1.–8.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][5]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Masters

3 x 5 poimintaa Mastersista

Sungjae Im (vas.) ihastutti lähipelitaidoillaan, Dustin Johnson (oik.) kirjoitutti suurimmat otsikot. Kuva: Getty Images

Toimituksen kolmikko arvioi, mitä marraskuun Mastersista jäi lopulta käteen.

Jere Jaakkola, päätoimittaja

Nosto

Tiger Woodsin kymppinä tuloskorttiin päätynyttä kompastelua 12. reiällä oli kylmäävää katsoa, mutta se, mitä loppukierroksella tapahtui, oli vaikuttava osoitus kaikkien aikojen golfarin ja historian kovimpiin kilpailijoihin kuuluvan urheilijan suuruudesta. Ammattilaisuran ensimmäisen kympin voi kuitata tekemällä kuudelle seuraavalle reiälle viisi birdieä – mutta luultavasti vain jos on Tiger Woods.

Lyönti

Cameron Smithin neulasmättäältä lyöty, griinibunkkeria hiponut ja griinin kallistuksia hyväkseen käyttänyt lähestyminen 9. reiällä. Tyypillinen Masters-sunnuntain peloton sankarilyönti, jossa on paljon taitoa, rutkasti onnea ja loistava lopputulos. Lyöntejä, jotka muuttavat ratkaisuhetkillä kilpailun kulkua tai pitävät pelaajan mukana voittotaistelussa.

Yllätys

Jos olisi pitänyt ennen Mastersin alkamista arvata, kenestä tulee ensimmäinen neljä kuutosella alkavaa kierrostulosta samassa Mastersissa tekevä pelaaja, Cameron Smith ei olisi tullut ihan ensimmäisenä, toisena tai edes kolmantenakymmenentenä mieleen. Upea, elävä ja tasapainoinen esitys ja ansaittu kakkossija. Smithistä kuulisi mielellään lisää myös jatkossa.

Pettymys

Vaikka kilpailusta ei tullut voittotaistelun kannalta viime vuoden kaltaista jännitysnäytelmää, se piti silti sunnuntaina otteessaan. Se, mikä kotikatsomonkin tunnelman varsinaisesti latisti, oli humisevan tv-lähetyksen äänimaailma, yleisön puuttuminen. Mastersin takaysin maagista tunnelmaa on mahdotonta saada aikaan ilman ihmisiä, yleisön tuomaa kisapainetta ja ilmassa väreilevää sähköä.

Tarina

Bryson DeChambeaun ansiosta taas uudelle tasolle noussut lyöntipituuskeskustelu kävi Mastersin alla kuumempana kuin kenties koskaan – vaan kuinka kävikään? Viime aikojen puhutuin pelaaja oli koko kilpailun ajan sivuroolissa, ja joutui päätöspäivänä 63-vuotiaan Bernhard Langerin rökittämäksi. Saksan 63-vuotias golfikoni pelasi sunnuntaina kaksi lyöntiä tämän vuoden U.S. Open -voittajaa paremmin ja nousi lopputuloksissa lyönnillä tämän ohi. DeChambeaun draivikeskiarvo oli kisan pisin, Langerin kisan lyhin, eroa 59 metriä. Sunnuntain oppitunnin jälkeen DeChambeau miettii luultavasti toisenkin kerran ennen kuin laittaa Instagramiin seuraavan kuvan lyöntitutkalukemistaan.

Sami Sarpakunnas, tuottaja

Nosto

Tuurilla on urheilussa aina rooli, golfissa vieläpä poikkeuksellisen suuri. Bryson DeChambeau on pelaaja, joka pyrkii hallitsemaan kaikkea. Hän lähestyy lajia älyllisesti ja tekee paljon ajatustyötä. Parhaimmillaan se toimii. Mutta DeChambeaun näytti olevan mahdotonta hyväksyä sitä, että tuuria hän ei voi hallita. Se sai hänet liian pitkäksi aikaa pois tolaltaan, ja maksoi samalla kilpailun. Sen jälkeen hän sortui selittelemään vointiaan.

Tiger Woods teki reiällä 12 tuloksen 10. Sen jälkeen hän teki viisi birdieä kuudella jäljellä olevalla reiällä, eikä valitellut silminnähden kipeää selkäänsä.

Lyönti

Augusta todella on kakkoslyöntien kenttä. Se saattaa suosia draw’ta tiiltä, mutta Dustin Johnson osoitti, että fadellakin pärjää. Lähestymislyönnin merkitys sen sijaan on valtava kentän kaltevilla ja juonikkailla viheriöillä. Moni hyvä draivaaja jäi turhaan haikailemaan birdie-paikkojen perään rautapelin pettäessä.

Yllätys

Sungjae Imin maaginen lähipeli jätti lähtemättömän muistijäljen. Samalla toki selvisi syy sille, miksi Im on kehittynyt niin taitavaksi lähipelaajaksi – hän missaa paljon griinejä. Korealaisen pehmeät kädet, loistava linjojen luku ja täydellinen pallokontrolli olivat kuitenkin täysin omalla tasollaan koko viikon ajan. Jaettu kakkossija on vasta 22-pelaajalta upea saavutus.

Pettymys

Eurooppalaisista ei ollut tänä vuonna nousemaan voittokamppailuun. Rory McIlroy pelasi huonon avauskierroksen jälkeen upeasti, mutta todellista uhkaa hänestä ei olut. Jon Rahm hukkasi mahdollisuutensa, eikä Danny Willettin, Justin Rosen ja Tommy Fleetwoodin höyry riittänyt enää takasuoralla.

Tarina

Augustan kentän koko komeus ja luonne paljastui ennen kokemattomalla tavalla, kun yleisömeri ei estänyt näkymiä. Valtavat korkeudenvaihtelut, kummut ja painanteet sekä paikoitelleen erittäin avarat näkymät ovat aikaisemmin jääneet monin paikoin piiloon.

Marko Kuivasaari, toimittaja

Nosto

Dustin Johnsonin kaikkien aikojen tulosennätyksen rikkominen kierroskeskiarvolla 67 eli 20 lyöntiä alle parin, jota vielä taannoin pidettiin lähes saavuttamattomana etappina Mastersissa.

Lyönti

Cameron Smithin chippi tiukassa paikassa 18. viheriön etureunasta, joka käytännössä sinetöi australialaisesta Mastersin toisen ennätyksen tekijän, turnauksessa ensimmäisenä pelkkiä kuutosella alkavia kierrostuloksia pelanneena kilpailijana.

Yllätys

Bernhard Langerin, 63, venyminen Augustassa top 30:een, ja cutin selvittäminen Mastersissa kolmannen kerran peräkkäin yli kuusikymppisenä.

Pettymys

Etukäteen rummutetun (ja rummuttaneen) Bryson DeChambeaun heikko menestys. Ironista oli, että kilpailun ylivoimaisesti pitkälyöntisin pelaaja hävisi jatkokierrosten lyhytlyöntisimmälle pelaajalle, 36 vuotta iäkkäämmälle Bernhard Langerille.

Tarina

Tiger Woodsin esimerkillinen osoitus siitä, miten ammattiylpeä tähtipelaaja ei heitä koskaan pyyhettä kehään. Reiällä 12 tulleen kympin jälkeen Tigerilla riitti vielä virtaa tehdä viisi birdieä kierroksen loppuun.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje