Aihe: GoGolf valloittaa - Golfpiste.com

31.1.–7.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][8]
KilpailuaSuomalaista

GoGolf valloittaa

Etusivu Foorumit Yleistä GoGolf valloittaa

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 423)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • Moni varmaan on huomannut GoGolfin siirtyneen Peuramaa Golfin suurimmaksi osakkaaksi. Uusin hankinta on Hirsala Golf.
  Mielenkiintoista tulee olemaan Peuramaan täyttöaste (jo viime vuonna lähes täynnä).
  Hirsalan osalta tullee olemaan jonkunlainen ” kulttuurishokki”, jos kävijämäärät nousevat reippaasti. Toki nyt monella on vara valita, millä kentillä pelaa.

  aristoteles:
  Uusin hankinta on Hirsala Golf.

  Mihinkähän tuo tieto perustuu. Mitä gogolf on Hirsalan kenttäyhtiöstä hankkinut?
  Sinänsä gogolfilla on kunnianhimoinen tavoite, joka on ilmaistu elokuussa mm Hesarin artikkelissa:
  https://www.hs.fi/talous/art-2000006602673.html
  On mielenkiintoista seurata miten suunnitelmat toteutuvat.

  Eikös tuo ole vain yhteistyö kuvio? Myydään 100 Hirsala edition pakettia hintaan 1548€ kpl.

  Sinänsä ihan mielenkiintoinen paketti, niille jotka asuvat hyvällä etäisyydellä ko.kentistä. Ainakin minusta varsin kohtuullinen hinta, varsinkin jos sisältää myös halliharjoittelun.

  ”aristoteles”, GoGolfin ostamilla Peuramaan pelioikeuksilla pelattiin myös viime vuonna, eli täyttöaste ei muutu. GoGolfin osakkuus on pienomistajille hyvä asia, koska pelaamattomat osakkaat saavat vuokrattua pelioikeutensa ”GoGolfin kautta”. Näin pelioikeuden hinnasta ei tarvitse kilpailla muiden vuokraajien kanssa. Ilmeisesti Hirsalan pakettiinkin pelioikeudet hankitaan pelaamattomilta osakkailta.

  Näissä paketeissa on siirrytty aika lailla uudelle hintatasolle, kun vuosimaksu on luokkaa 1500 euroa. Esimerkkeinä siis Hirsala Edition samoin kuin Takkula+Vierumäki -paketti. Eikä sillä hinnalla saa mitään erityistä, esimerkiksi peliväljyyttä tai erityisen hienoa golfkenttää – vaan 2-3 ihan tavallista ruuhkakenttää eikä paketeissa ole siis mitään ekslusivista.

  Aikaisemmin moni piti sopivana kausimaksuna 700 euron hintatasoa ja monessa paikassa tällä pääsee pelaamaan kahdella kentällä. Jos oli tarve säännöllisesti useammalla kentällä, osti päälle kultakortin, jolloin hintataso pysyi selvästi alle tonnin. Myös monella kentällä on vaihto-ohjelmia, jolla omien kenttien lisäksi osakas voi vierailla ilmaisesksi usealla kentällä vuoden aikana – ilman lisämaksuja. Mielenkiintoista nähdä, miten hyvin suomalaiset ovat valmiit tarttumaan näihin puolentoista tonnin paketteihin – itse olen epäileväinen.

  PPn huomio pitää paikkansa. Hintataso on noussut. Tämä on sitä monen näilläkin palstoilla kaipaamaa markkinaehtoisuutta. Kysyntä on noussut ja hintataso sen mukana. Gogolf tietenkin tavoittelee yrityksenä mahdollisimman hyvää tulosta eikä vuokraajille mahdollisimman halpaa hintaa.

  Tietenkään kentät ei muutu vaikka miten paketoisi.

  Kuusi täyttä ja kolme puolikasta, reilu 1500 euroa. Ei se ihan mahdotonta ole. Mulla on mennyt pelioikeuteen n 700e ja lippuihin ehkä 800e. Toivoisin tän tyyppisiä paketteja lisää. Nyt en tartu kun pelikaverit ei näillä kentillä pelaa mutta periaatteessa yhtenä vuonna yksi paketti, toisena toinen. En jaksa yhtä ja samaa kenttää kiertää vuodesta toiseen.

  Ainakaan en pysty näkemään tässä mitään negatiivista. Ei ole pakko ostaa jos ei kiinnosta.

  Eikä sillä hinnalla saa mitään erityistä, esimerkiksi peliväljyyttä tai erityisen hienoa golfkenttää – vaan 2-3 ihan tavallista ruuhkakenttää eikä paketeissa ole siis mitään ekslusivista.

  Kyllähän Hirsala vaan on yksi pk-seudun helmistä, jos yhtään arvostaa kenttää jossa tarkkuudella on merkitystä. Viheriöt lähes poikkeuksetta parhaassa kunnossa, estetiikka miellyttää (ainakin omaa silmää), tilaa on löytynyt hyvin ja kenttä on rullannut mukavasti. Lisäksi sijainti kohdallaan espoolaisten näkökulmasta.

  Aikanaan oli jollain kentällä Nordcenterin kanssa paketti. Siinä oli jo jotain eksklusiivisempaa varsinkin kun muinoin ei pelilippuja saanut niin hyvin sinne ja green fee hinnat oli mitä oli. Sijaintihan on sitten ainoa miinus Nordcenterillä.

  Nyt en tartu kun pelikaverit ei näillä kentillä pelaa mutta periaatteessa yhtenä vuonna yksi paketti, toisena toinen.

  Paketit tulleet yhteisöllisyyden ja golfseuran tilalle.

  Aikaisemmin golfissa oli vahva yhteisöllisyys, jossa oma golfseura oli keskiössä. Golfarit osallistuivat oman seuran kilpailuihin tai muihin tapahtumiin. Naapurikentille päästiin pelaamaan seuraotteluiden puitteissa ja kutsuttiin muita golfseuroja meille pelaamaan. Seuran mestaruuskisoihin oli kunnia-asia osallistua ja jokainen halusi osallistua kauden päätteeksi Everybody’siin. Tämä kaikki tuntuu olevan katoavaa kansanperinnettä eikä seuratoiminta tai yhteisöllisyys enää kiinnosta entiseen malliin.

  Tilalle on tullut valinnanvapaus ja ”pelataan omissa porukoissa” -ajatus, mistä nämä paketit ovat kuvaava esimerkki. Onko seuratoiminta lopullisesti haudattu vai mitä golfseuroissa pitäisi tehdä, että oman seuran toiminta kiinnostaisi paketteja enemmän?

  Tuo suuruusluokkaa 1500 € on tosiasiassa alakanttiin olevan hinta, jolla ei vielä hoideta kenttien korjausvelkaa. kun 18 reiän kentällä vuosimaksu on noin 1 000 €, silloin aletaan kattamaan korjausvelkaa, mutta vielä tällä tasolla ei operaattorille juurikaan tuottoa kerry.

  Kun pelaajien kiinnostus kohdistuu usealla kentällä pelaamiseen, on väistämätönrä, että pelaamisen kustannus nousee. Se on juurikun sitä kaivattua markkinataloutta.

  klubipelaaja: Tuo suuruusluokkaa 1500 € on tosiasiassa alakanttiin olevan hinta, jolla ei vielä hoideta kenttien korjausvelkaa. kun 18 reiän kentällä vuosimaksu on noin 1 000 €, silloin aletaan kattamaan korjausvelkaa, mutta vielä tällä tasolla ei operaattorille juurikaan tuottoa kerry.
  Kun pelaajien kiinnostus kohdistuu usealla kentällä pelaamiseen, on väistämätönrä, että pelaamisen kustannus nousee. Se on juurikun sitä kaivattua markkinataloutta.

  Eihän se matikka noin mene: 18 reiän vuosimaksu on ihan sama kuin 36 reiän. Miksi näin? Tietenkin sen johdosta, että 36r kentällä on kaksinkertainen määrä pelioikeuksia. Esimerkkinä voi ottaa PK-seudun 36r kokonaisuuksia, esim. Master, Talma tai Peuramaa – tai 54 reiän Pickala. Kaikissa näissä vastikkeet ovat alle 1000 euroa ja sillä rahalla pystytään ylläpitämään erinomaisia kenttiä ja vieläpä tekemään vuosikorjauksia. Toki osassa näissä (kuten Masterissa) vuokrahinnat ovat jossain määrin vastikkeita isommat (mutta se raha ei mene golfyhtiölle kentänhoitoon).

  Tuo hinnoittelu varmaan onnistuu hyvin jos kentät ovat vierekkäin ja hoidettavissa samalla henkilökunnalla ja laitteilla. Jos välimatkaa on 20km niin sitten on jo hankalampaa löytää synergiaa hoitokustannuksiin.

  Onhan kerhot aktiivisia, en usko että paketit pilaavat yhteisöllisyyttä. Toki voi tulla tilalle enempi sisäänpäin kääntyneitä vain keskenään pelaavia porukoita mutta on kai niitä nytkin. Kerhossa on se hienous että ei tarvitse sopia kenenkään kaverin kanssa peliaikaa, katsoo vaan ketä on menossa ja menee mukaan. Ovat ns pelikenttätuttuja joista tietää ett niiden kanssa on kiva pelata vaikka ei muuten tunne.

  PP:n matikka toimii silloin kun kyseessä on oikeasti 36 reikäinen kenttä ja siinä on ”vakiomäärä” osakkaita. Jos taas yhdelle osakkaalle, kuten esim Cooke ja LG case, myydään 36(+) reikäistä pakettia, niin silloin se tietenkin on tuplasti kalliimpi, kun sama käyttäjä maksaa kahden kentän kulut.

  Kenttien hinnoittelu perustuu nykyisellään kustannusten kattamiseen. Se mitä olen pääkaupunkiseudun velattomia kenttiä seurannut, tuloslaskelmia ja taseita katsonut (kenttäyhtiöt suht velattomia, eivät välttämättä osakkeenomistajat), niin 36-54 reikäisen kentän pelkkä hoito ja toiminnan ylläpito laadukkaalla tasolla maksaa 700 000 euroa/18reikää. Eli 1400 000/36 reikää. Tämän päälle kunnossapito-investoinnit, yleensä vähän poistoja suuremmat, 200 000 eur/18 reikää. Mitään korjausvelkaa tällä ei oteta kiinni, mutta ei sitä Mastersissa, Pickalassa tai Sarfvikissa olekaan. 36 reikää kustantaa siten noin 1,8 milj euroa. Loppu laskelma onkin sitä, miten kulu jaetaan, paljonko vastikkeina, kuinka monta osaketta on, ja paljonko rahaa muilta vieraspelaajilta kuin jäsenen vierailta halutaan. Jäsenen vieraan edullisempi green fee on jäsenelle tuleva etu. Pickala ja Masters ottavat osakkailta vastikkeina vajaa 1000 euroa/osake, loput vieraspelaajilta. Sarfvik vastikkeena päälle 1800 eur/osake, kun tavoitteena on suuri peliväljyys eikä green fee-tuloilla siellä ole taloudellista merkitystä. Täyden green feen siellä maksaa alle 150 vieraspelaajaa, joka on vähemmän kuin 1 % budjetista.

  Pickalassa pelattiin vuonna 2020 110 000 kierrosta (37000/kenttä) Mastersissa 55 000 (27500/kenttä) ja Sarfvikissa 40 000 kierrosta (20 000/kenttä).

  Jos kentän hoidon lisäksi pitää lyhentää yhtiöllä olevia lainoja, pitää joko kerätä osakkailta enemmän rahaa, tinkiä kentän hoidosta tai myydä yritystapahtumia ja green feetä, jolloin jäsenten pelioikeudet tietenkin heikkenevät, kun lähtöaikojen saanti vaikeutuu. Pickalan kenttäyhtiön liikevaihto noin 850 000/18 reikää, Sarfvik noin 900 000 eur/kenttä sekä Masters 850 000/kenttä. Näihin kuluihin eivät sisälly klubin kulut, kuten kilpailutoiminta, bileet, rapujuhlat, jne.

  Harmon laskelma on hyvä, ehkä 100k€ pienemmällä voi mennä kun oikein kaikesta tingitään, ilman että se ihan älyttömästi näkyy kentän hoidon tasossa. Mutta ilmaa ei juurikaan ole noihin perusparannuksiin. Eli sinällään mielenkiintoista, että GoGolf mennä porskuttaa. Artisti (= pakkovastikkeen orja) maksaa.

  Minusta tämä on nerokas liikentoiminta malli.

  Hankitaan kolme 18r kenttää joissa pelioikeuden hinta noin 600€, ja pelioikeuksia esim.700 per kenttä.

  Tämän jälkeen meillä on myydä 2100 pelioikeutta ja jos myydään vaikka hintaa 1200€ kpl, niin ihan kohtuullinen tuotto. Toki tässä on riskinä että se ”huippu” kenttä ruuhkautuu, mutta luulen että tälläisen paketin hankkinut haluaa nimenomaan pelata eri kentillä.

  Olenko ihan hukassa ajatukseni kanssa? Eli niputettuna pelioikeudesta josta ei haluta maksaa 600€ ollaan valmiita maksamaan 1200€.

  PS.Nää luvut oli vain suuntaa antavia. Ei faktaa.

  Muistelisin ettei Gogolf peri pakkovastikkeita..niistä kaiketi luovuttiin Kurk’issa ja samoin taisi käydä myös Hirsalassa. Ja, jäänee nähtäväksi kuinka pelaaminen toteutuu uusien omistajien johdolla HillSide’ssa?
  – Peuramaalla ilmeisesti kaikki osakkaat maksavat vastikkeensa per osake kuten ennenkin.

  Sinällään Gogolf on tuonut lisää (ja osin uusiakin) vaihtoehtoja pelimahdollisuuksien kaupalliseen (=pay&play) tarjontaan..
  – yhtiö toimii normaalin liiketalouden pohjalta joten ymmärrettävästi myös tuotteet hinnoitellaan näistä lähtökohdista.
  – toivotaan menestystä myös jatkossa.

  Golf on siinäkin mielessä hyvä laji että pääsääntöisesti käyttäjät kustantavat itse oman harrastamisensa. Tapahtuipa maksu vastikkeiden myötä tai kertakorvauksina.
  – jokainen voi valita itselleen parhaiten sopivan vaihtoehdon. (mukaan lukien myös osakkuuden ja jopa pakkovastikkeen).

  Lisäksi meillä Suomessa pääsee golfaamaan erittäin edullisesti..
  – kierroshinnat vaihtelee muutamista kympeistä ylöspäin..ja kaikkein kalleinkin gf-hinta lienee vain n.150,-/kierros..
  – edullisimmillaan kausimaksu lienee 400-600 €:n luokkaa/kausi ja kalleimmillaankin alle 2.000 euroa (johon siihenkin sisältyy perheenäjäsenten pelaamista)
  – tätä voi verrata vaikkapa jääkiekkojuniorin harrastukseen jossa kauden kulut voivat nousta jopa 5.000 euroon/kausi.

  Harmolle kiitos huolellisesta ja hyvästä analyysistä. Toisaalta tämä golf on sikäli hauska harraste, että niin moni katselee asioita lähinnä mailanvarren takaa. Lisäisin muutaman huomion tuohon nimimerkki Harmon kirjoitukseen:
  2020 kenttäyhtiöiden kierrosmäärissä on noin 15% poikkeama (ylöspäin) normaalivuoden kierrosmääriin. Tunnistan siihen kaksi merkittävää syytä. 1) vuoden 2020 pelikausi oli poikkeuksellisen pitkä, se luonnollisesti lisäsi kierrosmäärää 2) korona ajoi ihmisiä lomautetuksi ja etätöihin. Pelaajissa lisääntyi merkittävästi se joukko, joka pelasi enemmän ja pelasivat muulloin kuin primetime -aikoina.
  18 reiän kentän liikevaihto on noin 750t€ ja kierrosmäärä on noin 30 000 kiekkaa. Tästä seuraa, että kierroksen keskihinnaksi tulee 25€. (750t€ liikevaihto mahdollistaa sen ettei korjausvelkaa muodostu). Hevarit kiertävät jopa yli 100 kiekka/v, heitä tarvitaan noin 300 kpl jotta kenttä on täysi. Jos kaikki kulut kerättäisiin noilta 300 hevarilta, sehän tarkoittaisi 2500€ vuotuista maksuvelvoitetta.

  Tämä ilmiö mahdollistaa gogolfille loistavan markkinaraon: myydään kierroksia noin 30€ keskihinnalla ja tarjotaan houkutteena laajaa kenttävalikoimaa, sitä ominaisuutta arvostetaan. Jätetään hevarit pelaamaan osakaskentille. Heistä kun kenttäyhtiöt saavat alle 10€/kierros.

  Jani2: Hankitaan kolme 18r kenttää joissa pelioikeuden hinta noin 600€, ja pelioikeuksia esim.700 per kenttä.
  Tämän jälkeen meillä on myydä 2100 pelioikeutta ja jos myydään vaikka hintaa 1200€ kpl, niin ihan kohtuullinen tuotto.

  Ehkä tällainen on, ainakin osalle pelaajista, mielekästä?

  Suomen oloissa tällainen malli toteutuu esim. Pickalassa…ja vielä samassa paikassa jolloin voidaan hyödyntää parhaiten klubin palveluita/resursseja sekä kentäntänhoitoa jne.
  – Pickalan kentillä pelattiin v. 2020 yli 100.000 kierrosta joten Asiakkaat ovat varmasti olleet tyytyväisiä..(eihän siellä muuten kävisi noin paljon väkeä)
  – voisi myös olettaa että tällainen käyttöaste on kenttäyhtiön kannalta hyvä taloudellisesti.
  – onko tästä hyötyä myös pelaaville osakkaille? Tai miten mahdollinen taloudellinen tuotto sitten jaetaankaan?.

  Ahvenanmaalla (Kastelholmassa) käyttöaste on myös varsin hyvää luokkaa..
  – vieraat maksaa nykyään likimain 100 €/kierros ja tuotoilla kustennetaan kenttien ylläpito
  – taloudellinen hyöty konkretisoituu niin että paikalliset seuran jäsenet pääsevät pelaamaan käytännässä lähes ilmaiseksi..

  Toisen ääripään esimerkkejä ovat vaikkapa Sarfvik (2×18) jossa osakkaat saavat kohtuulliselle vastikkeellaan pelata ruuhkattomalla kentällä. Tai Kytäjä (2×18) jossa osakkaat maksavat reilusti alle 1000 euroa/kausivastikkeen ja saavat pelata maan parhailla kentillä, käytännössä (lähes aina) ilman ajanvaraamista (toki käytännössä aika varataan mutta yleensä pääsee pelaamaan juuri silloin kun haluaa).
  – näissä kenttäyhtiössä suositaan omistajien pelaamista/palvelua.

  On vain hienoa että pelaajat pääsevät valitsemaan tarpeidensa mukaan missä haluavat pelata
  – ja senkin haluaako sitoutua osakkuuteen tai pelaako kertamaksuilla.
  – eikä kauden kustannuksissa ole kovin suurta eroa pelasipa sitten missä tahansa. (jollei nyt halua oelata kymmeniä kierroksia gf:llä).

  Eli summa summarum:
  Maksamalla kausittain pelioikeudesta tuon 1.200 euroa (keskimäärin) niin saa valita itselleen parhaiten sopivan harrastuspaikan.
  – toki hieman halvemmallakin pääsee harrastamaan täysipainoisesti. Käytännössä lähes kaikille kentille Suomessa.

  Kyllä Pickalan suurilla kierrosmäärillä on vaikutuksensa. Osakkeenomistajille ja heidän vieraillaan on 10pv varausoikeus joka on johtanut siihen että pelioikeuden haltijalla ei ole ollut juuri mahdollisuutta 7pv oikeudella saada lähtöaikaa viikonlopuksi 8-16 välillä muulloin kuin sadepäivinä. Jos ei ole mahdollista pelata muina aikoina niin tilanne ei ole tyydyttävä. Tilanne tuskin muuttuu tänä vuonna, Pickalan kauppapaikalla on varmaan 50 halutaan vuokrata ilmoitusta

  Rutja, sama havainto Pickalan osalta. Osakkaiden hyvät varausoikeudet lienevät syynä, että Pickalan omalla kauppapaikalla on nyt 16 halukasta osakkeen ostajaa, toki vuokrattavat pelioikeudetkin ovat kiven alla. Myyjiä ei juuri ole, myynnissä on 1 C-osake hintaan 10 000 euroa. 110 000 kierrosta viime kaudella on paljon, vaikka kausi olikin pitkä.

  KL1

  Osakkeenomistajille ja heidän vieraillaan on 10pv varausoikeus joka on johtanut siihen että pelioikeuden haltijalla ei ole ollut juuri mahdollisuutta 7pv oikeudella saada lähtöaikaa viikonlopuksi 8-16 välillä muulloin kuin sadepäivinä.

  Pois lukien resort -kentät (Katinkulta, Tahko), onko millään kentällä rajoituksia varausten määrän suhteen? Voiko siis Pickalan osakas varata 10 päivää etukäteen jokaiselle päivälle lähtöajan (tai useampia)?

  Viime keväänä koronarajoitusten vuoksi ainakin joillakin kentillä ryhdyttiin rajoittamaan samaan aikaan voimassa olevien varausten määrää johtuen siitä, ettei aikoja oikein tahtonut saada, koska hevivaraajat istuivat päätteensä ääressä uusien aikojen auetessa ja varasivat ajan ihan varmuuden vuoksi. Pari minuuttia aukeamisen jälkeen prime time -ajat olivat menneet 95-prosenttisesti tai enemmän.

  Siis: onko jollain kentällä rajoituksia varausten lukumäärän suhteen, ja jos on, millaisia? Entä kokemukset?

  KL1, Pickalan osalta tiedot löytyvät yhtiön sivuilta. Voimassa voi olla kerrallaan 5 eri varausta, 10 päivää aikaisemmin voi varata klo 21:00 alkaen. Lisäksi äkkilähtökentällä saman päivän varauksissa erikoisoikeuksia. Näin varmasti pitääkin olla, osakkeenomistajathan kentän ovat rakennuttaneet ja kustantaneet.

  Yhtiöjärjestyksestä käy ilmi, että osakkeet antavat yhteensä 2038 pelioikeutta, joten kenttää kohti vajaa 700 pelioikeutta. Viime kauden 110 000 kierrosmäärällä tulee yhtä pelioikeutta kohti noin 50 pelattua kierrosta, osa toki pelioikeutetun vieraana tai green feellä.

  Varmaan sama ilmiö monella kentällä kun osakkaat alkoivat pelata enemmän. Oma samanlainen kokemus Rinkusta jossa pelioikeus oli lähinnä arki-pelioikeus. Jos ei jaksanut kyttäillä peruutuksia. Onneksi tunsin muutaman osakkaan. Muuten ei viikonlopun pelaaminen olisi onnistunut. Mihinkään muuallekaan ei päässyt lipuilla tai gf:llä.

  KL1

  Pickalan osalta tiedot löytyvät yhtiön sivuilta.

  Juu, varmaan löytyvät jokaisen kentän sivuilta, mutten halunnut lähteä niitä koluamaan, vaan laiskana miehenä heitin kysymyksen etteriin.

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 423)
Vastaa aiheeseen: GoGolf valloittaa

Etusivu Foorumit Yleistä GoGolf valloittaa