Aihe: puttilinjalla käveleminen - Golfpiste.com

31.1.–7.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][8]
KilpailuaSuomalaista

puttilinjalla käveleminen

Etusivu Foorumit Säännöt puttilinjalla käveleminen

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 86)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • Omalla puttilinjalla ei jostain syystä saa kävellä. Saako ryhmän muita pelaajia pyytää kävelemään tuolla linjalla? Usein kuulee lauseen: ”Astu vain minun linjalleni, ei se haittaa.” Miksi itse ei saa polkea puttilinjaa tasaiseksi, mutta kaverin saa yllyttää näin tekemään?

  KL

  Kaikkia niitä, jotka sanovat ’astu vain puttilinjalleni’ pitäisi vedellä rautavitosella otsaan, siis kuvainnollisesti.

  Toisem puttilinjalle vain ei astuta ja piste.

  Mitä tulee alkuperäiseen kysymykseen, niin puttauslinjan paranteleminen on kiellettyä niin pelaajalta itseltään kuin kaikilta muiltakin pelaajan siunauksella toimivilta.

  ts

  Alkuperäinen viesti sisältää valitettavia asiavirheitä jälleen kerran. Ensinnäkään säännöt eivät kiellä omalla puttilinjalla kävelemistä, vaan rangaistavuus sen suhteen riippuu muista asioista.

  Toisekseen pelikaverin astuminen puttilinjalle kyllä 90% huonontaa alustaa, ei paranna sitä. Eli tuossakin tapauksessa teon tarkoitus ja päämäärä ratkaisevat.

  Nämä nyt pakollisena huomautuksena ettei taas jää uusia tulkintoja ilmaan kuljeksimaan ja terasseilla leviämään.

  ts

  Alkuperäinen viesti sisältää valitettavia asiavirheitä jälleen kerran. Ensinnäkään säännöt eivät kiellä omalla puttilinjalla kävelemistä, vaan rangaistavuus sen suhteen riippuu muista asioista.

  Toisekseen pelikaverin astuminen puttilinjalle kyllä 90% huonontaa alustaa, ei paranna sitä. Eli tuossakin tapauksessa teon tarkoitus ja päämäärä ratkaisevat.

  Nämä nyt pakollisena huomautuksena ettei taas jää uusia tulkintoja ilmaan kuljeksimaan ja terasseilla leviämään.

  Alkuperäinen viesti sisältää valitettavia asiavirheitä jälleen kerran. Ensinnäkään säännöt eivät kiellä omalla puttilinjalla kävelemistä,

  Eli tämän lähes PGA tasoisen tuomarin luvalla omalla puttilinjalla saa kävellä.

  Toisekseen pelikaverin astuminen puttilinjalle kyllä 90% huonontaa alustaa, ei paranna sitä

  Mitenhän nuo prosentit on laskettu? Ilmeisesti vedetty taas suoraan siitä tiukasta piposta.
  Alkuperäiseen kysymykseen ei taaskaan tullut vastausta.

  KL

  Omalle puttauslinjalleen ei pelaaja saa tahallaan astua (D16-1a/12), eli kyllä säännöt kieltävät omalla puttauslinjallaan kävelemisen.

  ts

  KL
  Omalle puttauslinjalleen ei pelaaja saa tahallaan astua (D16-1a/12), eli kyllä säännöt kieltävät omalla puttauslinjallaan kävelemisen.

  Ei ne kiellä, edelleenkin vain jos sen tekee tarkoituksella. Jos kieltäisivät, myös vahingossa sille astuminen olisi rangaistavaa.

  MOD Q8
  Moderaattori

  Kannattaa lukea pari Decisionia ja miettiä niitä vaikka suoraan tähän ei kantaa oteta.

  Oma kävely on käsitelty 16-1a/12 http://www.randa.org/Rules-of-Golf/MainRules/16-The-Putting-Green/SubRules/1-1-General#b-C1F10CDB7E14480F84626D8D9DF9FF3D.

  Kaverin vahinkokävelyt 16-1a/13 http://www.randa.org/Rules-of-Golf/MainRules/16-The-Putting-Green/SubRules/1-1-General#b-2A89F8BE71F3463FB9A9B2F3E9BEF5DB.

  Koska nyt kyseessä on luvalla annettu kävely niin rinnastaisin sen ensimmäiseen dekkariin, eli sama kuin pelaaja olisi seissyt linjallaan. Eli näin se olisi rangaistavaa.

  Joskus, harvoin tosin, joutuu toisen puttilinjalla seisomaan väkisin. Kun kyseessä on erikätiset pelaajat ja pallot sopivan lähekkäin. Tuntuisi oudolta vaatia toiselta erityistä akrobatiaa lyönnin suorittamiseksi.

  Näillä perusteilla (samalla periaatteella kaikki) voisin hyväksyä myös rankaisemattomuuden, mikäli tarkoitus ei ole parantaa linjaa. Mielenkiintoinen tilanne.

  Paras ratkaisu olisi jos jengi vain merkkaisi jos on epävarmaa. Nopeinta olisi tuo.

  Omalla kohdalla sattuu lähes joka kierros näitä ”väkisin puttilinjalla seisomisia”, kun vasurina pelaan pääasiassa näiden oikea käsi alhaalla pelaavien kanssa. Olisi mielestäni jotenkin golfin ”herrasmiesmäisyyden” vastaista vaatia muita puttaamaan esimerkiksi yhdellä jalalla seisoen tms. Toki lyhyet, alle metriset, putit nyt tökkää sisään, vaikka päällään seisten, mutta pidemmät putit vaativat jo parempaa tasapainoa.

  ts

  Niin kun siis taas on ensin kysytty huonosti ja vähän hassuja, sitten vastaillaan mitä sattuu kun ei viitsitä ajatella yhtään pidemmälle.

  Säännöt eivät kiellä omalle puttilinjalle astumista tai siinä kävelemistä jos se tapahtuu vahingossa. Puutuin tuohon siksi, koska näitä hemmetin terassitulkintoja jatkuvasti jaetaan ja levitetään ja taas olisi saanut hetken päästä olla tuotakin oikomassa kun joku olisi penaltteja toiselle tarjonnut vahingossa tapahtuneesta teosta.

  Toisekseen säännöt hyvin yksiselitteisesti kieltävät minkään pelilinjan parantamisen ja sen kautta löytyy vastaus alkuperäiseen kysymykseen säännön 13-2 kautta. Pelikaverin puttilinjalle astuminen siis ei myöskään ole säännöissä kielletty, ei myöskään tuon salliminen. Lopullisen ratkaisun määrittää sitten tarkoitus, jota ei näin esitetystä kysymyksestä koskaan voi tietää.

  Ja juu.. prosentit olivat hatusta ja pyöristettynä. Todellinen prosentti on reilusti yli 90, jonka varmaan jokainen lajia harrastava hyvin ymmärtää

  MOD Q8
  Moderaattori

  Tulikin mietittyä tätä enemmän ja nyt ehkä ymmärrän KL:n ”vihamielisyyden”.

  Kun ei kysy lupaa niin ei tarvitse miettiä sääntörikkomuksiakaan. Eli joko rehellisesti astuu linjalle tai sitten merkkaa.

  Jokaisella on oikeus omaan linjaan/stanssiin eikä toisen pelaajan vastaavat oikeudet sitä estä. Mikäli matkalla toisen pelaajan linja häiriintyy niin sen voi palauttaa.

  Tuo jälkimmäinen dekkari jonka laitoin D16-1a/13 ei käsittelekään toisen puttilinjalla kävelimistä vaan sen vahingoittamista.

  Kannattaakin tutustua D1-2/1 http://www.randa.org/Rules-of-Golf/MainRules/1-The-Game/SubRules/2-Exerting-Influence-on-Movement-of-Ball-or-Altering-Physical-Conditions#b-13A23F22BED34F139EC5BF81F76D5341 ja jos mielessä oli vielä toive, että kaveri talloo ruusukkeen jäljet tasaisiksi niin D13-2/36 http://www.randa.org/Rules-of-Golf/MainRules/13-Ball-Played-as-It-Lies/SubRules/2-Improving-Lie-Area-of-Intended-Stance-or-Swing-or-Line-of-Play#4E06356F5E554F54A3D3984922DD8240 pistää jäitä hattuun.

  Eli tuomioni on, että KL ja ts ovat molemmat (tavallaan) oikeasssa. Grouphugg.

  ts

  Selvennyksenä sen verran, että itse en suostu luvallakaan koskaan astumaan toisen puttilinjalle, eikä tulisi mieleenkään että siihen luvan jollekin antaisin. Mun alkuperäiset kommentit kohdistu enemmänkin siihen, että vedetään mutkia suoraksi tulkinnoissa ja jätetään olennaiset vaikuttavat asiat mainitsematta, jolloin ihmisten keskuuteen leviää lisää vääriä tulkintoja.

  Sitä mä en ymmärrä miten mä olen ”tavallaan” oikeassa kun kaikki kertomani on suoraan luettavissa säännöistä. Tarkoitus ja muut olosuhteet ratkaisevat, ei pelkkä teko

  KL

  Syy miksi suunnattomasti inhoan tuota ’astu vain reilusti siihen linjalleni’ on se, että kun pelaajat tottuvat moiseen, niin he jatkossa astelevat toisten puttauslinjoilla täysin vapaasti ja kysymättä.

  Toisen pelaajan puttauslinja on pyhä eikä sille astuta, jos sen vain mitenkään voi välttää.

  Mitä tulee vasureihin kuten Sabane, niin paria yksittäistä poikkeusta lukuun ottamatta on pystytty vasurienkin kanssa välttämään toisten linjoille astumiset pelaamalla pallot sopivassa järjestyksessä.

  Mitenkä muuten toimittaisi, kun pelaisin KL:n kanssa samassa ryhmässä ja meidän pallot olisivat sopivasti 30-40cm päässä toisistaan, siten, että hänen pallonsa olisi pari senttiä kauempana reiästä?

  En antaisi lupaa astua omalle puttilinjalleni, enkä myöskään suostuisi puttaamaan ensin (näkisin linjan). Joutuisiko KL suorittamaan akrobatiasuorituksen vai saisiko hän putin jälkeen rautafemmasta otsaan?

  MOD Q8
  Moderaattori

  Millä toinen estää toista astumasta puttilinjalleen? Muuta kuin rautavitosella…

  Ei ne kiellä, edelleenkin vain jos sen tekee tarkoituksella. Jos kieltäisivät, myös vahingossa sille astuminen olisi rangaistavaa.

  Olenko ainoa, jonka mielestä tämä on outo käytäntö? Eli se, että vain tarkoituksella omalle puttilinjalle astumisesta rangaistaan. Minun mielestä tässä jää nyt taas aivan liikaa tulkinnan varaa….onko ollut tarkoituksen mukainen vai vahinko.
  Samalla vauhdillahan voitaisiin samaa periaatetta sitten noudattaa kautta linjan muihinkin sääntöihin. Eli bunkkerin koskemattomuuteen ennen lyöntiä jne. Siitäkään ei siis saisi siten penaltia, jos vahingossa maila liikuttaa hiekanjyvästä ennen lyöntiä.
  Miksi siis tähän puttilinja-juttuun on otettu erilainen tulkinta?

  MOD Q8
  Moderaattori

  Miksi siis tähän puttilinja-juttuun on otettu erilainen tulkinta?

  En tiedä, parin sadan vuoden jälkeen vahinkoon on vaikea uskoa. Toisaalta näitä ei voi ihan verrata toisiinsa, siis puttilinjaa ja bunkkeria.

  Onhan niin, että jos kanssapelaaja luvalla tai luvatta astuu linjalle ja tuosta toimesta linjalle ilmestyy ”vaurio”, niin tuossa tapauksessa kengänjäljen saa korjata ennen omaa puttia?

  KL

  Kyllä saa.

  Ja Sabane, nuo ovat juuri niitä poikkeuksia, mutta niitä tulee vastaan perin harvoin.

  KL, niitä tulee vastaan perin harvoin myös siksi, ettet välttämättä joka kierros pelaa vasurin kanssa. Minulla kun valtaosa kierroksista koostuu kolmen oikeakätisen kanssa ja joka kerta mukana yks vasuri (minä) niin noita tilateita suivaantuu eteen väistämättä useammin kuin monella muulla (oikeakätisellä).

  KL

  Tuota El Ninon puttauslinja vs. bunkkeri -asiaan ainakin semmoinen näkökulma, että viheriöllä muiden pelaajien puttauslinjojen väisteleminen voi johtaa siihen, että pelaaja vahingossa astu omalle linjalleen. Bunkkerissa tällainen tilanne on tuiki harvinainen. Siksi on kohtuullista, ettei pelaajaa tuollaisessa tapauksessa rangaista.

  Tuossa jokin aika sitten oli muuten aika vilkasta keskustelua yhdellä jenkkiforumilla siitä miten tulee suhtautua näihin Aim Point -tyyppeihin, jotka asettavat jalkansa (aiotun) puttauslinjansa molemmille puolille tunnustellessaan viheriön kallistuksia. Siinä joutuu miettimään kuinka paljon on ’reasonable distance’ ja astuuko pelaaja puttauslinjalleen vahingossa vai tahallaan, jos hän sattuu asettamaan jalkansa liian lähelle linjaa.

  KL:

  Siinä joutuu miettimään kuinka paljon on ’reasonable distance’ ja astuuko pelaaja puttauslinjalleen vahingossa vai tahallaan, jos hän sattuu asettamaan jalkansa liian lähelle linjaa.

  Ja onko tässä sitten jotain väliä sillä itse linjalla. Meinaan, että kun puttilinjahan ei ole aina suora ja tällöin pienikin push/pull voi viedä pallon aimpointtaajan jalanjälkiin, vaikka ei olisi aikonutkaan seisoa omalla puttilinjallaan. Varisinkin pitkissä puteissa jopa todennäköisempää, että putti kulkee aimpointtaajan jalanjäljen kautta, kuin juuri aikomallaan/näkemällään linjalla.

  Tuossa jokin aika sitten oli muuten aika vilkasta keskustelua yhdellä jenkkiforumilla siitä miten tulee suhtautua näihin Aim Point -tyyppeihin, jotka asettavat jalkansa (aiotun) puttauslinjansa molemmille puolille tunnustellessaan viheriön kallistuksia. Siinä joutuu miettimään kuinka paljon on ’reasonable distance’ ja astuuko pelaaja puttauslinjalleen vahingossa vai tahallaan, jos hän sattuu asettamaan jalkansa liian lähelle linjaa.

  Varsinkin, kun tuo mahdollinen tuleva puttilinjahan voi loppupeleissä heitellä jonkin verran sen perusteella, kuinka kovaa pelaaja päättää puttinsa putata. On siis pidemmissäkin puteissa aika todennäköistä jopa, että aim pointtaaja astuu linjalleen. Taas kerran, oliko tahallinen vaiko tahaton..?

  MOD Q8
  Moderaattori

  Taas kerran, oliko tahallinen vaiko tahaton..?

  tuomarina kysyt pelaajalta ”tahallaanko astuit?” Jos mitatessaan seisoo mielestäsi liian liki, niin kysy onko pelaaja mielestään riittävän etäällä linjastaan.

  Tuskin kukaan tahallaan hyötymismielessä omalle linjalleen astuu, ainakaan niillä griineillä millä olen pelannut.

  KL

  Sabane, puttauslinja on se linja, jota pitkin pelaaja toivoo pallonsa kulkevan. Vinoon putattu pallo ei siis kulje tuota linjaa pitkin eikä tuolla linjalla olevat jalanjäljet siten välttämättä ole puttauslinjalla.

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 86)
Vastaa aiheeseen: puttilinjalla käveleminen

Etusivu Foorumit Säännöt puttilinjalla käveleminen