spiethin nimi sunnuntaina tulostaululle? Kuva Getty Images.

Kolme vihreän takin haltijaa ja seitsemän kovakuntoista, joilta Masters-voitto vielä uupuu.

Selvää ykkössuosikkia historian 83:nteen Mastersiin ei ole. Voittajakandidaattien rivi on leveä, eivätkä kaikki heistä mahdu tällekään listalle.

Golfpisteen toimitus poimi kuitenkin kymmenen vahvaa ehdokasta, joiden harteille vihreää takkia saatetaan sunnuntaina sovitella.


Justin Rose

Maailmanlistalla: 1.
Mukana Mastersissa: 14:ttä kertaa (2003–)
Paras sijoitus: 2. (2015, 2017)
Viimeiset 5 Mastersia: 12-2-10-2-14

Maailmanlistan ykkönen ja FedEx Cupin puolustava mestari on suoritusvarmuudessaan kenties koko huippugolfin eturintaman tasaisin. Ura on jo komea ja historiallisen olympiakullan ansiosta toistaiseksi ainutlaatuinen, mutta major-voittoja Rosella on vain yksi, vuoden 2013 U.S. Openista. Lähellä on kuitenkin Augustassa oltu. Kaksi vuotta sitten Rose taipui Sergio Garcialle vasta voittouusinnassa. Kakkossijan hän jakoi myös vuoden 2015 Mastersissa. 2010-luvulla Rose on ollut osallistuessaan aina Mastersin 25 parhaan joukossa. Draivaaminen on varmaa, rautapeli häikäisevää ja griineillä 38-vuotias englantilainen tekee taattua työtä. Jos homma jostain jää kiinni, niin ehkä luovuudesta, jota Augustassa menestymiseen usein tarvitaan.


Dustin

Dustin Johnson

Maailmanlistalla: 2.
Mukana Masterissa: 9:ttä kertaa
Paras sijoitus: 4. (2016)
Viimeiset 5 Mastersia: 10-X-4-6-MC

Viimeisen kahden vuoden aikana maailmanlistan kärkipaikalla pisimpään viihtynyt yhdysvaltalainen on pelannut Rosen tavoin tasaisen varmasti, mutta vuoden 2016 U.S. Openin voitto on jäänyt toistaiseksi ainoaksi major-titteliksi. Kolmella edellisellä osallistumiskerrallaan Johnson on ollut Augustassa aina top 10:ssä. Kahden vuoden takainen kisa jäi loukkaantumisen vuoksi väliin. Seitsemässä edellisessä lyöntipelikilpailussaan Johnson on ollut kuudesti kymmenen joukossa. Tuorein ykköstila on Mexicon WGC-kisasta helmikuun lopulta. Lyöntipituus antaa erityisesti Augustan par-viitosilla tuntuvan edun.


Roty

Rory McIlroy

Maailmanlistalla: 3.
Mukana Mastersissa: 11:ttä kertaa
Paras sijoitus: 4. (2015)
Viimeiset 5 Mastersia: 5-7-10-4-8

Vedonlyöntitoimistojen ja monen asiantuntijan voittajasuosikki numero yksi. 29-vuotias pohjoisirlantilainen on yltänyt urallaan jo neljään voittoon kolmessa eri major-turnauksessa, mutta Mastersin ykköstila vielä uupuu. Ura grand slamiin on tarjoutunut vuoden 2014 The Openin jälkeen neljä mahdollisuutta, mutta vielä ei ole tärpännyt. Jahti on kuitenkin ollut päällä. McIlroy ollut viidessä edellisessä Mastersissa kymmenen parhaan joukossa. The Players Championshipin voittoon huipentunut erinomainen alkukausi ja uusi, rennompi olemus kentällä lupaavat hyvää. Augusta sopii McIlroyn pelille kuin nakutettu. Luonnostaan draw’ta lyövältä maailmanlistan kolmoselta löytyy nyt myös pehmeästi laskeutuva feidi, jolle on tarkkoja lähestymisiä vaativassa Augustassa käyttöä. Tiiltä griinille McIlroy on parhaimmillaan lyömätön. Jos putti kulkee edes keskinkertaisesti, ura grand slamiin toistaiseksi ainoina yltäneet Jack Nicklaus, Tiger Woods, Ben Hogan, Gary Player ja Gene Sarazen voivat saada seuraa golfhistorian lehdille.


Koepka

Brooks Koepka

Maailmanlistalla: 4.
Mukana Mastersissa: 4:ttä kertaa
Paras sijoitus: 11. (2017)
Viimeiset 5 Mastersia: X-11-21-33-X

Suurten kisojen miehenä tunnetun Koepkan jälki on ollut viime aikoina hurjaa. Kuudesta edellisestä majorista saldona on kolme voittoa. U.S. Openin hän on voittanut jo kahdesti peräkkäin. Heikoimmaksi major-menestys on jäänyt Mastersissa, jossa Koepka on pelannut kolmesti yltämättä kertaakaan kymmenen joukkoon. Suuri kysymysmerkki on puttityöskentely, jossa on oltava Augustassa hereillä. Puttaamisen strokes gained -tilastossa Koepka on tällä kaudella selvästi keskitason huonommalla puolella. Kolme edellistä kisaakin ovat menneet penkin alle, mutta majoreiden tunnelmassa viihtyvä Koepka on valmis iskemään taas hetkenä minä hyvänsä.


Molinari

Francesco Molinari

Maailmanlistalla: 7.
Mukana Mastersissa: 8:tta kertaa
Paras sijoitus: 19. (2012)
Viimeiset 5 Mastersia: 20-33-X-X-50

Johtavien eurooppalaispelaajien joukkoon viime kaudella noussut italialainen elää uransa parasta jaksoa. The Open Championshipin voitto viime heinäkuussa oli majoreissa ensimmäinen. Viiden ottelun puhdas sarja Ryder Cupissa kirjattiin golfhistoriaan, ja maaliskuisessa WGC:n reikäpeliturnauksessa kolmanneksi päätynyt Molinari hävisi vain yhden ottelun. Edellinen lyöntipelikisan voitto on vain viiden viikon takaa PGA Tourin Arnold Palmerin kutsukisasta. Joutuu antamaan tiiltä hieman tasoitusta, mutta rautapeli on tasaisen varmaa ja griineillä Molinari harvoin pettää. Itseluottamus on ollut viime aikoina huipussaan, eikä Molinarin päätä kylmää tiukoissakaan paikoissa.


Rahm

Jon Rahm

Maailmanlistalla: 8.
Mukana Mastersissa: 3:ttä kertaa
Paras sijoitus: 4. (2018)
Viimeiset 5 Mastersia: 4-27-X-X-X

Amatööriuransa jälkeen ammattilaisgolfin huipulle ryminällä rientäneen Rahmin potentiaali on valtava. 24-vuotias espanjalainen pelaa itsensä lähes kisassa kuin kisassa mukaan kärkitaistoon, ja on vienyt viimeisen kahden vuoden aikana nimiinsä viisi pääkiertueiden osakilpailua. Majoreissa startteja on takana vasta kymmenen, ja arvoturnausten paine on ollut temperamenttiselle Rahmille toistaiseksi liikaa. Viime vuonna majoreista irtosi kuitenkin jo kaksi neljättä sijaa, joista toinen Mastersissa. Peli riittää mihin tahansa, mutta riittääkö henkinen kapasiteetti? Päätöskierroksen takaysin intensiteetti kun on Mastersissa majoreissakin omaa luokkaansa.


Casey

Paul Casey

Maailmanlistalla: 11.
Mukana Mastersissa: 13:tta kertaa
Paras sijoitus: 4. (2016)
Viimeiset 5 Mastersia: 15-6-4-6-X

41-vuotias kokenut englantilainen viihtyy Augustan vihreydessä. Se on käynyt selväksi erityisesti viime vuosina. Vuosina 2015–2017 oli Mastersissa kolmesti peräkkäin kuuden joukossa ja viime vuonnakin viidestoista. Majoreissa Caseylla on urallaan yhteensä yhdeksän top 10 -sijoitusta, joista viisi Mastersissa. Edellisestä voitosta on aikaa vain runsaat kaksi viikkoa. Valspar Championshipin ykkössijan lisäksi Casey oli helmikuussa Pebble Beachin turnauksen kakkonen ja Meksikon WGC-kisan kolmonen. Pääkiertueilta tilillä on yhteensä 19 ykköstilaa. Joko olisi ensimmäisen major-voiton aika?


Woods

Tiger Woods

Maailmanlistalla: 12.
Mukana Mastersissa: 22:tta kertaa
Paras sijoitus: 1. (1997, 2001, 2002, 2005)
Viimeiset 5 Mastersia: 32-X-X-17-X

Tiger Woodsin viides Masters-voitto olisi järisyttävä tapaus. Se saisi golfia seuraavan maailman innostuksesta suunniltaan ja käynnistäisi major-kauden 2019 häkellyttävällä tavalla. Vielä puolitoista vuotta sitten ajatus vihreän takin keväällä 2019 pukevasta Woodsista oli utopiaa. Enää se ei sitä suinkaan ole. Augustassa viimeksi 14 vuotta sitten juhlinut Woods lähtee tämänvuotiseen turnaukseen yhtenä suurimmista suosikeista. Moni uskoo, että Woodsin mahdollisuudet riippuvat pitkälti siitä, miten avauspeli toimii. Jos Tiger osuu draiveillaan Augustan keskimäärin antaville väylille, loppu kyllä hoituu. Rautapeli on parhaimmillaan omaa luokkaansa, ja griinin ympärillä Woods on ollut tällä kaudella loistava. Masters 2019 melkeinpä huutaa sitä, että Woods on sunnuntaina mukana voittotaistelussa.


Bubba

Bubba Watson

Maailmanlistalla: 17.
Mukana Mastersissa: 11:ttä kertaa
Paras sijoitus: 1. (2012, 2014)
Viimeiset 5 Mastersia: 5-MC-37-38-1

Augusta on Bubban kenttä. Siitäkin huolimatta, että vuosien 2012 ja 2014 voittojen lisäksi saldona on kymmenestä Mastersista vain yksi top 10 -sijoitus – viime vuodelta. Isoa feidiä suosivalle, pitkälyöntiselle vasurille Augusta istuu kuin nakutettu. Watsonia pidetään myös kilpakenttien kenties luovimpana taiteilijana, jolla on kyky sekä nähdä että toteuttaa mitä mielikuvituksellisimpia lyöntejä. Augustassa, jos jossain, se on käyttökelpoinen kyky. Kuluvalta kaudelta huippusuoritukset vielä uupuvat, mutta pari viikkoa sitten Watson väläytti iskukykyään sijoittuen Valspar Championshipissä neljänneksi. Vähintään kolmeen Masters-voittoon on yltänyt kahdeksan pelaajaa, kaikki golfin suuria nimiä. Watson tulisi joukkoon noustessaan aikansa Jimmy Demaret – kolmen Masters-voiton mies ilman muita major-voittoja.


Spieth

Jordan Spieth

Maailmanlistalla: 33.
Mukana Mastersissa: 6:tta kertaa
Paras sijoitus: 1. (2015)
Viimeiset 5 Mastersia: 3-11-2-1-2

Alkukauden ennusmerkit eivät lupaa hyvää. Maailmanlistan kärkikymmenikössä yhtäjaksoisesti lähes neljä vuotta viihtynyt Spieth on kadottanut pelinsä perusteellisesti, ja listasijoitus on valahtanut jo sijalle 33. Kauden yhdeksässä lyöntipelikisassaan Spieth on ollut parhaimmillaan vasta 30:s. Mutta nyt on kyseessä Masters, joka on ollut Spiethille melkoinen menestystarina. Viiden osallistumiskerran jälkeen saldona on vuoden 2015 voiton lisäksi kaksi kakkossijaa, yksi kolmossija ja yhdestoista sija kahden vuoden takaa. Spiethin kierroskeskiarvo Augustassa on kaikkien aikojen paras. Tiiltä Spieth on ollut kuitenkin viime aikoina totaalisen hukassa, eikä edes tavaramerkkinä tunnettu putti ole uponnut, varsinkaan läheltä. Se, kuinka suuri yllätys Mastersissa menestyminen lopulta olisi, riippuu pitkälti siitä, kuinka pitkää ajanjaksoa tarkastellaan.

Lue seuraavaksi: Näkemiin vihreä takki? – hole-in-one siivitti Masters-tulokkaan par 3 -kisan voittoon 

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje