18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
mainos Golfkentänhoito

Hako on muutakin kuin Toro!

Yhteistyössä yhteistyossa

Oy Hako Ground & Garden Ab, tuttavallisemmin Hako, tarkoittaa monelle golfalan ihmiselle samaa kuin Toro. Ja tokihan maailman suurimman golf- ja viheraluekonemerkin maahantuojan rooli ja sen myötä markkinajohtajuus Suomen golfkentillä on merkittävä osa Hakon toimintaa. Mutta, mitä muuta tämän monipuolisen konetalon toiminnasta ja tuotevalikoimasta löytyykään?

Saksalainen Hako Group on perustettu 1948. Yhtiö on maailman johtava laadukkaiden siivous- ja kiinteistöhoitokoneiden valmistaja. Konsernin liikevaihto on yli 400 miljoonaa euroa ja sillä on toimintaa kaikilla mantereilla 65 maassa. Euroopan lisäksi tehtaita on Pohjois-Amerikassa ja työntekijöitä kaikkiaan yli 2000. Hako Group puolestaan kuuluu maailmanlaajuiseen teollisuusyhtymä Possehl Grouppiin, jonka liikevaihto on 3,5 miljardia Euroa ja työntekijöitä 12 000. Hakon taustalla on siis erittäinkin iso ja taloudellisesti menestyksekäs yhtiö, mikä antaa erinomaisen selustan toiminnalle ja käytännössä esim. mahdollistaa erilaisia joustavia rahoitus- ja vuokrakoneratkaisuja.

Oy Hako Ground & Garden Ab perustettiin 1997 ja se on osa Pohjoismaista konsernia, jonka liikevaihto on noin 50 miljoonaa euroa. Suomessa liikevaihto on noin 10 miljoonaa ja henkilöstön määrä 25. Organisaatio jakaantuu neljään liiketoimintayksikköön: Consumer ( kuluttajatuotteet, käytännössä Toron lumilingot ja ruohonleikkurit ), Clean ( siivouskoneet ) Grounds & Golf ( ulkoaluekoneet käsittäen kiinteistöhoito-, viheralue- ja golfkentänhoitokoneet ) ja Service ( huolto ja varaosat kaikille edustamillemme konemerkeille ).

Hako on muutakin kuin Toro!

Hakon omien siivous- ja kiinteistöhoitokoneiden sekä Torojen lisäksi Hako tuo maahan Kiotitraktoreita ja Foley teroituskoneita. Syksyllä 2017 Hako aloitti Yamaha golf- ja hyötyajoneuvojen jälleenmyyjänä. Toiminnan mittakaavasta kertoo se, että vuositasolla Hako toimittaa uusia siivouskoneita n. 500 kpl ja siivouskoneiden vuokrakonekanta on n. 300 kpl. Kiinteistöhoitokoneita ja muita kuin golfkentille toimitettavia ruohonleikkureita ja muita viheralueiden hoitokoneita toimitetaan yhteensä n. 30 kpl. Golfkentille toimitettavien koneiden määrä vuodessa on n. 60 kpl. Jotta tällaisen konemäärän huolto- ja korjaustoiminta sekä varaosatoimitukset onnistuvat, vaatii se paitsi osaavan henkilöstön myös asianmukaiset puitteet. Loppuvuodesta 2017 valmistunut toimitalo ”Hako Hakkila” paransi etenkin huollon ja varaston toimintaedellytyksiä. Yhteensä 3 000 m2:n tiloista suuri osa on valjastettu huollon ja varaston käyttöön. Tämä tarkoittaa käytännössä 1 500:n hyllypaikan varastoa ja nykyaikaista varaosarobottia, joka nielee sisäänsä yli 20 000 kg varaosia ja helpottaa merkittävästi 14 000 nimikettä sisältävän varaosavaraston hallintaa.

Pohjoismaisen konsernin mukanaan tuoma riittävän iso koko merkitsee Torolle sitä, että Hako on yksi Euroopan suurimmista asiakkaista heille, mikä on merkittävä etu verrattuna siihen, että kanssakäyminen Toron kanssa tapahtuisikin vain Suomen voimin ja Suomen markkinoiden kokoon perustuen. Toro on maailmanlaajuisesti markkinajohtaja golfkoneissa ja sitä se on Suomessakin. Hako on toimittanut viimeisen 10 vuoden aikana uuden golfkoneen 105:lle golfkentälle Suomessa ja Virossa. Ja kun samaan aikaan muistetaan, että 18-reikäisiä tai isompia golfkenttiä on Suomessa ja Virossa yhteensä vajaa 100, niin kovin on harvassa sellainen golfkenttä, josta ei Toroa löytyisi.

Hako on muutakin kuin Toro!

Viime vuosien aikana on monella kentällä havahduttu siihen, että syystä tai toisesta konekannan päivittämisessä on pidetty välivuosia ja nyt olisi tarpeena uusia useampi kone samalla kertaa. Tä-mä on osaltaan lisännyt leasingrahoitusten määrää, joiden osuus kaikista konehankinnoista on vajaa puolet. Useamman koneen investointi suoralla kaupalla ei enää kentän taloudellisin resurssein onnistu. Leasingrahoituksella päästään myös kerralla kiinni useampaan uuteen koneeseen vuosikustannuksen pysyessä samansuuruisena verrattuna kone vuodessa investointiin. Lisäksi isompi kertakauppa antaa merkittävän hintaedun. Myös erilaiset kumppanuussopimukset ja pidemmän aikajänteen sitoutumien sekä erilaiset koneiden hankintamallit ovat lisääntyneet. Hakolla on eritasoisia kumppanuuksia yli 10 golfkentän kanssa. Jo useampi vuosi sitten siivous- ja kiinteistöhoitoalalla, etenkin isompien valtakunnallisten palveluliikkeiden kohdalla, on huomattu, että ”ostaminen ja myyminen” vie liikaa aikaa ja tarkoittaa useimmiten myös kalliimpia ratkaisuja kuin aitoon kumppanuuteen perustuva hankintayhteistyö – on se sitten suoraa investointia, rahoitusyhtiön kautta tapahtuvaa rahoitusta tai Hakon tarjoamaa suoraa vuokrausta.

Vaikka Suomen talous elääkin mukavasti kasvulukuja ja näkymät tulevaisuuteen ovat yleisesti positiiviset, elää golfala varsin suurta murroskautta. Tuntuma on se, että osa kentistä pärjää vähintään yhtä hyvin kuin aikaisemminkin, mutta osalla kentistä näyttää taloudellinen tilanne varsin haastavalta. Enää pelkkä kentän – edes hyvässä kunnossa olevan – olemassaolo ei riitä, vaan tarvitaan uusia tapoja myydä kenttää, järjestää erilaisia tapahtumia, kehittää kentälle omanlaisensa meininki. Jonkinlainen ”kahden kerroksen” syntyminen kenttien taloudellisessa menestymisessä on ehkä nähtävissä. Kuuluupa kenttä sitten kumpaan joukkoon tahansa, tarvitsee se entistä joustavamman, innovatiivisemman ja nimenomaan kunkin kentän tarpeisiin ratkaisut tarjoavan konetoimittajan. Hako on vastannut ja vastaa jatkossakin asiakaskenttiensä haasteisiin ja avoimella yhteistyöllä on mahdollisuus löytää taloudellisesti ja toiminnallisesti järkevät ratkaisut.

Oheisesta videosta pääset tutustumaan ”Hako Hakkilaan” ja näet mitä kaikkea käytännön toiminta pitää sisällään.

Hako on muutakin kuin Toro!