Tätä mieltä nuoret ovat golfista – Tekemisen riemu vei opiskelijat mennessään - Golfpiste.com

17.9.–24.9. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][19]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Tätä mieltä nuoret ovat golfista – Tekemisen riemu vei opiskelijat mennessään

Gervais Manassesta tulisi rento golfari, jos hän aloittaisi golfin harrastamisen. Kuva: Juha Hakulinen

Pitkälle lyöminen meni tarkkuuden edelle, kun lukiolaiset kävivät kokeilemassa golfia.

No nyt on tekemisen meininkiä, ajattelen tullessani Tawast Golfin rangelle. Lyseon lukion palloilukurssilaiset ovat 18 opiskelijan voimin lyömässä Toptracer-rangekatoksessa, ja meno on iloisen reipasta.

Osa palloista lentää varsin komeassa kaaressa, mutta joukkoon mahtuu lyhyempiäkin huiskaisuja, niin kuin asiaan kuuluu. Kahdelle ensimmäiselle matolle ovat asettuneet lyömään Joona Kiuru ja Gervais Manasse. He ovat innokkaita kertomaan omia ajatuksiaan golfista.

Molemmat nuorukaiset ovat aiemminkin käyneet kokeilemassa golfia, nimenomaan rangella. Se on heidän juttunsa. Kiuru kehuu, että päivän pisin lyönti rautaseiskalla on lentänyt 130 metriä.

”Minun pisin lyöntini on toistaiseksi lentänyt 100 metriä. Osun vähän liikaa mattoon, sen takia ne eivät lennä pidemmälle”, arvioi Manasse omia lyöntejään.

Mutta minä olisin sellainen rento golfari, enkä mikään kilpailija.

Vaikka pallot eivät aina menekään kohteelle, se ei Manassea häiritse. Hänellä on selvästi hauskaa, kuten muillakin huiskijoilla. Voisiko golfista sitten tulla jonain päivänä Manassen harrastus?

”Minua on pyydetty rangelle, ja voisin alkaa harrastamaankin golfia. Mutta minä olisin sellainen rento golfari, enkä mikään kilpailija.”

Kiurullekin golf tuo mieleen mukavia asioita. Hänen ensimmäinen ajatuksensa golfista on rauhallinen kesäilta.

”Tämä vaikuttaa kivalta harrastukselta, jota voisin itsekin harrastaa”, hän toteaa.

Lyseon lukion liikunnan ja terveystiedon lehtori Valtteri Similä kantaa lisää palloja liukuhihnamaisen tehokkaasti palloja lyöville nuorille. Hänellä itsellään on golftaustaa 1990-luvun puolivälistä asti.

”Kiersin juniorina aluetouria ja kävin golfriparinkin Vierumäellä. Mutta futis on ykköslajini, sen takia golf on jäänyt harrastuksen tasolle”, Similä kertoo.

Palloilukurssilla lukiolaiset pääsevät tutustumaan monipuolisesti eri lajeihin. Golf on yksi toivotuimmista lajeista, sanoo Similä.

”Jos kelit sallivat, tulemme aina kurssilla kokeilemaan golfia. Löytyy meiltä koululta Koulugolf-settikin, mutta onhan tämä erilaista tulla oikeilla välineillä lyömään.”

Similä on kertonut tunnin aluksi tärkeimmät turvallisuusasiat, jotka pitää ottaa huomioon rangella lyömisessä. Hän käy myös antamassa yksinkertaisia neuvoja niitä kaipaaville.

”Jos saan muutamien vinkkien kautta helpotettua sitä, että pallo nousee ilmaan, se motivoi varmasti lyömään lisää. Ja nyt kun katsoo, niin matot ovat täynnä, eikä puhelimia räplätä”, Similä nauraa.

Veera Nurminen ja Iiro Viskari käyvät läpi Toptracerin hienouksia. Kuva: Juha Hakulinen

Tawast Golfissa on käytössä Toptracer-teknologiaa hyödyntävä range. Se on tällaisissa tutustumiskäynneissä todella koukuttava laite. Kiuru ja Manasse myöntävät saman.

”Näyttöä tulee katsottua joka lyönnin jälkeen. Se tekee tästä paljon mukavampaa”, Kiuru nivoo poikien ajatukset yhteen.

Liikuntaryhmässä on mukana innokkaita tyttöjäkin, joista Roosa Kuivalainen ja Veera Nieminen uskaltautuvat pienen houkuttelun jälkeen jututettaviksi.

Aloittelijaksi nämä lyönnit ovat kai ihan hyviä.

Kuivalainen on kaksikosta kokeneempi golfari. Hän on ehtinyt suorittaa green cardinkin.

”Isän kautta olen golfiin tutustunut. Mutta minulla on toinenkin harrastus, sen takia golfin aloittaminen on vielä jäänyt”, Kuivalainen sanoo suoraan.

”Mutta rangella on kiva käydä”, hän lisää nopeasti.

Niemisen lyönnit rautakasilla lähtevät kohtuullisen mukavasti, ja hän on niihin tyytyväinen.

”Aloittelijaksi nämä lyönnit ovat kai ihan hyviä.”

Niinpä, taso pitää ottaa aina huomioon. Ensimmäisiä kertoja rangella käyvien pelaajien lyönnit ovat todella vaihtelevia, ja sitä ne ovat kaikilla muillakin. Paitsi yhdellä.

Palloilukurssilla on mukana myös juuri Espanjasta kilpailureissulta kotiutunut Veikko Hiltunen. Ikäluokkansa kärkipään pelaajiin Suomessa kuuluva Hiltunen ottaa liikuntatunnilla roolia apuopettajana, jota ikätoverit selkeästi kuuntelevat ja ennen kaikkea katselevat tarkasti.

Hiltusen maton ympärille kerääntyy innokkaita silmäpareja seuraamaan, kuinka palloa tulisi oikeasti lyödä. Toptraceriin piirtyy sellaisia lukemia, joista ensimmäisiä kertoja rangella olevat voivat vain haaveilla.

”Jotenkin nuo Veikon lyönnit lähtevät helpomman näköisesti. Itse joudun jännittämään, osunko palloon, mutta Veikko osuu koko ajan hyvin”, Joona Kiuru kertoo eron hänen ja huippujuniorin lyöntien välillä.

Saitteko tehtyä hienon TikTok-videon?

Hiltunen on vaikuttunut ikätovereidensa lyönneistä. Hän näkee niissä paljon potentiaalia.

”Ihan hyviä lyöntejä. Kaikki lyövät aika raivolla. Mutta kaikki ovat myös iloisia”, Hiltunen huomaa.

Niinpä, iloinen tekemisen meininki on edelleen läsnä, vaikka innokkaimmat ovat varmasti lyöneet lähemmäs sata palloa pitkin poikin rangea. Golf on selkeästi nuorten mieleen.

Tunnin päätteeksi Similä menee Kuivalaisen ja Nurmisen luokse kysymään kuulumiset golftunnista. Ja kuten nykypäivän nuorten elämään kuuluu, puhelimilla kuvataan kaiken aikaa videoita.

”Saitteko tehtyä hienon TikTok-videon?” Similä kysyy ja saa vastaukseksi kaksi iloista nyökkäystä.

Golftunti on ollut siis menestys, kun pallo on lentänyt komeasti ja tunnista on tehty hyvät TikTokit.

Lue seuraavaksi: Voiko green cardin suorittaa talvella?

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje