Suomessa maailman halvimmat golfvälineet - Golfpiste.com

16.–23.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][16]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Teemu Tyry

Suomessa maailman halvimmat golfvälineet

Pete Seppälä on Golf Balancen omia valmentajia.

Golf-Balancen Olarin myymälässä myytäviä välineitä pääsee kokeilemaan nykytrendin mukaan myös analysaattoreiden avustuksella.

Piipahdin välipäivinä Golf-Balancen uudessa Espoon myymälässä, jonka yhteydessä on myös mittava harjoitusalue. Tavaraa oli paljon ja kattavasti, harjoitusalueilla keskellä päivää hyvin ihmisiäkin. Vastaavalla tavalla toimivia myymälöitä on Suomessa jo melkoisesti, trendi on selvä ja uskoakseni pysyvä.

Kun saa golfarit harjoittelemaan myymälässä, on heidät helpompi totuttaa myös välineiden testaukseen ja kaupankäyntiin. Tämän vuosituhannen merkittävä suuntaus on ollut se, että golfin erikoisliikkeistä on Suomessa kasvanut kooltaan valtavia halleja. Gol-fBalance on kasvanut liikevaihdoltaan suurimmaksi ohi Golf-Centerin, Peltomäki Golf on listan kolmas. Kaikilla on varsinaisten liikkeittensä tukena myös kentillä myymälöitä.

Rolf Salonaho (vas.); Hanne-Leena Ronkainen ja Joonas Salonaho löysivät liiketoimintamallin; josta molemmat hyötyvät. Samoissa tiloissa toimivat talviharjoittelupaikka ja golfliike sesongin mukaan.

Rolf Salonaho isännöi GolfPointin Lahden myymälää. Hanna-Leena Ronkainen vasta HLR Academyn toiminnasta, Joonas Saloaho Konalan välinemyynnistä.

Vuoden viimeisenä päivänä kävin mailojen kanssa kahvilla kotiani lähimpänä sijaitsevassa HLR Academyssa Helsingin Konalassa. Kyseessä on siis harjoittelukeskus, Golf Point pitää siellä kesäisin myymäläänsä, talvisin tila on jaettu harjoittelijoiden, opetuksen ja välinemyyjien kesken. Toisen polven kauppias Joonas Salonaho hoiti aattona välinekauppaa, caddiemasterin tointa sekä kahvinkeittäjän virkaa. Golf Pointin toinen, Joonaksen vanhempien pitämä myymälä on Lahdessa. ”Tämä systeemi, jossa tila on jaettu harjoittelijoiden ja myymälän kesken toimii varsin hyvin. Synergiaa on paljon, rauhallisina aikoina yksi ihminen kykenee tekemään useat työt”, Salonaho perusteli roolitustaan Konalassa.

Salonaho otti oma-aloitteisesti esiin kuluttajia kiinnostan väittämän.

”Taitaa olla niin, että Suomessa on maailman halvimmat golfvälineet, ainakin lähellä sitä. Meillä on pitkälti menty siihen, että asiakkaat ovat jo tottuneet voimakkaisiin ja toistuviin tyhjennysmyynteihin, joissa alennukset ovat 50-60 prosentin luokkaa” ,Joonas aloitti.

Väitteen paikkansapitävyyttä on toki aukottomasti ylivoimaista todistaa. Kuvaavaa ja vuosittain toistuvaa on esimerkiksi se, että alkuvuodesta markkinoille tulevat draiverit, väyläpuut ja hybridit menettävät kauden mittaan hinnastaan lähes puolet. Välinevalmistajat tuppaavat markkinoille tiuhaan tahtiin uutuksiaan. Kuluttajan on vaikeaa, lähes mahdotonta selvittää mikä on kunkin tuotteen ”oikea hinta”.

Kaukana takana ovat ne ajat, jolloin Seutulan lentokentän tulli oli tarkkana golftuliaisten suhteen. USA:n ja Englannin hinnat ovat lähes samoissa Suomen kanssa, Kauko-Idästä tulevien plagioiden ja väärennösten määräkin on alalla vaikuttavien käsityksen mukaan vähentynyt melmoisesti.

Syitä Suomen hintojen esitetylle edullisuudelle on perusteltu mm. sillä, että pääkaupunkiseudulle on viimeisten vuosien aikana perustettu useita isoja liikkeitä. Golf Digestin vuoden viimeisessä numerossa arvioitiin usean asiantuntijan toimesta, että pelaamisen määrä on pysynyt jo vuosia samalla tasolla, vaikka seurojen jäsenmäärä on jatkanut vielä kasvuaan.

Hieman hämmästyttävää tässä yhtälössä on se, että varsinkin suurimmat liikkeet kertovat edelleen liikevaihdon kasvusta päättyneen vuoden osalta. Suurten liikkeiden vanavedessä GolfPoint on yksi vuoden 2012 menestyjistä. Uusien liiketilojen myötä liikevaihto on lähes kaksinkertaistunut.

Tarjontaa varsinkin pääkaupunkiseudulla on siis riittävästi, monien arvioiden mukaan liikaakin. Alennusmyyntien perässä kulkeva löytää säännöllisin väliajoin isoja prosentteja tarjouksista, eivätkä ostajien onnenpäivät enää rajoitu syksyyn.

”Kyllä tavaraa liikkuu ympäri vuoden. Talvikaudella on rauhallisempaa myös mailafittauksessa, joka on tullut alalle jäädäkseen”, Joonas Saloaho tietää.

Oman myymälänsä valkoimista hän nosti tulevan kauden myyntihiteiksi mailojen puolelta Taylor Maden ja Adamsin.

”Taylor Maden tuotteet ovat lyöneet hyvin vahvasti läpi , uskon tämän jatkuvan myös kaudella 2013. Adamsin erikoisosaamista ovat hybridit, näille povaan entistä kovempaa myyntiä. Kenkämarkkinoilla silmiinpistävää on ollut streetkenkien suosio, johon isot merkit ovat reagoineet monipuolistamalla tarjontaansa tulevalle kaudelle”, Salonaho jatkaa.

Golfpisteen ja Golf Digestin sivuilla tulemme kauden 2013 aikana paneutumaan entistä pontevammin välinepuoleen ja mailojen räätälöintiin, jolla erikoisliikkeet paitsi tarjoavat asiakkaille asiantuntemustaan, myös suojautuvat kilpailulta nettikauppaa vastaan.

Suosittelen lämpimästi vierailuja alan erikoisliikkeisiin talvikuukausien aikana ennen sesongin alkua. Palvelu on keskimäärin erinomaista, kova kisa on johtanut siihen, että hinnatkin ovat ympäri vuoden kilpailukykyisiä. Mailojen kokeilun myötä myös innostus omaan harjoitteluun nousee useilla jo alkuvuodesta uudelle tasolle.

Teemu

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje