16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Sari Lönnin unelmana on tehdä golfista helppo laji koko perheelle

"Ruotsin Golfliitossa hämmästeltiin naisverkostomme mutkatonta toimivuutta", sanoo Golfliiton Ladygolf-toimikunnan puheenjohtaja Sari Lönn.

Yritys- ja start up -maailmassa työskentelevä Sari Lönn astui Golfliiton Ladygolf-toimikunnan riveihin vuonna 2008. Hän on laittanut pyörät vauhdilla pyörimään golfin naistoiminnan puolesta.

”Olin aluksi ladykapteenina ja sitten siirryin Ladygolfin toimintaan mukaan. Halusin erityisesti kehittää ladykapteenien verkostoa, jotta heidän olisi helppo saada työhönsä materiaaleja ja apuvälineitä”, Lönn sanoo.

Ladygolfin toimintavuosi on järjestyksessään jo kahdeksastoista. Suomen ladykapteeniverkosto on maailmalla poikkeuksellinen.

”Olin Ruotsin Golfliitossa kokouksessa, ja siellä hämmästeltiin naisverkostomme mutkatonta toimivuutta”, hän jatkaa innoissaan.

Suomen Golfliitto on käynnistänyt paljon puhutun strategian, jonka yhtenä tavoitteena on saada vuoteen 2020 mennessä 10 000 uutta naispuolista jäsentä golfin pariin. Tavoite on hurja, mutta ei mahdoton, kun sen jakaa tasaisesti eri seurojen välille. Käytännössä se tarkoittaisi, että jokaisen seuran pitäisi saada 25 % enemmän naisjäseniä itselleen.

”Meillä oli valtavan laaja ladykapteenien ja naistoiminnan kokous Helsingissä. Ilmassa oli mielettömästi energiaa ja positiivista draivia. Pystyi oikein aistimaan sen, että nyt lähdetään tekemään asioita naisten eteen”, Lönn kertoo hymyillen.

Kokouksen tuloksena haluttiin erityisesti muuttaa käsityksiä golfista positiivisempaan suuntaan. Myös harhaluulot elitistisestä harrastuksesta halutaan kumota lopullisesti. Unelmana olisi tehdä golfista mahdollisimman helppo laji koko perheelle.

Nuorisoon panostetaan aiempaa enemmän, erityisesti tyttöihin. Luvut jäsenmääristä kertovat karua kieltään golfin sukupuolijakauman tilanteesta: vuonna 2016 poikia oli jäseninä seuroissa noin 11 000 ja tyttöjä ainoastaan 3 500.

Naisten osuus kaikista golfin harrastajista Suomessa on ainoastaan 30 prosenttia. Se on toki kansainvälisessä vertailussa keskimääräistä korkeampi luku ja selvästi edellä esimerkiksi Ruotsia. Silti parantamiseen varaa on vielä paljon. Tasa-arvoisin tilanne on Saksassa, jossa naisten osuus koko harrastajamäärästä on noin 38 prosenttia.

“Annoimme seurojen ladykapteeneille selkeän tavoitteen; ovatko he sitoutuneita saamaan tietyn määrän uusia naisjäseniä vuoteen 2020 mennessä. Noin 90 % heistä vastasi suoralta kädeltä, että ei mitään ongelmaa, se kyllä saavutetaan”, Lönn kertoo.

Yksi ystävä mukaan

Ladygolfin yksi konkreettisista keinoista tavoitteen saavuttamiseksi on se, että jokainen ladypelaaja ottaisi yhden uuden golfista innostuneen naispuolisen ystävän mukaansa pelaamaan. Näin golfkenttä tehtäisiin tutuksi ja turvalliseksi. Jos heistä neljäsosa jäisi golfin pariin, tavoite olisi jo saavutettu.

“Siinä vaiheessa, kun pelaajan tasoitus alkaisi olla 20:n luokkaa, olisi varmaa, että hän on hurahtanut golfin pariin pysyvästi”, Lönn jatkaa.

Ladygolf on myös käynnistänyt Pelaa 100 ­pistettä! -kisan, jonka tarkoituksena on saada naisia pelaamaan kesän aikana aktiivisemmin. Kampanjan tavoitteena on, että naiset keräisivät kierroksillaan bogeypisteitä, ja osallistuisivat edelleen alueellisiin loppuhuipennuksiin. Tapahtuman avulla halutaan vaikuttaa siihen, että naisten golfinnostus säilyisi.

Monelle vanhemmalle rouvalle golfkentältä onkin löytynyt uusi sosiaalinen verkosto, jonka kanssa voi puuhata mitä tahansa golfin lisäksi.

Ladygolfin jäsenet työskentelevät luottamustehtävissä, mutta toimikunta suorastaan pursuaa energiaa. Lönn haluaa korostaa myös ladykapteenien tärkeyttä ja panosta.

”Ladykapteenien kautta saamme tärkeää tietoa seuroilta sekä konkreettisia parannusehdotuksia naistoiminnan kehittämiseksi. Emme olisi tässä pisteessä ilman heidän hurjaa draiviaan”, Lönn sanoo.

Ladykapteeni-termi on alun perin kotoisin Britteinsaarilta, josta lähes koko golfterminologia on levinnyt ympäri maailmaa, myös Suomeen. Aluksi oli yksinomaan mieskapteeneita, mutta 90-luvun alkupuolella ladykapteenit yleistyivät. Golfkenttien naistoiminnan huomattava kehittyminen on pitkälti sosiaalisen kapteeniverkoston ansiota.

Golfista koko perheen laji

Sari Lönnin ajatuksena on, että mitä tahansa voidaan saavuttaa, kunhan ympärillä on innostuneita tekijöitä. Hänen oma positiivinen draivinsa on saanut muut ajattelemaan samoin.

Golfliiton Tyttögolf -projekti sekä Draivia kouluun! -ohjelma ovat osa strategiaa uusien naisjäsenten mukaansaamiseksi. Golfista halutaan tehdä entistä enemmän koko perheen laji.

”Yritysmaailmassa naiset ja miehet ottavat nykyisin yhdessä vahvasti vastuuta lastenhoitoon liittyvistä asioista. Haluaisin soveltaa samaa ajatusta myös golfissa. Tulevaisuuden pelit voitaisiin rakentaa sekä miesten että naisten vastuulle ja saada koko perhe pelaamaan”, Lönn sanoo.

Ladygolfissa halutaan painottaa, että golf on myös loistava kakkoslaji. Tämän monet huippu-urheilijatkin allekirjoittavat. Lönn kertoo, että erityisesti taitoluistelijat ja käsipalloilijat ovat löytäneet golfista hyvän kakkoslajin.

”Golfissa kehon tasapaino on olennaisen tärkeää. Senkin vuoksi se sopii hyvin monen lajin täydennystreeniksi.”

Huippu-urheilijoiden inspiroivien golftarinoiden lisäksi laji halutaan tehdä tutuksi myös erilaisille ammattiryhmille. Ladygolfissa mietitään parhaillaan keinoja, joilla golfin ilosanomaa voisi viedä erilaisille ryhmille, esimerkiksi poliiseille, opettajille tai vaikkapa martoille. Toimikunta on vahvasti mukana jo erilaisissa tapahtumissa, kuten Naisten Kympissä ja Likkojen Lenkissä, joissa korostetaan viestiä siitä, että golf toimii myös hyvänä kakkoslajina.

Monilla useat elämänmittaiset ystävyyssuhteet ovat saaneet alkunsa golfkentillä. Erityisesti naisilla ystävyys yltää yli golfkentän rajojen.

”Usein naisporukat tekevät myös vapaa-ajalla erilaisia reissuja keskenään. Monelle vanhemmalle rouvalle golfkentältä onkin löytynyt uusi sosiaalinen verkosto, jonka kanssa voi puuhata mitä tahansa golfin lisäksi”, Lönn kertoo.

Tosiaan, 10 000 uutta naispuolista jäsentä vuoteen 2020 mennessä. Luku on suuri, suorastaan valtava, mutta suunnitelma sen saavuttamiseksi on selkeä. Kun naisenergia pääsee valloilleen, on sitä vaikea pysäyttää.

Sari Lönn on loistava esimerkki. Hänessä henkilöityy se positiivinen energia, minkä voimalla Suomen golfkenttien naistoiminta pyörii. Ei siis kannata suuremmin ihmetellä, vaikka kentillä nähtäisiinkin pian yli ­­10 000 uutta naispelaajaa.

Sari Lönn

Ikä: 51
Kotipaikka: Siuntio
Ammatti: Toimitusjohtaja
Golfiin liittyvät luottamustoimet: Pickalassa eri toimikunnissa vuodesta 2004 lähtien; Suomen Golfliiton Ladygolf-toimikunnassa vuodesta 2008, puheenjohtajana vuodesta 2012 lähtien
Tasoitus: 23,1
Kierrokset vuodessa: yli 50

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje