26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista

Täydellinen svingiremontti?

Etusivu Foorumit Kilpagolf & harjoittelu Täydellinen svingiremontti?

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 42)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Olin viime viikolla ensimmäistä kertaa golfprolla ja yllätyksekseni koko svingi meni sitten uusiksi gripistä ja pallonpaikasta lähtien. Muutokset ovat aika suuria, eli edessä taitaa olla kunnon svingiremontti. Uusi svingi alkoi vasta tänään kunnolla pelottamaan kun kävin päivän päätteeksi rangella toteuttamassa pron harjoituksia ja oppeja. Tulos oli karmiva. Hyvä, että osuin edes palloon. Lievä huukki on vaihtunut vaeltelevaan lapaan, joka lähettää pallon minne sattuu… Löytyykö kokemuksia svingiremontista? Milloin uusi svingi alkoi kulkea ja paraniko peli?

    Remppaan kannattaa suhtautua myönteisellä ajatuksella, luokkaa: Mikäli osuisit hyvin palloon, mitään muutosta ei oikeasti olisi tapahtunutkaan 🙂

    Aikatauluun on vaikea kommentoida. Tuo on niin paljon kiinni rempan laajuudesta, kroppasi motoriikasta sun muusta. Itse tein talvella täydellisen rempan, eikä se vielä ole alkanut toimimaan. Tosin remppa on jatkunut koko kesän ja jatkuu vielä ensi talvenakin, notta eihän se mikään ihme ole, että raudoilla ei oikein saa kunnon osumia, kun sitä jatkuvasti säätelee eteenpäin.

    Mutta ensikesään tässä tähdätään. Niin kauan kun tykkään treenaamisesta enemmän kuin pelaamisesta, niin score tuskin juurikaan paranee 🙂

    Noh, toissa keväänä Pro uusi grippini; meni n. 2 kk ennenkuin sain lyöntini sellaiseksi että uskalsi valoisan aikaan mennä kentälle.. Nyt asiaa ei edes ajattele, homma toimii ja pelit sen kuin paranee. Eli kyllä Prolla käynti kannattaa,ainakin kerran kaudessa.
    On helpompi oppia uutta – kuin opetella pois vanhasta, vai miten se menee ?

    tmv

    Grippiremontista on kokemuksia ja kyllähän tämä swingi koko ajan ’elää’. Avain onneen taitaa olla vain siinä, että jaksaa uskoa muutoksen johtavan johonkin parempaan ja tätä kautta pitää loitolla kiusauksen palata vanhaan ja turvalliseen.

    On lähes mahdotonta sanoa koska uusi swingisi alkaa kulkea. Se on (kuten aiemminkin mainittu) niin yksilöllistä ja riippuu monesta tekijästä. Peli yleensä muutoksen jälkeen kuitenkin paranee. Muutenhan muutosta ei kannata tehdä (=älä korjaa sitä mikä ei ole rikki).

    ts

    Sitkeyttä vaan remontin läpiviemiseen.

    Itse uskon myös tuohon koko paketin korjaamiseen. Oudolta on aina tuntunut ajatus, että pieni pala kerrallaan muutettaisiin. Siinähän vähintään sekaisin menee, kun palat eivät senkään vertaa enää sovi yhteen.

    Sellaisen vinkin vielä antaisin, että pysy itse koko ajan tarkkaan selvillä mitä muutat ja miksi. Eli pyri mieluummin ymmärtämään uusi swingi, kuin toteuttaa toisen opettamia palasia.

    Nimetön

    tirehtoori kirjoitti: (29.8.2006 21:01:27)
    … Lievä huukki on vaihtunut vaeltelevaan lapaan, joka lähettää pallon minne sattuu…

    Tämä vaeltelu on tyypillistä remontin alussa, kun uusia ratoja pitää ajatella svingin aikana. Ensin uusi grippi ja stanssi sekä stanssin linjaukset (aiming) kuntoon ja automaattisiksi. Niitä voi miettiä ja testailla muuallakin kuin rangella.Peili on hyvä apuväline. Itse svingiin tunne muutaman tsekkauspisteen kautta. Taakseviennin aloitus (ekat puoli metriä mailan lavan kulkua), mailan varsi vaakasuorassa lavan asennon tarkastus. backsvingin huipulla nyrkkien sijainti ja mailan varren kulma ’planeen’ verrattuna. Ota vaikkapa kuvaa edesta ja takaa lyöntisuuntaan katsottuna. ’Pumppausharjoitusta’ downsvingin aloituksen oikean tunteen saamiseksi ylhäältä takaisin maila vaakasuorana vaiheeseen. Muista pumpatessa oikea jalkojen ja lantion käyttö. Sitten oikea ’Impact’-asento. Se mihin pyritään. On välttämätön oivaltaa, jotta vältyttäisiin vuosin rämpiminen duffi-toppi-rallissa! osuman jälkeinen ’follow-through’ eli ne kuvat joita golflehtien kansikuvat usein näyttävät, kun pallo on juuri lahtenyt kiertoradalle ja käsivarret ovat ojentunett. Nousu loppuasentoon, jossa oikea olkapää kiertyy osoittamaan kohteeseen ja notkeammilla useimmiten selvasti kohteen vasemmalle puolelle (oikeakätisesti lyövät). Tätä kaikkea voi ja kannattaa miettiä ja kokeilla kaikialla muuallakin kuin rangella ( mutta ei pelatessa).
    Vähitellen ymmärrys svingistä lisääntyy ja lyönnit paranevat.oikeat liikeradat antavat pohjan rennolle ja rytmikkäälle svingille, jossa ilman repäisyä saadaan mailanpäähän vauhtia ja palloon painetta.
    Loppu ajasta eli n. 80% harjoittelusta kannattaa säästää lähipeliharjoitteluun. 🙂

    tirehtoori kirjoitti: (29.8.2006 21:01:27)
    …Löytyykö kokemuksia svingiremontista? Milloin uusi svingi alkoi kulkea ja paraniko peli?

    Kyllä kiitos kysymästä. Useita vuosia on mennyt ja useita on edessä. Viimeisin kuiva jakso oli pari vuotta, tämä vuosi on tuonut ilmeiseti pysyvämpää parannusta, joka on sekä tuntunut että näkynyt tuloksissa. uskoisin, että ’How to break 60 voi olla hiukan työläämpi kuin How to break 70, joka sekin on ottanut oman aikansa ! 🙂

    Esim. Jarmo Sandelin sanoi äskettäin haastattelussa, että ”swingi on mennyt täysin uusiksi ja että hänellä on täysin uudet työkalut”. Silti hän lyö edelleen golfpalloa eteenpäin oikealta puolelta golfmailalla eikä muutenkaan mitään eroa TV-kuvista huomaa. Eli mitä oikeastaan tarkoittaa ”täydellinen swingiremontti”? Onko se täydellinen swingiremontti, jos siirrän palloa hieman kauemmaksi (swingitaso muuttuu), rauhoitan swingiä, rauhoitan ranteita ja ”painan” palloa enemmän?

    tirehtoori kirjoitti: (29.8.2006 21:01:27)
    Löytyykö kokemuksia svingiremontista? Milloin uusi svingi alkoi kulkea ja paraniko peli?

    Swingiremontti alkoi reilut kaksi vuotta sitten. Sen verran on mennyt aikaa hahmottaa melko yksinkertaisia juttuja. ’Uusi swingi’ ei edelleenkään kulje ja pelikin on parantunut vain näennäisesti. Hyvä alku swingin rakentamiselle kyllä on ollut.

    Pari kolme vuotta sitten menin pron puheille syystalvella tarkoituksena hioa swingiä. Pro sanoi ’ei noin’ ja ruvettiin tekemään täydellistä swingi remppaa. Kyllähän sitä kuplassa treenatessa joka viikko pron avulla sai uuden swingin kulkemaan, kunnes kevät koitti ja kentät aukesivat.

    Siitä lähtien on pelit olleet aivan hukassa, joten nyt olen palannut omaan turvalliseen swingiin ja peli kulkee jälleen. No tulipa kokeiltua ainakin…

    Kävin myös useammalla eri proolla ja aika hämmästyttävää oli huomata, että jokaisella heistä oli omanlaisensa swingi jota opettivat.

    zuno_2 kirjoitti: (30.8.2006 9:23:43)
    Kävin myös useammalla eri proolla ja aika hämmästyttävää oli huomata, että jokaisella heistä oli omanlaisensa swingi jota opettivat.

    Sopivan opetusuhteen perustaminen on varmaankin avain tässä hommassa. Jos ja kun tälläinen syntyy, luulisin että tälläisestä tulee pitää tiukasti kiinni.

    Kai oikeita swingejä on eri variaatioita? Vai onko vain yksi ja ainoa joka on se oikea? Riippuhan se pelurin rakenteestakin mikä sille on se oikea swingi? Itselle esim. on aika mahdottomuus saada mailaa taakse vaakatasoon kun oon tällanen rautakanki. Siks on parempi keskittyä vaan muuhun kun kirota ku ei vartalo käänny enempää. Tuo on mulle se oikea swingi.

    MakeeK kirjoitti: (30.8.2006 9:47:02)
    Kai oikeita swingejä on eri variaatioita? Vai onko vain yksi ja ainoa joka on se oikea?

    Täydellinen swingi elää tyhjiössä. Tämän lähestymiseen tarvitaan hyvää sopeutumiskykyä. Swingiin sopeutuminen kestää läpi elämän koska siedätyksen aikana ehtii jo vanhentuakin.

    Tais olla jossain suhtkoht tuoreessa Golf läpyskässä juttua swingiremontista ja totesivat että ellet ole kokolailla täyspäivänen golfin pelaaja (ammattilainen?), täyttä remonttia (kaikki uusiksi) ei oikein ole mahkuja työssäkäyvän perusklubituupparin tehdä. Vaatisi niin pirusti toistoja päivittäin (jutussa mainittiin jotain Tikrun 600/pvä) että saisi iskostettua lihasmuistiin ja kentälle käyttöön. Parempi olisi nykyisiä ’kummallisuuksia’ karsia pois pron kanssa kuin kokonaan remontoida… Näin siis siinä jutussa, jokainen tehköön omat subjektiivisen objektiiviset päätöksensä=)

    Nimetön

    zuno_2 kirjoitti: (30.8.2006 9:23:43)
    Siitä lähtien on pelit olleet aivan hukassa, joten nyt olen palannut omaan turvalliseen swingiin ja peli kulkee jälleen. No tulipa kokeiltua ainakin…

    Paljonko pelasit viime kierroksella ?;-)

    zuno_2 kirjoitti: (30.8.2006 9:23:43)
    Kävin myös useammalla eri proolla ja aika hämmästyttävää oli huomata, että jokaisella heistä oli omanlaisensa swingi jota opettivat.

    Tuo juuri erottaa hyvän ja huonon pron. Huonolla prolla on opetusarsenaalissa vain se yksi svingi ja siihen yhteen svingiin liittyviä ajatuksia, drillejä jne. Tai voi huonolla prolla olla pari svingiä. Huono pro yrittää saada kaikki oppilaansa ’samaan muottiin’.

    Hyvä pro osaa katsoa, minkälainen svingi sopii minkäkinlaiselle pelaajalle: luontaiset taipumukset, ruumiinrakenne, liikunnallisuus, ’vanhan’ svingin vahvuudet ja heikkoudet, mistä vanhasta ’ongelmasta’ ei yksinkertaisesti pääse eroon tai se on liian vaivalloista jne jne.

    Näitä molempia pro-tyyppejä on paljonkin olemassa.

    Kun löydät hyvän pron ja teet svingiremontin, niin pyydä häneltä aina drillejä, joita teet seuraavaan tapaamiseen saakka. Noudata niitä orjallisesti, vaikka ne tuntuisivat järjettömiltä, etkä osuisi kunnolla edes palloon.

    Hyvä proffa osaa toki valita oppilaalleen sopivat kujeet. Mutta vaikka kuinka paljon olisi opettajalla temppuja taskussaan, ei tämä välttämäti auta jollei tieto mene perille. Luulisin että vaivihkaa ja hienovaraisesti mutkan kautta asiat saattaapi mennä useankin oppilaan kaaliin. Hienovaraisuus o tärkeä pointti, on vallan mukavaa tulla jymäytetyksi positiivisesti =)

    Ekan swingini opettelin itse opuksia lukemalla händäri putosi jonnekin 30 tietämille ja jumahti siihen.
    Menin prolle, joka muutti kaiken opettamalla gripin, stanssin ja sen että mailanpään liikettä ei saa tappaa puristamalla. Sillä pääsin ja juutuin hcp15 tasolle.
    Pro vaihtui toiseen ja aika paljon swingistäkin. Nyt on pari vuotta tehty töitä sen eteen että lapa liikkuisi jokseenkin järkevää rataa ja että mailanpäässä olisi enemmän nopeutta palloon tultaessa. Händäri on nyt reilu 10 ja matkalla alaspäin.

    Ainakin itselleni jokainen suuri edistyminen on lähtenyt isoista radikaaleista poisoppimisista ja muutoksista lyömiseen. Kehoitan siis ennakkoluulottomiin kokeiluihin, varsinkin jos kehitys on pysähtynyt pitkäksi aikaa jollekin tasolle. Ei se vanha puolitopattu pullislaissi minnekään katoa vaikka kokelisi jotain uuttakin, kyllä vanhan halutessaan löytää aina uudelleen.

    Toinen juttu on se, että suureltakin tuntuva muutos ei yleensä oikeasti muuta swingiä paljoakaan. Eli toisinpäin, jo pienikin todellinen muutos swingissä vaatii suurelta tuntuvia muutoksia pelurin päänupissa.

    Itselläni vieläkin on suurimmat ’löysät’ lähipelissä, vaikka sitä harjoittelenkin edelleen. Ja siihen ei välttämättä proot auta vaan rutiini ja mielikuvitus, joita voi harjoittaa lähipelialueella.

    Mutta asiaan. Itse en edes uskalla mennä proolle. Juuri tuollaiset omaa tapaansa tyrkyttävät pelottavat, eikä huvita tuhlata montaa kymppiä turhaan. Ja jos maksaa enemmän (siis tilaa esim. useita tunteja kerrallaan), menee vielä enemmän hukkaan, jos homma ei toimi. Aina puhutaan pelaajan ’omasta’ swingistä ja omasta tavasta lyödä palloa. Mikäs oma se sitten enää on, kun kaikki on muutettu.

    Luomu rulettaa, ruuassa ja golfpallon lyömisessä. Ainakin meikäläisen tapauksessa tarvittaisiin hyvin hienovaraista lähestymistapaa, on meinaan sen verran vahva näkemys omasta tavasta lyödä sitä pallia…

    Akseli kirjoitti: (30.8.2006 21:28:42)
    Aina puhutaan pelaajan ’omasta’ swingistä ja omasta tavasta lyödä palloa. Mikäs oma se sitten enää on, kun kaikki on muutettu.

    Luontainen tapa lyödä palloa ei ole välttämättä sama kuin itsekeksitty tapa lyödä palloa. Swingin mekaniikkaan liittyy tiettyjä lainalaisuuksia joita voidaan saavuttaa kompensoimalla kropan puutteita. Hyväksihavaittujen periaatteiden noudattaminen ei tuhoa ’omaa swingiä’. Vaikka kaikki uusiksi menisikin.

    Tutustuttuani Krapihovissa Wulff/A.Hallama kutsusta asiakastilaisudessa Jusa Hämäläinen 1986 kesällä – aloitin kolohvini ( alkup.sana muuten kolv) PRO:n kanssa Innisbrokkissa 1988 ,koska päättelin, että vielä enemmmän kuin tennis kolohvi on enekaikkea tekniikkalaji – kuten hassua kyllä mäkihyppyhii.

    Mikää ei korvaa omaa lajiharjoittelua 7 vuotta armotonta lyöntiharjoittelua mm. pienellä fudiskentällä Pirttipolulla, Alppilan puiston ja Sofianlehdon puistoilla keväisin – rangeillakin , mutta enemmän muilla kentillä – ja puttia kotimatolla.

    Säännöllinen yhteys PRO:n kanssa Nevas/ Lee Elstone ( takas kotonaan Jersey -saarella ) ja Nigell / Kurk. Esa Mykkäsen Nevas/ takas Takkula. Monet kolohvikrjat
    Ben Hogan, Newell etc. Händäri putosi nopeasti eka kaudella 27 hcp , tokalla 17 ja sitten 5v/ 13. Sit oli pakko sopeuttaa kolohvi arkipäivään – pysyy 15-16 viimme vuosina- vuosia on jo 61v.

    Viimeksi Nigellin kaa Kurk grippi remonttiin, mailan asento bäkärissä, etunojan pittää pysyä ( niinku makihupussa ) jne.

    Suosittelen kaikille kolhvin alakamista PRO;n kansa ja jatkuvaa tarkistuskäyntiä. Jos
    enklanti sujuup niin Nigell/ Kurk on tolkku mies – rauhallinen – ottaa olelliset osat yksitellen poeka ja broidikii kehhuu.

    Aluksi gripin skruuvamisen jälkeen mul tyuleep usein vahvaa hukkia, mutta se rauhoittuu – stansihii on tärkee.

    MUTTA ENNEKAIKKEE OMA HARJOITTELU JA AJATTELUKIN ON SALLITTUA.

    Suurin ongelma minkä kukin golf-opettaja tod. näk. kohtaa on oppilaan kärsivällisyyden puute. Pron pakeille tullut haluaa heti löydä palloa eikä hieroa valtaosaa oppitunnista esim. grippiä tai taakseviennin aloitusta ts. pron on vaikea saada välttämättömiä perusjuttuja ohjelmaan. Empiirisen tutkimuksen mukaan – rangella satojen ihmisten svingejä tänäkin kesänä nähneenä (myös oma videolta mukaan lukien) – svingin onnistumismahdollisuudet, ainakin toistettavuusmielessä, tuhotaan bäkärin lähdössä ja tätä voi olla hankala sisäistää. Onhan tää kärsimättömyys tietysti ymmärrettävää mutta kyllä pron ammattitaitoa pitäis sen verran arvostaa että antaa kaverille mahdollisuuden tekemällä itse sen mitä pyydetään vaikka juttu tuntuis kuinka typerältä.

    jakek kirjoitti: (31.8.2006 10:50:17)
    Onhan tää kärsimättömyys tietysti ymmärrettävää mutta kyllä pron ammattitaitoa pitäis sen verran arvostaa että antaa kaverille mahdollisuuden tekemällä itse sen mitä pyydetään vaikka juttu tuntuis kuinka typerältä.

    Siis joo. Kyllähän kunnon proffan tulee olla oppilaistaan kiinnostunut. Mutta jos kyseessä ei ole kilpavalmennettava niin en usko että opettajalle kauhian tärkeää on se tekeekö oppilas kuten on sovittu. Jokainen on harjoittelusta ja kehityksestä vastuussa vain itselleen. Swingiä nyt vaan ei osteta suoraan hyllystä.

    Nimetön

    Sanottakoon heti kärkeen, että omat kokemukseni golf pro:iden käytöstä ovat varsin ristiriitaisia ja suhtaudun heihin melkoisella varauksella. En kuitenkaan missään nimessä väitä, etteikö ammattinsa osaavan opettajan käytöstä olisi hyötyä … varmasti on.

    Yksi ongelma saattaa kuitenkin olla raha. Jos opetus maksaa 50 euroa / h niin jossain vaiheessa sitä alkaa kärsivällisyys olla koetuksella kun budjetti hupenee eivätkä tulokset parane odotetulla tavalla. Onkin aivan eri asia olla jossain valmennusrenkaassa jolloin kustannukset pysyvät kohtuullisina.

    Toisekseen opettajien taso vaihtelee huimasti. Väitän, että joidenkin opettajien pakeilla voi viettää aikaansa lähes loputtomasti (ja maksaa itsesi kipeäksi) eivätkä tulokset juurikaan parane… saattaapa käydä jopa päinvastoin. On helppo väittää, että vika on oppilaassa, mutta näin ei suinkaan aina ole. Toisaalta taas on opettajia, jotka näkevät heti mistä kiikastaa ja jotka osaavat myös opettaa. Tällaiset pro:t saavat varsin nopeasti tuloksia aikaiseksi ja ovat varmasti palkkionsa ansainneet. Vaikeutena on tällaisten hyvien opettajien löytäminen ennen kuin rahat loppuvat. On myös huomattavasti helpompaa löytää apua swingiinsä jos hännäri on 35 kuin jos se on 3.5 😉

    Rifle kirjoitti: (31.8.2006 12:15:21)
    Yksi ongelma saattaa kuitenkin olla raha. Jos opetus maksaa 50 euroa / h niin jossain vaiheessa sitä alkaa kärsivällisyys olla koetuksella kun budjetti hupenee eivätkä tulokset parane odotetulla tavalla.

    Tätä suuremmalla syyllä on tärkeää ottaa itse se vastuu tekemisistään. Oppiminen ja varsinkin oivaltaminen tapahtuu siellä omassa päässä.

    Rifle kirjoitti: (31.8.2006 12:15:21)

    Toisekseen opettajien taso vaihtelee huimasti. Väitän, että joidenkin opettajien pakeilla voi viettää aikaansa lähes loputtomasti (ja maksaa itsesi kipeäksi) eivätkä tulokset juurikaan parane… saattaapa käydä jopa päinvastoin. On helppo väittää, että vika on oppilaassa, mutta näin ei suinkaan aina ole. Toisaalta taas on opettajia, jotka näkevät heti mistä kiikastaa ja jotka osaavat myös opettaa. Tällaiset pro:t saavat varsin nopeasti tuloksia aikaiseksi ja ovat varmasti palkkionsa ansainneet. Vaikeutena on tällaisten hyvien opettajien löytäminen ennen kuin rahat loppuvat. On myös huomattavasti helpompaa löytää apua swingiinsä jos hännäri on 35 kuin jos se on 3.5 😉

    Kysymys onkin usein siitä haetaanko ’pysyvää’ parannusta svingiin vai quick-fixiä. Nimensä mukaisesti jälkimmäisestä saatava hyöty on usein nopeammin nähtävissä. En vaan ymmärrä miksi maksaa 50 euroa siitä että saa viikoksi jotain toimimaan. Tai siis sanon näin koska en itse opeta. Luulisin että jos oikeasti haluat korjata svingiäsi tai ’päästä lähemmäksi täydellistä golfsvingiä’ pron avulla, joudut sitoutumaan asiaan sekä taloudellisesti että ajatuksellisesti. Sanon vaan että monasti opetus dumataan väärin perustein (jos nyt vääriä perusteita on huomioonottaen sen kuka lystin maksaa). Kuten joku ehkä viittasikin, vaatii myös valveutuneisuutta asiakkaalta ymmärtää opetuksen laatu. Ja mitä tulee rahaan, mun mielestä on parempi treenata pron opissa vajaa määrä oikeita juttuja kuin quick-fixejä jotka myöhemmin joutuu heittämään romukoppaan. Samaan hengenvetoon, en kiellä etteikö opettajissa olisi eroja.

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 42)
Vastaa aiheeseen: Täydellinen svingiremontti?

Etusivu Foorumit Kilpagolf & harjoittelu Täydellinen svingiremontti?