20.– 27.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[16][22]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

”Omistautumalla voin oppia mitä vaan” - Bryson Dechambeaun kauden tärkein tavoite on pelata Ryder Cupissa

”Hullu tiedemies” oppi neljässä tunnissa tekemään nimikirjoituksensa vasemmalla kädellä lopusta alkuun.

Kaliforniassa syntynyt ja asuva Bryson Dechambeau on lyhyessä ajassa tehnyt lähtemättömän vaikutuksen paitsi pelaamisensa, nimenomaan välineisiin ja svinginsä rakentamiseen liittyvään innovatiivisuuteen liittyen.

Fysiikkaa yliopistossaan pääaineena opiskellut Dechambeau on pelannut jo seitsemän vuotta tasapitkillä rautamailoilla. Hän suunnitteli putterin, jossa varsi lähti keskeltä lapaa suoraan ylös ja otti viheriöiden lukua varten käyttöönsä harpin, jonka USGA tulkitsi apuvälineeksi etäisyydenmittaukseen.

Kahden viimeksi mainitun käytön USGA kielsi lajin sääntöihin perustuen. Dechambeaun tietokonemainen pää tekee kuitenkin ehtymättömästi töitä uusien ratkaisujen etsimiseksi. Tavoitteena on kehittyä niin hyväksi golfariksi kuin mahdollista.

24-vuotias Dechambeau on saanut PGA Tourilla myös lempinimen ”Mad Scientist”, Hullu Tiedemies.

”Avainsana kehittymisessä ja oppimisessa on omistautuminen sille asialle josta on kiinnostunut. Voin oppia käytännössä mitä vain, jos koen sen tärkeäksi”, Dechambeau on julistanut useaan otteeseen antamissaan haastatteluissa.

Hän kirjoittaa faneilleen sujuvasti nimmarinsa vasemmalla kädellä oikealta vasemmalle. Tämän taidon hän oppi aiheeseen paneutuessaan neljässä tunnissa.

Dechambeaun tapa hakea malleja golfiinsa tieteen ja fysiikan lakeihin perustuen, on aiheuttanut ihastusta, mutta myös päänpyörittelyä pelaajien ja lajin parissa toimivien keskuudessa.

Onnitteluviestejä omien alojensa huipuilta

Uran toinen voitto PGA Tourilla Jack Nicklauksen Memorialissa nosti hänet vakavaksi ehdokkaaksi Ryder Cupiin USA:n joukkueeseen.

Tsemppiviestejä ja onnitteluja hän sai viikonlopun aikana mm. hyviin ystäviinsä lukeutuvilta Tiger Woodsilta, Justin Timberlakelta, liikemies Mark Wahlbergilta – sekä presidentti Donald Trumpilta.

Tuoreimmalla Ryder Cupin pistelistalla Dechambeau on yhdeksäs. Elokuun kahden ensimmäisen viikonlopun aikana pelattava WGC –Bridgestone Invitational ja PGA Championship ratkaisevat, onko Dechambeau niiden kahdeksan joukossa, jotka valitaan suoraan pisteiden perusteella.

Neljä harkintapaikkaa kapteeni Jim Furyk täyttää syyskuun aikana Fedex Cupin finaalikisojen tulosten perusteella.

USA:n Ryder Cup joukkueeseen valitaan elokuun puolivälin pisteiden perusteella kahdeksan ensimmäistä. Dechambeau on yhdeksäntenä.
Kuva Getty Images.

”Olen edustanut USA:ta MM-kisoissa, Palmer Cupissa ja Walker Cupissa. Ja jokainen näistä on ollut upea tapahtuma, joissa olen ylpeänä nauttinut maani edustamisesta. Ryder Cupiin pääseminen on tavoitteistani ylivoimaisesti tärkein ohi kaikkien muiden kuluvalla kaudella.”

Amatöörien MM-kisoissa Japanissa (2014) Dechambeau ratkaisi viimeisenä päivänä kultamitalin USA:lle.

Viiden kisan putki meneillään

Bryson Dechambeau panostaa kaikkensa saadakseen paikan Ryder Cupiin. Meneillään on viiden perättäisen kisan jakso, vieläpä kahdella eri mantereella.

Hän ”joutui” pelaamaan hallitsevana mestarina ennen The Openia USA:ssa John Deere Classicin, joka päättyi keskeyttämiseen olkapäävamman johdosta.

Openissa sijoitus oli vaatimattomasti 51:s.

Torstaina hän käynnistää pelinsä Hampurissa Porsche European Openissa, jossa pelaamisesta 24-vuotias nuorukainen teki sopimuksen jo aiemmin keväällä. Saksasta ei ole pisteitä Ryder Cupia varten e jaossa. Menestys, mahdollinen voitto, toisivat toki meriiittiä syksyn villien korttien valintohin, jos suora paikka ei seuraavien kahden viikon suurissa kisoissa USA:ssa aukea.

Ystävyyssuhde Tiger Woodsin kanssa saattaa myös välillisesti auttaa Dechambeauta, mikäli tämän paikka jää harkintapaikkojen varaan.

Joukkueen apulaiskapteeni ja villeistä korteista itsekin kisaileva Tiger Woods kutsuu Dechambeauta lempinimellä ”My boy.”

Maailman kaikkien aikojen paras pelaaja on oletettavasti tunnistanut Dechambeaussa ominaisuuksia ja luonteenpiirteitä, jotka yhdistävät näitä kahta poikkeusyksilöä.

Dechambeau starttaa Hampurissa kierrokselleen torstaina kello 9.00 Suomen aikaa.

Suomalaisista mukana ovat Mikko Ilonen (13.50), Tapio Pulkkanen (14.50) sekä Kim Koivu (10.10).

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje