26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista

Tasapaino ja sen vaikutus

Etusivu Foorumit Yleistä Tasapaino ja sen vaikutus

Esillä 12 viestiä, 1 - 12 (kaikkiaan 12)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • #183441 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    tmv

    Golfissa puhutaan paljon oikeaoppisesta svingistä, oikeaoppisesta gripistä, painonsiirrosta, ranteiden käytöstä, alaselän kulmasta, polvien asennosta ja lista sen kuin jatkuu. Parhaimmillaan kun peli kulkee, et ajattele mitään näistä – lyöt vain rennosti nauttien pelistä ja pallo lentää kuin unelma – suoraan ja pitkälle. Painotetaanko tasapainoaistia ja sen kehittämistä lajissa riittävästi tai puhutaanko siitä ollenkaan? Alkukaudesta tein mielenkiintoisen havainnon pelatessamme erään miespuolisen henkilön kanssa samassa seurueessa. Ko. herran lyönti oli erittäin tehokas ja vaivaton. Veikkasin itse että kaveri on varmaankin pelannut koko pienen ikänsä (alle kolmekymppinen) ja sitä teoriaa tuki hänen händärinsä joka oli jossain neljän huitteilla muistaakseni. Noin puolessa välissä kierrosta kävi kuitenkin ilmi että tämä kaveri pelasi toista kesäänsä! Luonnonlahjakkuus? Ehkä, mutta hänen omasta mielestään syy on yksinkertainen: entisenä SM-tason kilpatanssijana hänellä oli erinomainen tasapaino ja lihasten hallinta – eli golflyönti on erittäin helppo kunhan tasapaino on kunnossa. Lihasten oikeaoppinen hallinta parantaa sitten lyöntiä vielä lisää. Kuulostaa aika järkevältä ja itsestään selvältä. Käydessäni tässä pari viikkoa sitten pelaamassa kauden viimeisen kierroksen kolmen kuukauden tauon jälkeen, ei peli varsinkaan etuysillä oikein kulkenut (toki tuntuman puutettakin). Takaysillä korjasin stanssin tasapainoisemmaksi ja osumat paranivat huomattavasti. Takaysin tulos sitä myöten 18 lyöntiä etuysiä paremmin… No so what? Sitä tässä nyt oikeastaan haen, että korostavatko omat ’opettajanne’ nimenomaan tasapainon merkitystä kokonaisuudessa mielestänne riittävästi ja miten sitä mielestänne pitäisi harjoitella vai pitäisikö?

    #365068 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Asiaa!!!

    Olen itse viime talvesta lähtien keskittynyt pääosin juuri tasapainoon lyödessä. Välilevyn pullistumasta johtuen pitää lyödä aika varovasti. Onnistuneessa lyönnissä liikeradat on pyöreitä ja kiihtyvyyden tasaisia. Ei epäjatkuvuuskohtia, ei nykäisyjä mihinkään suuntaan, selkään ei satu ja tasapaino säilyy. En tiedä onko tasapaino syy vai seuraus, mutta kun keskityn tietoisesti tasapainon säilyttämiseen, osun puhtaammin palloon.

    Kun rangella seuraa keskiverto pelaajaa (varsinkin miehiä), niin suurin osa tuntuu lyövän Laviksen termein ’perna repeää’ tyyliin. Onko joku joskus nähnyt jonkun ammattilaisen huojuvan swingin aikana tasapainottomasti? Kovaakin saa lyödä, jos pysyy kuitenkin koko ajan tasapainossa.

    #365069 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    tmv

    Unohtui vielä viestistä yksi fakta lisää tukemaan tätä asiaa: katsoessani nuorten lyöntejä monet puhuvat siitä, että nuoret lyövät hyvin koska eivät ’ajattele’ lyöntiä sen kummemmin vaan antavat vain mennä rennosti.

    Harvemmin kuulee puhuttavan siitä, että lapsilla ja nuorilla on yleensä erinomainen tasapaino vs. vanhempiin. Tämä tasapaino antanee varmuutta lyödä ’ajattelematta’.

    #365070 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Ei ilman hyvaa tasapainoa ei ole myoskaan hyvaa ja tasapainoista swingia. Ja sita kautta ei myoskaan varmaa draivia/lyontia.

    Sen mita pari kertaa olen pro:lla kaynyt, niin kylla ne sita on painottanut lapiviennin paatteeksi.

    #365071 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Minä en ainakaan henkilökohtaisesti painota harjoittelussa tasapainoista loppuasentoa. Jos kaikki sitä ennen on pysynyt paketissa ja ollut tasapainoista on myös loppuasento. Mutta se mitä tekee ennen sitä loppuasentoa onkin sitten jo aikapaljon vaikeampaa ja siellä tasapainolla onkin merkitystä, Esim. impactissa on hyvon vaikeaa saada ’swetukka’ osumaa ellei ole suht samassa tasapainossa ja paikassa kun alkuasennossaki(tai jos tulee swetari niin on swingissä pahasti jotain muutakin sekaisin 🙂 ). Mutta kyllä tasapaino saavutetaan lihasten(jalkojen ja keskiruumin) avulla ja niiden hallinnalla. Joten ei se ole minun mielestä proitten asia ruveta sitä korjaamaan vain he voivat vain sanoa että nyt kuule mene sinä naru sinne puntille. Vastauksena kysymykseen kuitenki(hiukan liian pitkän saarnan jälkeen) on että proot eivät mielestäni kerro lihasten merkityksestä tarpeeksi.

    #365072 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Eihän tasapaino pelkkää loppuasentoa koske. Golf Digestissa oli aikanaan hyvä artikkeli, jossa oli laitettu Tom Purtzerin kenkiin sellaiset paineanturit. Siinä oli sitten grafiikkana missä kohtaa paino jalkapohjissa on milläkin hetkellä swingiä. Tunnustelkaapa itse kukin seuraavalla treeni kerralla missä se paino milläkin hetkellä on.

    #365073 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    tmv

    Kuten Vasen Pakki totesi, tässä ei nyt puhuttu tasapainoisesta loppuasennosta, vaan tasapainosta yleensä. Kyllä Pro:t tosiaan yleensä tuohon loppuasentoon kiinnittävät huomiota, mutta siitä ei siis nyt ollut kyse.

    Koko lyönti ja sen onnistuminen kokonaisvaltaisesti ’oikein’ vaatii stanssin perusasennosta lähtien mahdollisimman hyvän tasapainon – tai ainakin siitä on apua.

    #365074 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Kun kokeilee ottaa vaikka peilin edessä osumahetken asennon ja siinä kokeilee erilaisia muutoksia (suurempi lantiokulma, lantiota taaksepäin, enemmän lantiota auki), niin huomaa miten kaikki muutokset tuntuvat jalkapohjissa.

    No niin – lopettakaa se peilin edessä ketkuilu ja menkää nukkumaan. Huomenna on työpäivä.

    #365075 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    No eipa tietenkaan koske pelkastaan sita loppuasentoa ja saattoa (tai mita ikina naa termit on suomeksi), mutta eipa sulla ole tasapainoista loppuasentoa, jos swingi ei ole alusta alkaen ollut tasapainoinen. Mun pointti oli, etta siita lopusta sen helpoimmin nakee, miten tasapainoinen sun swingisi on.

    Onko naru tai ei, silla nyt ei ole mitaan tekemista koko swingin tasapainoisuuden kanssa. Parempaa swingia meinaan kun todellisella narulla, Charles Howell III:lla on, saa hakea.

    #365076 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Kyllä tossa peruskatkismuksessa Ben Hookanin ’ Täydelisesssä swingissä ’ tää tasapaino on hyvinkekskeinen asia.

    Eli paino tukevasti molemmilla jaloilla ja swingin aikana painot luontevasti siiryvät jalalta toiselle – kuin tanssimestarilla – ja svingi vain 80 %:n teholla kuten Spete – vainaa jo kerto.

    Toinen hyvä asia on swingata mailalla tasapianoasennossa ilman palloa – heiluttelee mailaa niinkuin se tuntuu mukavalat – sit panee vasta pallon peliin – a vot sehän lentää letekeästi kuin Sma Nsedilla –
    KUIN TAIKINA.

    #365077 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    mi2

    Lainaus tmv:n avauksesta: …………………SM-tason kilpatanssijana hänellä oli erinomainen tasapaino ja lihasten hallinta – eli golflyönti on erittäin helppo kunhan tasapaino on kunnossa. Lihasten oikeaoppinen hallinta parantaa sitten lyöntiä vielä lisää. Kuulostaa aika järkevältä ja itsestään selvältä…………………

    Totta totiset.

    Kilpatanssi on erittäin fyysinen ja hyvää peruskuntoa vaativa laji. Erään arvion mukaan kilpailuissa quicstep ja 400 metrin aidat kuluttavat energiaa saman verran.

    Laji on pariurheilua, jossa korostuu rytmisen liikkumisen ajoitus ja koordinaatio.

    Luulenpa, että kilpatanssijoiden golfvalmiudet tulevat ennen kaikkea keskivartalon alueen kehittyneestä kiertovoimasta sekä liikkuvuudesta.

    Lajia harrastaneet pojat ovat tottuneet pyörittämään tyttöjä.

    -Ja siihenhän eivät pelkät kädet riitä 🙂

    #365078 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Kuuntelin taannoin luennon jossa luennoitsija kertoi valmentaneensa Arsi Harjun Olympiavoittoon nimenomaan tasapainoharjoituksia Arsilla teettämällä. Valitettavasti en muista luennoitsijan nimeä enkä titteliä, mutta aisallinen oli luento. Golfarille tasapaino on erityisen tärkeä. Harjoittelun voisi aloittaa vaikka siitä, että sitoisi aina kengännauhansa yhdellä jalalla seisten. Pankaa vielä silmät kiinni niin homma vaikeutuu tuntuvasti.

Esillä 12 viestiä, 1 - 12 (kaikkiaan 12)
Vastaa aiheeseen: Tasapaino ja sen vaikutus

Etusivu Foorumit Yleistä Tasapaino ja sen vaikutus