16.7.–23.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][18]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Sami Välimäki antaa itselleen PGA Tourin välitodistukseen tyydyttävän arvosanan: ”Elokuussa voi nousta ysiin”

Sami Valimaki aikoo painaa kesän turnauksissa kunnolla kaasua. Kuva: Getty Images

Välimäki viettää Suomessa kolmen viikon taukoa harjoitellen ja kesästä nauttien.

Sami Välimäki saapui maanantai-iltana Pohjois-Amerikasta kotikonnuille Pirkanmaalle. Edessä on kolmen viikon tauko, jonka aikana hän latailee akkuja kauden tärkeisiin kisoihin. Välimäki on pelannut tänä vuonna 14 PGA Tourin kilpailua, joista kuudessa hän on yltänyt jatkokierroksille. Koossa on 360 FedEx Cupin pistettä. Niillä irtoaa rankingissa 87. sija.

”Kohtalaisen tyytyväinen olen kauteen. Sellaisen seiska plussan voisin tässä vaiheessa itselleni antaa arvosanaksi. Vaatimustaso, uudet kentät, caddien vaihto ja kaikenlainen muu hässäkkä huomioiden positiivisen puolelle menee ensimmäinen puolen vuoden jakso”, Välimäki sanoo.

Välimäen strokes gained -tilastot näyttävät useimmilla osa-alueilla keskivertosijoitusta. Selvästi paras on SG Off the Tee, jossa hän on sijalla 56. Tilastoista ainoana sadan huonommalle puolella ja miinuksella on SG Around the Green.

”En ole viiden vuoden aikana erityisemmin onnistunut viheriöiden ympäristössä. Etäisyydet 50 ja 150 metrin välillä olisi oltava paremmin hallussa. Myös puttipeliin pitää saada enemmän tarkkuutta.”

Välimäki aikoo tehostaa kesällä puttiharjoittelua, joka on jäänyt viime aikoina lyöntiharjoittelun varjoon. Lyönneissä hän on tavoitellut lisää mittaa ja parempaa suuntaa. Teknisiin muutoksiin ei varsinaisesti ole ollut tarvetta.

”Jos saan puttipelin ja lyhyemmät lyönnit toimimaan, arvosana voi nousta elokuussa ysiin. Silloin voidaan puhua onnistuneesta kaudesta”, hän arvioi.

Välimäki kertoi jo kauden alussa tavoitteekseen olla mukana elokuussa alkavissa PGA Tourin playoff-kilpailuissa, joihin pääsee pistetilaston 70 parasta. Viime vuonna ensimmäiseen pudotuspeliturnaukseen pääsi 617 pisteellä. Vaikka vaadittavat pistemäärät vaihtelevat vuosittain, on selvää, että hän tarvitsee kesän kilpailuissa hyviä sijoituksia.

PGA Tourin pistetilanne heinäkuun lopussa antaa suunnan loppukesän ja syksyn suunnitelmille.

Viime kaudella PGA Tourin kortin säilyttämiseen riitti FedEx Cup Fall -sarjan kisojen jälkeen 440 pistettä.

Pariisi hankalassa välissä

Välimäki palaa kentille kesäkuun lopussa Detroitin turnauksessa. Sen jälkeen ohjelmassa on Illinoisissa pelattava John Deere Classic sekä heti perään hänen ensimmäiset Euroopassa tänä vuonna pelaamansa kilpailut, Scottish Open ja The Open.

Pariisin olympialaisten ajankohta on hänen mielestään hankala.

”Heinäkuun lopussa pelaan Minnesotassa 3M Openin ja sitten on lähtö olympialaisiin. PGA Tourin normaalikauden viimeiseen kisaan Wyndham Championshipiin osallistun riippuen omasta pistetilanteesta. Katsotaan miten sen kanssa käy. Se olisi olympiaturnausta seuraavalla viikolla.”

Syksyn osalta tilanne on auki. Jos portit aukeavat PGA Tourin playoffeihin, hän ei liiemmin kiertueen syyssarjan kisoja pelaa vaan osallistuu joihinkin DP World Tourin turnauksiin. Jäsenyytensä säilyttääkseen hänen on pelattava vähintään neljä DPWT:n kilpailua.

”PGA Tourin pistetilanne heinäkuun lopussa antaa suunnan loppukesän ja syksyn suunnitelmille.”

Välimäki sanoo vaatimustason PGA Tourilla olleen vielä kovempi kuin mitä hän ennen tulokaskauttaan ajatteli. Kisakalenteria hän pitää liian tiukkana. Käytännössä joka viikko pitää pelata, jos vain mahdollista.

Sami Välimäen kauden ylivoimaisesti komein saavutus on helmikuun Mexico Openista, jossa hän otti toisen sijan. Kuva: Getty Images

Draiveri vaihtui

Draiveria Välimäki vaihtoi viime viikon Canadian Openiin, mutta muuten välinepuolella ei ole tarkoitus tehdä muutoksia. Käytössä on jatkossakin Callawayn Paradym Ai Smoke -draiveri, mutta hieman erilaisella lavalla.

”Saan sillä spinniä alemmas, ja samalla lisää mittaa avauksiin. Myös lähtökulma on jonkin verran pienempi kuin entisellä draiverilla.”

Hyvän lyönnin pitää olla jenkeissä vähän parempi ja rohkeampi.

Välimäki pitää tauon aikana tiiviisti yhteyttä svingivalmentajaansa Liam Jamesiin. Kaksikolla oli tiistaina puhelinpalaveri kolmen viikon harjoitussuunnitelmista.

”Lähetän Liamille Trackman-raportteja ja videoita, ja hän lähettää sitten takaisin palautetta.”

Hän harjoittelee täyspäiväisesti lähinnä kotikentällään Nokialla, että olisi sitten täydessä valmiudessa lähtiessään seuraavan kerran ”liikenteeseen”.

James ja Välimäki ovat tehneet kaksi vuotta yhteistyötä. Hän kertoo olevansa englantilaisvalmentajaansa tyytyväinen. Steppejä on tullut otettua, ja peli on kehittynyt uudelle tasolle.

Välimäki arvioi, että Euroopassa pitäisi suosia aggressiivisempaa pelitapaa, koska viheriöt ovat pehmeämmät. Yhdysvalloissa hyökkäävä tyyli on enemmän sääntö kuin poikkeus, vaikka griinit ovat pinnoiltaan kovempia.

”Ehkä nyt ei ihan rautanelosella hyökätä, mutta vähänkin lyhyemmällä mailalla pitää lipulle lyödä. Jos 20 alle haluaa pelata, se ei varmistelemalla onnistu. Pelitapa ei sinänsä ole erilainen DP World Touriin verrattuna, mutta hyvän lyönnin pitää olla jenkeissä vähän parempi ja rohkeampi.”

Kesätauko osuu hänen mielestään sopivaan paikkaan.

”Nautin ja tykkään todella paljon Suomen kesästä, vaikka sää ei ihan yhtä lämmin koko ajan olisikaan. Pääsee mökkeilemään ja saa viettää juhannusta. Onhan se hienoa”, Välimäki sanoo.

Keskiviikkona hän lähti harjoittelemaan ja pelaamaan Lakeside Golfin Pirunpelto-kentälle, jossa pelataan tällä viikolla Finnish Touria.

”Sparraan samalla kaveriani Joakim Hautalaa, joka osallistuu kilpailuun.”

Lue seuraavaksi: Välimäellä vahva sunnuntai Canadian Openissa: ”Mukava oli päästä lätkimään neljä kierrosta”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje