Aihe: Pallon paikan merkitseminen kengällä - Golfpiste.com

24.–31.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[16][20]
KilpailuaSuomalaista

Pallon paikan merkitseminen kengällä

Etusivu Foorumit Säännöt Pallon paikan merkitseminen kengällä

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 69)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #1359285 Ilmoita asiaton viesti
  KL1

  Arttu on lyönyt pallonsa tiiltä viheriölle ja marssii kohti palloaan merkatakseen sen. Hän asettaa tarkasti vasemman jalan kenkänsä kärjen pallon taakse ja nostaa pallonsa. Puhdistettuaan pallonsa hän asettaa sen takaisin kenkänsä kärjen osoittamaan paikkaan. Arttu ei tällä välin liikuttanut kenkäänsä eikä tietenkään jalkaansa, jossa kyseinen kenkä oli. Sitten Arttu siirtyy puttausasentoon ja lyö pallonsa reikään.

  Mikä on Artun tulos tälle reiälle?

  #1359293 Ilmoita asiaton viesti
  tph

  Jos kenkä on pieni niin tulos on 2, jos suuri niin 3.

  #1359341 Ilmoita asiaton viesti

  Saisiko vastauksen samalla tilanteeseen, jonka usein näkee eli asetetaan putterin lavan kärki pallon viereen tai taakse ja nostetaan ja asetetaan pallo takaisin. Tässäkin tapauksessa pallo asetetaan samaan kohtaan, jossa se oli. Entä, jos laittaisi sormen merkiksi ja toisella kädellä putsaisi ja asettelisi pallon?

  #1359353 Ilmoita asiaton viesti
  PG

  14.1a Nostettavan ja takaisin asetettavan pallon paikka täytyy merkitä

  Ennen pallon nostamista sellaisen säännön nojalla, joka vaatii pallon asettamista takaisin alkuperäiselle paikalle, pelaajan täytyy merkitä pallon paikka, mikä tarkoittaa:

  • Pallon merkkinapin asettamista heti pallon taakse tai viereen, tai

  • Mailan pitämistä maassa heti pallon takana tai sen vieressä.

  Jos pallon paikka on merkitty pallon merkkinapilla, se pitää poistaa pallon takaisin asettamisen jälkeen ennen lyöntiä.

  Jos pelaaja nostaa pallon merkitsemättä sen paikkaa, merkitsee paikan väärällä tavalla tai lyö lyönnin, kun pallon merkkinappi on vielä paikallaan, saa pelaaja yhden lyönnin rangaistuksen.

  Eikö asia ole harvinaisen selvä?

  #1359355 Ilmoita asiaton viesti
  KL1

  Eikö asia ole harvinaisen selvä?

  Onko merkkaamiseen käytettävän esineen koolla merkitystä?

  #1359356 Ilmoita asiaton viesti

  Sääntöjen mukaan on: ”Valmistettu esine, jota käytetään pallon paikan merkitsemiseen palloa nostettaessa. Esineeksi käy tii, kolikko, pallon merkkinapiksi valmistettu esine tai jokin muu pienikokoinen varuste.”

  (jos oikein tulkisen tuota kohtaa, niin havunneulanen, korrenpala tms. ei kelpaa).

  #1359357 Ilmoita asiaton viesti

  Sääntöjen mukaan on: ”Valmistettu esine, jota käytetään pallon paikan merkitsemiseen palloa nostettaessa. Esineeksi käy tii, kolikko, pallon merkkinapiksi valmistettu esine tai jokin muu pienikokoinen varuste.”

  Ja mikä/kuka määrittää tuon ”pienikokoisuuden” rajat?

  #1359361 Ilmoita asiaton viesti
  PG

  tph: Jos kenkä on pieni niin tulos on 2, jos suuri niin 3.

  Tulos on 2, jos pelaajan kengännumero on korkeintaan 2, muuten tulos on 3?

  #1359362 Ilmoita asiaton viesti

  Siis oliko Artun kenkä jalassa vai jalka kengässä?

  #1359364 Ilmoita asiaton viesti

  Tuo sääntöjen kohta, jonka mukaan merkinnän voisi tehdä myös pallon viereen on mielenkiintoinen. Itse muistan yleisohjeena olleen, että merkintä tehdään pallon taakse, jolloin on helpompi asettaa pallo takaisin alkuperäiselle paikalle. Kuinka yleistä viereen merkitseminen on ?

  #1359365 Ilmoita asiaton viesti

  Eikös alkukielisissä säännöissä ole termi ”object”, jolloin kenkä on ok, mutta esimerkiksi sormi (tai varvas) ei kelpaa. Nähdäkseni myös luontokappale on ok, joskaan ei suositeltava – eli ”object” ei tarvitse olla ”man made”.

  Eli nähdäkseni birdie

  #1359366 Ilmoita asiaton viesti
  KL1

  Törmäsin tähän kengällä merkitsemiseen juuri äskettäin ja muistin asiasta olleen kovaa vääntöä vuosia takaperin. Asiasta on sekä USGA:n että R&A:n lausunto, jonka mukaan kengällä merkitseminen on hyväksyttävää. Pelaaja on kuitenkin viime kädessä vastuussa siitä, että palauttaa pallonsa takaisin paikkaan, josta sen nosti, joten siinä mielessä merkitsemiseen käytettävällä välineellä ei pitäisi olla suurempaa merkitystä kunhan sen avulla pallon paikka kyetään riittävällä tarkkuudella merkitsemään. Joskus takavuosina oli käytetty esimerkkinä kielletystä esineestä traktorin rengasta sen suuren koon vuoksi.

  Sormella merkitseminen ei määritelmän mukaan ole sallittua ja tähän sain verrattain luotettavalta taholta myös vahvistuksen. Toisaalta putterin lavalla merkitseminen on edelleen sallittua ja omasta mielestäni sormen pitäminen paikallaan nurmen pinnassa on merkittävästi helpompaa kuin kädessä olevan putterin lavan. Enpä tosin muista milloin olisi sormella merkitsemistä jossain nähnyt.

  #1359367 Ilmoita asiaton viesti
  tph

  Mutta jos sormen (käden) päällä on hanska niin tilanne on analoginen kengän kanssa. Pitäisi olla sallittua.

  #1359368 Ilmoita asiaton viesti

  En ole koskaan pitänyt näistä kikkailijoista, en edes putterin lavan kärjen käyttäjistä. Merkkausnasta, kolikko tai teetikun kärki sen olla pitää sanoo säännöt mitä vaan. PGA Tourilla oli aikaisemmin sääntö – ei suositus – että pallo pitää merkitä kolikolla tai muulla pienellä esineellä. Enää tätä määräystä ei ole, joten Tiger Woodskin kuulemma voisi merkitä pallonsa vaikka jonkin majorvoittonsa pokaalilla, jos niin haluaa ja jos nyt sitten enää pelaakaan.

  #1359371 Ilmoita asiaton viesti
  KL1

  PGA Tourilla oli aikaisemmin sääntö – ei suositus – että pallo pitää merkitä kolikolla tai muulla pienellä esineellä. Enää tätä määräystä ei ole,

  En ole tietoinen ko. määräyksen poistumisesta, mutta tuo sääntö edellytti nimenomaan pyöreän (litteän) esineen käyttämistä. Joku pelaajahan taannoin sai sakkoa, kun merkkasi pallonsa paikan hotellihuoneensa avaimella. Tästä on toki aikaa koko lailla monta vuotta.

  #1359372 Ilmoita asiaton viesti

  Ärjy: En ole koskaan pitänyt näistä kikkailijoista, en edes putterin lavan kärjen käyttäjistä

  Putterin lavan käyttö ei ehkä ole kikkailua. Se on hyvin yleinen tapa varsinkin Brittein saarilla, jossa pyritään nopeaan pelaamiseen. Sitä ”toe of the club head” on käytetty sääntöjen selvennyksissäkin ja aikaisemmin deccareissa.

  #1359375 Ilmoita asiaton viesti

  Eikös joskus ollut näitä tapauksia että yleisö jälkeen päin kaivoi videoista näitä merkkaus virheitä.

  Minusta ei urheilu hengen mukaista toimintaa. Toki onhan näitäkin nähty että varmasti laittaa tahallaan väärään kohtaan.

  Kerran kierroksella oli herra joka järestään merkkasi pallon etupuolelle ja asetti pallon sitten etupuolelle, varmaan hihitteli itsekseen että eikö me muut huomata mitään.

  #1359399 Ilmoita asiaton viesti
  KL1

  Mutta jos sormen (käden) päällä on hanska niin tilanne on analoginen kengän kanssa. Pitäisi olla sallittua.

  Selvitin asiaa ja on todellakin sallittua. Hassua, mutta määritelmän ja säännön mukaista.

  #1359401 Ilmoita asiaton viesti
  PG

  Pallon merkkinapiksi kelvannee siis varuste kuin varuste, kunhan se vain on pienikokoinen. Kenkä jalassa tai jalasta pois otettuna, hanska kädessä tai kädestä pois otettuna, lakki päässä tai päästä pois otettuna…

  #1359426 Ilmoita asiaton viesti

  Miten ihmeessä kenkä voidaan hyväksyä? Onhan se valmistettu esine, mutta ei ole nähdäkseni ’pieni’.

  ”Esineeksi käy tii, kolikko, pallon merkkinapiksi valmistettu esine tai jokin muu pienikokoinen varuste.”

  Eli esineen pitäisi minun tulkintani mukaan mahtua taskuun. Tuskin kenelläkään on niin isoja taskuja että sinne kenkä mahtuisi 😉

  #1359428 Ilmoita asiaton viesti
  KL1

  USGA on ilmaissut, ettei esineen koko ole ratkaiseva. Toisin sanoen tuohon sanaan ’pienikokoinen (small)’ ei kannata tarttua. Eikä se putterikaan taida taskuun mahtua, ja sen käyttö on sentään sallittu ihan siellä merkkaamisen määritelmässä.

  Tämä on yksi monista esimerkeistä sääntöjen kirjoittamisen vaikeudesta. Ruling Bodies on sanonut (lue: kirjoittanut) jotakin, mutta on oikeasti halunnut sanoa jotakin hieman muuta. Tämä on suoraa seurausta sääntöjen ja ennen kaikkea tulkintojen sivumäärän pienentämisestä.

  #1359430 Ilmoita asiaton viesti

  Miten ihmeessä kenkä voidaan hyväksyä? Onhan se valmistettu esine, mutta ei ole nähdäkseni ’pieni’.

  ”Esineeksi käy tii, kolikko, pallon merkkinapiksi valmistettu esine tai jokin muu pienikokoinen varuste.”

  Eli esineen pitäisi minun tulkintani mukaan mahtua taskuun. Tuskin kenelläkään on niin isoja taskuja että sinne kenkä mahtuisi 😉

  Aivan varmasti mahtuu. Golfin pariin on tullut viime vuosina paljon lisää nuorta ja ”muotitietoista” väkeä. Helposti hulahtaa 42 töppönen reisitaskuhousun pokettiin 😉

  #1359431 Ilmoita asiaton viesti

  @KL1: Siinä tapauksessa USGA on väärässä. Putterin osuus on säännöissä TAI-sanan jälkeen. Eli pienikokoinen esine TAI putterin lapa.

  @Elnino. Kyllä mahtuu, mutta mielestäni ’kenkä’ ei edelleenkään ole pieni. Säännöissähän on jopa esimerkkejä pienistä esineistä.

  #1359433 Ilmoita asiaton viesti

  @Elnino. Kyllä mahtuu, mutta mielestäni ’kenkä’ ei edelleenkään ole pieni. Säännöissähän on jopa esimerkkejä pienistä esineistä.

  Ihan mihin sitä vertaa. Mutta joo, hankalia nämä, kun ei säännöt anna eksaktia vastausta. Tai siis niistä voi halutessaan tehdä hankalia. Itselle tämäkin on simppeli, kun aina merkkaan merkkausnastalla.

  #1359443 Ilmoita asiaton viesti
  PG

  Sääntö 14.1a: …pelaajan täytyy merkitä pallon paikka, mikä tarkoittaa:

  Pallon merkkinapin asettamista heti pallon taakse tai viereen, tai

  • Mailan pitämistä maassa heti pallon takana tai sen vieressä.

  Ymmärrän tuon niin, että pallo voidaan merkitä joko merkkinapilla tai mailalla (siten, kuin säännöissä sanotaan).

  Maila ei siis ole merkkinappi, joten sen ei tarvitse mahtua taskuun, eikä täyttää merkkinapin määritelmää:

  Valmistettu esine, jota käytetään pallon paikan merkitsemiseen palloa nostettaessa. Esineeksi käy tii, kolikko, pallon merkkinapiksi valmistettu esine tai jokin muu pienikokoinen varuste.

  Vanhojen sääntöjen mukaan, (jotka eivät tietenkään ole enää voimassa), nostetun pallon merkitsemiseen soveltui merkkinappi, pieni kolikko tai muu samanlainen esine. Kolikkokin siis kävi, jos se oli pieni…

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 69)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Etusivu Foorumit Säännöt Pallon paikan merkitseminen kengällä