Lauri Ruuskan huippuvauhti hyytyi, naisissa edelleen tiukka taisto - Golfpiste.com

24.1.–31.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][11]
KilpailuaSuomalaista

24.1.–31.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][11]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - SM-kilpailut

Lauri Ruuskan huippuvauhti hyytyi, naisissa edelleen tiukka taisto

Nokia River Golfin Aleksi Myllymäki pelasi kärkikolmikosta ainoana perjantaina pariin.

Rajut ukkoset ja sadekuurot piirittivät pääkaupunkiseutua perjantaina aamulla, mutta Suur-Helsingin Golfin Lakiston kentän ne kiersivät. Kilpailua ei jouduttu keskeyttämään missään vaiheessa kolmannella kierroksella ja suurimman osan päivää saatiin pelata auringon paisteessa.

Torstain iltapäivä ja sitä seuranneen yön sateet olivat pehmittäneet kenttää sen verran, että voimassa oli pallon puhdistussääntö. Kenttä kesti kuitenkin hyvin eivätkä pelaajat valitelleet märkyyttä.

Kaksi ensimmäistä päivää yhteensä 16 alle pelannut Lauri Ruuska ei enää perjantaina jatkanut hurjaa tulostehtailua ja kierros painui tulokseen 72 (+1), mutta hänen kärkitilaansa eivät muut pystyneet haastamaan. Ruuskalla on yhä 10 lyönnin etumatka toisena olevaan Aleksi Myllymäkeen. Kolmannen sijan jakavat Kristian Kulokoski ja Tapiola Golfin 37-vuotias ”veraani” Keijo Jaakola.

”En saanut hyvää starttia enkä muutenkaan saanut samaan fiilistä päälle kuin kahtena ensimmäisenä päivänä. Varsinkin putin kanssa oli vaikeuksia”, totesi Lauri Ruuska.

Ruuska pelasi samalla taktiikalla kuin ensimmäisenäkin päivänä. Seiskaväylälle hän vaihtoi draiverin spooniin ja avaus kolahti kunnolla kentän WC:n seinään. Terassilla oli seisonut oma äiti, joka oli jonkin verran pelästynyt kolausta.

Lauantain viimeiselle kierrokselle Ruuska aikoo lähteä samalla taktiikalla kuin aikaisempinakin päivinä. Kärkikolmikon Ruuska, Aleksi Myllymäki ja Kristian Kulokorpi pelissä oli ainakin ulkopuolisen silmin katsottuna vähän sellainen tunnelma, kuin miehet olisivat olleet harjoituskierroksella. Ruuskan kahden ensimmäisen kierroksen tulokset saattoivat olla tähän osasyynä eikä hän ainakaan myöntänyt, että tuttujen kanssa pelaaminen olisi vaikuttanut.

”No Krisun kanssa ollaan oltu parin viimeisen vuoden aikana yhdessä melkein enemmän kuin laki sallisi, mutta tuttuja kavereita oli ryhmässä kahdella ensimmäiselläkin kierroksella.”

Kärkikolmikosta Aleksi Myllymäki oli ainut, joka pystyi pelaamaan kentän pariin.

”Kierros lähti hyvin liikkeelle ja tein ykköselle birdien. Kakkosella oli hyvä avaus mutta otin viidestä metristä kolme puttia. Tein etuysille vielä yhden tuplan ja bogin, ja se oli vähän raskasta. Takaysillä tein kolme birkkua ja pääsin takaisin pariin”, kertasi Myllymäki.

Myllymäki myönsi, että lähtökohta kolmannelle kierrokselle oli Ruuskan ylivoiman vuoksi vaikeaa, ei ollut oikeastaan kuin hävittävää. Myllymäki myös myönsi, että kolmen tutun pelaajan porukassa ei ollut sellaista jännitystä, kuin normaalisti.

Harjoittelematta kärkitaistoon

Miesten kisassa mitalitaisteluun ilmoittautui myös SM-kisoissa jo ”veteraaniksi” luokiteltava Keijo Jaakola. 37-vuotias Tapiola Golfia edustava Jaakola oli hyvää vauhtia jo tunkeutumassa taistelemaan hopeamitalista, mutta neljälle viimeiselle väylälle tuli kolme bogia ja hän jakaa kolmatta sijaa.

”15. väylällä jouduimme odottelemaan, kun edellä menevät olivat metsässä. Ja sinnehän se omakin avaus meni”, totesi Jaakkola, jolla on jo pronssia vuodelta 1997 ja hopeaa tuli 2002. Kisoissa oli vain yksi tavoite eli sen puuttuvan metsästäminen, mutta Jaakkola lupasi taistella myös hopeasta.

Keijo Jaakola ei harjoittele talvisin ja pelaa kauden aikana 1-2 kierrosta viikossa. Silti homma toimii, 37-vuotias on jaetulla kolmannella sijalla viimeiselle kierrokselle lähdettäessä.

Keijo Jaakola ei harjoittele talvisin ja pelaa kauden aikana 1-2 kierrosta viikossa. Silti homma toimii, 37-vuotias on jaetulla kolmannella sijalla viimeiselle kierrokselle lähdettäessä.

SM-kisojen pelaajista enemmistö on parikympin hujakoissa olevia nuoria pelaajia, mutta mitaleista taistellaan tiukasti, vaikka kilometrejä on takana vähän enemmän.

”Mukavan se on nuorten kanssa pelata, mutta eilenkin … mahtoikohaan kumpikaan olla vielä edes syntynyt vuonna 1997. ”

Jaakkolan siviilityö on DNA:lla analyytikkona eli hän on omien sanojensa mukaan ”numeroniilo”. Siviilityöstä ja reilu seitsemän vuotta sitten syntyneestä ensimmäisestä lapsesta johtuen hän ei enää talvisin harjoittele ja kauden aikanakin pelaa silloin kun ehtii eli noin kierroksen viikossa, ehkä parhaimmillaan kaksi. Lisäksi on muutamia midien kisoja.

”Tämä kisa on mennyt aika odotetusti. Tunnen kentän ja peruspelillä voin yltää pariin tai vähän allekin.”

”Toivottavasti saisin vaikka etuysin kuusi alle ja sitten katseltaisiin …”

Naisten kisassa tiukka taisto

Perinteisesti kolmas kierros on niin kutsuttu ”moving day” ja naisten kohdalla tämä toteutuikin. Nokia River Golfin Emmi Jalkanen säilytti asemansa ja lähtee jaetulta johtopaikalla viimeiseen päivään. Kalajokilaakson Golfin Niina Liias nousi hyvällä kierroksellaan (79/-1) tasoihin Jalkasen kanssa, joka pelasi neljä yli.

”Birdieputit eivät tänään uponneet, vaikka muuten puttasin hyvin ja tein pelastuksia”, selvitti 17-vuotias nokialainen.

Jalkaselle voittaminen ei ole ihan vierasta ja hänellä on junnukisoista jo yksi kulta ja yksi hopea. Nyt olisi nuoren naisen mahdollisuus iskeä jättipottiin uransa kolmannessa yleisessä SM-kisassa.

Niina Liias puolestaan upotti peräti neljä birkkua ja korttiin merkittiin myös kolme bogia. Liias oli jo reikäpelimestaruuksissa viides.

Vasta 17-vuotias Nokia River Golfin Emmi Jalkanen jakaa kärkisijaa kolmannen kierroksen jälkeen.

Vasta 17-vuotias Nokia River Golfin Emmi Jalkanen jakaa kärkisijaa kolmannen kierroksen jälkeen.

Naisissakin ehkä ”veteraaniksi” luokiteltava Espoon Golfseuran Kaisa Korhonen nousi jakamaan nelostilaa yhdessä Ellinoora Moisionja Linda Haaran kanssa. Korhosella on mestaruus jo vuodelta 2008.

Naisten kärki on niin tasainen, että hyvän pelivireen myötä kuka tahansa voi voittaa mestaruuden.

Teksti ja kuvat Jari Jokinen

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje