[14][27]

[14][27]

"Ladulle" takaisin päässeen Komulaisen kausitavoite täyttyi jo ennen LET:n finaaliturnausta

Noora Komulainen pelaa tällä viikolla kauden 21. turnauksensa LET-kiertueella. Kuva: Tristan Jones/LET

Kolme suomalaista on mukana Solheim Cup -sankareiden tähdittämässä kauden päätöskilpailussa.

Ladies European Tourin kausi huipentuu tällä viikolla Espanjan Aurinkorannikolla Marbellassa pelattavassa finaaliturnauksessa. Suomalaisista paikan torstaina alkavaan Andalucia Costa del Sol Open de Espana -kilpailuun ovat saaneet Noora Komulainen, Ursula Wikström ja Sanna Nuutinen.

Viime vuonna äitiyslomalta turnausten pariin takaisin palannut Komulainen on päässyt hyvään vauhtiin pääkiertueella. Kausi 2022 meni hieman totutellessa, hänen sijoituttua pistelistalla 74:nneksi. Tuolloin Komulainen jäi ilman top 10 -sijoituksia, mutta tänä vuonna hän on yltänyt neljästi kärkikymmenikköön. Se näkyy myös kiertueen rankingissa, missä hän on parhaillaan sijalla 38.

Komulainen on vahvasti kiinni kauden parhaassa suomalaissijoituksessa Race to Costa del Sol -listalla. Näin on käynyt edellisen kerran vuonna 2018, jolloin hän oli rankingin 25:s.

Pistelistan 60 parasta saa ensi kaudelle vahvan kategorian, joka oli Komulaisen ykköstavoite tänä vuonna.

”Tälle kaudelle tavoitteena oli saada vahva kortti takaisin, ja päästä niin sanotusti takaisin ladulle. Ja siinä onnistuin. Moni asia meni eteenpäin, mutta paljon on tekemistä myös off-seasonilla (vanhan ja uuden kauden välissä) asioissa, joissa haluan olla ensi vuonna parempi.”

Par-viitoset ovat lyhyehköjä, joten niille täytyy laittaa draivit ja väyläpuut kuntoon.

Komulainen oli vastikään flunssassa, eikä hänen olonsa ollut viime viikon Mallorcan turnauksessa paras mahdollinen.

”Nyt tuntuu jo paremmalta, ja odotan innolla viikkoa. Mieheni sisko tulee kilpailuun caddieksi. Hän oli caddienani vuoden 2012 LET:n karsinnoissa, joten meillä on hyviä yhteisiä muistoja.”

Sanna Nuutinen pelaa LET:n finaalikisassa kahden vuoden tauon jälkeen. Kuva: Mark Runnacles/LET

Petteri Nykyn valmennettava tutustui maanantain pro-amissa ensimmäisen kerran Real Club de Golf Las Brisaksen kenttään.

”Vaikuttaa hyvältä kentältä. Par-viitoset ovat lyhyehköjä, joten niille täytyy laittaa draivit ja väyläpuut kuntoon. Kenttä vaatii mielestäni hyvää pallonlyömistä”, Komulainen totesi.

Ursula Wikström on pistelistalla 52:ntenä ja Sanna Nuutinen löytyy sijalta 75.

Nuutisen tilanne on huomattavasti valoisampi kuin vuosi sitten. Tuolloin hän epäonnistui molemmilla pääkiertueilla ja jäi LET:n rankingissa 120:nneksi. Kun kiertueen karsinnat eivät tuottaneet toivottua lopputulosta, oli Nuutinen alkukauden pitkälti sponsorin kutsujen varassa.

Hän sai lopulta mukavasti paikkoja kisoihin, ja on yhden top 10- ja kolmen top 20 -sijoituksen myötä ansainnut kohtalaisen määrän pisteitä. Tällä viikolla olisi kuitenkin pelattava hyvin, jotta ensi kausi käynnistyisi kattavalla top 60 -kategorialla.

Mikäli Komulainen ja Wikström eivät laita viikonvaihteessa kunnolla tuulemaan, ovat suomalaisten ranking-sijoitukset jäämässä heikommiksi vuosikausiin.  Tiia Koivisto oli viime vuonna kokonaiskilpailun parhaana 13:s. Lisäksi Wikström mahtui top 20:een.

Maailmanlistan kolmonen Celine Boutier on viikonvaihteen turnauksen suurin voittajasuosikki. Kuva: Mark Runnacles/LET

Koivistoa kiusasi tänä vuonna lukuisat sairastelut, ja hän jäi rankingissa sijalle 89. Se ei tuonut paikkaa LET:n finaaliturnaukseen, mutta hänelle on luvassa ensi kaudellakin riittävästi kisoja toukokuussa 2022 Ranskassa tulleen voiton ansiosta.

Boutier kilpailun kirkkain tähti

Kun LPGA Tourin kausi saatiin jo päätökseen, ovat muutamat Yhdysvaltain kiertueella vakituisemmin pelaavat LET-jäsenet matkustaneet Espanjaan. Syksyn Solheim Cup -voittajista Las Brisasin kentällä nähdään muun muassa Ranskan Celine Boutier, Ruotsin Linn Grant, Espanjan Carlota Ciganda ja Ruotsin Carolina Hedwall.

Boutier haali tänä vuonna LPGA:lla peräti neljä ykköstilaa. Kohokohtana oli Evian Championshipissä tullut uran ensimmäinen major-voitto. Myös Linn Grant avasi voittotilinsä LPGA:lla heinäkuussa. Nelikosta Hedwall on ainoa, jolla ei ole tältä kaudelta ykköstiloja. Hän kuitenkin puolustaa viimevuotisen LET-finaalin voittoa.

Benalmadenassa Alferini Golfin kentällä pelatun vuoden 2022 finaalikisan paras suomalainen oli 33. sijan jakanut Ursula Wikström. Koivisto oli 35:s ja Komulainen 56:s.

Andalucia Costa del Sol Open de Espana -kilpailussa on jaossa 650 000 euron palkintopotti. Voittajan osuus tästä on vajaat 100 000 euroa.