27.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][11]
KilpailuaSuomalaista

27.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][11]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - World ranking

Eurooppalaisten aika nousta World Rankingin ykköseksi

Nick Faldo ja Seve Ballesteros olivat maailmanlistan kärjessä yhteensä yli kolmen vuoden ajan. © Getty Images

Nick

Maailmanlistaa on miesten puolella pidetty huhtikuusta 1986. Äkkiseltään voisi kuvitella, että ykköspaikka on vaihtunut harvakseltaan. Tilastot yllättävät.

Bernhard Langer oli ensimmäinen valtias, tosin vain kolmen viikon ajan. Tuon jälkeen uusi ykkönen on julistettu peräti 42 kertaa. Eurooppalaiset olivat varsin hyvin esillä ensimmäisen yhdeksän vuoden ajan.

Langer mukaanlukien eurooppalainen on noussut ykköseksi kymmenen kertaa. Mutta ei tosiaankaan kertaakaan vuoden 1994 tammikuun jälkeen. Hämmästyttävää sikälikin, että Eurooppa on tuon jälkeen voittanut Ryder Cupin kuudesti.

Euroopan golf todellakin kaipaa johtotähteä jollaiseksi voi nousta hyvinkin pian joko Lee Westwood tai Martin Kaymer. Rory McIlroyn aika tulee ehkä myöhemmin. Padraig Harringtonin etsikkoaika taisi mennä jo, harva jos kukaan enää nostaa esiin pitkään perintöprinssin raskasta viittaa kantaneen Sergio Garcian nimeä.

Nick Faldo menetti 1994 asemansa Greg Normanille, tämä puolestaaan lähes vuodeksi NickPricelle.Monien muistikuvat elävät siten, että tuon jälkeen alkoi Tigerin puhdas valtakauisi .Väärin.

Tammikuusta 1994 kesäkuuhun 2005 valtikka vaihtui peräti 25 kertaa. Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, jopa Tiger Woods on menettänyt ykkköspaikkansa yhdeksän kertaa.

Tigerin pudottajat

DavidWoods nousi maailmanlistan kärkeen ensimmäisen kerran 15.6 1997 julkaistulla listalla pudottamalla kakkoseksi Greg Normanin. Tigerin valtakausi kesti vain viikon, listan ykköstilalta hänet pudotti ensimmäisen kerran Ernie Els joka onnistui kampittamaan Woodsin pois paikaltaan 1997-1998 yhteensä kolme kertaa. Elsin dominanssi oli lyhyttä, yhteensä yhdeksän viikkoa. Huomionarvoista on sekin, että Els on toistaiseksi viimeisen kerran ollut World Number One 28-vuotiaana. Ennen vuosituhannen vaihdetta Tiger nousi ykköseksi seitsemän kertaa. David Duval pudotti hänet kahdesti, Greg Norman kerran.

Elokuussa 1999 Woods valtasi David Duvalilta paalupaikan ja piti sitä yhteen kyytiin yli viisi vuotta, 264 viikkoa. Vijay Singhin huippuvuosi 2004 oli niin kovaa menoa, että siinä sai Tiger Woodskin väistyä. Singh voitti yhdeksän kertaa PGA Tourilla ja valtasi valtikan puolen vuoden ajaksi. Tiger nousi kahdesti takaisin ykköseksi, Singh kävi listakärkenä kahteen otteeseen vielä vuoden 2005 puolella, kunnes Tiger on taas ollut tauotta ykkösenä.

Vijay Singh on siis ainoa pelaaja, joka on ollut Tigerin edellä tämän vuosituhannen puolella. Pian tälle listalle voi tulla enemmänkin nimiä jollei Woodsin voittotili aukene.

Woods nuorin, Norman vanhin

Greg

Eurooppalaisista maailmanlistan ykkösenä ovat olleet Langerin ja Faldon lisäksi luonnollisesti myös Seve Ballesteros sekä Ian Woosnam.Ballesteroksen parhaista vuosista osa osui ajalle ennen World Rankingia, miehen selkä ja pelit hyytyivät pahasti jo ennen 90-luvun puoliväliä. Walesin suuri pieni mies Woosnam puolestaan oli muiden edellä 51 viikkoa Mastersin ykköstilansa jälkeen.

Kun Tiger nousi ensimmäisen kerran ykköseksi, oli hänellä ikää vain 21 vuotta ja reilut viisi kuukautta päälle. Tämän jälkeen Woods on ollut maailman paras golfari tietokoneen mielestä lähes 12 vuotta elämästään.

Vijay Singh on ainoa joka nousi ensimmäisen kerran 40 vuotta täytettyään ensimmäisen kerran ykköseksi. Singh oli neljä kuukautta päälle 42 vuoden kun Tiger ohitti itsensä kolme kertaa hopealle siirtäneen teräsmiehen. Kaikkien aikojen vanhin WR:n ykkönen on kuitenkin ollut Greg Norman jolla 43:s syntymäpäivä oli alkuvuodesta 1998 vain kuukauden päässä.

Nouseeko Tiger vielä takaisin?

TigerTiikeriä ei vielä ole siirretty paikaltaan, mutta monet ennusmerkit puhuvat sen puolesta ainakin lyhyellä tähtäimellä. Woodsin aseman säilymistä voidaan viimeisten vuosien aikana pitää lähes ihmeenä. Alkuvuodesta 2008 polvi alkoi olla täysin sökönä, US Openin tuskaisen voiton jälkeen hän piti yhdeksän kuukauden mittaisen kilpailutauon. Palattuaan loisteliaasti kehiin, joutui Woods ulkoruokintaan marraskuussa 2009 seksiskandaaliensa saattelemana, elämä, harjoittelu ja pelaaminen on pitänyt kasata aivan pienistä palasista.

Pitkään polttopisteessä ja huipulla olleista World Ranking on hyvä kertomaan ainakin sitä, lapsitähdille tulee luonnollisia takapakkeja. 17-vuotiaana ET:llä sävähdyttänyt Seve oli viiimeisen kerran ykkösenä 32-vuotiaana, hän menetti pelin erinäisistä syistä johtuen hieman tämän jälkeen. Yliopistopeleissä jo loistanut David Duvalin ura kääntyi hurjaan laskuun jo ennen 30-vuotissynttäreitä, tätä ennen hän oli 28-vuotiaana maailman goflkuningas. 15-vuotiaana aikuisten EM-kisat voittanut Sergio Garcia ennätti parhaimmilaan kakkoseksi, mutta on menettänyt tyystin pelihalunsa kaudella 2010, vastikään 30 vuotta täytettyään.Toivottavasti mies sai uutta virtaa Ryder Cup-joukkueen apulaiskapteenina.

Vastaavasti myöhään pinnalle nousseista Vijay Singh ja Greg Norman olivat WR:n ykkösiä 40-vuotissynttäriensä jälkeen.

Tiger Woods menee isoimpana kaikista golfareista sarjaan lapsitähdet. Toivoa sopii, että fyysinen ja henkinen loppuunpalaminen ei kulje samaa rataa kuin Sevellä, Duvalilla ja Garcialla. Kun Woodsin kautta 2010 arvioidaan, on kuitenkin hyvä muistaa sekin, että Majoreissa hän oli Phil Mickelsonin jälkeen toiseksi paras yhteenlasketuissa lyönneissä.

Kaymer Langerin jalanjäljillä, Westwood ja Mickelson ikäpresidenttejä

Martin

Mikäli Martin Kaymer nousee maailmanlistan ykköseksi ennen joulua, hänestä tulee kaikkien aikojen toiseksi nuorin WR:n ykkönen Tigerin jälkeen.Saksalaisella on ikää vain 25 vuotta. Westwoodia (37-v) vanhempana ensimmäisen kerran kärkeen ovat nousseet vain Tom Lehman sekä Vijay Singh. Tuhlaajapoika Phil Mickelsonilla on ollut kuluvalla kaudella jo toistakymmentä mahdollisuutta nousta ykköseksi. Jos hän siinä vihdoin onnistuu, saa Singh seuraa siinä listauksessa jossa laitettaisiin peräkkäin yli nelikymppisenä ykköseksi nousseita.

Maailmanlistan ykköset kautta aikojen

LeeTiger Woods 621 viikkoa

Greg Norman 331

Nick Faldo 97

Seve Ballesteros 61

Ian Woosnam 51

Nick Price 44

Vijay Singh 32

Fred Couples 16

David Duval 15

Ernie Els 9

Bernhard Langer 3

Tom Lehman 1

Teemu Tyry

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje