23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Santeri Lehesmaa on koukussa fysiikkaharjoitteluun

Levytanko ja olympianostot ovat 18-vuotiaan lupauksen päällimmäisiä työkaluja hänen treenatessaan Jouni Bergdahlin johdolla ympäri vuoden.

Tuulimäen väestösuojan kuntosalit Espoossa, sekä Helsingin kisahallin treenisali ovat Santeri Lehesmaan ja hänen fyysisen valmentajansa Jouni Bergdahlin kohtaamispaikkoja.

Voimavalmennukseen kouluttautunut ja keskittyvä Bergdahl on vetänyt espoolaiselle lupaukselle henkilökohtaisia treenejä 3,5 vuoden ajan.

”Tässä ajassa pituutta on tullut lisää vain kolme senttiä, painoa lähes 20 kiloa. Rasvaprosentti on pysynyt samana, joten kyllä siitä suuri osa on lihasta”, Lehesmaa kertoo ilman ylpeilyn häivää äänessään.

Mika Piltz, Lehesmaan lajivalmentaja yhytti parivaljakon yhteistyön alkuun.

”Sitä ennen olin tehnyt lähinnä oman kehon avulla treeniä yksin ja seuran treeneissä. Tämä mylly, johon Jouni on minut laittanut, vie mennessään. Olen tosi innoissani ja hyvässä hoidossa. Tulokset näkyvät monin tavoin. Olo on vahva, golfvetoon tulee jatkuvasti lisää luontaista ruutia. Jaksan pelata kisat keskittyneesti loppuun”, Lehesmaa ylistää kuin taikapilleriä tv-mainoksessa markkinoiva liikunnanharrastaja.

Ominaisharjoittelu luo pohjat menestykselle

Jouni Bergdahl on entinen kansallisen tason painija, kovaa treenannut ”Lapin poika”, joka omien sanojensa mukaan on tehnyt aktiiviurallaan lähes kaikki mahdolliset virheet harjoittelun osalta.

Peruskoulutukseltaan hän on liikunnanohjaaja.

”Perustan toimintani vahvasti koulutukseen, omaan kokemukseen sekä fysiikkavalmennuksen saralta maailmalla tehtyyn tutkimustietoon”, EGS:sa golfia intohimoisesti (HCP 8,4) pelaava Bergdahl kertoo.

Hän on tehnyt vuosia työtä EGS:n ja HGK:n junioriryhmien kanssa. Jääkiekossa asiakkaina on tällä hetkellä Jokerien ja HJK:n juniorijoukkueita.

Bergdahl vetää Santeri Lehesmaalle harjoituksia ympäri vuoden.

”Talvikaudella työskentelemme kahdesti viikossa, pelikaudellakin kerran viikkoon. Aloitimme kehittämällä perusominaisuuksia ja taitoja voimapuolen treeneissä. Tämän jälkeen painoja on lisätty, levytangon ja olympianostojen osuutta kasvatettu. Valmentajan kannalta riittävän pitkäaikainen työskentely luo mahdollisuudet tulosten tekemiseen”, Bergdahl jatkaa.

Tempaus on verrattavissa draiviin

Bergdahl on nähnyt opiskelujensa ja työnsä kautta suomalaisten urheiluseurojen ja koulujen toimintamalleja.

Levytanko, tempaus ja muut voimaa sekä räjähtävyyttä kehittävät harjoitteet ovat Lehesmaan ympärivuotisessa ohjelmassa.

”Koulujen resurssit tuntien ja opetusvalikoiman osalta ovat hyvin rajalliset. Monissa urheilulajeissa pyritään erikoistumaan kovin aikaisin. Lapsen ja nuoren urheilullisten valmiuksien kehittäminen perusasioiden osalta jää vajavaiseksi. Voimaa, nopeutta, kestävyyttä ja taitoa kehitetään kovin puutteellisesti. Golfseurat ja yhteisöt voisivat huomattavasti nykyistä paremmin tarjota näitä palveluja lajitreeniä tukemaan.”

Lehesmaan kanssa melkoinen osa voimaharjoittelusta tehdään levytangon avulla. Nostotekniikoiden opettelu oli ensimmäinen haaste.

”Ensin hankitaan taito, sitten aletaan lisätä suorituksiin painoa, tämän jälkeen rakennetaan harjoittelun kautta lihaa.”

”Painonnosto on kuin golf, tempausta voi verrata draiviin. Grippi, jalkojen, vartalon, ja hartioiden asennot ovat molemmissa oleellisia. Haetaan liikettä, jossa useampi lihasryhmä tekee työtä, ja keskustelee toistensa kanssa”, Bergdahl määrittää.

Uni, ravinto ja harjoittelun rytmitys tärkeässä roolissa

Teini-iästä aikuiseksi varttuvan nuorukaisen varteen kehittyy lihasta vähemmälläkin työllä kuin Lehesmaan esimerkissä

Silti hänen viimeisen viiden kuukauden painonnousu ansaitsee huomion.

”Syyskuun lopulta on painoa tullut lisää noin seitsemän kiloa. Fyysinen treeni on mennyt mulle kivalla tavalla ihon alle. Jouni on opettanut kovan työn, lepopäivien, terveellisen ravinnon ja unen merkityksen. Se on upea fiilis, kun tekee mieli treenata ja tiedostaa hyödyn, minkä siitä saavuttaa, Lehesmaa analysoi tekemisiään.

Vasemman puolen vetoa on tärkeä kehittää lihaksiston tasapainon säilyttämiseksi.

Molemmat tiedostavat sen, että heillä on yhteistä intensiivistä työskentelyaikaa noin 1,5 vuotta jäljellä ennen Lehesmaan opiskelujen alkua University of Arizonassa.

”Santeri on oikein hyvällä polulla. Hän ymmärtää tavoittelemaamme kokonaisuutta ja osaa kyseenalaistaa tarvittaessa, sparrata valmentajaa, joka on järkevän urheilijan ominaispiirre”, Bergdahl kehuu oppilastaan.

Miten parivaljakon harjoittelu on muuttunut 3,5 vuoden aikana?

”Keskivartalosarjat ovat nykyään monipuolisempia. Harjoittelu on muuttunut asteittain kovemmaksi, painot ovat suurempia. Kiehtova kokonaisuus, johon olen sopivalla tavalla koukussa”, Santeri Lehesmaa toistaa lähtiessään tehokkaan aamutreenin ja suihkun jälkeen kohden koulua.

Joulukuun lopulla Miamissa, Doral Resortin maineikkaalla Blue Monster -kentällä suuren junioriturnauksen voittanut Lehesmaa matkusti lauantaina maajoukkueryhmän mukana Orlandoon kahden viikon harjoitusleirille.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)

    Taribo23 says:

    Mielenkiintoinen artikkeli, lisää näitä!
    Olisi muuten kiinnostavaa tietää enemmän suomalaisten pelaajien muista lajitaustoista. Golfissa kuitenkin tarvitaan ominaisuuksia, jotka eivät pelkällä golf-harjoittelulla kehity. Uskoisin, että nuorella iällä harjoitetut lajit kuten jääkiekko, pesäpallo, tennis, jalkapallo, yleisurheilu yms kehittävät golfissa vaadittavaa räjähtävyyttä ja vartalonhallintaa. Ja miksei ihan perus pallosilmää.