Aihe: Pallon paikan merkitseminen kengällä - Golfpiste.com

24.–31.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[16][20]
KilpailuaSuomalaista

Pallon paikan merkitseminen kengällä

Etusivu Foorumit Säännöt Pallon paikan merkitseminen kengällä

Esillä 25 viestiä, 26 - 50 (kaikkiaan 69)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • #1359461 Ilmoita asiaton viesti
    KL1

    Mutta PG, jos tuota sääntöä 14.1a lukee kirjaimellisesti, niin ei kengälläkään merkitseminen olisi sallittua. Kaikkea ei siis voi lukea kirjaimellisesti, siksi golfin säännöt ovatkin verrattain hankalat. Siinä olet toki oikeassa, ettei putteri ole merkkinappi (Ball-Marker).

    #1359462 Ilmoita asiaton viesti
    KL1

    Siinä tapauksessa USGA on väärässä.

    Ainahan se on väärässä, aivan kuten R&A:kin. Onneksi täällä ollaan aina oikeassa 😀

    #1359469 Ilmoita asiaton viesti
    PG

    KL1

    Mutta PG, jos tuota sääntöä 14.1a lukee kirjaimellisesti, niin ei kengälläkään merkitseminen olisi sallittua.

    Vaikka kuinka kirjaimellisesti sääntöä 14.1a lukisin, en löydä siitä mitään sellaista, jossa kengällä merkitseminen olisi kielletty. Sellaista en löydä edes pallon merkkinapin määritelmästä, johon kyseisessä säännössä kursivoidulla tekstillä viitataan. Toki määritelmässä mainittu ”jokin muu pienikokoinen varuste” antaa jonkinlaiset reunaehdot varusteen koolle.

    Asiasta on sekä USGA:n että R&A:n lausunto, jonka mukaan kengällä merkitseminen on hyväksyttävää.

    Näiden lausuntojen(×) perusteella kenkä on siis pienikokoinen varuste.

    Mikä sitten on suurikokoinen varuste? Golfauto, golfkärryt, golfbägi, harava, …?

    Mikä on keskikokoinen varuste? Housut, pitkät kalsarit, villapusero, 1,5 l vesipullo, …?

    Entä pienikokoinen varuste? Kenkä, hanska, lyhyet kalsarit, pipo, lippis, pallo, kolikko, kynä, tii, merkkinappi …?

    Vain pienikokoiset varusteet kelpaavat pallon merkkinapeiksi. (Minusta paras niistä on – merkkinappi). Iso- ja keskikokoiset varusteet eivät kelpaa.

    Huom. määritelmä:

    Varusteet (Equipment) Kaikki mitä pelaaja tai hänen caddiensa käyttää, pitää yllään, pitelee tai kuljettaa mukanaan. Varusteiksi katsotaan myös kentän kunnossapitoa varten kentälle sijoitetut esineet kuten haravat, kun pelaaja tai hänen caddiensa pitää niistä kiinni tai kantaa niitä.

    (×) Mistä nämä lausunnot ovat luettavissa?

    #1359470 Ilmoita asiaton viesti
    KL1

    Vaikka kuinka kirjaimellisesti sääntöä 14.1a lukisin, en löydä siitä mitään sellaista, jossa kengällä merkitseminen olisi kielletty. Sellaista en löydä edes pallon merkkinapin määritelmästä, johon kyseisessä säännössä kursivoidulla tekstillä viitataan. Toki määritelmässä mainittu ”jokin muu pienikokoinen varuste” antaa jonkinlaiset reunaehdot varusteen koolle.

    Niinpä. Hyvinhän sinä sen löysit. ’A small piece of equipment’ sanoo virallinen teksti, mutta kuten kirjoitin, USGA on ottanut kannan, ettei koko ole määräävä tekijä. En kuitenkaan lähtisi kokeilemaan tulkinnan pitävyyttä merkitsemällä pallon paikan golfautolla tai edes golfbägillä.

    Näin tuomarin näkökulmasta olennaista on, että pallo palautetaan siihen samaan paikkaan, josta se on nostettukin. Pieni merkkausväline – suuri tarkkuus, suuri merkkausväline – pieni tarkkuus.

    (×) Mistä nämä lausunnot ovat luettavissa?

    Kenkäjuttu löytyy USGA:n Facebook-ryhmästä Rules of Golf. Monet muut lausunnot ovat joko koulutuksissa kerrottuja tai yksittäisille kysyjille kirjoitettuja, joita ei ole missään yksissä kansissa, niitä tippuu aktiivisten ihmisten tietolaariin sieltä täältä säännöllisen epäsäännöllisesti.

    #1359484 Ilmoita asiaton viesti
    PG

    Kenkäjuttu löytyy USGA:n Facebook-ryhmästä Rules of Golf.

    Onko USGA:n Facebook-ryhmän kanta USGA:n virallinen kanta?

    Monet muut lausunnot ovat joko koulutuksissa kerrottuja tai yksittäisille kysyjille kirjoitettuja, joita ei ole missään yksissä kansissa, niitä tippuu aktiivisten ihmisten tietolaariin sieltä täältä säännöllisen epäsäännöllisesti.

    Avointa luotettavaa faktaa siis. Tuskin kenelläkään on enää nokan koputtamista…

    #1359487 Ilmoita asiaton viesti
    KL1

    Onko USGA:n Facebook-ryhmän kanta USGA:n virallinen kanta?

    On, kun sen kannan antaa USGA:n virallinen edustaja.

    Avointa luotettavaa faktaa siis. Tuskin kenelläkään on enää nokan koputtamista…

    Olisihan kiva, jos kaikki löytyisi googlaamalla, mutta fakta vain on se, että joillakin on enemmän tietoa kuin toisilla eikä kaikki tieto löydy netistä. Onneksi.

    #1359500 Ilmoita asiaton viesti

    Jos kengällä merkitsee pallon toisen puttilinjalle aivan reiän viereen, puttaaja pyytää siirtämään merkkiä pois linjalta ja putti osuu kenkään ja menee sen kautta reikään, hyväksytäänkö tulos ? Ilman kenkää olisi mennyt selvästi ohi. Lisäkysymys, mihin asentoon kenkä pitää laittaa kuvatussa tilanteessa ? Voiko esimerkiksi laittaa pallon viereen (kuten säännöissä sanotaan) ja samalla reiän taakse, jolloin pallo voi pompata kengästä reikään ?

    #1359507 Ilmoita asiaton viesti

    menee sen kautta reikään, hyväksytäänkö tulos ?

    Tämä on kaiketi provo? Mutta siis kai se on ihan sama, millaisesta ”merkkausnastasta” pallon kulku muuttuu … kunhan kenkää, putteria, rulettimerkkiä, tms on tilanteessa käytetty merkkinä.

    Putterin käyttö voi muuten olla ongalmallinen, jos (niin oletan) pelaaja pitää putterista kiinni, kun kanssapelaaja puttaa. Siinä on vaaransa, että epähuomiossa väistää ja samalla putteri siirtyy. Putteria kaiketi käytetään, kun oma pallo puhdistetaan ja ehkä viiva asetetaan oikeaan suuntaan, jolloin putterin käyttö on nopein tapa merkitä. Putteria voi käyttää myös scramblessa, kun kaveri puttaa reiän vierestä sisälle … ihan vermuuden vuoksi, jos vaikka menee ohi. Jälleen kerran aikaa säästyy

    #1359510 Ilmoita asiaton viesti
    KL1

    Siinä on vaaransa, että epähuomiossa väistää ja samalla putteri siirtyy.

    Nykyään tuosta ei enää tule rangaistusta, joten eipä tuo mikään ongelma ole.

    #1359518 Ilmoita asiaton viesti

    Tähän ”ongelmaan” helppo ratkaisu olisi se, että päättävältä elimeltä tulisi tarkahkot määritelämät tuon merkkausvälineen maksimikoosta. Tai jopa määriteltäisiin sääntöihin virallinen merkkausnasta ja sen ominaisuudet, tyyliin pitää olla litteä, pyöreä, halkaisijaltaan 2cm.
    Olisi selkeä. Tosin, kuten sanottua, itselle tämä ei edelleenkään ole ongelma, kunem. kaltaisella nastalla pallini aina merkkaan.

    #1359521 Ilmoita asiaton viesti
    PG

    Onko USGA:n Facebook-ryhmän kanta USGA:n virallinen kanta?

    KL1: On, kun sen kannan antaa USGA:n virallinen edustaja.

    Tarkoitatko, että

    On, jos sen kannan antaa USGA:n virallinen edustaja.

    vai

    On, koska sen kannan antaa USGA:n virallinen edustaja.

    Voisitko postata tuon lausunnon meille nähtäväksi?

    #1359536 Ilmoita asiaton viesti

    Itse sääntöhän on kirjoitettu ihan järkevästi, kuten jo aiemmin lisätyssä lainauksessa todetaan. Asian tausta lienee amerikkalaisessa lainsäädännön logiikassa, jossa yksiselitteisesti kerrotaan mikä on sallitua ja mikä ei. Kun merkkausnastaa ei ole riittävän täsmällisesti määritelty, lähtee mielikuvitus laukalle.

    Mitä tulee tuohon kengällä merkitsemiseen, ei kyseessä ole mikään provo vaan sääntöjen mahdollistama tilanne. Esim joukkuepelissä voi pelaaja, jonka pallo on reiän takana, merkitä pallon viereen kengällä ja muodostaa näin seinän, jonka avulla reiän toiselta puolelta puttaava pelikaveri saa apua omaan puttiinsa.

    #1359553 Ilmoita asiaton viesti

    Esim joukkuepelissä voi pelaaja, jonka pallo on reiän takana, merkitä pallon viereen kengällä ja muodostaa näin seinän, jonka avulla reiän toiselta puolelta puttaava pelikaveri saa apua omaan puttiinsa.

    Hetkinen, siis kenkä pois jalasta? Ei kai sentään, luulisi että tarkoitetaan sitä, että pelaaja asettaa kenkänsä pallon taakse, nostaa ja puhdistaa pallon ja laittaa pallon takaisin kengän eteen.

    Minäkin haluan nähdä USGA:n kannan asiaan. Ihan heti en usko, että Facebook-ryhmään kirjoitettu teksti olisi sama kuin USGA:n kanta

    #1359555 Ilmoita asiaton viesti

    VeikkoK, ei kenkää tarvitse ottaa jalasta. Palloa ei myöskään tarvitse merkata pallon takaa, vaan myös sivusta käy. Eihän missään myöskään sanota, että pallo pitää välittömästi laittaa takaisin, vaan vasta sitten kun on oma vuoro tulee. Muut voivat putata vuoroa odottaessa.

    Eli merkataan pallon viereen ja seisotaan reiän takana, kaveri puttaa kengän kautta reikään. Ilmeisesti siis sääntöjen mukaisesti.

    #1359570 Ilmoita asiaton viesti

    Eli merkataan pallon viereen ja seisotaan reiän takana, kaveri puttaa kengän kautta reikään. Ilmeisesti siis sääntöjen mukaisesti.

    Tunnen luvattoman huonosti säännöt, mutta tästä olen aika varma: tuo ei ole sääntöjen mukaista.

    #1359575 Ilmoita asiaton viesti

    VeikkoK, minun tulkintani aiempien postausten perusteella on, ettei ole sääntöjen vastaista. Jos voi merkata melkein millä vaan (ainakin kengällä), voi merkata pallon viereen ja merkkarista kimmonnut pallo menee reikään hyväksytysti, niin missä kohtaa rikottiin sääntöjä ?

    Paheksuttavaa voi kenties olla. Ehkä sääntöekspertit osaa valaista asiaa.

    #1359577 Ilmoita asiaton viesti
    KL1

    @PG: Ei sinun ole mikään pakko uskoa mitä kirjoitan tai mitä USGA:n edustaja ko. organisaation valtuuttamana kirjoittaa ko. organisaation FB-ryhmään. Elä tyytyväisenä elämääsi, ethän sinä koskaan näitä asioita jodu kentillä ratkomaan, joten miksi edes vaivaudut inttämään vastaan? Mikä muuten on virallinen kanta? Kuka sen saa yleisölle kertoa ja kuka tai ketkä sen muodostavat?

    Olen saanut vuosien varrella R&A:lta lukuisia sähköposteja, joissa esittämiini kysymyksiin on vastattu ja siten annettu sääntöjen mukainen tulkinta. Samoin eräät ulkomaiset kollegani ovat saaneet vastaavanlaisia vastauksia niin USGA:lta kuin R&A:ltakin. Sähköpostit ovat yksityisiä eikä niitä saa sellaisenaan julkisesti esittää, sisällön saa toki kertoa ja niin olen tehnytkin ja samalla periaatteella olen saanut tietoa ko. kollegoiltani (toisin kuin sinä, minä uskon heiltä saamiini tietoihin).

    Lisätäänpä tähän vielä kaikki R&A:n ja USGA:n järjestämät koulutustilaisuudet. Kaikki niissä esitettävät asiat ovat, tottakai, ko. organisaation virallisia kantoja. Mutta koska me kaikki olemme ihmisiä ja siksi erehtyväisiä, myös koulutustilaisuuksissa voi kouluttaja joskus antaa väärää tietoa ja sellaista tietenkin myös tapahtuu eikä sille mitään voi. Innokkaimmat ja osaavimmat kuulijat kyllä ottavat nämä virheet käsiteltävikseen ja hankkivat niille sitten sen oikean tulkinnan. Näin tapahtuu aivan kaikessa koulutustoiminnassa, virheiltä ei voi välttyä etevinkään kouluttaja.

    P.S. Kyseinen FB-ryhmä on avoin. Liity siihen ja ryhdy siellä inttämään USGA:n edustajien (heitä on siis enemmän kuin yksi) näkemyksiä vastaan. Minä voin sitten raportoida täällä miten keskustelu etenee, jos itse et sitä jostain syystä halua tehdä.

    Kommenttia on moderoitu ja siitä on poistettu osia.

    #1359578 Ilmoita asiaton viesti
    KL1

    @Klubipelaaja: Sääntö 11.2a kertoo, että jos viheriölle asettelee kenkiä tai muita esineitä (object) tai henkilöitä tarkoituksenaan ohjata tai pysäyttää pallon kulku, niin pelaaja saa yleisen rangaistuksen, jos pallo moiseen esineeseen osuu. Poikkeuksena merkkinappi (Ball-Marker), mutta määritelmän mukaan kenkä ei ole merkkinappi.

    #1359583 Ilmoita asiaton viesti

    KL1, ymmärrän kyllä, että jos on tarkoitus ohjata pallon kulkua niin tilanne on tuo. Mutta jos tarkoitus on vain merkata pallo, niin silloin tilanne on toinen, ellet sitten ole muuttanut mieltäsi aiemmista viesteistä.

    Jos kengällä voi merkata pallon, niin millä perusteella se ei ole merkkinappi ?

    #1359598 Ilmoita asiaton viesti
    PG

    @KL1: Alla ovat tämän ketjun viestini, jotka olen postannut sen jälkeen, kun esitit ratkaisusi pähkinään. Olisi mukava tietää, missä olen inttänyt vastaan ja missä olen väittänyt, etten usko jotain väitettäsi.

    Kas kun uskoit mitä David Rickman minulle suullisesti kertoi silloin kuusi vuotta sitten.

    Totta kai uskoin senkin 🙂 Ehkä palaan tuohon asiaan vielä joskus myöhemmin.

    PG 4.5.
    Pallon merkkinapiksi kelvannee siis varuste kuin varuste, kunhan se vain on pienikokoinen. Kenkä jalassa tai jalasta pois otettuna, hanska kädessä tai kädestä pois otettuna, lakki päässä tai päästä pois otettuna…

    4.5.
    (Sääntö 14.1a)
    Ymmärrän tuon niin, että pallo voidaan merkitä joko merkkinapilla tai mailalla (siten, kuin säännöissä sanotaan).

    Maila ei siis ole merkkinappi, joten sen ei tarvitse mahtua taskuun, eikä täyttää merkkinapin määritelmää:

    (Määritelmä)

    Vanhojen sääntöjen mukaan, (jotka eivät tietenkään ole enää voimassa), nostetun pallon merkitsemiseen soveltui merkkinappi, pieni kolikko tai muu samanlainen esine. Kolikkokin siis kävi, jos se oli pieni…

    4.5.
    KL1: Mutta PG, jos tuota sääntöä 14.1a lukee kirjaimellisesti, niin ei kengälläkään merkitseminen olisi sallittua.

    PG: Vaikka kuinka kirjaimellisesti sääntöä 14.1a lukisin, en löydä siitä mitään sellaista, jossa kengällä merkitseminen olisi kielletty. Sellaista en löydä edes pallon merkkinapin määritelmästä, johon kyseisessä säännössä kursivoidulla tekstillä viitataan. Toki määritelmässä mainittu ”jokin muu pienikokoinen varuste” antaa jonkinlaiset reunaehdot varusteen koolle.

    KL1: Asiasta on sekä USGA:n että R&A:n lausunto, jonka mukaan kengällä merkitseminen on hyväksyttävää.

    PG: Näiden lausuntojen(×) perusteella kenkä on siis pienikokoinen varuste.

    KL1: Kenkäjuttu löytyy USGA:n Facebook-ryhmästä Rules of Golf.

    PG: Onko USGA:n Facebook-ryhmän kanta USGA:n virallinen kanta?

    KL1: On, kun sen kannan antaa USGA:n virallinen edustaja.

    5.5.
    Tarkoitatko, että
    On, jos sen kannan antaa USGA:n virallinen edustaja.
    vai
    On, koska sen kannan antaa USGA:n virallinen edustaja.

    Voisitko postata tuon lausunnon meille nähtäväksi?

    #1359611 Ilmoita asiaton viesti
    KL1

    Jos kengällä voi merkata pallon, niin millä perusteella se ei ole merkkinappi ?

    Merkkinapin määritelmän perusteella. Kenkä ei ole pienikokoinen varusta (small piece of equipment).

    Tässä asiassa voi myös käyttää pikkaisen tervettä järkeäkin. Kukaan tervejärkinen ei aseta lapikastaan reiän viereen pallonsa merkkaamiseksi, kun toinen pelaaja on lyöntivuorossa ja lyömässä. Siis ihan oikeasti.

    Lopeta trollaaminen.

    #1359612 Ilmoita asiaton viesti
    KL1

    Voisitko postata tuon lausunnon meille nähtäväksi?

    Tässä.

    Kysymys:

    Asked today by a playing partner if it was legal to mark the ball with your shoe as you bend down pick it up clean it and return it. I frankly didn’t know so read 14.1 again and the definition of ball marker and still am not sure. A shoe is not a natural object but neither is it a small object such as a tee or a coin.

    Vastaus:

    United States Golf Association – USGA Ylläpitäjä

    We’ve responded a number of times that yes, using your shoe as a ball-marker is acceptable provided the position of the ball is accurately marked while doing so.

    Julkaistu 5 päivää sitten.

    #1359614 Ilmoita asiaton viesti

    KL1, terveellä järjellä ei ole juuri mitään tekemistä osan golf-sääntöjen kanssa. Edelleenkin olisi hyvä ymmärtää miksi kengän laitto reiän taakse olisi rangaistavaa, jos aikomuksena on merkata pallo. Ja jos kenkä ei ole merkkinappi, niin miksi sillä merkkaaminen on hyväksyttävää, eihän tässä ole mitään järkeä. Olkoonkin, että USGA näin on linjannut.

    #1359662 Ilmoita asiaton viesti

    Kengällä merkkaaminen on erittäin kätevää monessa tilanteessa..

    Aina silloin tällöin tulee tilanteita jossa pelikaveri pyytää merkkaamaan pallon koska se häiritsee hänen puttaamistaan (siis on lähellä puttilinjaa tmv.).
    – tällöin on helppo astua oman pallon viereen ja sanoa kaverille:”merkattu kengällä”.
    – todennäköisesti kaveri vastaa siihen heti että: ”kenkä (=merkki) on tiellä, voisitko siirtää sitä hieman kauemmaksi sivulle?”.

    Nyt onkin helppoa astua parikolme askelta sivuun ja kertoa:”merkki siirretty”.

    Kun pelikaveri saa puttinsa suoritettua on helppoa astella ”lapikkaansa” takaisin ja asettaa pallo tarkalleen kengän(=merkki) viereen, juuri oikeaan ja alkuperäiseen asemaansa..

    Tällainen merkkaaminen on erityisen suositeltavaa.
    – parhaassa tapauksessa se jopa ripeyttää pelaamista greenillä jne.
    – hienoa että säännöt antavat tällaiseen mahdollisuuden.

    Joku saattaa sanoa ettei kengällä merkatessa ole enää varmuutta siitä että pallo asetettaisiin aina oikeaan paikkaansa. Tottahan se on. Eihän pallo asetu koskaan absoluuttisesen tarkasti (= millinosien tarkkuudella) alkuperäiseen makuuseen noston jälkeen.
    – tällä ei kuitenkaan liene mitään käytännön merkitystä.
    – pitkässä juoksussa (kun tilanne toistuu satoje kertoja) pallo asettuu keskimäärin oikeaan paikkaansa riittävän tarkasti.

    Oma henkilökohtainen ratkaisuni on, etten koskaan nosta palloani greenillä muuta kuin jos sitä pitää välttämättä puhdistaa tai jostain syystä siirtää pois pelikaverin puttilinjalta.
    – periaatteni on että pallo pelataan aina siitä makuusta mihin se on edellisellä lyönnillä päätynyt.

    #1359663 Ilmoita asiaton viesti
    KL1

    Ole varovainen, gloffare, joku voi ottaa kirjoituksesi tosissaan, aprillipäivä kun meni jo.

Esillä 25 viestiä, 26 - 50 (kaikkiaan 69)
  • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Etusivu Foorumit Säännöt Pallon paikan merkitseminen kengällä