27.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][11]
KilpailuaSuomalaista
mainos Golfkentänhoito

Hiekoitus on kentän ja pelaajan etu

Yhteistyössä yhteistyossa

Toisin kuin moni ajattelee, hiekka on golfkentällä siunaus, ei suinkaan riesa. Ei ole sattumaa, että valtaosa maailman maineikkaimmista kentistä on perustettu hiekkaiselle maalle. Merenrantojen luja ja hyvin läpäisevä links-maa sopii edelleen esikuvaksi pelattavuudeltaan. Pallo makaa kauniisti ja alusta tarjoaa lähes lukemattoman määrän mahdollisuuksia toimittaa pallo reiän tuntumaan.

Melbournen Sandbeltin huippukentillä olosuhteet ovat hyvin samankaltaiset, samoin vaikkapa Pohjois-Carolinan ja Nebraskan Sandhills-seuduilla. Suurenmoisia kenttiä usein vieri vieressä.

Monia etuja

Hiekalla on tärkeä rooli myös kentänhoidon rutiineissa. Hiekan säännöllisellä levittämisellä, ”dressauksella”, pidetään väylien ja viheriöiden kasvukerros kunnossa. Ilmastukseen yhdistetty hiekoitus auttaa taistelussa pintojen tiivistymistä vastaan, tekee kasvualustasta paremmin läpäisevän, parantaa ravinteiden imeytymistä, lisää kylvöjen onnistumisen todennäköisyyttä ja turvaa juurikasvuston hapensaannin.

Muillakin tavoin hiekasta on hyötyä

Sopiva määrä hiekkaa auttaa tekemään griinin pinnasta tasaisemman ja johdonmukaisemmin käyttäytyvän, haluttaessa myös nopeamman. Hiekka myös suojaa hyvässä kasvussa olevaa viheriöheinää vilkkaimman sesongin aikaista kulutusta vastaan.

Suomen kaltaisissa neljän vuodenajan maissa hiekkaan käytetään lisäksi nopeuttamaan lumen ja jään sulamista ja valmistamaan kasvukerrosta varsinaisen kasvukauden alkamiseen.

Freamin ja Benzin hoidossa on eroa

Sopiva hiekan määrä ja hiekoituskertojen rytmitys riippuu suuresti paikallisista oloista, kasvualustan koostumuksesta, sää- ja ilmasto-olosuhteista ja kentän käyttöasteesta. Esimerkiksi Nordcenterin Benz-kentällä dressaustarvetta on lähtökohtaisesti vähemmän kuin Freamin puolella, kertoo kenttämestari Staffan Lundmark. Se johtuu siitä, että kasvualustassa on vähemmän orgaanista ainesta, mikä saa pinnat kuivumaan nopeammin ja vähentää kuitukerroksen muodostumista.

Heinälajienkin vaikutus näkyy. Freamin viheriöiden rönsyrolli on niin tiheäkasvuista, että hiekkamäärä ei voi kerralla olla yhtä suuri kuin Benzin kylänurmikkaisilla griineillä. Siksi hiekoituksia täytyy tehdä useammin.

”Griinien dressauksessa meillä ei ole mitään lukkoonlyötyä ohjelmaa”, Lundmark sanoo. ”Rytmitys on aina kiinni keleistä ja muista olosuhteista. Keskimäärin hiekoitamme noin joka toinen viikko, joskus useammin mutta ei mielellään harvemmin.”

Hiekkamäärät elävät leikkuukorkeuden myötä. Mitä lyhyemmäksi viheriöt huippusesongin aikana leikataan, sitä pienempi on myös hiekan määrä.

Ei haittaa pelaamista

Aiheutuuko hiekoituksesta pelaajille harmia? Ei, vakuuttaa Lundmark. ”Yleensä harrastaja ei edes tiedä, että dressaus on tehty, ellei heti perään tuleva sade saa hiekkaa tarttumaan pallon pintaan.”

Hiekoituksesta on tullut myös aiempaa huomaamattomampaa kiitos uuden tekniikan. Nykyiset ja monipuoliset lautaslevittimet ovat olleet askel eteenpäin. Hiekka saadaan leviämään niin tasaisesti ja tarkasti, että leikkuukoneiden terätkin pysyvät paljon entisaikoja paremmassa kunnossa.

Väyliä ja lyöntipaikkoja Nordcenterissä dressataan kaudessa 2–3 kertaa. Hiekkaa tällaiseen ylläpitodressaukseen kuluu kahdella kentällä vuodessa yhteensä pyöreät 800 tonnia. ”Siinä on mukana kevyt sulatushiekka, jota tänäkin keväänä olemme väylille levittäneet.”

Kuinka hiekoitustarve näkyy kalustorintamalla? Lundmarkin mukaan Nordcenterin griineillä pärjätään yhdellä monitoimiajoneuvon päällä kulkevalla levittimellä. Sen lisäksi käytössä on kaksi väylien dressaukseen hankittua laitetta.

Katso video täältä.

TORO tarjoaa hiekoituslaitteita jokaisen kenttäyhteisön yksilöllisiin tarpeisiin. Luvassa on toimintavarmuutta ja helppokäyttöisyyttä niin perinteisissä alle tiputtavissa malleissa kuin moderneissa lautaslevittimissäkin.

Viime vuosina yleistyneiden lautaslevittimien vahvuus on niiden monipuolisuus. Levityskuviot ovat vapaasti ja tarkasti säädetävissä. Mahdollisuus suureen työskentelyleveyteen vähentää ajokertojen määrää ja säästää aikaa viheriöitä ja väyliä kevyesti dressattaessa. Edistyneimpien mallien langaton kauko-ohjaus tuo työskentelyyn aivan uudenlaista joustavuutta.

Laitteista löytyy sekä monitoimiajoneuvon päälle että muun vetolaitteen perään kytkettävät malliversiot.