26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista

26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Masters

DeChambeaun uutta salaista asetta rakennettiin kuin Iisakinkirkkoa − valmistui parahiksi Mastersiin

Bryson DeChambeau on iskenyt palloa uudella draiverillaan valovuoden päähän. Kuva: Getty Images

Viime hetkellä hyväksyttyjen välineiden listalle ilmestynyttä hirmutykittäjän draiveria työstettiin useita kuukausia.

Bryson DeChambeaulla on yleensä jotain uutta työn alla. Ja kun tiedetään hänen jatkuva pyrkimyksensä lyödä palloa pidemmälle, muutokset liittyvät tämän tästä välineisiin. Nyt näyttäisi siltä, että DeChambeaun bägissä on tuliterä draiveri, kun Masters Tournament pyörähtää torstaina käyntiin.

Kyseessä on maanantaina R&A:n ja USGA:n hyväksymien mailojen listalle ilmestynyt Cobran viides versio Radspeed-draiverista. Yksityiskohdista selviää, että mailan nostokulma on vain 5,5 astetta, joten se on ilmiselvästi valmistettu vain DeChambeaun tarpeisiin. USGA:n nettisivuilla olleen kuvan perusteella maila ei kuitenkaan näytä olennaisesti poikkeavan muista Radspeed-versioista. Totuus on toinen.

”Lavassa on muutoksia verrattuna tavalliseen Radspeediin. Poistimme irrotettavat painot, jonka avulla säästimme mailan kokonaispainoa, ja otimme paksumman lyöntipinnan käyttöön lisätäksemme lavan kestävyyttä”, Cobran tour-pelaajien yhdyshenkilö Ben Schomin kertoi Golf Digestille.

”Poistimme myös Infinity Face -lyöntipinnan, jotta saimme helpommin tehtyä muutoksia osuma-alueen kaarevuuteen. Lisäksi lavan kärjen litteämpi kaarevuus on avuksi kärkiosumissa.”

DeChambeaulle räätälöity draiveri ei liiemmin eroa ulkoisesti Cobran muista Radspeed-versioista. Kuva: USGA

Schomin sanoi työskennelleensä DeChambeaun kanssa kuukausia draiveriasiassa.

”Insinöörimme ovat tottuneet suunnittelemaan ja toimimaan täysin erilaisen pallo- ja mailadynamiikan kanssa verrattuna siihen, kun joku kehittää viisiasteisella draiverilla pallonnopeudeksi 200 mailia tunnissa. Siksi olemme joutuneet miettimään joissakin suunnittelu- ja testausrutiineissa lähestymistapamme uudelleen.”

”Tämä lapa on uusin löytömme, joka toimii parhaiten Brysonin hurjilla nopeuksilla.”

On varsin ymmärrettävää, että Cobra haluaa tarjota ykköstykilleen parhaat välineet Augustaan ja samalla pyrkii kaikin keinoin varmistamaan mailojen kestävyyden vahvan pelaajan virtaviivaisessa käsittelyssä. Tuoreessa muistissa on, miten hänen rautanelosensa levisi käsiin maaliskuussa pelatussa Players Championshipissä aiheuttaen melkoista pohdintaa merkin suunnitteluosastolla.

Lavan pohjassa oleva lyijyteippi kertoo Cobran insinööreille, mihin kohtaan lavan sisälle voidaan ruiskuttaa sulaa nestettä. Kuva: Getty Images

Alkuviikolla Augusta Nationalilla otetusta Getty Imagesin kuvasta ilmenee myös, että DeChambeaun draiverin lavan pohjassa on useita pätkiä lyijyteippiä.

”Draiverin lavat ovat kevyitä. Teipit ovat käytössä nähdäksemme mihin kohtaan lavan sisälle voimme painon lisäämiseksi ruiskuttaa kuumaa sulaa nestettä”, Schomin paljasti.

Tällaiset toimenpiteet voivat saada maallikon pään pyörälle, mutta ne ovat DeChambeaun kohdalla niin sanotusti arkipäivää.

Kiistattomia hyötyjä

Viime marraskuussa käydyn edellisen Mastersin alla oli viitteitä siitä, että Bryson DeChambeau ottaisi Augustassa käyttöön 48-tuumaisen draiverin. Toisin kävi. Hän pitäytyi normaalin pituisessa avausmailassa, ja sijoittui kilpailussa 34:nneksi.

”Kukaan ei tiedä, miltä tuntuu lyödä palloa 200 mailia tunnissa huomatakseen miten hiemankin keskikohdan ulkopuolelle suuntautunut osuma vaikuttaa lopputulokseen. Välillä vaikuttaa siltä, ettei sen pitäisi ihan noin mennä”, DeChambeau sanoi muutama viikko sitten pelatun WGC-kilpailun yhteydessä.

Vuoden 2021 Masterin lähestyessä DeChambeauta koskevat puheet liittyvät jälleen draiveriin. Maailmanlistan viitonen kertoi, että uusi maila toimii nyt luotettavammin epätarkoissa osumissa suurilla nopeuksilla.

DeChambeaun vuodatus oli selvä vihje jostain, mitä tuleman pitää. Vaikka DeChambeau ei paljastanut tämän viikkoisessa lehdistötilaisuudessa syvällisempiä mietteitään draiverinsa teknologiasta, mainitsi hän mailalla mitattujen lukemien olleen rohkaisevia.

”Sitä en voi kuitenkaan sanoa, parantaako uusi draiveri tuloksiani. Tämä on golfia, ja koskaan ei tiedä mitä tapahtuu. Mutta rangella ja viime viikolla harjoitellessani havaitsemani hyödyt ovat olleet kiistattomia.”

DeChambeaun svingivalmentaja Chris Como julkaisi sosiaalisessa mediassa kuvan, joka osoitti pallon kantaneen tuoreella draiverilla ilmassa 320 metriä, pallonnopeuden oltua 210 mailia tunnissa. Eräässä videoklipissä DeChambeau svingaa turnauksen harjoitusalueella draiverillaan lähes mielipuolisesti, lähinnä viihdyttääkseen vieressä katsellutta entistä Masters-voittajaa Vijay Singhiä.

DeChambeau kertoi seuraavanlaisia avauksiin liittyviä suunnitelmiaan Augustassa: Ykkösellä hänen tavoitteensa on lyödä draivi oikealla puolella olevien puiden yli. Kakkosella hän aikoo saada pallonsa vierimään ison mäen alapuolelle. Kolmosella tavoitteena on viheriö ja viitosella DeChambeau aikoo saada pallonsa lentämään bunkkereiden yli tuulesta huolimatta. Ysillä tavoitteena on ylittää vasemmalla puolella olevat puut, 11. reiällä kuvio on samanlainen, mutta puiden ylitys tehdään siellä oikealla puolella.

DeChambeau on PGA Tourin draivipituustilaston kärjessä keskimäärin 293 metrin avauksillaan. Johtopaikka heltiää myös strokes gained: off the tee -tilastosta lukemalla 1,144. Hän kuitenkin myöntää, että lopun kaiken menestys Augustassa on kiinni lähestymisten onnistumisesta.

”Kyse ei ole pelkästään par-viitosista vaan siitä, miten onnistun hyökkäämään par-nelosilla saadakseni mahdollisimman paljon laadukkaita birdie-paikkoja”, DeChambeau sanoi.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (4 kpl)