27.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][15]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Talin range uhkaa jäädä asuntojen alle

Talin range alkaa kuvan vasemmasta laidasta. Lähes siihen asti Helsinki suunnittelee kaavoitettavaksi asuintaloja. Kuva: Lassi Pekka Tilander

Helsinki suunnittelee jyräävänsä yhden kaupungin kolmesta rangesta asuntojen tieltä.

Helsingin kaupunki on laatinut suunnitteluperiaatteet Munkkivuoren ja Talinrannan alueelle. Suunnitteluperiaatteet toimivat ohjenuorana alueiden asemakaavahankkeille ja kehittämiselle.

Suunnitteluvaiheessa on kuultu alueiden asukkaita ja yrityksiä. Seuraavassa vaiheessa suunnitteluperiaatteet viedään kaupunkiympäristölautakunnan päätettäväksi, tavoiteaikataulu on alkusyksy 2023. Suunnittelun pääasiallisena tavoitteena näyttää olevan merkittävä uudisasuntorakentaminen alueille. Asuntojen alle on tässä rytäkässä jäämässä myös Helsingin Golfklubin range.

Helsingin Golfklubilla suunnitelmat herättävät epäuskoa ja huolta.

”Alkuun suunnitelmat koskivat rangen takakulmaa, mutta uusissa suunnitelmissa koko range jää asuntojen alle. Helsingissä on kolme rangea. Nyt niistä läntinen aiotaan tuhota”, Helsingin Golfklubin toiminnanjohtaja Lauri Gulin sanoo.

Talin range on kaikille avoin, eikä sen aukioloaikoja ole rajoitettu. Lyödä saa, jos lyödä näkee ja pallokone toimii 24/7. Helsingin Golfklubille rangella on myös taloudellista merkitystä, joskaan ei kovin suurta.

Golfia ei Helsingin rajojen sisäpuolella, varsinkaan joukkoliikenneyhteyksien päässä voi harrastaa kuin muutamassa paikassa, joista yksi olisi nyt poistumassa. Harvan lajin harrastaminen on pääkaupungissa yhtä hankalaa, ja Helsingissä asuu sentään kymmeniä tuhansia golfin harrastajia. Syystä voikin ihmetellä sitä, miksi yksi harvoista harrastuspaikoista halutaan tuhota.

”Uhkana on myös se, että koko kartanomiljöö tuhoutuu, kun rakentaminen tulee niin lähelle. Talin kartanon ja rangen välissä on nyt korkeita koivuja, mutta ne ovat niin vanhoja, että osa puista on jo kaatunut ja osa on riskirajoilla. Puiden poistumisen jälkeen uudet talot näkyisivät kartanon pihalle, pilaten kartanomiljöön”, Gulin kertoo.

Havainnekuvassa yksi ehdotus siitä, miten rangen alue voitaisiin hyödyntää asuntorakentamisessa. Lähde: Munkkivuoren ja Talinrannan suunnitteluperiaatteet selostusluonnos 20.3.2023.

Talissa järjestetään golfleirejä ja siellä vierailee aktiivisesti koululaisryhmiä tutustumassa lajiin.

”Viime keväänä meillä kävi ryhmiä yhdeksästä eri koulusta. Useista oli monta luokkaa. Sellainen toiminta loppuu, jos range häviää. Samaten monien kilpailuiden järjestäminen käy mahdottomaksi”, Gulin sanoo.

Helsingin Golfklubin ja Helsingin kaupungin välisessä vuokrasopimuksessa on maininta siitä, että Helsingin Golfklubi tukee osaltaan kaupungin suurtapahtumastrategiaa. Kentällä voisi järjestää esimerkiksi naisten Euroopan kiertueen (LET) kilpailun, joka siellä on pelattu vuosina 2005–2011.

Kulisseissa on huhuttu ja toivottu, että LET-kisa palaisi Taliin. Lajin näkyvyyden kannalta se olisi loistava asia, sillä Taliin katsojien on mahdollista tulla julkisilla kulkuneuvoilla. Yleisömäärät voisivat olla jotain täysin poikkeuksellista Suomessa.

Gulin ei ota asiaan vielä kantaa, muttei myöskään tyrmää ajatusta tai kiellä sitä, etteikö kisa kiinnostaisi. Ilman rangea kisaa ei Talissa kuitenkaan tulla pelaamaan.

Hankalaa mahdollinen rakentaminen oli joka tapauksessa. Range on entisen merenpohjan päällä, eikä sen korkeus meren pinnasta ole kuin noin metrin. Gulin muistelee, että alin rakennuskorkeus merenpinnasta olisi Helsingissä tällä hetkellä kolmen metrin luokkaa. Jos rakentaa haluttaisiin, edessä olisi valtava maamassojen ajo alueelle sekä armoton paaluttaminen, joka kiristäisi alueella asuvien tuhansien ihmisten hermoja vuosikaupalla. Paaluttaminen on myös kallista. Lopputuotteena tuskin saataisiin kohtuuhintaista perheasumista.

Kaavoittaminen on hidas prosessi. Vaikka suunnitelmat etenisivät sellaisinaan, ei rakentaminen todennäköisesti ala ennen 2030-lukua. Uhkakuvat ovat kuitenkin synkkiä. Talissa asian suhteen ei kuitenkaan ole luovutettu, vaan suunnitelmiin pyritään vaikuttamaan. Alueen asukkailta tulee myös paljon painetta, sillä asukkaat ovat järkyttyneitä suunnitelmista, joissa koko väljästi rakennettu ja luonnonläheinen kaupunginosa halutaan rakentaa tukkoon.

Voi myös väittää, että Helsingin kasvustrategia on jäänyt ajastaan jälkeen, sillä se perustuu covid-19 -pandemiaa edeltäneeseen maailmankuvaan. Ihmisten ja yritysten työssäkäyntitottumukset muuttuivat pysyvästi koronarajoitusten myötä, eikä paluuta vanhaan ole. Helsingin vetovoimassa se näkyy ja 2022 Helsinki oli muuttotappiollinen kaupunki. Lähtijöitä lähikuntiin on siis enemmän kuin tulijoita.

Vetovoimaa tuskin lisäävät tukkoon rakennetut lähiöt ilman lähiliikuntamahdollisuuksia.

Lisätietoa: https://www.hel.fi/static/hel2/ksv/liitteet/2023_kaava/0740_79_suunnitteluperiaatteiden_selostus.pdf

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje