Pelaat väärältä tiiltä – testaa, mikä on itsellesi sopiva kentänpituus - Golfpiste.com

24.–31.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[16][20]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Pelaat väärältä tiiltä – testaa, mikä on itsellesi sopiva kentänpituus

Eri tiiauspaikoilta pelaaminen tuo golfkierroksiin sekä vaihtelevuutta että mielenkiintoa. Kuva Lassi Pekka Tilander

Golfpisteen lyöntipituuslaskuri kertoo pelaatko suosikkikenttääsi liian pitkänä vai lyhyenä.

Kuinka pitkä mielekkäältä tuntuvan golfkentän pitäisi olla? Se on kysymys, johon vastaaminen voisi ratkaista monta golfille yhteistä ongelmaa, tai ainakin edistää koko toimialalle yhteisiä pyrkimyksiä tehdä golfista entistä helpommin lähestyttävä ja uusia harrastajia mukaansa viettelevä laji.

Yksi tapa vastata kysymykseen on tutkia asiaa lähestymislyöntien kautta. Paljon kannatusta saanut käsitys on, että golfkierroksen tarjoama haaste on mielekkäimmillään silloin, kun pelaajan taidot joutuvat monipuolisesti koetukselle. Kentän par-kolmosten tulisi olla vaihtelevan pituisia, ja pidemmillä rei’illä pelaajan tulisi normaalien avauslyöntien jälkeen päästä lähestymään viheriöitä eripituisilla mailoilla pitkistä lyhyihin rautoihin ja väyläpuista wedgeihin.

Jos kenttä on pelaajalle liian pitkä, onnistumisen elämykset ovat tavallista harvemmassa ja pelaaja turhautuu helpommin. Liian lyhyttä kenttää pelattaessa taas pelin tarjoama haaste jää vajaaksi. Pelkkä draivien mäiskiminen ja lyhyiden wedge-nostojen lyöminen voi olla ajoittain hauskaa, mutta käy pidemmän päälle tylsäksi.

Maailmalla on usein yritetty laatia kaavaa, jolla itselleen sopivan kentänpituuden voisi auttavasti laskea. Tuoreimpiin yrityksiin kuuluu kaava, jossa sopivan kentänpituuden voisi laskea kaavasta:

18 x oma rautaseiskan lyöntipituus + 14 x oma draivin lyöntipituus

Kaavassa pituudet tulisi määritellä omasta normaalista hyvästä suorituksesta, ei maksimipituudesta tai omasta ennätyslyönnistä.

Golfpisteen toimitus on testannut kaavaa eri lyöntipituuksilla ja useilla henkilöillä, ja todennut sen antavan hyvin suuntaa siitä, minkä pituisina pelaajan tulisi kentät pelata. Oletuksemme kuitenkin on, että monet golfareista pelaavat väärältä tiiltä ja että erityisesti naisille golfkentät ovat keskimäärin merkittävästi liian pitkiä.

Hypoteesimme paikkansapitävyyttä testaamme alla olevan laskurin kerryttämällä tietokannalla, jonka tuloksia puramme verkkosivuillamme myöhemmin julkaistavalla seurantajutulla.

Laskuriin pääset alla olevasta linkistä. Syötä laskuriin pyydetyt tiedot, niin saat tietää, pelaatko yllä olevan kaavan mukaan suosikkikenttääsi liian pitkänä vai liian lyhyenä. Ensitulosten jälkeen voit testata laskuria eri lyöntipituuksilla, ja eri kenttä- ja tiivaihtoehdoilla.

Golfpisteen kenttäpituuslaskuri

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (3 kpl)

 • KARI SJOBERG says:

  Tämä on kyllä ihan höpö höpö juttu.
  Olen mielestäni lyhytlyöntinen: draivi n. 200 m ja rauta-7 noin 130 m. Pelaan 13,2 tasoituksella ja useimmiten bufferiin. Ei ole vaikeuksia päästä par nelosilla kahdella päälle, koska bägistä löytyy pidempiä rautoja kuin rauta-7 ja tämän jälkeen siirryn väyläpuihin.
  Viimekädessä väylän tulokseen vaikuttaa kuitenkin eniten lähipeli.
  Jos mennään jutussa kuvatun logiikan mukaan tulisi siis naisten pelata kenttää joka on pituudeltaan n. 3000 m
  l. heidän pitäisi tiiata noin 250 greenistä. (150 m:n avaus ja 100 m:n rauta-7.

 • ETu53 says:

  Hei,
  Pelaan samanlaisella tasoituksella ja lyöntipituudet ovat myös samaa luokkaa. Kyllähän par nelosilla yleensä pääsisin pituuden puolesta kahdella greenin tasalle mutta rauta 7 pitemmillä mailoilla hyvin harvoin greenille (ja greenihaarukkaa käyttämään).
  Naisten tasoituksista näkee selkeästi, että kentät ovat turhan pitkiä. Tasoituksellamme tai paremmalla pelaavia naisia on korkeintaan 5%, miehiä lähes 15%. Lähipelitaidoissa ei isoja eroja ole.
  On tietysti makuasioita, mistä nauttii: nauttiiko enemmän mahdollisuudesta yrittää birkkua puttaamalla vai onko parin haku yhdellä putilla yhtä kivaa.
  Seniorikilpailujen lyöntipelituloksissa 100 bruttolyönnin alittajia on kovasti vähän. Ja sennut ovat aika hyviä lähipelaajia.
  Pääasia on, että jokainen nauttii pelaamisestaan ja kokeilee ennakkoluulottomasti, minkä mittainen kenttä maistuu parhaalta.

 • Lukija172 says:

  Kuka niin sanoo?
  Pelaan siltä tiiltä mikä tuntuu parhaalta, tänään keltaisilta huomena ehkä punaisilta, joskus jopa valkoisilta.
  Ettei tämä olisi niiden ”speedgoffareiden” (en tarkoita teitä oikeita speedgolffareita) propagandaa, jotka haluavat pelata alle 4 h kierroksia? Käykää kukin aikaisin nukkumaan ja aloittakaa kierroksenne vaikka aamu kolmelta, niin ei ole meitä hidastelijoita haittana ja voitte olla virkistäytyneenä työpaikallanne ja aloittaa työnne jo ennen kahdeksaa. Suomen suvi antaa kyllä siihen mahdollisuuden. Kentän huoltajatkin tulevat vasta seitsemän maissa. Ostakaa golfosake niin, niin ei tarvitse odottaa edes caddie masterin saapumista. Ihmettelen, muuten, miksi klubikilpailuiden pitää alkaa esim. klo 8… 9, kun ne voisivat kesäisin todella alkaa paljon, paljon aikaisemmin.