Aihe: puttilinjalla käveleminen - Golfpiste.com

29.11.–6.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][3]
KilpailuaSuomalaista

puttilinjalla käveleminen

Etusivu Foorumit Säännöt puttilinjalla käveleminen

Esillä 25 viestiä, 51 - 75 (kaikkiaan 86)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • MOD Q8
    Moderaattori

    Edelleenkään en ymmärrä, miksi tähän sääntöön on sisällytetty tuollainen vapautus, että vahingossa tehtynä ei pukkaa rangaistusta.

    Onhan vesiesteessäkin mahdollista koskea esteen pohjaa jos sen tekee xyz syystä, eli tavallaan vahingossa. Säännöissä siis on muuallakin teon ”intention” mukana.

    Ehkä halutaan välttää akrobatia/baletti putatessa ja griinillä liikkuessa.

    Onhan vesiesteessäkin mahdollista koskea esteen pohjaa jos sen tekee xyz syystä, eli tavallaan vahingossa. Säännöissä siis on muuallakin teon ”intention” mukana.

    Ehkä halutaan välttää akrobatia/baletti putatessa ja griinillä liikkuessa.

    Lisäksi monissa tapauksissa varsinainen puttilinja on varsin hankalasti määriteltävissä. Esimerkiksi pitkä putti erittäin kaltavalla greenillä voi kaartaa useita metrejä sivussa ns. suorasta linjasta..

    Tällöin on täysin mahdollista että greenillä kävellessä, vaikkapa lippua siirrettäessä tmv., astuu jo vahingossakin puttilinjalle tai ainakin lähelle sitä.
    Olisi jotensakin erikoista jos vaikka putin jälkeen merkkari ilmoittaisi että pelaaja asteli pallon kulkemalla linjalla ja tarjoaisi siitä rankkuja. Ilman videotarkistuksia tilanne voisi muodostua hyvinkin kiistanalaiseksi.

    Toisaalta on hyvä että tarkoituksellinen greenin ”tamppaaminen” kengillään ennen puttia on kielletty ts. aiheuttaa rangaistuksen. Tällainen teko/käyttäytyminen on myös paljon helpompaa todentaa virheeksi.

    Perimmältään tässä lienee kysymys reiluista ja tasapuolisista olosuhteista. Koska greenillä on välttämätöntä kävellä niin normaalissa yhteydessä tehtynä se ei voi olla aiheuttamassa rangaistusta.

    Siis – Kenttä pelataan sellaisena kuin se on.

    Mielestäni tuo dekkari on aika selkeä tapaus…

    MOD Q8
    Moderaattori

    Lisäksi monissa tapauksissa varsinainen puttilinja on varsin hankalasti määriteltävissä. Esimerkiksi pitkä putti erittäin kaltavalla greenillä voi kaartaa useita metrejä sivussa ns. suorasta linjasta..

    Sääntöjen mukaan tuolla oikealla linjalla ei ole merkitystä. Kuten KL jo kertaalleen laittoi, tuo puttilinja on siis se jolla pelaajaa ”toivoo” pallon etenevän lyönnin jälkeen. Ei siis se jonka se oikeasti ottaa. Tai se mikä olisi ollut oikeasti oikea. Tähän pelaajan tavoittelemaan linjaan sitten pitää jonkin verran marginaalia ottaa.

    Eli pelaaja puttaa ylämäkeen ylätasolla olevaan kuppiin, jättää putin lyhyeksi ja pallo valuu alas. Olisikin kohtuutonta jos tämän toteutuneen puttilinjan päällä kävelystä pitäisi rangaista.

    Aiottu tai toivottu puttilinja on myös Aim-point tunnustelussa sikäli ongelmallinen, että menetelmällä tunnustellaan pinnan kaltevuutta … Ja sen perusteella päädytään johonkin puttilinjaan. Pitäisi siis tietää etukäteen mikä on aiottu linja, mutta silloinhan tunnustelu olisi turhaan.

    Tämän vuoksi ”haara-asennon” pitää mielestäni olla riittävän suuri.

    PS. Mitenköhän kisoissa, joissa ei ole TV:tä tai tuomaria paikalla jokaisella griinillä tämä tilanne selvitettäisiin. Merkkarihan ei ole tuomari, eikä varsinkaan tulkitse ”intentionia”. Jos minä tunnustelen linjaa esim 50 cm haara-asennolla ja päädyn puttaamaan 25 cm aiotusta linjasta oikealle, jolloin oikea jalka on ilmeisesti korjatulla aiotulla puttilinjalla. Oma tarkoitukseni ei tietenkään ollut astua puttilinjalle, mutta merkkari ja pelitoverit saattavat tulkita tilanteen toiseksi. Jos tuomari sattumalta näkee kyseisen tilanteen, mikä lienee tuomio?

    KL

    Putti-Possu, katsoitko sen ET:n julkaiseman videon asiasta?

    KL: katsoitko sen ET:n julkaiseman videon asiasta?

    Juu, katsoin uudelleen, mutta vieläkään en ymmärtänyt tätä ongelmaa. Jos foorumilla on joku yhtä tyhmä/kielitaidoton, osaatko ”vääntää rautalangasta”. Siis tilanne:
    – pallo 10m lipusta
    – näyttää kallistuvan vasemmalle, joten aiottu puttilinja kulkee 50cm oikealta
    – tutkin aluetta, hyvällä etäsyydellä ja haara-asennossa niin paljon kuin housut antaa periksi
    – menetelmän lopputuloksena päädynkin siihen, että kallistuminen onkin oikealle
    – siten uusi aiottu puttilinja kulkee 50cm vasemman kautta, suoraan sen yli, missä kengät oli äsken
    – väitän merkkarille, etten siis missään vaiheessa astunut aiotulle puttilinjalle eikä siten tule penaltia (koska kävellessäni siinä aiottu puttilinja kulki oikean kautta ja siten astuin vahingossa ns. Uudelle linjalle)

    Mitäs jos astuu toisen puttilinjalle vahingossa, kun sen toisen puttilinjan arvaaminen on vähän vaikeaa,joskus omankin. Kerran tein näin vahingossa ja sain huomautuksen kaverilta. Huvittavaa oli se että sitten se kaveri alkoi tunnustella tamppaamalla omaa puttilinjaansa. Se kaveri on muuten meidän klubin viisainta mies näissä sääntöasioissa, sen kanssa ei kannata kinata säännöistä.

    MOD Q8
    Moderaattori

    Mitäs jos astuu toisen puttilinjalle vahingossa, kun sen toisen puttilinjan arvaaminen on vähän vaikeaa,joskus omankin. Kerran tein näin vahingossa ja sain huomautuksen kaverilta.

    Taidatkin tietää vastauksen. Ja jos et, niin ketjun alussa taitaa olla.

    johto: Huvittavaa oli se että sitten se kaveri alkoi tunnustella tamppaamalla omaa puttilinjaansa

    Tuohan on juuri se tilanne, jossa pelaaja on oikeutettu korjaamaan puttilinjaltaan myös kengänjäljet, jotka ovat siis syntyneet sen jälkeen, kun pelaajan pallon on tullut viheriölle.

    KL

    P-P: Juu, katsoin uudelleen, mutta vieläkään en ymmärtänyt tätä ongelmaa. Jos foorumilla on joku yhtä tyhmä/kielitaidoton, osaatko ”vääntää rautalangasta”.

    Ymmärsin tuosta videosta saman mitä olen saanut tietää muutakin kautta, eli että pelaaja on vastuussa mahdollisesta rikkeestä ja siksi hänen tulee olla erityisen varovainen AimPoint-systeemiä käyttäessään. Suoraan ei sen sijaan kukaan huipputuomari ole (ainakaan vielä) sanonut, että epäselvissä tilanteissa tuomittaisiin pelaaja vastaan, mutta juuri sen suuntaista henkeä on noissa puheenvuoroissa vahvasti esiintynyt.

    KL

    Johto: Se kaveri on muuten meidän klubin viisainta mies näissä sääntöasioissa, sen kanssa ei kannata kinata säännöistä.

    Noita klubin viisaimpia miehiä löytyy aika paljon ja varmaankin lähes jokaiselta klubilta. Juurikin eilen muuan tuttu laittoi puhelimeen kyssärin eräästä perin selvästä asiasta, josta tuo ’klubin viisain mies’, tai ainakin ’kovaäänisin’ oli ehdottoman varma. Hän oli myös ehdottoman väärässä.

    Aura Golfissa oli muutama vuosi sitten todella viisas mies, joka ensin kiivaasti väitti jotain minulle ja kilpailun johtajalle, ja sitten ripeästi poistui golfautollaan odottamatta, että näyttäisin asian oikean laidan ihan sääntökirjasta. Noh, ehkä hän ei osaa lukea.

    Otetaas vielä kerran että tällainen hitaampikin ymmärtää.
    Kävelen griinin poikki ja oman puttilinjan kohdalla en viitsi väistää vaan astun tietoisesti linjalle. Motiivina puhdas laiskuus / välinpitämättömyys, ei ajatustakaan linjan parantamiseta.
    Rankku vai ei?

    Jos olet tehnyt sen tarkoituksellisesti, kyllä.

    Sääntö 16 a sanoo että puttilinjaan ei saa koskea, muutoin kuin:

    a. Puttauslinjaan koskettaminen

    Puttauslinjaan ei saa koskettaa muulloin kuin seuraavissa tapauksissa:

    (i) Pelaaja saa siirtää irralliset luonnonhaitat edellyttäen, ettei hän paina
    mitään alas.

    (ii) Pelaaja saa palloon tähdätessään asettaa mailan pallonsa eteen edellyttäen, ettei hän paina mitään alas.

    (iii) Mitattaessa – Sääntö 18-6.

    (iv) Palloa nostettaessa tai asetettaessa takaisin – Sääntö 16-1b.

    (v) Pallon merkkinappia maahan painettaessa.

    (vi) Kun korjataan viheriöllä olevia vanhan reiän kohtia tai pallon alastulojälkiä – Sääntö 16-1c.

    (vii) Kun siirretään liikuteltavia haittoja – Sääntö 24-1.

    Ja dekkari 16-1a/12 sanoo:

    Player Walks on Line of Putt
    View Rule

    Q
    A player walked on his line of putt. Did he incur a penalty for a breach of Rule 16-1a?

    A
    Yes, if he did so intentionally. No, if he did so accidentally and the act did not improve the line.

    Edit: Ei rankkua, vaan rankkuJA (2) 🙂

    Mutta tässä AimPoint jutussa mielestäni kyse on juuri siitä että pelaaja ei tarkoituksellisesti astu linjalle. Minusta tuo dekkari juuri armahtaa pelaajan sääntörikkomuksesta AimPoint menetelmää käytettäessä.

    Mutta hävettää, en ole vieläkään katsonut tuota clippiä, se olisi pitänyt tehdä jo aikoja sitten. Käynpäs katsomassa sen samointein. Pidätän oikeuden muuttaa mielipidettäni sen seurauksena 🙂

    Videossa https://www.youtube.com/watch?v=eMyCtApx6X0 ajassa 1.54 – 1.57 tapahtuu putti aiemmin luetun ja narulla merkityn linjan mukaan. Voidaan arvioida, että kun tätä linjaa on määritetty AimPointin avulla, on hyvin mahdollisesti astuttu tuolle määritellylle puttilinjalle, koska ymmärtääkseni (koulutuksessa saamani opin mukaan) AimPoint Express menetelmässä linja määritellään yli 1.5 metrin puteissa tunnustelemalla kallistusta suorassa linjassa pallon ja reiän puolesta välissä. Astuminen ei kuitenkaan ole ollut tahallista, koska ko. linja ei ollut tiedossa ennen määritelyä.

    Minä katsoin tuon hyvin tehdyn ET sivuston videon, mutta molemmat herrat olivat mittaavinaan kallistusta selkeästi olettamallaan puttilinjalla reiän yläpuolella, mikä ei siis minun tietoni mukaan ole tarkoitus.

    En osaa näköjään linkkiä laittaa, mutta kait se tästä löytyy https://www.youtube.com/watch?v=eMyCtApx6X0

    KL

    Hippo, ajattelapas asiaa näin: yrittääkö pelaaja aidosti välttää astumista puttilinjalleen vai yrittääkö hän tehdä mittauksiaan mahdollisimman lähellä tulevaa puttauslinjaa? Toisin sanoen, astuuko hän tahallaan (liian) lähelle puttauslinjaansa?

    Tätä Andy ja John yrittävät nähdäkseni valottaa tuossa videossa ja samaa asiaa löytyy muualtakin.

    ts

    KL
    Hippo, ajattelapas asiaa näin: yrittääkö pelaaja aidosti välttää astumista puttilinjalleen vai yrittääkö hän tehdä mittauksiaan mahdollisimman lähellä tulevaa puttauslinjaa? Toisin sanoen, astuuko hän tahallaan (liian) lähelle puttauslinjaansa?

    Tämä on juuri se kysymys joka ratkeaa kun sana ”tahallaan” korvataan sanalla ”tarkoituksella”

    Tahallaan voidaan mieltää herkästi niin, että tarkoituksena on ollut juuri linjalle astuminen. Tarkoitus on laajempi terminä, eli se käsittää minkä tahansa tarkoituksellisen teon, jonka seurauksena sitten linjalle tulee astuttua

    ts

    KL
    Hippo, ajattelapas asiaa näin: yrittääkö pelaaja aidosti välttää astumista puttilinjalleen vai yrittääkö hän tehdä mittauksiaan mahdollisimman lähellä tulevaa puttauslinjaa? Toisin sanoen, astuuko hän tahallaan (liian) lähelle puttauslinjaansa?

    Tämä on juuri se kysymys joka ratkeaa kun sana ”tahallaan” korvataan sanalla ”tarkoituksella”

    Tahallaan voidaan mieltää herkästi niin, että tarkoituksena on ollut juuri linjalle astuminen. Tarkoitus on laajempi terminä, eli se käsittää minkä tahansa tarkoituksellisen teon, jonka seurauksena sitten linjalle tulee astuttua.

    Tämä on juuri se kysymys joka ratkeaa kun sana ”tahallaan” korvataan sanalla ”tarkoituksella”

    Tahallaan voidaan mieltää herkästi niin, että tarkoituksena on ollut juuri linjalle astuminen. Tarkoitus on laajempi terminä, eli se käsittää minkä tahansa tarkoituksellisen teon, jonka seurauksena sitten linjalle tulee astuttua.

    Meistä varmasti jokainen on greeneillä nähnyt ja tehnytkin ikään kuin pienen ”hyppäyksen/askeneen venytyksen” yli oman tai vastustajan puttilinjan.. Useinhan jo lipun poistaminen reiästä edellyttää tällaista pientä väistämistä.

    Tällainen tilanteen huomiointi viimeistäänkin tarkoittaa/osoittaa sitä ettei kyseinen pelaaja ole tarkoituksella astumassa puttilinjalle. Vaan pikemminkin pyrkii välttämään linjalle astumista. Näin siitäkin huolimatta että tulee, oikoessaan näin puttilinja ylitse, astuneeksi juuri samaiselle linjalle.

    Mielestäni määritelmänä ”tarkoituksellinen puttilinjan korjaaminen/parantaminen” edellyttää jonkinlaista havaittavissa olevaa toimintaa jotta ”aikomus ja tarkoituksellisuus” täyttyisi.

    ts

    gloffare

    Mielestäni määritelmänä ”tarkoituksellinen puttilinjan korjaaminen/parantaminen” edellyttää jonkinlaista havaittavissa olevaa toimintaa jotta ”aikomus ja tarkoituksellisuus” täyttyisi.

    Ilmeisesti meni vähän pointti ohi, koska tarkoitin juuri sitä, että sanan muuttamisella ei asia rajoitu siihen että puttilinjaa parannettaisiin, vaan sille astumisella saattaa olla muukin tarkoitus, kuten esim kallistuksen tunteminen.

    Sen suhteen ei ole varmaan kellään (enää) epäselvää, että jos pelaaja koittaa väistää puttilinjaa mutta sille vahingossa astuu, rangaistusta ei seuraa. Sehän sanotaan tuossa deccarissakin

    Ilmeisesti meni vähän pointti ohi, koska tarkoitin juuri sitä, että sanan muuttamisella ei asia rajoitu siihen että puttilinjaa parannettaisiin, vaan sille astumisella saattaa olla muukin tarkoitus, kuten esim kallistuksen tunteminen.

    Sen suhteen ei ole varmaan kellään (enää) epäselvää, että jos pelaaja koittaa väistää puttilinjaa mutta sille vahingossa astuu, rangaistusta ei seuraa. Sehän sanotaan tuossa deccarissakin

    Osittain meni…

    Tuo kallistuksen tunteminen/tunnustelu, astumalla tiettyyn paikkaan greenillä, on minulle hieman vieras asia. Siis että seistäisiin oletetulla puttilinjalla ja pyritään tällä tavalla aistimaan kallistuksen määrää puttia varten. Uskoisin nimittäin että tämä on ainakin kilpailuissa ja tasoituskierroksilla rangaistavaa.

    Toki sellaista olen jopa nähnyt että maataan vatsallaan greenillä ja tiirataan puttilinjaa/kallistusta. Tai seistään linjan päässä/takana kyykyssä ja koetetaan roikottaa mailaa josta, sopivasti heiluttamalla, luetaan kallistuskulmaa? Näissä tapauksissa pelaaja ei kuitenkaan seiso puttilinjan päällä. Siis ilmeisen luvallista toimintaa.

    Olisin kuitenkin sitä mieltä että, ollakseen rangaistavaa, tilanne tulisi todentaa merkkarin/tuomarin toimesta. Pitäisi vähintäänkin edellyttää jonkinlaista indikaatiota/havaintotietoa siitä että pelaaja todellakin seisoo tarkoituksellisesti puttilinjansa päällä havainnoimassa griinin kaltevuutta.

    Onhan mahdollista että kyseinen pelaaja seisoo linjan päällä pelkästään epähuomiossa..kaivelee korvaansa tai muita ruumiinaukkojaan ja/tai samalla kuuntelee vaikkapa satakielen laulelua. Tällaisesta ei liene mahdollista/tarpeen määrätä rangaistuksia?

    ts

    gloffare

    Onhan mahdollista että kyseinen pelaaja seisoo linjan päällä pelkästään epähuomiossa..kaivelee korvaansa tai muita ruumiinaukkojaan ja/tai samalla kuuntelee vaikkapa satakielen laulelua. Tällaisesta ei liene mahdollista/tarpeen määrätä rangaistuksia?

    Juuri näin, eli jos ajatuksissaan sille astuu ilman mitään tarkoitusta, se on vahinko sääntöjen tarkoittamassa mielessä ja siten ei rangaistavaa.

    Näissä casessa ei koskaan pitäisi ajatella itse näkemiensä tai tekemiensä juttujen kautta, vaan sen, mitä jotkut tekevät. Tuo AimPoint tuli keskusteluun mukaan juuri siksi, että siinä pelaajat menevät pallon ja reiän väliin seisomaan jalat puttilinjan molemmin puolin tunteakseen kallistuksen määrän. Siinä kun seistään jalat 20cm päässä toisistaan ollaan vähintään harmaalla alueella kuten Paramour on todennut

    Ei undulaatti sentään. Miten on onko Tämä mitenkään esitettävissä mattimeikäläisiltä? Jos nyt muutenkin olisi välillä kiristettävä kierroksella niin millä Tämä estettäisiin tuuppareilta? Ei ole vielä kohdalle tullut mutta jos.

    Minulle tällaiset aimpointit ovat varsinkin golf’in pelaamisen osalta varsin outoja laitteita. Varmaankin erittäin tarpeellisia. Kuten kaikki muutkin uuden teknologian tuotteet.

    Jonain päivänä joku tuo kentälle eletronisen merkkausnastan, joka osaa asemoida oman paikkansa sekä lipunreiän välisen osan greenistä. Näyttäen laserilla putin suunnan, etäisyyden reiästä ja tarvittavan lyöntivoiman. Huomioiden tietenkin satelliitista saamansa griinin pinnanmuodot sekä pallon liikkeestä mittaamansa greenin nopeustiedot. Pallossa olisi tietenkin samanainen tekniikka, joka myös ilmoittaa kuuluvalla piippauksella paikkansa jos sattui slaissi kaartamaan varsinaisen pelialueen ulkopuolelle.

    Monille pidempään pelanneille sopisi hyvin että kaikki puhelimet ja aimpointit kerättäisiin pois viimeistään jo parkkipaikalla.
    Mutta, varmaan niiden avulla säästää jonkilaisen määrän lyöntejä kierrostuloksesta..tuskinpa niitä kukaan muuten ja huvikseen raahaisi mukanaan.

Esillä 25 viestiä, 51 - 75 (kaikkiaan 86)
Vastaa aiheeseen: puttilinjalla käveleminen

Etusivu Foorumit Säännöt puttilinjalla käveleminen