20.–27.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][6]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Sea Golf Rönnäs – Vaihtelevia väyliä ja loistavia viheriöitä maaseutumaisemassa

Kakkosväylällä bunkkerin keskellä jököttävä kivi on Rönnäsin maamerkkejä.

Kenttärankingissa hienosti menestynyt Sea Golf Rönnäs tarjoaa kunnoltaan upean ja suunnittelultaan mukavan leikkisän pelikokemuksen. Maaliskuun 2019 jälkeen kenttä on ollut auki käytännössä koko ajan.

Viheriöt. Ne mainitaan aina ensimmäisinä kysyttäessä mikä golfkentässä on pelinautinnon kannalta pelaajalle tärkeintä. Tasainen ja virheetön puttauspinta on golfkentälle kaikki kaikessa. Kun viheriöt ovat kunnossa, paljon muuta saa anteeksi. Jos ne taas eivät ole kunnossa, muu hyvä peittyy viheriöiden aiheuttaman pettymyksen alle.

Sea Golf Rönnäs – ei ole liioiteltua sanoa kliseisesti, että se on eräs maamme kätkettyjä golfhelmiä – ei pettymyksiä tarjoa millään mittarilla, mutta kaiken kukkuraksi se tarjoaa virheettömät viheriöt.

”Viheriöt ovat nyt poikkeuksellisen hyvät, mutta ovat ne olleet viime vuosina hyvässä kunnossa. Pohjat on tehty aikoinaan hyvin”, kertoo Rönnäsin toimitusjohtaja Kari Mattila.

Mattilan mukaan Rönnäsissa ei ole kärsitty jääpoltteesta moneen vuoteen. Lisäksi kentänhoitokoneet ja käytettävät aineet ovat viime vuosina kehittyneet ja edesauttaneet hyvän lopputuloksen aikaansaamista.

”Muutama vuosi sitten hankittu griinileikkuri on todella hyvä laite. Sen avulla heinä on saatu leikattua riittävän alas. Meri-kentän viheriöt ovat rönsyrölliä, ja jos se on liian pitkää, se kasvaa sivuille ja voi ohjata puttia vähän, mutta niin ei käy, kun viheriöt ovat tarpeeksi lyhyet”, Mattila avaa.

Avausväylällä viheriön takana kimmeltää meri ja muutama vuokramökki. Niitä Rönnäsin liepeillä on paljon.

Loviisan ja Porvoon rajaseudulla Pernajanlahden rannalla, noin 75 kilometrin päässä Helsingin keskustasta sijaitseva Sea Golf Rönnäs sijoittui edellisessä Kenttärankingissa sijalle 19. Se on todella kova rankkaus, sillä jalkoihin jäi Aura Golfin ja Sarfvikin kaltaisia huippukenttiä. Silti hyvin harva näyttää tuntevan Rönnäsin. Ainakin omista pelikavereista siellä on pikagallupin mukaan käynyt aika harva.

Seikka selittyy pitkälti kentän sijainnilla. Tunnin ajomatkan säteellä pääkaupungin ytimestä on tarjolla valinnanvaraa runsain mitoin. Rönnäs on siinä tarkastelussa hieman liian kaukana. Mutta sen mitä se sijainnissa häviää, se laadukkuudessa ja ilmapiirissä voittaa.

Rönnäsin palvelu arvioitiin Kenttärankingissa maamme 7. parhaaksi. Hinta-laatusuhde oli 16. paras. Kenttä sai parhaat pisteensä kunnosta (8,37), mutta myös suunnittelu (8,31) ja esteettisyys (8,20) osa-alueilta se pokkasi kovat numerot.

Rönnäs Kosti Kurosen käsialaa. Ensimmäiset väylät sinne aukaistiin jo 1989, mutta varsinaisesti kenttä avattiin 1990. 18-reikäisen Meri-kentän lisäksi heti rakennusvaiheessa tehtiin pohjat myös yhdeksänreikäiselle Puisto-kentälle. Sen kohtalona oli kuitenkin kasvaa umpeen, kunnes kenttä vuonna 2002 kaivettiin esille ja avattiin pelaamiselle. Tätä nykyä Rönnäsissä on siis 27 reikää.

Kari Mattila toivottaa vieraspelaajat tervetulleeksi Rönnäsissä. Palvelusta kenttä pokkasi Kenttärankingissa erinomaiset pisteet.

”Puiston-kentän käyttö on lisääntynyt, mutta selkeästi vähemmän sitä pelataan. Meri-kentällä on pelattu normaalisti noin 22 000 lähtöä ja Puistossa noin 8000. Tänä vuonna lähtöjen kokonaismäärä tulee lähentelemään 40 000”, Mattila kertoo.

Puisto on täysverinen golfkenttä, mutta Meri-kenttä on kaksikosta selkeästi vaihtelevampi ja yksityiskohtaisemmin suunniteltu. Se on luonnonkaunis ja maanmuotoja sekä ympäröivää luontoa on hyödynnetty kenttäsuunnittelussa oivallisesti niin, että kokonaisuus istuu maisemaan saumattomasti.

Vaikka kenttä on lähellä merta ja nimikin siihen viittaa, ei sitä voi pitää erityisen merellisenä. Meren rannassa risteilee vain pari väylää kierroksen alkupuolella. Enemmän kyseessä etulenkkinsä osalta metsäkenttä ja takalenkkinsä osalta puistokenttä. Pelillisesti Rönnäs tarjoaa reilusti haastetta, jopa enemmän, mitä keltaiselta tiiltä 5656 metriä pitkän kentän slope antaa odottaa. Punaiselta tiiltä kokonaisuus on 4921 metriä pitkä. Haasteiden osalta nopeat ja muodokkaat viheriöt näyttelevät yhtälössä suurta roolia, mutta myös tiiltä suurelta osin metsäisissä maisemissa kiemurteleva kenttä on haastava kesytettävä. Pinnanmuotoja on muutamalla väylällä reilusti, ja kenttä on siksi käytännössä pidempi kuin mitta paperilla.

Bunkkerit ovat paikoitellen syviä ja viheriöt kaltevia.

Erityismaininnan Rönnäs saa yksityiskohdistaan. Kakkosväylällä keskellä bunkkeria jököttävä siirtolohkare, vaikean viitosväylän oikealla laidalla kulkeva kiviaita sekä runsaslukuiset kummut, metsäsaarekkeet ja muodoiltaan runsaat ja paikoitellen syvät bunkkerit värittävät kenttää tehden siitä vaihtelevan, persoonallisen ja sopivalla tavalla leikkisän. Monotonisuus ja latteus, joka osalla Suomen kentistä on liikaa läsnä, on Meri-kentällä onnistuttu välttämään.

Kentällä on jo sen verran ikää, että välttämättömän kentänhoidon lisäksi on ollut mahdollista hioa yksityiskohtia, kuten parantaa bunkkereita ja vesiesteitä sekä ennen kaikkea siistiä ja raivata väylien reuna-alueita.

Rönnäsissä on keskitytty ensisijaisesti oman jäsenistön palvelemiseen, jolle lähtöaikojen saatavuus on ensisijaisen tärkeää. Siksi Puisto-kenttä täydentää kokonaisuutta hyvin. Seurassa on hieman yli tuhat jäsentä ja pelioikeuksia on hieman vähemmän. Vuosittain niistä noin 150–200 jätetään aktivoimatta, jolloin osakas maksaa noin puolet 680 euron pelikausimaksusta.

Hyvät roskikset ja väylätaulut – asia joka Rönnäsissä on hienolla tolalla, toisin kuin monella muulla kentällä. Ensikertalaiselle väyläopasteiden merkitys on suuri.

Kesäkaudella pelaajat tulevat pääosin lähikunnista, Porvoosta ja Loviisasta, mutta jonkin verran myös Itä-Helsingistä. Alueella on paljon kesäasutusta ja vuokramökkejä, ja molemmat ryhmät muodostavat Rönnäsille tärkeän asiakaskunnan.

”Avasimme kenttämme 2019 maaliskuun lopussa ja sen jälkeen olemme olleet kiinni pisimmillään viikon pätkän. Talvella omat jäsenet pelaavat aika harvakseltaan ja asiakkaista noin 80% on vieraspelaajia. Se on meille jo merkittävä tulonlähde”, Mattila kertoo.

Tulevanakin talvena Rönnäsissä pelataan golfia vaikka läpi vuoden, jos sää sen mahdollistaa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje