Verottajan koura kahmaisee golfareiden taskuja ensi vuonna entistä syvemmältä - Golfpiste.com

17.12.–23.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][9]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Verottajan koura kahmaisee golfareiden taskuja ensi vuonna entistä syvemmältä

Verottajaa ei pääse juoksemaan karkuun, vaan sen iso koura ylettyy golfarinkin lompakolle.

Liikuntapalveluiden arvonlisäverokorotus tuo painetta hintojen korotuksille koko golfalalla.

Golfareiden kukkaroilla käy ensi vuonna aiempaa tiiviimpi pyörre, jos hallituksen esitys alennettujen arvonlisäverokantojen nostamisesta menee läpi. Liikuntapalvelut kuuluvat esityksen piiriin, ja niiden veroa ollaan vuodenvaihteessa korottamassa 10:stä 14 prosenttiin.

Golfissa liikuntapalveluksi lasketaan esimerkiksi yhtiövastikkeet, erilaiset pelioikeustuotteet ja green feet. Veronkorotus kirpaisee myös arvonlisäverovelvollisiksi hakeutuneiden seurojen jäsenmaksuissa.

Golfliiton toiminnanjohtaja Juha Korhonen harmittelee, että veronkorotukset osuvat liikuntapalveluja järjestäviin golfyhtiöihin.

”Suomen hallitus toi hallitusohjelmassa esiin, että pitäisi lisätä kansalaisten liikettä. Tiedämme, että liikkuminen on vähentynyt kaikissa ikäluokissa, niin eihän tämä todennäköisesti lisää liikettä”, Korhonen toteaa.

Vaikka säästöt eivät missään nimessä miellytä Korhosta, ymmärtää hän säästöjen tarpeellisuuden.

”Samassa veneessä tässä ollaan, enkä tarkoita, että liikunnan ja golfin pitäisi olla ulkona säästöistä. Mutta aina se kovalta tuntuu.”

Arvonlisävero kun ei ole meidän rahaa, niin se menee suoraan hintoihin.

Veronkorotukset eivät iske kovimmin Golfliitton, vaan nimenomaan kenttäyhtiöihin ja seuroihin. Iitti Golfin toimitusjohtaja Juha Skyttä ei kiertele, kun häneltä kysytään, miten veronkorotus tulee vaikuttamaan Iitti Golfissa.

”Se korotus menee suoraan hintoihin”, Skyttä sanoo napakasti.

”Arvonlisävero kun ei ole meidän rahaa, niin se menee suoraan hintoihin.”

Iitti Golfissa seura ei ole alv-velvollinen, joten heillä veronkorotus ei osu jäsenmaksuihin. Toisin on tilanne Nordcenter Golfissa, jossa seura on hakeutunut alv-velvolliseksi, jolloin jäsenmaksujenkin hinnat nousevat veronkorotuksen myötä, sanoo toimitusjohtaja Antti Ahti.

”Kyllä meillä hinnat tulevat nousemaan. Tarkoitus on siirtää korotukset suoraan hintoihin.”

Skyttä ja Ahti ovat Korhosen kanssa samoilla linjoilla siitä, että liikuntapalveluiden veronkorotukset eivät ole viisasta politiikkaa.

”Tuntuu nihkeältä, kun valtakunnan tasolla liikuntaa ei pitäisi rankaista vaan mieluummin tukea”, Ahti kiteyttää kenttäpomojen ajatukset.

Konkreettisesti neljän prosenttiyksikön alv-korotus on muutaman kympin luokkaa. Jos esimerkiksi vastikemaksu on vuonna 2024 ollut 750 euroa, ensi vuonna summa on noin 777 euroa. Mutta golfalalla on muitakin korotuspaineita hinnoissa, ei vähiten yleisen arvonlisäverokannan nousun myötä, joten vastikkeisiin ja muihin pelituotteisiin on tulossa varmasti tarkistuksia.

Ei toivoisi, että tällaiset asiat kumuloituvat liikunnan osalta.

Korhonen muistuttaa, ettei liikuntapalveluiden arvonlisäveron nosto ole ainoa vero, jonka noususta kenttäyhtiöt joutuvat tulevaisuudessa selviämään. Kiinteistöveroon tehtävät paikoin rajutkin korotukset osuvat alv-korotuksen kanssa samaan aikaikkunaan.

”Tietyt kenttäyhtiöt joutuvat vastaanottamaan aika järkyttäviäkin korotuksia kiinteistöveron osalta, ja kun siihen lyödään vielä päälle lisää veroja, niin kyllä se hankalalta tuntuu. Ei toivoisi, että tällaiset asiat kumuloituvat liikunnan osalta”, sanoo Korhonen.

Nordcenterissä kiinteistöveron korotus ei osu kaikista ankarimmin. Nousua tulee Ahdin mukaan 25 prosenttia.

Eli suomeksi, golfharrastuksen hinta on tulevana vuonna paikoin selvästi korkeampi kuin mitä se on tänä vuonna ollut. Siihen on kaikkien harrastajien syytä varautua.

Lue seuraavaksi: Valtion kulukuuri leikkaa tulevina vuosina myös Golfliiton avustuksia

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (4 kpl)