27.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][11]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Mikko Ilosen mielestä golfkenttien Eldorado löytyy Australiasta, mutta unelmiensa kentän hän rakentaisi melkein takapihalleen

Mikko Ilonen rakentaa uutta uraa kenttäsuunnittelun saralla.

Mikko Iloselta kysytään viikoittain, mikä on paras hänen koskaan pelaamansa golfkenttä. Niin tehdään myös tämän viikon Golfpiste Podcastin jaksossa, jonka erikoisaiheena on kenttäsuunnittelu.

”Vastaukseni ovat menneet joka mantereelle, puolelta toiselle”, Ilonen naurahtaa.

Sitten hän vastaa samoin kuin on vastannut myös viime viikolla.

”Jos pitäisi valita yksi alue, johon menisin itse pelaamaan, suuntaisiin Melbourneen”, Ilonen sanoo.

Hänet on lumonnut niin kutsuttu Sandbeltin kenttäkeskittymä, jossa sijaitsevat muun muassa maailman kenttävalioihin lukeutuvat Royal Melbourne, Kingston Heath ja Victoria Golf Club.

”Kun menin sinne ensimmäisen kerran, se erottui kaikesta, mitä olin aikaisemmin nähnyt. Sinne mentäisiin uudestaan.”

Golfkentät ja niiden suunnittelu ovat kiehtoneet Ilosta jo pikkupojasta saakka. Kenttien arvioinnille hän pyhittää omat hetkensä. Kun hän on golfkentällä mailojen kanssa, silloin keskitytään pelikokemukseen.

”Olen pelatessani hyväksynyt reiän – ja kentän – sellaisena kuin se on ja pyrkinyt pelaamaan sitä parhaalla mahdollisella tavalla. Vasta sitten, kun vain kävelen kenttiä, alkaa niiden kriittinen arviointi”, Ilonen sanoo.

Kentillä kävely on vallannut pelaamiselta yhä enemmän Ilosen aikaa. Tänä vuonna pelattuja kierroksia on takana vasta viisi. Kenttäsuunnitteluprojekteja taas on vähintään keskusteluasteella vireillä useampia, muun muassa Kytäjällä ja Tampereella. Ilonen pyörittää suunnittelutoimisto Ilonen Designia yhtiökumppaneidensa Kai Hulkkosen ja Sami Markkasen kanssa.

Vaikka pitkään jäissä olleen uudisrakentamisen tunnelissa ei vielä valoa kajasta, korjausrakentamisen saralla on toisin. Ilosen mukaan golfkentät ovat ymmärtäneet sekä kenttien peruskorjaamisen tarpeen että käsillä olevan, golfbuumin mukanaan tuoman mahdollisuuden. Rohkeutta lähteä vaativaan kenttäremonttiin ei kentiltä kuitenkaan aina löydy.

”Ymmärrän sen, että monella kentällä ihmiset ovat tottuneet pelaamaan kenttää tietyssä järjestyksessä, eivätkä he halua, että kenttä re-routataan (reititetään uudelleen). Mutta heille onkin saatava myytyä ajatus siitä, että se auttaisi kokonaisuutta siten, että liiketoimintakin olisi vähän terveemmällä pohjalla. Se ajatus pitää myydä omistajille”, Ilonen sanoo.

”Takaan, että tällaiset muutokset ovat aika palkitsevia.”

Ilonen kuitenkin sanoo haaveilevansa projektista, jossa Suomen markkinoille keskittyvä yhtiö pääsisi suunnittelemaan kokonaan uuden golfkentän alusta loppuun.

Mutta mihin? Aika kauas Melbournesta.

”Ihan ensimmäisenä mieleeni tulee, että menisin ja ostaisin Mukkulan kartanon (Lahdessa). Kenttä lähtisi sen luota ja lähtisi kiertämään Vesijärven rantaa pitkin Mukkulaan päin”, Lahdesta kotoisin oleva ja kaupungissa yhä asuva Ilonen pohtii.

Entä mikä on Mikko Ilosen suosikkiväylätyyppi? Kuuluvatko puut golfkentille? Entä vesiesteet tai sokkoväylät? Kuuntele alta kuluvan viikon Golfpiste Podcastin jakso, niin tiedät taas enemmän kenttäsuunnittelusta. Ilonen tarjoilee viiltävän teräviä ja asioiden ytimeen pureutuvia huomioitaan myös viikon kilpagolfaiheisiin.

Golfpiste Podcastia voit kuunnella myös Spotify-, SoundCloud- ja Suomalainen Plus -palveluissa.

Golfpiste Podcast · #130 – Matilda Castren tekee Solheim-historiaa – Mikko Ilosen uusi ura kenttäsuunnittelijana
Lue seuraavaksi: Uudistuva Tammer-Golf haluaa koko kaupungin kentäksi – Ilonen Design tekee masterplanin

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje