23.2.–2.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[5][4]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - World ranking

35 vuotta siihen meni – Suomi Ruotsin edellä miesten maailmanlistalla

Sami Välimäki sai olla kunnian ensimmäinen suomalaispelaaja, joka ajoi maailmanlistalla parhaan ruotsalaisen edelle. Kuva: Getty Images

Sami Välimäki yltää pohjoismaalaisten sisäisellä listalla pronssille.

Suomalaiset huippugolfarit ovat tottuneet katsomaan miesten virallisella ranking-listalla perustamisestaan lähtien ainakin yhden ruotsalaispelaajan selkää. Asiassa koitti kuitenkin hiljattain historiallinen käänne, kun pitkään parhaana sinikeltaisena listalla keikkunut Henrik Stenson putosi tammikuun jälkipuolella pelatun Abu Dhabin turnauksen jälkeen Sami Välimäen taakse – näin siitäkin huolimatta, että jälkimmäinen ei yltänyt kisan jatkokierroksille.

Välimäki menetti 25. tammikuuta tehdyssä listapäivityksessä yhden sijan, mutta se ei estänyt Stensonia valumasta yhdellä pykälällä viime vuoden parhaan ET-tulokkaan taakse, 70:nneksi. Kaksikon otteet eivät ole olleet alkuvuodesta parhaalla tasolla: molemmilla on kauden kolmesta ensimmäisestä ET-kisasta kaksi karsiutumista. Välimäki oli Dubaissa 51:s ja Stenson Abu Dhabissa 46:s.

Maanantain päivityksessä Stenson menetti viisi sijaa ollen 80:ntena. Eroa major-voittajalla nyt sijalla 76 olevaan ja tuplasti nuorempaan Välimäkeen on neljä pykälää. Stensonin paras sijoitus maailmanlistalla on marraskuulta 2014, jolloin hän nousi European Tourin finaaliturnauksen voiton jälkeen kakkoseksi. Välimäki puolestaan käväisi tammikuun puolivälin tuntumassa rankingissa sijalla 68.

Norjan Viktor Hovland jatkaa listalla parhaana pohjoismaalaisena sijalla 13. Sami Välimäki ehti olla hetken pohjoismaalaisten sisäisellä listalla kakkosena, mutta joutui päästämään Saudi-Arabiassa kuudenneksi sijoittuneen Rasmus Højgaardin edelleen. Tanskalaisen tuorein listasijoitus on 72:s.

Maailmanlistan top 100:aan saatiin tällä viikolla myös uusi pohjoismaalainen tulokas, kun PGA Tourilla pelaava Ruotsin Henrik Norlander harppasi sijalle 97.

Henrik Stenson on ollut jo kahdeksan vuotta parhaiten rankattu ruotsalaispelaaja. Kuva: Getty Images

Hieman laveammassa kuvassa ruotsalaiset ovat suomalaisten edellä, sillä 200 parhaan joukkoon mahtuu viisi sinikeltaista kahta sinivalkoista vastaan. Suomi on tässä vertaluissa tasapäinen Tanskan kanssa. Norjan ainoa top 200 -pelaaja on Hovland.

Miesten rankingia alettiin noteerata vuonna 1968, mutta viralliseksi maailmanlistaksi ”OWGR” muuttui vasta vuoden 1986 Masters Tournamentin alla. Ensimmäinen listaykkönen oli edelleen uraansa jatkava Saksan Bernhard Langer.

Suomalaisista kaikkien korkeimmalla sijalla rankingissa on ollut Mikko Ilonen, joka kapusi lokakuussa 2014 voittamansa reikäpeliturnauksen – ja kaadettuaan sen finaalissa Henrik Stensonin  – jälkeen 37:nneksi. Kautta aikain kolmas suomalainen top 100 -pelaaja on Mikko Korhonen, joka on rankattu parhaimmillaan toukokuussa 2019 sijalle 84.

Aiheesta asiaa myös uusimmassa podcastissa, jonka voit kuunnellä tästä.

Lue seuraavaksi: Ruotsalaisten kunnioitettava voittoputki ET:llä katkeamassa – Stenson ja Kinhult Dubaissa paljon vartijoina

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje