Golfmuistoja Irlannista – ja matkailun kaipuu - Golfpiste.com

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][32]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Via Luigi

Golfmuistoja Irlannista – ja matkailun kaipuu

Joulukuun lopulla Golfpisteen sivuille ilmestyi mukavaa matkailutarinaa Irlannin golfista otsikolla Irlanti on golfarin aarreaitta – 500 kenttää ja mutkattoman mukavat irlantilaiset takaavat golfnautinnon. Lueskellessani juttua vuodenvaihteen aikaan ajatukseni veivät minut omiin Irlannin matkoihini ja matkamuistoihini. Yksi niistä liittyy Portmarnock Hotel & Golf Links -hotelliin. Vietin siellä aikanaan erityistä syntymäpäivää, täyttäessäni pyöreitä vuosia.

Mieleeni muistui myös eräs toinenkin reissu, jolloin pelasin ensimmäisen golfkierrokseni Irlannin maaperällä.

Royal Dublin on yksi Dublinin alueen ehdottomista golfhelmistä.

Miksi muistot juuri Portmarnockista hiipivät nyt mieleeni? Ehkäpä siksi, että vuoden vaihduttua vuoteen 2022, on jälleen uusien pyöreiden vuosien aika… Paremman uuden vuoden ja maailman avautumisen toivossa haaveilen kuten me kaikki: uusista golfmatkoista, golfkohteista ja upeista matkaelämyksistä. Miltä tuntuisi kokea ja lähteä tutkimaan Irlannin kätkettyjä golfhelmiä?

Nähtävää ja koettavaa Irlannissa riittää, eikä autoillessa ole oikeastaan pitkä matka minnekään. Go south, go west, go north, go links. Joka puolelta saarta löytyy huikeita kenttiä, tasokkaita golfresortteja ja idyllisiä bed & breakfast -majoituksia. Irlannin lempinimi suuresta vihreästä greenistä osuu totisesti kohdalleen.

Toteuttaisiko seuraavan Irlannin matkan sitten kiehtovana kiertomatkana vai pitäisikö palata hyvien muistojen Portmarnockiin ja iloiseen Dubliniin?

Portmarnock Hotelilla on oma Bernhard Langerin suunnittelema, palkittu links-kenttä.

Portmarnock Hotel & Golf Links, Home of Jameson

Portmarnockin golfhotelli ja saman niminen kylä ovat vain reilun kymmenen kilometrin päässä Dublinin lentokentältä. Hyvätasoinen, historiaa tihkuva hotelli sijaitsee meren rannalla, viehättävien Malahiden ja Howthin kylien välissä. Dublinin keskustaan ja siellä esimerkiksi kuuluisalle Temple Bar -alueelle pyyhältää taksin kyydissä puolessa tunnissa.

Hotellilla on oma 18-reikäinen Portmarnock Golf Links -niminen golfkenttä. Sitä ei pidä kuitenkaan sekoittaa vieressä sijaitsevaan Portmarnock Golf Clubiin. Ikäeroa näillä kahdella kentällä on aika lailla tarkalleen 100 vuotta.

Viikon golfreissulla huippukentistä tulee runsauden pulaa, pitkästä viikonlopusta puhumattakaan.

Hotellin kentän on suunnitellut kaksinkertainen Masters-voittaja Bernhard Langer. Kenttä valmistui vuonna 1995, ja se on samalla ensimmäinen Langerin suunnittelema kenttä. Nuoreksi links-kentäksi tämän saksalaisen mestarin suunnittelema luomus on kuitenkin varsin onnistunut. Kenttä on pärjännyt hyvin monissa maailman kenttäarvosteluissa ja -äänestyksissä.

80-luvulla maailman ykkösgolfariksikin kivunnut Langer on viihtynyt hyvin Portmarnockin maisemissa. Hän on voittanut aikanaan Irish Openin viereisellä Portmarnock Golfin kentällä (1987) ja läheisellä Royal Dublinin kentällä (1984). Mainittakoon, että Langer on voittanut Irish Openin urallaan peräti kolmasti. Viimeisin voitto on vuodelta 1994 ja peliareenana toimi Jack Nicklauksen suunnittelema puistokenttä Mount Juliet Estate. Tämä tyylikäs golfresort sijaitsee myös oluestaan tunnetussa Kilkennyn kreivikunnassa, puolitoista tuntia Dublinista etelään. Mount Juliet Estate toimii Irish Openin isäntänä jälleen tänä vuonna kesä-heinäkuun vaihteessa.

Golfarin tukikohdaksi Portmarnock on mainio. Alle puolen tunnin ajomatkan päässä on lukuisia golfillisia helmiä, joista mainittakoon Royal Dublin, St. Anne’s Golf, Island Golf, Malahide Golf ja St. Margaret’s Golf & Country Club. Viikon golfreissulla huippukentistä tulee runsauden pulaa, pitkästä viikonlopusta puhumattakaan.

The Jameson Bar on yksi Irlannin tunnetuimmista pubeista.

Samoin käy pubien kanssa. Aiemmin mainitun Temple Bar -alueen ja Dublinin vauhdikkaan yöelämän lisäksi yhtä Irlannin kuuluisimmista baareista löytyy paljon lähempää, Portmarnock-hotellista! Hotellirakennus on alun perin ollut kuuluisan Jamesonin viskisuvun kotikartano. Tästä hienosta ja yhdestä Irlannin monista viskiin liittyvistä tarinoista kertoo hotellissa toimiva The Jameson Bar.

Niin, se ensimmäinen pelaamani golfkierros Irlannissa.

Elämäni ensimmäinen golfkierros Irlannissa tapahtui vuosia ennen mainittua Portmarnockin juhlamatkaa. Työskentelin 90-luvulla Finnmatkoilla, ja tuolloin vielä kovasti nuorempana ja kokemattomampana golfin harrastajana lähdin työmatkalle Irlantiin. Matkaohjelmaan sisältyi myös muutama golfkierros. Ohjelma alkoi ei enempää eikä vähempää kuin Royal County Downin The Championship -kentältä.

Maailman parhaaksikin arvostettu Royal County Down on elämys – vaikka peli ei kulkisikaan.

Moni varmastikin tuntee ja tietää tämän Pohjois-Irlannissa sijaitsevan uljaan kentän, joka on useasti rankattu jopa maailman parhaaksi kentäksi. Huikea kokemus, mutta kokemattomuuteni ja jännitys ykköstiillä yhdistettynä kohtuullisen tuuliseen päivään värisyttävät vieläkin. Olin ”väärässä” paikassa väärään aikaan, mutta kaikesta huolimatta vahvasti kolminumeroista tuloskorttiani vilkuillen kansallisjuoma Guinness maistui golfklubilla vallan erinomaiselta. Rakkaus Irlantiin oli syttynyt!

Finnair lentää Dubliniin suorin lennoin useita kertoja viikossa. Lentoaika on reilut kolme tuntia. Golfpakettimatkoja Irlantiin järjestävät tunnetuimmat kotimaiset golfmatkanjärjestäjät.

Lue lisää Irlannin golfista Irlannin turistitoimiston sivuilta.

Toivotan kaikille Golfpisteen lukijoille turvallista ja parempaa uutta vuotta 2022. Dream now and travel soon!

Lue seuraavaksi: Irlanti on golfarin aarreaitta – 500 kenttää ja mutkattoman mukavat irlantilaiset takaavat golfnautinnon

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje