9.4.–16.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[5][8]
KilpailuaSuomalaista

9.4.–16.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[5][8]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Ryder Cup

Eurooppa suosikkina Ryder Cupiin

Ian Poulter oli edellisessä Ryder Cupissa Euroopan avainpelaajia neljällä voitollaan. Iso rooli odottaa myöis Walesissa jos pelit lähtevät oikeaan suuntaan © Getty Images

Ian

USA:n joukkue lensi jo sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Walesiin tutustuakseen olosuhteisiin ja kenttään joka on heille kaikille tuntematon. Kenraaliharjoitus Tour Championshipissa sujui kokonaisuutensa kohtalaisesti, Jim Furyk voitti, mutta muut mukanaolleet jäivät tuloslistan toiselle puoliskolle. Tiger Woods ei mahtunut edes mukaan, vaan on hionut kuntoaan kotioloissa Floridassa.

Walesissa on odotettavissa vaihtelevaa syyssäätä johon eurooppalaiset, varsinkin britit ovat tottuneita. Isäntäjoukkueen kapteeni Colin Montgomerie on saanut vaikuttaa kentän ”settaukseen” , karheikoista tehdään tuuheampia ja viheriöistä hitaita jotta euroopalaiset pärjäisivät.

USA:n joukkue otti kevyesti tuntumaa Twenty Ten-kenttään jonka uusien reikien rakentamiseen ja vanhojen korjaamiseen on laitettu rahaa noin 20 miljoonaa euroa. Alkuperäisen suunnitelman on tehnyt jo edesmennyt Robert Trent Jones.

Maanantain kapteenien haastattelussa ei uutisia herunut. Monty vahvisti jo aiemmin kertomansa, hän aikoo peluuttaa perjantaina kaikkia 12 pelaajaansa, Molinari & Molinari sekä Graeme McDowell & Rory McIlroy ovat valmiit parit.

”Ensimmäistä kertaa tulin isoon kisaan ilman mailoja, se tuntuu hivenen kummalliselta. Ryder Cup on aina ollut minulle hyvin tärkeä ja sellainen tunne valtasi mieleni, että haluaisin olla pelaajana mukana vuonna 2012”, 47-vuotias Monty julisti median edessä.

Montgomerie pelasi ensimmäisen kerran Ryder Cupissa vasta 28-vuotiaana syksyllä 1991 jolloin Euroopan joukkue hävisi viimeisen pelin viimeisellä viheriöllä Bernhard Langerin missattua puttinsa. Skotti mahtui joukkueeseen syksyyn 2006 asti, viimeisimmästä hän jäi ulos. Monty ei ole hävinnyt yhtään kahdeksasta kaksinpelistään.

USA:n kapteeni Corey Pavin debytoi Ryder Cupissa samana vuonna Montyn kanssa, mutta hänen esiintymisensä jäivät kolmeen kertaan uran käännyttyä jyrkkään laskuun 90-luvun toisella puoliskolla.

”Bulldog” lempinimen saanut sisupussi on luonnollisesti onnensa kukkuloilla kapteenin roolinsa myötä.

”Tätä tunnetta on vaikea kuvailla. Olen halunnnut olla Ryder Cup-joukkueen kapteeni pidempään kuin muistankaan”, Pavin tunnelmoi joukkueen saavuttua Newportiin.

Konkarit ratkaisevassa roolissa?

CoreyMolemmilla joukkueilla on kuusi ensikertalaista matkassa. USA:n haasteena on viimeisillä kerroilla ollut supertähtien surkeat suoritukset Ryder Cupissa. Kuusikko Tiger Woods, Phil Mickelson, Steve Stricker, Jim Furyk, Stewart Cink ja Zach Johnson on hävinnyt yhteensä 50 peliä kisan aikana. Voittoja on tähän nähden käsittämättömän vähän, 33. Lähes selvää on, että näiden konkareiden pitää näyttää rookeillle mallia, muuten pokaali jää Eurooppaan.

Euroopan kokeinein osa on sekin varsin arvoituksellinen. Lee Westwood palaa kisaan pitkän tauon jälkeen varmasti osittain ”ruosteisena”. Padraig Harrington on ollut kahdessa viimeisessä Ryder Cupissa täysin tuuliajolla, saldona yhdeksästä pelistä seitsemän tappiota ja kaksi tasapeliä. Jollei kyseessä olisi Padraig Harrington, voitaisiin puhua jo kisan alla pienistä näyttöpaineista. Kapteeni Colin Montgomerien usko irlantilaiseen perustuu pitkälti tämän menestyksiin majoreissa, kuluvankin vuoden aikana Harrington on väläytellyt, voittoihin asti hän ei ole yltänyt ja tämänkin takia kasvojenpesu Ryder Cup-menestyksillä olisi mannaa.

Miguel Angel Jimenezin tilasto on Ryder Cupin osalta hänen loistavan uransa heikoin palanene. Kaksi voittoa, seitsemän tappiota, kolme tasapeliä. Tappio kaikissa kaksinpeleissä. Joukkueen ilopilleri pelaa suurella todennäköisyydellä viimeisen Ryder Cupinsa ja haluaa varmasti tehdä sen tyylillä.

Nuoret miehet pääosissa?

RickieEnnustaminen Ryder Cupin osalta on hyvin vaikeaa. Ketkä nousevat pääosiin ja kenen kanssa. Kun reikäpeliottelu lähtee kulkemaan hyvään tai huonoon suuntaan, voi ensimmäinen ottelu olla hyvin ratkaiseva kolmelle päivälle.

USA:n jokereiksi on konkarien lisäksi veikattu Walker Cupeissa loistavasti pelannutt Rickie Foowleria sekä Dustin Johnsonia.Ilman ensimmäistäkään voittoa joukkueeseen kivunnut Jeff Overton on ollut viimeisissä kisoissaan pahasti pihalla, hän voi jäädä mahdollisen huonon avauspelin jälkeen penkkikalleksi.

Euroopan urakoitsijoiksi voi ennustaa ainakin Rory McIlroyta, Ian Poulteria sekä kaksi peräkkäistä voittoa ottanutta Martin Kaymeria.

Mikko Ilonen kommentoimassa Nelonen Sport Pro kanavalla

Nelonen Sport Pro ja Viasat Golf näyttävät kisan alusta loppuun perjantaista sunnuntaihin. Mikko Ilonen on lupautunut mukaan Sport Pron lähetykseen lauantaina 2. lokakuuta aamupäivän pelejä kommentoimaan. Celtic Manor on hänen urallaan hyvin tärkeä paikka, kolmas sija Walesin mestaruuskisoissa vuonna 2002 varmisti hänelle vahvan kortin vuodeksi 2003.

Martin

Lähetysajat Nelonen Sport Pro & Viasat Golf

To 30.9 klo 20.30-21.00 Avajaiset

Pe 1.10. klo 9.30-20.00 Nelinpelit & Nelipallot

La 2.10 klo 9.30-19.55 Nelinpelit & Nelipallot

Su 3.10 klo 13.30-20.30 Kaksinpelit

Golfpiste järjestää kisaveikkauksen jossa kysytään pisteissä mitattuna lopputulosta. Ykköspalkintona on näyttävä, numeroitu Ryder Cup-bägi. Oma veikkaukseni on Eurooppa 13- USA 15.

Teemu Tyry

Ryder Cup, kotisivut USA

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje