23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista

Sääntömuutosehdotukset vuodelle 2019, kaksi asiaa

Etusivu Foorumit Säännöt Sääntömuutosehdotukset vuodelle 2019, kaksi asiaa

Esillä 21 viestiä, 1 - 21 (kaikkiaan 21)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • KL1

    Asiaan liittyvät alustukset löytyvät näistä linkeistä:

    Golfiin tulossa historiallinen sääntöuudistus – Mitä, miksi ja milloin sääntöjä muutetaan?

    Pian putataan lipputankoon?

    En lähde yksittäin ruotimaan ehdotettuja muutoksia, mutta kaksi asiaa on noussut esille eri medioissa ja keskusteluforumeilla muita enemmän, ja ne ovat vapaa droppi väylältä lyöntijäljestä (jota ei toki ole sääntömuutoksiin ehdotettu, mutta moni sitä haikailee) ja lipputangon paikallaan pitäminen viheriöltä palloa lyötäessä, joten keskityn näihin.

    Jokainen meistä vähänkään enemmän pelanneista on joskus harmitellut sitä, kun hienon draivin jälkeen pallo makaa korjaamattomassa lyöntijäljessä keskellä väylää. Ei siinä mitään, joskus näin käy. Lyhyt rauta käteen ja välilyönti, toiveena lyödä se kolmas lipun viereen ja pelastaa par. Just joo… eipä aina onnisunutkaan…

    Joitakin tällainen epäoikeudenmukaisuus suututtaa siinä määrin, että haluaisivat golfin sääntöihin muutoksen, jonka perusteella lyhyeksi leikatulla alueella lyöntijälkeen päätyneen pallon saa rangaistuksetta nostaa, puhdistaa ja pudottaa tahi asettaa. Noh, ymmärrettäväähän tuo on, ei ole oikein, että hyvästä lyönnistä rangaistaan. Mutta…

    Kuka ja miten määrittelee millainen on korjaamaton lyöntijälki? Tai lyöntijälki ylipäätään? Jos lyöntijäljessä kasvaa ruohoa, onko se korjaamaton? Ellei, niin kuinka paljon ruohoa siinä pitää kasvaa, että se on ei-korjaamaton?

    On täysin selvää, ettei moista rajanvetoa voi kukaan tehdä ja siksi koko vaatimus on järjetön. Yhtä hyvin voitaisiin kääntää kelkka toisin päin ja laittaa sääntöihin, että metsään lyöty ja sieltä pois pomppinut pallo tulee dropata takaisin metsään, koska moista hyvää tuuria ei voi sallia sen enempää kuin huonoakaan tuuria, jonka johdosta pallo voi päätyä korjaamattomaan lyöntijälkeen.

    Sitten se toinen asia, lipputankoon osumisen rangaistavuuden poistaminen. Teemu Tyryn artikkelissa oli muutama hyvä huomio samoin kuin sen kommenteissa ja niistä olen varsin pitkälle samaa mieltä. Mutta mutta… lipputangon materiaalia tai halkaisijaa ei ole missään standardisoitu, joten pallon käyttäytymistä tankoon osumisen jälkeen on kutakuinkin mahdotonta ennustaa. Sen vuoksi en oikein jaksa uskoa, että edes ammattilaiset ryhtyisivät kikkailemaan lipputangon kanssa, ellei sen speksejä standardisoitaisi. Siltikään en oikein siihen usko, koska lähes kaikki huippuammattilaiset poistattavat lipputangon viheriön ympäristöstä putattaessa/chipattaessa, eikä syynä ole suinkaan se, että uskoisivat lipputangon estävän pallon uppoamisen reikään, vaan se, että reikä NÄYTTÄÄ suuremmalta ilman tankoa. Kyse on siis täysin psykologisesta seikasta. Lukuisat testithän ovat osoittaneet, että pallo uppoaa reikään keskimäärin useammin silloin, kun tanko ON reiässä kuin silloin, kun se EI ole.

    Niinpä yhdyn niiden jo asiaa kommentoineiden sanoihin, ettei moinen muutos millään muotoa nopeuta peliä, vaan pahimmillaan juurikin päin vastoin. Ryhdytään kikkailemaan sen tangon kanssa ja pelin nopeus kärsii enkä sen vuoksi lämpene ko. ehdotukselle.

    Niinpä yhdyn niiden jo asiaa kommentoineiden sanoihin, ettei moinen muutos millään muotoa nopeuta peliä, vaan pahimmillaan juurikin päin vastoin. Ryhdytään kikkailemaan sen tangon kanssa ja pelin nopeus kärsii enkä sen vuoksi lämpene ko. ehdotukselle.

    Olisiko tässä haettu sitä, että rohkaistaisiin ”normaalikierroksella” (harjoituskierroksella) pelaavia pelaamaan joustavammin, unohtaen pilkunviilaus. Ei lähdetä hoitamaan keppiä jos se hidastaa peliä ja otetaan pois jos aikaa on.
    Nykyisinkin näkee (ja tulee itsekin tehtyä), että harjoituskierroksilla putataan pitkä putti keppiä kohti viheriöllä, kun ei se kuitenkaan mene sisään :). Sääntömuutoksen jälkeen pelaajat eivät tunne pelaavansa väärin.
    Tulisiko tämä silloin ”oikeissa” kilpailuissa rajata pois?
    Tälläinen ajatus minulla tuli ko. säännöstä.

    Hyvää pohdintaa herroilta.

    Tuosta divotista.

    Usein tulee kierroksella kavereilta (ei minulla oikeasti mitään kavereita ole, mutta käytetään tässä nyt tällaista termiä) kyseltyä minkä säännön kaverit golfissa muuttaisi. Yllättävän harvoin kuulee heidän sanovan juuri tämän minun lempiharmitukseni. KL1 on aivan oikeassa, onnekkaat pomput on pelaajan mielestä ”luonnollisia”, joten ne on helppo hyväksyä, epäonnekaat ei.

    Itse mielestäni suhtaudun ”onneen” ja tähän divottiin eri tavoin sen mukaan onko kyse ”luonnollisesta” onnesta/epäonnesta, vai luonnottamasta kenttään kuulumattomasta tapahtumasta. Tarkoitan että puut ovat osa kenttää ja kuuluvat sinne, pomput suuntiin ja toisiin on helppo hyväksyä. Taas bunkkeriharavat ja divotit ei. Divotissa jopa tilanne että niissä onni on aina yhdensuuntaista, pallo ei niistä koskaan pompi pois, ainoastaan divottiin. Toki voi ajatella pallon pomppivan hurjaa vauhtia kohti selvää outia, tai vesiestettä, mutta kimpoavan takaisin peliin vaikkapa paalusta, tämäkin on kyllä totta tässä tapauksessa onni on pelaajan puolella, siitä huolimatta itse äänestäisin juuri tätä divottia vastaan koska kyseessä on yhdensuunatien onni. Eli ainoastaan onnettomuus.

    Rajan vetäminen on tietysti tosiaan aina tulkinta, mutta niinhän jossain määrin pallonjälki viheriölläkin. Kuka niistä keväällä ottaa selvää onko kyseessä joku edellisen syksyn pallonjälki, vai pieni hasvuhäiriöinen läntti. Ehkä joku, mutta monissa tapauksisa minä en ole osannut sanoa niille eroa.

    Peliä hidastava vaikutushan kaikella sähläämisellä on, se on totta, mutta toisaalta on aika suuri mahdollisuus voittaa tuossa yksi lyönti, eli 1-2 minuuttia, jolloin se jopa nopeuttaisi peliä.

    Kannatan ehdottomasti ja varauksetta kaikkia sääntöuudistuksia jotka johtavat pelin sujumiseen nopeammin ja ovat golfpelin hengen mukaisia.

    Minusta yksi golfpelin hienoimmista periaatteista on ’play the ball as it lies’ koska silloin, golfpelissä ja yleensäkin elämässä, on olemassa se mahdollisuus, että pelaajan mielestä täydellinen suoritus ei johdakaan (pelaajan mielestä) täydelliseen lopputulokseen.

    Eli, jos se täydellinen avaus tosiaan päätyy divottiin ja pelaajaa moinen harmittaa, niin mitä sitten? Missä kohtaa sääntöä sanotaan että keskelle väylää ja kauas lyödyn avauksen pitää myös maata hyvin? Miksi pelaajia pitäisi suojella huonolta tuurilta? Deal with it.

    Mitäpä jos lyöt yleensä parhaimmillaan 240 m avauksia ja sitten yhden kerran satutkin myötätuulen ja hetkellisen suonenvedon aiheuttaman ylimääräisen voimantuoton seurauksena lyömään par5:lla suoran 260 metrisen…ja pallosi päätyy 259,5 metrin päässä olevaan Outtiin? Olisiko vapaan dropin paikka koska oli niin huono tuuri vaikka lyönti oli elämäsi paras?

    Lipputankosääntö aiheuttaa pelaajille hiukan ylimääräistä ohjelmaa greenillä, mutta sääntö itsessään on niin selkeä että sen poistaminen voisi pikemminkin hidastaa puttaamista (lippu paikoilleen/pois/takaisin paikoilleen/pois jne).

    KL1

    Dole:

    Divotissa jopa tilanne että niissä onni on aina yhdensuuntaista, pallo ei niistä koskaan pompi pois, ainoastaan divottiin.

    Mistä tiedät?

    KL1

    Saalinki kirjoitti: Olisiko tässä haettu sitä, että rohkaistaisiin ”normaalikierroksella” (harjoituskierroksella) pelaavia pelaamaan joustavammin, unohtaen pilkunviilaus. Ei lähdetä hoitamaan keppiä jos se hidastaa peliä ja otetaan pois jos aikaa on.

    Jokaikinen kerta pitäessäni sääntöluentoa jäsenistöllemme korostan sitä, että sääntöjä tulee noudattaa pilkulleen vain silloin, kun pelataan kisaa tai tasoituskierrosta. Muulloin tulee noudattaa vain etikettiä, sääntöjen noudattaminen on toisarvoista.

    On perin sääli, jos (ja kun…) pelaajat tukkivat kentän noudattaessaan sääntöjä pilkulleen pelatessaan sosiaalikierrosta. Ikävä kyllä sellaisiakin ihmisiä on ja turhankin paljon, joten kenties tuossa ajatuksessasi on perää.

    Minusta yksi golfpelin hienoimmista periaatteista on ’play the ball as it lies’ koska silloin, golfpelissä ja yleensäkin elämässä, on olemassa se mahdollisuus, että pelaajan mielestä täydellinen suoritus ei johdakaan (pelaajan mielestä) täydelliseen lopputulokseen.

    Olen samoilla linjoilla. Tähän kiteytyy pelin olemus. Laitetaan mieluummin divotit paikalleen vaikka se peliä vähän hidastaisi. Mitä enemmän aletaan säätämään, sitä kauemmaksi ajaudutaan. Kohta lyödään märissä olosuhteissa väylältä tiin päältä.

    Jokaikinen kerta pitäessäni sääntöluentoa jäsenistöllemme korostan sitä, että sääntöjä tulee noudattaa pilkulleen vain silloin, kun pelataan kisaa tai tasoituskierrosta. Muulloin tulee noudattaa vain etikettiä, sääntöjen noudattaminen on toisarvoista.

    Tätäkin on helppo kompata.

    Kuvittelen kauhulla tilannetta, jossa edessä 5-6 ryhmä Aasialaisia (siellä tosiaan viikonloppuisin pelataan isoissa ryhmissä) ja kun griinipelaaminen siellä on muutenkin perin hidasta … niin sitten vielä alamäkeen puttaajat haluavat lipun reikään ja ylämäkeen puttaajat sen sieltä pois. Tämä sääntö ei ainakaan nopeuta golfkierroksia

    Itse en kannata kumpaakaan KL:n esiintuomasta uudistuksesta. Mielestäni sääntöjä pitäisi pyrkiä nimenomaan yksinkertaistamaan. Mitä yksinkertaisemmat säännöt, sen paremmin pelaajat ne osaisivat ja pelaisivat sääntöjä noudattaen.

    Esimerkiksi pidin hyvänä uudistuksena tuota, että griinillä saa paikata muitakin jälkiä kun ainoastaan pallon alastulojäljet. Nyt ei tarvitse arpoa, että onko sen jäljen puttilinjalla aiheuttanut edellispäivänä siihen uponnut pallo, kengän kanta vai suutuspäissään huitastu putterin lapa. KISS – Keep It Simple Stupid !

    KL1

    Esimerkiksi pidin hyvänä uudistuksena tuota, että griinillä saa paikata muitakin jälkiä kun ainoastaan pallon alastulojäljet. Nyt ei tarvitse arpoa, että onko sen jäljen puttilinjalla aiheuttanut edellispäivänä siihen uponnut pallo, kengän kanta vai suutuspäissään huitastu putterin lapa. KISS – Keep It Simple Stupid !

    Tässäkin asiassa on kaksi puolta. Toinen on säännön suoraviivaisuus ja sen myötä tulkintojen poistuminen, ja toinen on pelinopeus. Kilpailuissa sentään (useimmiten) on tuomari, joka pystyy kitkemään ne kaikkein hitaimmat pelurit pois, mutta miten käy sosiaalikierrosten? Entäpä jos kilpailuissakin kaikki ryhtyvät taputtelemaan kaikkia pienimpiäkin epätasaisuuksia puttilinjaltaan ja varmuuden vuoksi vähän muualtakin, niin miten sellainen etanajoukko saadaan maaliin saman vuorokauden puolella??

    Toisaalta, jos viheriöllä saisi korjata ihan kaikki epätasaisuudet, niin miksei niin saisi tehdä myös viheriön ulkopuolella? Toisin sanoen, eikö olisi reilua, että väylällä pelaajalla pitäisi aina olla mahdollisuus lyödä virheettömältä makuulta?

    Minusta tuntuu, että aika nopeasti ollaan menossa kohti entistä hitaampaa ja vähemmän golfin henkeä noudattavaa lajia.

    Dole:
    Divotissa jopa tilanne että niissä onni on aina yhdensuuntaista, pallo ei niistä koskaan pompi pois, ainoastaan divottiin.

    KL1
    Mistä tiedät?

    @KL1

    Tarkennuksena, puhun siis divotin jäljestä.

    Minun on vaikea kuvitella tilannetta jossa pallo olisi normaalisti jäänyt divotin jälkeen, mutta siinä olevan jonkun ”ominaisuuden” takia ei sinne jääkkään. Onko sinulla mielssä joku esimerkki?

    KL1

    Eihän tuota ole lainkaan vaikea kuvitella. Otetaan alue, josta toista lyöntiä useimmin lyödään. Alueella on siis paljon lyöntijälkiä. Vierivä pallo saattaa johonkin lyöntijälkeen sattuessaan hidastaa vauhtiaan tai poiketa suunnastaan, jolloin se ei päädykään siihen lyöntijälkeen, johon se muuten olisi päätynyt.

    Pointtini on siinä, että pelaaja näkee vain sen, onko pallo lyöntijäljessä vai ei, joten hän ei voi tietää miten pallolle on matkalla käynyt. Metsään lyötäessä pallon kimpoilu nähdään ja on helppo todeta sen joko jäävän metsään tai tulevan sieltä ulos. Pallo voi siis hyvinkin vieriä, ja itse asiassa varmasti vieriikin monesti pois sieltä lyöntijäljestä sen sijaan, että jäisi siihen. Tätä ei vain tule ajatelleeksi, katsoo vain tyytyväisenä, ettei pallo jäänyt lyöntijälkeen.

    KL1
    Eihän tuota ole lainkaan vaikea kuvitella. Otetaan alue, josta toista lyöntiä useimmin lyödään. Alueella on siis paljon lyöntijälkiä. Vierivä pallo saattaa johonkin lyöntijälkeen sattuessaan hidastaa vauhtiaan tai poiketa suunnastaan, jolloin se ei päädykään siihen lyöntijälkeen, johon se muuten olisi päätynyt

    Toki jos keksimällä alkaa tilanteita keksimään, ainahan niitä löytyy. Tässä on kyseessä kuitenkin äärimmäisen harvinainen tilanne. Jos tälle linjalle lähdetään, korjataan sitten sanamuodoksi lähes koskaan, minä nyt lähinnä ajattelin tapauksia jotka eivät ole alle 0,01% todennäköisiä.

    Pallo voi siis hyvinkin vieriä, ja itse asiassa varmasti vieriikin monesti pois sieltä lyöntijäljestä sen sijaan, että jäisi siihen.

    Esitin nähtävästi asiani epäselvästi. Tarkoitin että jos pallo olisi normaalisti viimeisillä voimillaan päätynyt divotin jälkeen, se jostain syystä pomppii siitä pois. En sanonut, enkä tarkoittanut, että se ei voisi vauhdilla kieriä sellaisen ja jatkaa matkaansa sieltä pois.

    Minun on vaikea kuvitella tilannetta jossa pallo olisi normaalisti jäänyt divotin jälkeen, mutta siinä olevan jonkun ”ominaisuuden” takia ei sinne jääkkään. Onko sinulla mielssä joku esimerkki?

    Käytännössä jokaisella golfkierroksella tapahtuu aina yksi tai useampi tällainen ”muutos”, joka johtuu varsinaiseen kenttään kuulumattomasta haitasta, josta siis pallo muuttaa suuntaa ja tulos on joko parempi tai huonompi kuin ilman tätä muutosta. Esimerkiksi pallo muuttaa suuntaa haravasta, autotien reunasta, sadettimen kannesta, sadevesiviemäristä, jostain paalusta, jne. Nämä ovat siis normaaleja tilanteita, eivätkä mitenkään harvinaisia ja lopulta tasan menevät nämä epäonnet ja onnet, joten on kai luonnollista, että tyydytään siihen, mitä onni tuo tullessaan.

    Toinen vaihtoehto olisi hyväksyä siirtosääntö lyhyeksi leikatulla alueilla muulloinkin kuin talvisäännön vuoksi. Näinhän aika usein paremman tason kisoissa näkee tehtävän, jolloin pelaajat siirtävät palloa forellakin sivusuunnassa aivan griiniin kiinni. Nämä siirtosäännöt kyllä paitsi ovat omiaan hidastamaan peliä, mutta myös sotivat golfin ajatusta ”pelaa pallo siitä, missä se makaa” -vastaan.

    Putti-Possu
    Käytännössä jokaisella golfkierroksella tapahtuu aina yksi tai useampi tällainen ”muutos”, joka johtuu varsinaiseen kenttään kuulumattomasta haitasta, josta siis pallo muuttaa suuntaa ja tulos on joko parempi tai huonompi kuin ilman tätä muutosta. Esimerkiksi pallo muuttaa suuntaa haravasta, autotien reunasta, sadettimen kannesta, sadevesiviemäristä, jostain paalusta, jne. Nämä ovat siis normaaleja tilanteita, eivätkä mitenkään harvinaisia ja lopulta tasan menevät nämä epäonnet ja onnet, joten on kai luonnollista, että tyydytään siihen, mitä onni tuo tullessaan.

    Kyllä. Siksi koenkin että divotin jäljet eivät kuulu tähän joukkoon, koska onni on niiden kanssa aina varsin yhdensuuntaista.

    Tästä tulee mieleeni Teittisen hienojen Major kokemusten jakamisen joukossa ollut tarina Arton ensimmäisestä Majorista. Toivottavasti muistini ei vääristä tarinaa oleellisesti:

    Harkkakierroksella joku pelaaja oli Artsilta kysynyt saako lähes koko kenttää reunustavalla waste landilla olevista valumajäljistä vapaan dropin. Artsi sanoi että ei, mutta jälkikäteen keskusteli vielä asiasta päätuomarin kanssa joka hieman tuohtuneena sanoi että nykypelaajat koittavat aina saada vapautuksia jos pallo ei ole heidän mieleisessään paikassa.

    Kaiketi tässä on osaltani kyse juuri tästä 🙂

    Jokaikinen kerta pitäessäni sääntöluentoa jäsenistöllemme korostan sitä, että sääntöjä tulee noudattaa pilkulleen vain silloin, kun pelataan kisaa tai tasoituskierrosta. Muulloin tulee noudattaa vain etikettiä, sääntöjen noudattaminen on toisarvoista.

    Minä pelaan ainakin kaikki täydet kierrokseni tasoitusrundeina. Siten tulee jatkuvasti vastaan kierroksia, jossa muut pelaavat sitä sosiaaligolfia, ja minä taas pelaan sääntöjen mukaan. Tällöin muun ryhmän on vain sopeuduttava tilanteeseen.
    Tosin, en koe tätä missään määrin ongelmana, koska koen pystyväni pelaamaan sitä sääntögolfiakin sosiaalipelureiden tahdissa.
    Toki, ainahan sitten silloin tällöin ryhmään osuu näitä heppuja, joiden pääatavoitteensa golfkentällä on juosta kenttä läpi niin nopeasti kuin mahdollista…kaikki muu on toissijaista. No, edelleenkään en itse koe tilannetta ongelmalliseksi. On lähinnä vain huvittavaa seurata vierestä, kuinka nämä pikajuoksupelurit pilaavat oman kierroksensa äkkäilemällä itsensä kipeäksi, kun muu kenttä ei juokse samassa tahdissa.

    KL1

    Tässä on kyseessä kuitenkin äärimmäisen harvinainen tilanne.

    Taas joudun kysymään: mistä tiedät?

    Kuinka usein olet siellä alastuloalueella seuraamassa pallon vierimistä? Aivan oikein, et voi tietää. Kuten Putti-Possu kirjoitti, tämänkaltaisia asioita tapahtuu tuhkatiheään, mutta me näemme vain sen lopputuloksen.

    Ja lopulta se tuuri menee tasan, jos ei juuri tällä kierroksella, niin koko kauden osalta viimeistään.

    KL1

    Minä pelaan ainakin kaikki täydet kierrokseni tasoitusrundeina. Siten tulee jatkuvasti vastaan kierroksia, jossa muut pelaavat sitä sosiaaligolfia, ja minä taas pelaan sääntöjen mukaan. Tällöin muun ryhmän on vain sopeuduttava tilanteeseen.

    Tuossa ei ole mitään pahaa eikä sääntöjen mukaan pelaaminen yleensä ole yhtään hitaampaa kuin muutenkaan toimiminen. Kaiken lisäksi vähänkään ruuhkaisemmalla kentällä on viljalti aikaa pohdiskella ja suunnitella lyöntiään, ja siis noudattaa sääntöjä pilkulleen. Sitäpaitsi sääntöjä noudattamalla niitä kiusallisia virheellisiä toimintatapoja ei niin helposti kanna mukanaan sinne kilpailuun.

    Viestini ei olekaan se, ettei sääntöjä SAISI noudattaa sosiaalikierroksilla, vaan se, ettei niitä ole PAKKO noudattaa, jos noudattaminen tuntuu sillä kertaa jostakin syystä hankalalta/hitaalta/ärsyttävältä/tai jotain muuta.

    KL1
    Taas joudun kysymään: mistä tiedät?

    Kuinka usein olet siellä alastuloalueella seuraamassa pallon vierimistä? Aivan oikein, et voi tietää. Kuten Putti-Possu kirjoitti, tämänkaltaisia asioita tapahtuu tuhkatiheään, mutta me näemme vain sen lopputuloksen.

    Me puhumme nyt varmaankin vähän eri asioista. Olen sinun ja Putti-Possun kanssa muista pompuista samaa mieltä, kuten jo sanoinkin, mutta ei minun tarvitse seistä väylällä katsomassa tuhansia lyöntejä muodostaakseni käsityksen että on äärimmäisen harvinaista että divotinjäljestä olisi pelaajalle jotain hyötyä.

Esillä 21 viestiä, 1 - 21 (kaikkiaan 21)
Vastaa aiheeseen: Sääntömuutosehdotukset vuodelle 2019, kaksi asiaa

Etusivu Foorumit Säännöt Sääntömuutosehdotukset vuodelle 2019, kaksi asiaa