Lauri Ruuska ja Niina Liias lyöntipelin Suomen mestarit - Golfpiste.com

24.1.–31.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][11]
KilpailuaSuomalaista

24.1.–31.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][11]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - SM-kilpailut

Lauri Ruuska ja Niina Liias lyöntipelin Suomen mestarit

Niina Liias ja Lauri Ruuska voittivat ensimmäiset yleisen sarjan Suomen mestaruudet. Ruuskan kohdalla on jo varmaa, että voitto jäi viimeiseksi. Liias ei vielä tiedä, toteutuuko toive ammattilaisuudesta tänä vai ensi syksynä.

Lyöntipelin Suomen mestaruuskilpailut olivat miesten ja naisten kilpailun osalta kaksijakoiset. Lauri Ruuska ratkaisi käytännössä mestaruutensa jo avauspäivän huikealla kenttäennätyksellä 62 (-9). Naisten mestari Niina Liias puolestaan aloitti tahmeasti: hän pelasi 10 yli.

Kun Ruuska jatkoi vielä toisena päivänä takuuvarmasti (-7), aloitti Liias nousun kohti kärkeä ja lopulta naisten mestaruus ratkesi käytännössä viimeisellä viheriöllä.

Naisten mestaruudessa oli kiinni ennen kolmea viimeistä lyöntiä useampikin pelaaja, mutta lopulta mitaleille kivunneet osoittivat kovuutensa paineen alla. Voitosta taistellut Emmi Jalkanen epäonnistui väylällä 15 lyömällä soketin ja teki tuplan, kun Liias teki samalla reiällä birdien. Mutta 17-vuotias Jalkanen ei luovuttanut, hän teki birkun väylälle 17. Joten ratkaisu jäi viimeiselle reiälle. Eroa oli Liiaksen eduksi lyönti. Jalkanen löi hienon lähestymisen ja Liias jäi pari metriä kauemmas lipun vasemmalle puolella. Kun putti upposi, ei Jalkanen päässyt paineistamaan kilpakumppaniaan.

”Olin koko ajan tietoinen tilanteesta ja vilkuilin tulostaululle, vaikka ei olisi pitänyt. Jos Emmi olisi upottanut ennen minua, niin siitä viimeisestä olisi tullut paljon pidempi”, totesi Kalajokilaakson Golfia edustava Niina, joka nappasi itselleen ja seuralleen ensimmäisen SM-mitalin ja se oli heti kultainen.

”Oli upea tapa voittaa, en pistä yhtään pahaksi. Vähän oli tervettä jännitystä”, kertoi Niina.

Kalajokilaakso Golfin <a href=Niina Liias lyö avauksensa pitkälle. Kuvassa Niina par-kolmosen tiillä." src="/wp-content/uploads/2015/07/15071820031021.jpg" width="505">

Kalajokilaakso Golfin Niina Liias lyö avauksensa pitkälle. Kuvassa Niina par-kolmosen tiillä.

Kalajoelle golfin Suomen mestaruus on varmasti iso juttu ja kun Niinalle ehdoteltiin, että juhlat jatkuvat toritapaamisella, hän toppuutteli.

”Mun pitää olla töissä huomenna kolmelta iltapäivällä eikä Kalajoella taida olla sellaista toriakaan, jossa voi juhlia. Siellä mennään rannalle”, hän totesi pilke silmäkulmassaan, ja lisäsi, että kotona oleva isä on varmaan saanut erilaisia kohtauksia seuratessaan kilpailua netin kautta.

Liias on 24-vuotias ja kilpaillut vuosien varrella jo pitkään, mutta mitaleja pitkälyöntiselle (avaukset 220–240 metriä) pelaajalle ei ole herunut.

”Voitto on iso yllätys ekan päivän jälkeen (81/+10). Silloin ajattelin, että pirulauta mä voitan tämän kilpailun. Ajatus vahvistui kolmannen kierroksen jälkeen, kun olin noussut tuloslistalla.”

Vaikka Niina Liias ei ole mikään junnutähti, on hän suhtautunut golfuraansa vakavasti ja tavoitteet ovat selvät: ammattilaiseksi.

”En tiedä lähdenkö vielä tänä syksynä LET:n karsintoihin, silla matkailualan opintoni Vaasassa pitää saada päätökseen. Jos ei nyt niin ensi syksynä. Kaikki riippuu vähän tuosta koulusta, kun pitää tehdä lopputyö.”

Seuraava tähtäin on elokuussa Suomessa Hill Sidessa pelattava LETAS, jos pelipaikka sieltä irtoaa. Erkko Trophyyn hän ei pääse henkilökohtaisten menojen vuoksi.

Naisten kakkoseksi sijoittu Nokia River Golfin Emmi Jalkanen ja kolmanneksi Sarfvik Golfklubin Ida Kaukinen.

Ruuska siirtyy ammattilaiseksi

Tarina Golfin Lauri Ruuskan mestaruus ei ollut oikeastaan kenellekään epäselvää avauspäivän jälkeen. Perjantai ei sujunut suunnitelmien mukaan, mutta lauantaina Ruuska näytti jälleen, missä palkintokaappi seisoo.

Ruuskalle Suomen mestaruus oli ensimmäinen ja samalla viimeinen. Hän siirtyy näillä näkymin ammattilaiseksi lokakuussa ja lähtee European Tourin karsintoihin.

<a href=Lauri Ruuskan ensimmäistä ja viimeistä Suomen mestaruutta olivat juhlimassa isoveli Arttu (vas.), äiti Anitta ja isä Osmo." src="/wp-content/uploads/2015/07/15071820031983.jpg" width="505">

Lauri Ruuskan ensimmäistä ja viimeistä Suomen mestaruutta olivat juhlimassa isoveli Arttu (vas.), äiti Anitta ja isä Osmo.

”Onnistuin tänään vielä pelaamaan hyvä etuysin ja ajattelin, että Tapio Pulkkasen ennätys (-23 Aulangolla 2012) on lyötävissä. Sitten tuli muutama huonompi lyönti, mutta päätösväylän birdie jätti hyvän mielen.”

Vajaan parin viikon päästä Ruuska pelaa vielä amatöörien henkilökohtaisissa EM-kisoissa Slovakiassa. Lopullisesti ammattilaiseksi siirtymisen ratkaisee USA:ssa pelattava Spirit Cup, johon Suomesta lähtee kolme pelaajaa. Lopullista päätöstä ei ole vielä tehty, mutta se on selvää, että elokuun Gant Openissa Turussa Suomen mestaria ei nähdä vielä ammattilaisena, toivottavasti kuitenkin amatööristatuksella. Amatöörinä Ruuska ei voi vielä puhua valmistautumisesta ammattilaisuuteen, mutta valmistelut ovat käynnissä.

Ruuskalla ei ollut vaikeuksia keskittyä pelaamiseen Lakistossa, sillä hän piti tiukasti kiinni aiempien päivien pelitaktiitaktiikasta. Kiitospuheessa hän kiitti valmentajiaan Tapsa Saarentolaa ja Janne Eskolaa. Erityisesti Saarentolan kanssa tehdyt parin päivän viimeistelyharjoitukset latasivat itseluottamuksen.

<a href=Lauri Ruuska kiitteli toista valmentajaansa Tapsa Saarentolaa siitä, että kahden päivän 'virittely' SM-kisoja varten onnistui." src="/wp-content/uploads/2015/07/15071820033205.jpg" width="505">

Lauri Ruuska kiitteli toista valmentajaansa Tapsa Saarentolaa siitä, että kahden päivän ’virittely’ SM-kisoja varten onnistui.

”Etuysin jälkeen mielessä oli vielä Tapio Pulkkasen kisaennätys.”

Ruuskan hyvään vireeseen löytyy syy myös siviilielämästä, mutta sitä hän ei halua selvittää sen enempää. Asiat ovat loksahtaneet kohdalleen ja nyt pitää nauttia elämästä ja pelaamisesta.

”Alkukausi oli todella vaikeata enkä oikein tiennyt, miten päin pitäisi olla. Kentälläkään ei tiennyt, mitä pitäisi tehdä. Nyt on löytynyt hyvä rauhallisuus. Jos koko elämä ei ole kunnossa, ei pysty pelaamaan golfiakaan kunnolla.”

”Kun viime vuonna voitin Erkko Trophyn, oli enemmän tunteet pinnassa. Nyt oli hienoa, että paikalla oli kaikessa tukenut perhe”, päätti Ruuska.

Kaikkiaan Ruuskan pelaamisessa ja olemuksessa näkyy valtava lahjakkuus, mutta erityisesti ammattilaiskentillä vaadittava ”persoona”. 21-vuotias ”Late” on kasvanut askel askeleelta kohti niitä tavoitteita, joista hän kertoo oheisella videolla. Suur-Helsingin Golfin Lakiston kentällä Ruuska ei päässyt pelisuunnitelmansa johdosta hyödyntämään Dirty Harry –tyyppistä ”tykkiään” eli pitkiä avauksia. Ruuskan draivit eivät yksinkertaisesti olisi mahtuneet kentälle.

Miesten hopeaa voitti Nokia River Golfin Aleksi Myllymäki ja pronssia Nordcenterin Kim Koivu.

Vaikka Lakiston kenttää pidettiin SM-areenaksi ahtaana, piti kenttä hyvin puolensa, jos laskuista otetaan pois Ruuska. Nykygolfista tutun tykittämisen sijaan pelaajilta vaadittiin taktista osaamista, jokainen lyönti piti miettiä tarkkaan. Ja mikä hienointa, kahtena viimeisenä kilpailupäivänä yleisöä oli mukavasti paikalla sekä miesten että naisten ryhmissä.

Tulokset löytyvät tästä.

Teksti ja kuvat Jari Jokinen

Korjattu sunnuntaina: Ruuska toivoo pääsevänsä Gant Openiin amatöörinä. Osallistuminen on pitkälti kiinni päävalmentaja Staffan Johanssonista ja kilpailun järjestäjien villeistä korteista.

Allekirjoittanut pahoittelee väärinymmärrystä.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)