13.–20.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][4]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Masters

50 kysymystä ja vastausta – lähes kaikki mitä Mastersista tarvitsee tietää   

Miten Mastersia voi seurata? Kuinka suuri on kisan palkintopotti? Kuka on Jeff Knox? Ja 47 muuta kysymystä vastauksineen.

Masters palasi viime marraskuussa kisakalenteriin lähes 20 kuukauden, COVID 19 -pandemiasta johtuneen tauon jälkeen. Vain viisi kuukautta myöhemmin, se pelataan jälleen – eikä yksikään golfin ystävä pane sitä pahakseen.

Seuraavassa vastaamme 50 yleiseen ja oleelliseen Mastersia ja Augusta Nationalia koskevaan kysymykseen.

Milloin Masters pelataan?

Vuoden 2021 Masters-turnaus pelataan 8.–11. huhtikuuta.

Onko kilpailussa myös yleisöä paikan päällä?

Augusta National ilmoitti tammikuussa, että se päästää paikan päälle rajoitetun määrän yleisöä, mutta katsojien lukumäärää ei ilmoitettu. Augustaan saapuvat katsojat ohjataan ennen kentälle pääsyä testaukseen.

Missä Masters pelataan?

Masters pelataan joka vuonna Augusta National Golf Clubilla Augustassa Yhdysvaltojen Georgiassa. Se on miesten neljästä major-turnauksesta ainoa, joka pelataan aina samalla kentällä.

Pelataanko Mastersin kuuluisa par 3 -kilpailu tänä vuonna?

Valitettavasti, par 3 -kisaa ei tänäkään vuonna pelata. Toiveissa on, että kisa palaa Masters-viikon ohjelmaan vuonna 2022.

Kuva vuoden 2019 Par 3 -kilpailusta. Kuva David Cannon

Miten Mastersia voi seurata?

Suomessa Mastersin televisioi yksinoikeudella Nelosen Ruutu-palvelu. Mastersin katseluoikeuden ostamalla lunastaa itselleen myös kesäkuussa (17.–20.6.) pelattavan U.S. Openin katseluoikeuden. Katselupaketin hinta on 24,95 €.

Masters.com-sivuilla voi puolestaan seurata suosikkiryhmien (featured groups) peliä tietyillä rei’illä. Verkkosivuilta ja Masters-sovelluksesta voi lyhyellä viiveellä katsoa myös jokaisen pelaajan jokaisen lyönnin. Tänä vuonna omien suosikkipelaajien lyönneistä voi rakentaa myös räätälöidyn sisältökokonaisuuden.

Mikä on Champions Dinner?

Champions Dinner on kilpailun entisten voittajien illallinen, joka nautitaan tiistai-iltana Masters-viikolla. Ainoa tapa päästä illalliselle mukaan, on voittaa Masters. Perinteen aloitti vuonna 1952 Ben Hogan. Tapana on, että illallisen menusta vastaa aina edellisen vuoden voittaja.

Kuka perusti Augusta Nationalin ja kuka suunnitteli kentän?

Augusta Nationalin perustivat Bobby Jones ja Clifford Roberts. Kentän suunnittelivat Bobby Jones ja Alister MacKenzie.

Gene Sarazen (vas.), Bobby Jones (istumassa) ja Clifford Roberts Sarazen Bridgellä vuoden 1955 Mastersin aikaan.

Kuinka pitkä Augustan kenttä on ja mikä on sen par?

Augusta National on par 72 -kenttä, ja sitä on pidennetty vuosien varrella huomattavasti. Tänä vuonna kentän kokonaispituus on 7475 jaardia eli 6835 metriä.

Milloin pelattiin ensimmäinen Masters ja kuka sen voitti?

Ensimmäinen Masters pelattiin vuonna 1934. Kilpailun voitti Horton Smith tuloksella 284 (-4) ja lyönnin erolla seuraavaan (Craiq Wood).

Kuinka monta Mastersia on yhteensä pelattu?

Tämän vuoden Masters on järjestyksessään 85:s.

Kuka on pelannut eniten Masters-turnauksia?

Gary Player. Hän osallistui Mastersiin yhteensä 52 kertaa vuosina 1957-2009.

Mikä on Mastersin pelimuoto, ja montako pelaajaa kilpailussa on mukana?

Masters pelataan neljä päivää kestävänä 72 reiän lyöntipelinä. Osanottajajoukko on yksi PGA Tourin pienimmistä pelaajien lukumäärän vaihdellessa tyypillisesti 90:n ja 100:n välillä.

Miten Mastersiin pääsee mukaan?

Mastersiin ei järjestetä karsintakilpailuja, eikä kisaan pääse myöskään varasijoilta. Kilpailuun voi päästä mukaan vain kutsulla, mikäli täyttää jonkin 19:stä Masters.com-sivuilta löytyvästä kriteeristä. Tähän tehdään toisinaan poikkeuksia, mutta ne ovat harvinaisia.

Kuinka monta pelaajaa Mastersissa pääsee jatkoon?

36 reiän jälkeen tehtävästä cutista pääsevät jatkoon 50 parasta sekä tasatuloksessa olevat. Aiemmin myös kaikki pelaajat, jotka olivat kahden kierroksen jälkeen kymmenen lyönnin sisällä johtajasta, pääsivät jatkoon, mutta tämä sääntö poistettiin ennen viime vuoden kilpailua.

Kuinka suuri on Mastersin palkintopotti ja paljonko voittaja siitä saa?

Virallisesti palkintopotti julkistetaan Masters-viikolla. Vuonna 2020 palkintorahaa jaettiin yhteensä 11,5 miljoonaa dollaria voittajan sekin ollessa 2,07 miljoonaa dollaria.

Entä paljonko on kisan kakkosen osuus?

Vuoden 2020 Mastersissa kakkossijaa jakaneet Sungjae Im ja Cameron Smith saivat 1 012 000 dollaria mieheen. Kaikki 25 parhaan joukkoon sijoittuvat ansaitsevat vähintään 100 000 dollaria.

Saako Mastersin voitosta myös jotain muuta?

Jo vain. Voittaja saa Masters-pokaalin näyttävän kopion, kultamitalin sekä klubin kuuluisan vihreän takin, joka annettiin ensimmäistä kertaa vuoden 1949 turnauksessa.

Masters-pokaali, jonka voittaja vihreän takin lisäksi saa. Kuva Rusty Jarrett/Augusta National

Jos pelaaja voittaa Mastersin uudelleen, saako hän uuden vihreän takin?

Ei saa. Mastersin useita kertoja voittava pelaaja saa aina saman vihreän takin kuin ensimmäisellä kerralla – ellei hänen vaatekokonsa sitten ole merkittävästi muuttunut.

Jos 72 reiän jälkeen ollaan tasatilanteessa, miten voittaja ratkaistaan?

Tasatilanteessa voittaja ratkaistaan uusinnalla äkkikuolema-periaatteella. Uusinnassa pelataan vuorotellen reikiä 18 ja 10 aloittaen reiältä 18. Ennen vuotta 1979 tasatilanteissa pelattiin aina 18 reiän uusintakierros.

Kuinka monta uusintaa Mastersin historiassa on yhteensä pelattu?

Vuodesta 1979 lähtien Mastersissa on pelattu yksitoista uusintaa, joista yksikään ei ole edennyt kahta reikää pidemmälle. Viimeisin uusinta pelattiin vuonna 2017, jolloin Sergio Garcia kukisti Justin Rosen.

Kuka voitti viime vuoden Mastersin?

Vuoden 2020 Mastersin voitti Dustin Johnson, jolle major-voitto oli uran toinen. Ensimmäisen hän otti vuonna 2016 Oakmontissa pelatussa U.S. Openissa.

Dustin Johnson puolustaa Mastersin voittoa viime marraskuulta. Kuva Ben Walton

Onko Tiger Woods mukana tämän vuoden Mastersissa?

Ei ole. Woods toipuu parhaillaan helmikuun lopulla sattuneesta auto-onnettomuudesta. Woods pääsi sairaalasta kotiin maaliskuun puolivälissä ja kertoi tekevänsä päivittäin töitä tullakseen vahvemmaksi. Hänen paluulleen ei ole asetettu minkäänlaista aikataulua.

Milloin Tiger Woods voitti ensimmäisen Mastersinsa?

Ensimmäisen Mastersinsa Tiger voitti 21-vuotiaana vuonna 1997. Hän on yltänyt Masters-voittoon nuorempana kuin kukaan toinen pelaaja.

Onko kukaan pelaaja voittanut Mastersia kahtena perättäisenä vuotena?

Kyllä vain. Kolme pelaajaa on puolustanut menestyksekkäästi Masters-voittoaan: Jack Nicklaus vuosina 1965–66, Nick Faldo vuosina 1989–1990 ja Tiger Woods vuosina 2001–2002.

Kuka on voittanut eniten Masters-turnauksia?

Jack Nicklaus on voittanut Mastersin ennätyksellisesti kuusi kertaa (1963, 1965, 1966, 1972, 1975 ja 1986). Tiger Woodsilla on viisi voittoa (1997, 2001, 2002, 2005 ja 2019) ja Arnold Palmerilla neljä voittoa (1958, 1960, 1962 ja 1964).

Jack Nicklaus pujahtaa Bernhard Langerin ojentamaan vihreään takkiin voitettuaan Mastersin kuudennen kerran vuonna 1986. Kuva Leonard Kamsler/Popperfoto

Kuka on historian nuorin Masters-voittaja?

Tiger Woods. Hän voitti vuoden 1997 Mastersin 21 vuoden ja 104 päivän ikäisenä.

Entä kuka on historian vanhin Masters-voittaja?

Jack Nicklaus. Hän oli vuonna 1986, voittaessaan Mastersin kuudennen kerran, 46 vuoden ja 82 päivän ikäinen.

Kuinka monta eri Masters-voittajaa kilpailun historia tuntee?

84 kertaa pelatun Masters-turnauksen on onnistunut voittamaan 53 eri pelaajaa. Yhdysvallat on 38 voittajalla tilastossa ylivoimainen. Masters-voittoon on kyennyt kolme espanjalaista, kolme eteläafrikkalaista ja kaksi englantilaista. Saksalla, Skotlannilla, Walesilla, Fidzillä, Kanadalla, Argentiinalla ja Australialla on kullakin yksi Masters-voitto.

Mikä on Mastersin voittotulosennätys?

Dustin Johnson rikkoi viime marraskuussa Tiger Woodsin ja Jordan Spiethin hallussaan pitämän ennätyksen, 18 alle parin 270, pelattuaan tuloksen 268 eli 20 alle parin.

Mikä on paras Mastersissa koskaan pelattu kierros?

Mastersin historian kierrosennätys on 63 (-9) lyöntiä. Sen ovat pelanneet Nick Price vuonna 1986 ja Greg Norman vuonna 1996.

Mikä on huonoin Mastersissa koskaan pelattu kierros?

Heikoin Mastersissa koskaan pelattu kierrostulos on 106 (+34). Tuloksen teki vuoden 2005 kilpailussa vuoden 1970 Masters-voittaja Billy Casper. Kierros piti sisällään muun muassa tuloksen 14 kentän 16. reiällä (par 3) Casperin lyötyä viisi palloa veteen. Casperin tulos on kuitenkin epävirallinen ennätys, sillä hän ei koskaan palauttanut tuloskorttiaan ja tuli siksi diskatuksi.

Mikä on Masters-historian suurin voittomarginaali?

Tiger Woodsin voittomarginaali vuoden 1997 Mastersissa oli 12 lyöntiä. Se on Mastersin ennätys.

Mikä on korkein yhteistulos, jolla Masters on voitettu?

Tämän kategorian ennätys on 289, yksi yli parin. Tällä tuloksella kilpailun on voittanut kolme eri pelaajaa: Sam Snead (1954), Jack Burke Jr. (1956) ja Zach Johnson (2007).

Onko kukaan voittanut Mastersia johdettuaan kilpailua jokaisen kierroksen jälkeen?

Kyllä vain. Viisi pelaaja on voittanut Mastersin johdettuaan kisaa alusta loppuun: Craig Wood (1941), Arnold Palmer (1960), Jack Nicklaus (1972), Raymond Floyd (1976) ja Jordan Spieth (2015).

Jordan Spieth on toistaiseksi viimeisin Masters-voittaja (2015), joka on johtanut kilpailua alusta loppuun. Kuva Ezra Shaw

Onko amatööripelaaja koskaan voittanut Mastersia?

Ei ole, amatööri ei ole Mastersin voittoa juhlinut.

Saako kilpailun paras amatöörin jonkin palkinnon?

Kyllä. Joka vuosi parhaiten menestynyt, cutin tehnyt amatööri palkitaan Silver Cupilla, joka annettiin ensimmäisen kerran vuonna 1952. Vuodesta 1954 lähtien on jaettu myös hopeamitali toiseksi parhaalle amatöörille.

Kuinka lähelle Masters-voittoa amatööripelaaja on yltänyt?

Kolme eri amatööriä on yltänyt kisan kakkoseksi: Frank Stranahan (1947), Ken Venturi (1956) ja Charles Coe (1961).

Mikä on amatöörien yhteistulosennätys Mastersissa?

Seitsemän alle parin 281, jonka pelasi Charles Coe vuonna 1961.

Kuka on nuorin pelaaja, joka on koskaan kilpaillut Mastersissa?

Nuorin Mastersiin osallistunut on Kiinan Tianlang Guan, joka pääsi kisaan mukaan vuonna 2013 vain 14-vuotiaana voitettuaan Asia-Pacific Amateur Championshipin. Hän on myös kautta aikojen nuorin major-turnauksessa cutin tehnyt pelaaja.

Onko joku suomalainen pelannut Mastersissa?

Kyllä on. Ainoa Mastersissa pelannut suomalainen on Mikko Ilonen, joka on osallistunut kilpailuun kahdesti, vuonna 2001 amatöörinä ja vuonna 2015 ammattilaisena.

Mikä on Magnolia Lane?

Magnolia Lane on pääkulkuväylä, joka johtaa Washington Roadilta Augusta Nationalin klubitalolle. Tietä kutsutaan Magnolia Laneksi, koska sitä reunustavat koko matkan tien molemmin puolin magnoliapuut.

Mikä on Amen Corner?

Amen Corneriksi kutsutaan kolmen reiän jaksoa, joka alkaa par 4 -reältä numero 11 ja käsittää myös 12. reiän (par 3) sekä 13. reiän (par 5). Nimen keksi golfkirjoittaja Herbert Warren Wind käytettyään termiä vuonna 1958 Sports Illustratedin artikkelissaan. Hän viittasi sillä erityisesti 11. reiän lähestymislyöntiin, 12. reikään kokonaisuudessaan sekä 13. reiän kahteen ensimmäiseen lyöntiin. Tässä kentän kolkassa on koettu monet turnauksen historian unohtumattomimmista hetkistä.

Mikä on Rae’s Creek?

Rae’s Creek on puro, joka kulkee Augusta Nationalin kaakkoiskulmassa virraten 11. griinin takaa 12. griinin ja 13. tiin editse.

Mikä on Crow’s Nest?

Crow’s Nest on Augusta Nationalin alueella sijaitseva mökki, johon kaikki kilpailuun osallistuvat amatöörit voivat Mastersin ajaksi majoittua.

Kuka on Jeff Knox?

Jeff Knox on Augusta Nationalin jäsen, joka on tullut tunnetuksi siitä, että hän pelaa kilpailussa usein ”merkitsijänä”. Aina kun Mastersin cutin läpäisee pariton määrä pelaajia, Knox pelaa ilman kilpailijaparia jäävän pelaajan kanssa pelirytmin tasaamisen vuoksi. Hänestä on tullut erinomaisten pelitaitojensa vuoksi melkoinen legenda.

Jeff Knox pelasi vuoden 2020 Mastersissa Bubba Watsonin merkitsijänä.

Kuinka monta maailmanlistapistettä Masters-voittaja saa?

Masters-voitosta saa 100 maailmanlistapistettä.

Kuinka monta FedEx Cup -pistettä voitosta saa?

Masters-voitosta saa 600 FedEx Cup -pistettä.

Kuinka paljon pääsyliput Mastersiin maksavat?

Augusta National kutsuu niitä mieluummin tunnuskorteiksi, badgeiksi, ja jälkimarkkinoilla korttien hinnat vaihtelevat kilpailupäivästä riippuen noin 500:n ja 1500:n dollarin välillä. Halutessaan päästä katsomaan Mastersia voi koittaa myös onneaan ja osallistua vuotuiseen Masters-lippujen arvontaan. Jos onni suosii, lipun voi saada vielä paljon halvemmalla.

Kuinka paljon Mastersissa on yleisöä?

Yksi monista asioista, joista Augusta National ei julkaise virallista tietoa, on paikalle saapuvan yleisön määrä.

Voiko Augusta Nationaliin mennä pelaamaan?

Ei voi. Augusta National on yksityisklubi ja avoinna vain klubin jäsenille ja heidän vierailleen.

Lue seuraavaksi: Tällainen on Mastersin vihreän takin historia

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje