Ikuiselle kakkoselle vihdoin iso potti PGA Tourilla – Finaun viiden vuoden voitoton kausi päättyi uusinnassa - Golfpiste.com

2.–9.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][14]
KilpailuaSuomalaista

2.–9.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][14]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

Ikuiselle kakkoselle vihdoin iso potti PGA Tourilla – Finaun viiden vuoden voitoton kausi päättyi uusinnassa

Golfissa ei varsinaisesti työvoittoja tunneta, mutta Tony Finaun tuoretta saavutusta voidaan sellaisena pitää. Kuva: Getty Images

Eurooppalaisista muun muassa Ian Poulterin, Matthew Fitzpatrickin ja Tyrrell Hattonin tie FedEx Cupissa nousi pystyyn ensimmäisessä playoff-turnauksessa.

Tony Finau on asettanut itselleen joitakin tiettyyn määräaikaan rajoitettuja tavoitteita. Yksi niistä on voitto loppusuorallaan olevalla PGA Tourin 2020–2021 kaudella. Tätä ei varmasti voida pitää haihatteluna maailmanlistan sijalla 22 olleelta pelaajalta, vaikka hänen ainoa ykköstilansa on peräisin pienestä Puerto Ricon kilpailusta yli viiden vuoden takaa.

Asetetaanpa asiat oikeaan aikamuotoon, sillä Finau toteutti tavoitteistaan yhden New Jerseyssä pelatussa Northern Trust -kilpailussa päihittämällä toisen kokonaistulokseen 264 (-20) päätyneen pelaajan, Cameron Smithin ensimmäisellä uusintareiällä.

Finau käynnisti takaysillä ratkaisevan eleen voittotaistelun kannalta tekemällä reikien 12–16 aikana kolme birdieä ja yhden eaglen. Ennen kyseistä tehoiskua näytti siltä, että Jon Rahm olisi korjaamassa potin FedEx Cupin finaalien ensimmäisessä pudotuspeliturnauksessa. Kahden lyönnin etumatka oli kuitenkin paperia, kun espanjalainen sortui kierroksen viimeisellä kolmanneksella kahteen bogiin.

Uusinnassa palattiin takaisin Liberty National Golf Clubin kentän 18. lyöntipaikalle. Finau sai avauksensa keskelle väylää, ja kun lauantaina muutaman sentin päähän tuloksesta 59 jääneen Smithin draivi karkasi kauas oikeanpuoleiselle rangaistusalueelle, oli peli käytännössä selvä.

Smith kärkkyi pari viikkoa sitten pelatussa World Golf Championship -sarjan kilpailussa voittoa, mutta myös tuolloin kisan viimeinen avaus teki tehtävänsä.

Finau, 31, on pienen ajan sisällä toinen tähtipelaaja, Abraham Ancerin ohella, jonka sinnikkäät yritykset huipentuivat mahdollisimman suotuisasti pitkään jatkuneiden ”läheltä piti -turnausten” jälkeen. Voitettuaan Puerto Rico Openin vuonna 2016 Finau on saavuttanut kaikkiaan 11 top 3 -sijoitusta. Näistä peräti kahdeksan on kakkostiloja, ja kolmesti hän on vetänyt vesiperän uusinnassa. Lisäksi Salt Lake Citystä Utahista kotoisin oleva Finau on ollut lukuisia kertoja yksi isoista voittajasuosikeista ennen viimeistä kierrosta, mutta on sitten syystä tai toisesta kadonnut kuvasta ennen ratkaisevia hetkiä.

Toinen keskeinen tavoite oli vakuuttaa USA:n Ryder Cup -kapteeni Steve Stricker olevansa valinnan arvoinen syksyllä pelattavaan haasteotteluun. New Jerseystä saamillaan pisteillä Finau siirtyi automaattisen valinnan paikalle, ja vaikka hän ei tätä asemaansa pystyisi karsinnan päättyessä säilyttämään, on maailmanlistalla yhdeksänneksi noussut Finau takuuvarma pelaaja Strickerin joukkueessa.

Palkintorahaa 1,7 miljonaa dollaria tienannut Finau nousi voitollaan FedEx Cupin pistetilaston kärkeen. Rahm ja Smith ovat seuraavina.

Northern Trust -kilpailussa pidettiin sunnuntaina välipäivä seudulle rantautuneen myrskyn vuoksi. Peli oli tarkoitus saada maanantaina käyntiin aamulla kahdelta tiiltä, mutta sade siirsi lähtöjä useilla tunneilla. Kentälle oli tullut jo edellisenä päivänä yli 20 senttimetriä vettä, joten pelaajat saivat hyödyntää neljännellä kierroksella siirto-oikeutta.

Kuten FedEx Cupin pudotuspeliturnausten luonteeseen kuuluu, joidenkin kausi päättyi New Jerseyssä ja jotkut onnekkaat kampesivat niiden 70 eniten pisteitä keränneiden joukkoon, jotka jatkavat pelejään torstaina Marylandissä käytävässä BMW Championshipissä.

Eurooppalaisista tie playoff-turnauksissa nousi pystyyn muun muassa Ian Poulterilla, Matthew Fitzpatrickilla ja Tyrrell Hattonilla. Kaksi jälkimmäistä eivät yltäneet Northern Trustissa jatkokierroksille, joten heidän kohtalonsa oli jo selvänlainen ennen kahta viimeistä pelipäivää.

Strategisen rajan takaa 70 joukkoon nousivat muun muassa kolmanneksi sijoittunut Erik van Rooyen (-15) sekä top 10:een yltäneet Tom Hoge (-13) ja Harold Varner III (-12). Portit seuraavaan pudotuspelikilpailuun aukesivat myös Keith Mitchellille (-11) ja Joel Dahmenille (-8).

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje