18.–26.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[5][6]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Unelmien peli

Kohugolftoppi ja kapinaa kauluksia vastaan

ANNA GOLF KAPTEENI – HELI PUHAKKA

Golfmaailmassa kuohahti, kun Michelle Wie puki taannoin ylleen fitness-henkiset golfvaatteet. Itse olin törmännyt paria päivää aiemmin vaatekaupassa samanlaiseen urheilutoppiin ja miettinyt, että onpa kivannäköinen ja rento toppi, joka olisi freesi ja sporttinen golfiin. Olin kyllä hieman yllättynyt ja mietin silloin, että oliko kyseessä tosiaan golftoppi, vaikka niin lapussa luki.

Oma reaktioni ja golfmaailman hätkähtäminen Michelle Wien pukeutumisesta on luonnollinen, sillä golf on tunnettu tarkasta etiketistään. Etiketti on kuulunut osana lajiin aina. On paljon miespelaajia, jotka eivät suostu pukemaan kesäkuumallakaan shortseja jalkaan, sillä lajin tapoihin on kuulunut pelata pitkissä housuissa. Tässä menee minulla yli hilseen. Jos on kuuma päivä niin mitä vikaa shortseissa on? Kunhan eivät ole speedot.

Ammattilaispelaajan on mielestäni arvokasta pukeutua asiallisiin vaatteisiin kilpailuissa, sillä harva meistä muistakaan pukeutuu töissä paljastaviin toppeihin. Lähes jokaiseen lajiin kuuluu muutenkin sille ominainen vaatetus, oli kyse sitten jalkapallosta, tenniksestä, ratsastuksesta tms. Lajin tyypillinen vaatetus tuo oman elementtinsä ja ”fiiliksensä”. Ammattilaiskilpailuissa sääntöjen tulee mielestäni olla mahdollisimman tasa-arvoiset kaikkia kohtaan, jotta vaatteiden niukentaminen kilpailuissa ei mene huomionhakuiseksi sponsoreiden saalistamiseksi.

Mielestäni golfin liian tarkoista vaatekriteereistä tulisi päästä kuitenkin eroon klubigolfareiden keskuudessa ja itse sana vaate-etiketti puistattaa minua, sillä se antaa nipon fiiliksen ja pitää yllä lajin elitististä leimaa. Urheilutoppi tai kaulukseton urheilupaita ei voi olla liian liberaalia klubigolfarien keskuudessa. Jos haluamme kosiskella nuoria lajin pariin, niin ehkä olisi aika päivittää golfpukeutumista myös tähän päivään sopivaksi. Puhuttelisiko golf enemmän nuoria, jos he saisivat pukeutua kauniisiin urheilullisiin toppeihin tai paitoihin, joissa ei ole pakko olla kauluksia?

Uskon, että puhuttelisi.

Vogue #throwback ❤️ @voguekorea

Henkilön Michelle Wie (@themichellewie) jakama julkaisu 20. 07ta 2017 klo 10.52 PDT

Ehkä vaate-etiketin ”vapauttaminen” toimisi jopa käänteispsykologisesti ja perinteisistä golfvaatteista tulisi coolimpia. Aloittaessani lajin pari vuotta sitten en voinut sietää kauluspaitoja ja taisin kerran hieman kapinallisena mennä golfkentälle kauluksettomassa urheilupaidassa ja trikoissa. Poikaystävääni asia hieman huvitti ja hän yritti nätisti vihjailla, että saatan erottua joukosta. Näin jälkikäteen itseäkin huvittaa, kun katson kuvaa itsestäni trikoissa golfkentällä. Yritin silloin etsiä golfpaitoja, joissa ei ollut perinteisiä kauluksia, mutta ne olivat vähissä. Ei kestänyt kuitenkaan kauaa, kun aloin tykätä golfpaidoista, joissa oli perinteiset kaulukset. En tiedä tottuiko silmä niihin golfkentällä, mutta nykyään ne ovat silmissäni tyylikkäitä.

Jenkeissä golfin vähäpukeiset instajulkkikset ovat myös oma lukunsa ja saavat minut voimaan pahoin. Golfia myydään Jenkeissä seksillä ja se on mielestäni lyhyt tie. Tuskin kukaan itseään kunnioittava naisgolfari haluaa lajille sellaista imagoa. Pidetään siis joku tolkku, vaikka vähän voitaisiin höllentääkin.

Heli

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)

 • Putti-Possu says:

  Pukeutumisetiketin varjeleminen on mielenkiintoinen jäänne vanhoilta ajoilta. Ilmeisesti jäänne periytyy ajalta, jolloin pukeutumisella yritettiin viestiä kuulumista samaan säätyyn – minkä ilmenemismuotoja ovat olleet niin golf-, poolo-, tennis- ja golfklubit. Ymmärrän toki hyvin, että Linnan uudenvuoden vastaanotolle tai hautajaisiin edellytetään etiketin mukaista pukeutumista ja tietenkin silloin, kun henkilö edustaa yritystä tai brändiä.

  Muistamme kaikki hyvin ajan, kun ravintolaan päästäkseen piti olla tumma puku ja solmio. Jos asiakas tuli ilman solmiota, narikasta sai lainaksi kastikkeen tahriman lainakravatin. Samanlainen sääntely pätee edelleen monilla perinteisillä Skottilaisilla golfklubeilla, joissa yritetään vaalia lajin vanhoja perinteitä. Samalla tavoin Hamilton ei päässyt Wimbledonin kuninkaalliseen aitioon, kun ei ollut pikkutakkia ja solmiota. Vähitellen myös golfissa hyväksytään vapaampi pukeutuminen – hyväksytään lyhyet sukat, jopa värilliset sukat, naisille hihattomat paidat ja lyhyet sortsit tai jopa ns. safari-sortsit. Hassua on, että asu voi olla vaikka kuinka likainen ja kauhtunut, jos määritellyt kriteerit lahkeen pituudesta ja kauluksista täyttyvät.

  Mutta ketä palvelee tämä vanha pukukoodi ja miksi golfissa haluamme pitää kiinni näistä vanhoista pukukoodeista. Eikö golfissakin olisi aihetta siirtyä aikaan, jossa jokainen päättää ihan itse pukeutumisestaan – samalla tavoin kuin mentäessä ravintolaan. En usko, että viivytystaistelu jossa edetään vaikeroiden ja pienin askelin, palvelee oikein ketään.

 • OikeaJuuso says:

  Lassillehan tämä artikkeli on täyttä myrkkyä…;)
  Joku kehtaa ehdottaa jollain järkisyyllä muutoksia vanhoihin sääntöihin.

  Rajansa kaikella, eikä kaiken tarvi koko ajan muuttua, mutta golfpukeutuminen ja sen etiketit on kyllä rehellisesti sanoen jäänyt menneille vuosikymmenille.

  Mutta minkäs teet, Lassit sieluntovereineen istuu liittojen päättävillä paikoilla Rojal ja Ansaienteissaan ja muutokset tulevat etanan vauhtia. Tosin aina löytyy uutta nuorta verta joka on saman muutoshaluttomuuden oppinut edeltäjiltään.