16.7.–23.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][18]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Pelaat väärältä tiiltä – testaa, mikä on itsellesi sopiva kentänpituus

Eri tiiauspaikoilta pelaaminen tuo golfkierroksiin sekä vaihtelevuutta että mielenkiintoa. Kuva Lassi Pekka Tilander

Golfpisteen lyöntipituuslaskuri kertoo pelaatko suosikkikenttääsi liian pitkänä vai lyhyenä.

Kuinka pitkä mielekkäältä tuntuvan golfkentän pitäisi olla? Se on kysymys, johon vastaaminen voisi ratkaista monta golfille yhteistä ongelmaa, tai ainakin edistää koko toimialalle yhteisiä pyrkimyksiä tehdä golfista entistä helpommin lähestyttävä ja uusia harrastajia mukaansa viettelevä laji.

Yksi tapa vastata kysymykseen on tutkia asiaa lähestymislyöntien kautta. Paljon kannatusta saanut käsitys on, että golfkierroksen tarjoama haaste on mielekkäimmillään silloin, kun pelaajan taidot joutuvat monipuolisesti koetukselle. Kentän par-kolmosten tulisi olla vaihtelevan pituisia, ja pidemmillä rei’illä pelaajan tulisi normaalien avauslyöntien jälkeen päästä lähestymään viheriöitä eripituisilla mailoilla pitkistä lyhyihin rautoihin ja väyläpuista wedgeihin.

Jos kenttä on pelaajalle liian pitkä, onnistumisen elämykset ovat tavallista harvemmassa ja pelaaja turhautuu helpommin. Liian lyhyttä kenttää pelattaessa taas pelin tarjoama haaste jää vajaaksi. Pelkkä draivien mäiskiminen ja lyhyiden wedge-nostojen lyöminen voi olla ajoittain hauskaa, mutta käy pidemmän päälle tylsäksi.

Maailmalla on usein yritetty laatia kaavaa, jolla itselleen sopivan kentänpituuden voisi auttavasti laskea. Tuoreimpiin yrityksiin kuuluu kaava, jossa sopivan kentänpituuden voisi laskea kaavasta:

18 x oma rautaseiskan lyöntipituus + 14 x oma draivin lyöntipituus

Kaavassa pituudet tulisi määritellä omasta normaalista hyvästä suorituksesta, ei maksimipituudesta tai omasta ennätyslyönnistä.

Golfpisteen toimitus on testannut kaavaa eri lyöntipituuksilla ja useilla henkilöillä, ja todennut sen antavan hyvin suuntaa siitä, minkä pituisina pelaajan tulisi kentät pelata. Oletuksemme kuitenkin on, että monet golfareista pelaavat väärältä tiiltä ja että erityisesti naisille golfkentät ovat keskimäärin merkittävästi liian pitkiä.

Hypoteesimme paikkansapitävyyttä testaamme alla olevan laskurin kerryttämällä tietokannalla, jonka tuloksia puramme verkkosivuillamme myöhemmin julkaistavalla seurantajutulla.

Laskuriin pääset alla olevasta linkistä. Syötä laskuriin pyydetyt tiedot, niin saat tietää, pelaatko yllä olevan kaavan mukaan suosikkikenttääsi liian pitkänä vai liian lyhyenä. Ensitulosten jälkeen voit testata laskuria eri lyöntipituuksilla, ja eri kenttä- ja tiivaihtoehdoilla.

Golfpisteen kenttäpituuslaskuri

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje