16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Muuttuiko tasoituksesi talven aikana?

AHR-vuositarkastus muutti arviolta joka viidennen golfarin tasoitusta. Huomattavasti useamman tasoitus muuttui ns. ei-aktiiviseksi.

Suomalaisgolfareiden tasoitukset tarkastettiin tänä talvena ensimmäistä kertaa European Golf Associationin, EGA:n, tasoitusmääräysten mukaisessa AHR-vuositarkastuksessa. Vuositarkastuksessa Golfbox- ja Nexgolf-järjestelmät kävivät läpi jokaisen alle 37:n tasoituksella pelaavan golfarin kilpailu- ja tasoituskierrokset. Niiden pistebogitulosten mediaania verrattiin EGA:n tilastoihin perustuviin odotettuihin pistebogituloksiin. Jos pelaajan mediaanitulos poikkesi oletustuloksista merkittävästi, vuositarkastus nosti tai laski pelaajan tasoitusta yhdellä tai kahdella. Vuositarkastuksessa tarkastettiin tasoitukset sellaisilta pelaajilta, joilta löytyi vähintään kahdeksan kilpailu- tai tasoituskierrosta kahden viime vuoden ajalta. Kierroksista vähintään neljä täytyi olla kaudelta 2012. Ne, joilla tasoituskierroksia oli tätä vähemmän, jäivät vuositarkastuksen ulkopuolelle ja heidän tasoituksensa muuttuivat niin sanotusti ei-aktiivisiksi. Nämä pelaajat eivät voi osallistua virallisiin kisoihin ennen kuin ovat aktivoineet tasoituksensa uudelleen.

Nokia River Golfin jäsenistä 17 prosentilla on vuositarkastuksen jälkeen uusi tasoitus.

Nokia River Golfin jäsenistä 17 prosentilla on vuositarkastuksen jälkeen uusi tasoitus.

Noin 20 prosentilla golfareista uusi tasoitus Karkeasti arvioiden noin 20 prosenttia suomalaisgolfareista sai AHR-vuositarkastuksessa uuden tasoituksen. Golfliiton kilpailukoordinaattori Mika Wikströmin mukaan seurakohtaiset erot ovat suuria. ”Joissain seuroissa AHR vaikutti tasoitukseen 10 prosentilla jäsenistä, joissain 25-30 prosentilla, mutta näissä seuroissa pelaajat ovat jättäneet paljon kortteja”, hän kertoo. Esimerkiksi Wikström tarjoaa vuositarkastustietoja Nokia River Golfista. NRG:llä oli 699 pelaajaa, jotka olivat pelanneet yli neljä tasoituskierrosta kaudella 2012, saivat AHR:n jälkeen aktiivisen tasoituksen ja olivat tarkastuksen piirissä. 699:stä aktiivisesta pelaajasta 293:lla tasoitus muuttui vuositarkastuksessa. Seuran koko jäsenmäärästä se on 17 %. 149 pelaajalla tasoitus laski kahdella ja 86 pelaajalla yhdellä. Toiseen suuntaan 33 NRG:n jäsenellä tasoitus nousi yhdellä ja 25:llä kahdella. Nexgolf-seurojen jäsenten muutokset Kun tarkastelua laajennetaan Nokialta kaikkiin Nexgolf-tietojärjestelmää käyttäviin seuroihin, muuttuneiden tasoitusten prosenttiosuus kasvaa. Nexgolf-seurojen AHR-tarkastetuista pelaajista 54,4 prosenttia sai pitää tasoituksensa ennallaan tarkastuksen jälkeenkin. 37,3 prosentilla tarkastetuista pelaajista tasoitus laski, 8,3 prosentilla nousi. Yllättävästi yleisin tasoituksen muutos oli sen lasku kahdella pykälällä. AHR-tarkastetuista Nexgolf-seurojen pelaajista hieman yli 20 prosentilla tasoitusmuutos oli -2. Tasoitus laski yhdellä pykälällä 16,5 prosentilla tarkastetuista. 5,6 prosentilla pelaajista tasoitus nousi yhdellä ja 2,7 prosentilla kahdella. Nexgolfilta ei saatu tietoa, kuinka usea tietojärjestelmää käyttävien seurojen pelaajista kuului AHR-tarkastuksen piiriin.

Tasoituksen voi muuttaa aktiiviseksi palauttamalla tuloskortin kolmelta tasoituskierrokselta.

Tasoituksen voi muuttaa aktiiviseksi palauttamalla tuloskortin kolmelta tasoituskierrokselta.

Tasoitus takaisin aktiiviseksi Tasoitusmuutosta huomattavasti yleisempää vuositarkastuksessa oli tasoituksen muuttuminen niin sanotusti ei-aktiiviseksi. Esimerkiksi Nokia River Golfissa ei-aktiivisen tasoituksen sai AHR-tarkastuksen jälkeen 692 pelaajaa. Heistä 325 oli jättänyt kauden 2012 aikana 1-3 tasoituskorttia, 367 ei yhtään. Aktiivisten ja ei-aktiivisten tasoitusten suhde NRG:n alle 37:n tasoituksella pelaavien jäsenten keskuudessa on siis aika tasan fifty-fifty. Monissa seuroissa ei-aktiivisia on vielä enemmän. Esimerkiksi Golfbox-tietojärjestelmää käyttävien seurojen pelaajista keskimäärin 70 prosentilla tasoitus kääntyi vuositarkastuksessa ei-aktiivisen puolelle, eli heiltä ei löytynyt tarpeeksi tasoituskierroksia. Tasoituskortissa tähtimerkintä tasoitusluvun perässä kertoo, että pelaajan tasoitus on aktiivinen. Jos tähti puuttuu, pelaaja ei voi ottaa osaa kilpailuihin, joihin vaaditaan EGA-tarkkatasoitusta. Tasoituksen voi kuitenkin muuttaa takaisin aktiiviseksi jättämällä golfseuralle kolme tuloskorttia tasoituskierroksilta. Kierrokset tulee pelata kuuden viikon sisällä toisistaan, mutta toisaalta kortit voi jättää vaikka yhden viikonlopun ajalta. Jos kortteja jättää golfkauden aikana neljä, tasoitus pysyy aktiivisena myös kaudelle 2014. Janne Knuuti

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (11 kpl)

    äl says:

    Kyllä muuttui. Kauden alussa hcp oli 6. Tuli muutama nostava kortti ja nyt on hcp 9.4. No kisoja odotellessa…

    Ismo Lahtela says:

    Tasoitukseni pysyi juuri samana eli 16,2. Hyvä niin…

    Janne says:

    Toisen kauden päätteeksi HCP 17,3. Putosi tarkistuksessa lukemaan 15,3. Hieman voi olla haastavia muutamat ensimmäiset rundit keväällä. Varsinkin kun koko talvena ei ole päässyt reenaan…

    Jesper says:

    Suurin ongelma tässä hommassa on se että tämä vuositarkastus toimii vain silloin kun jätetään kaikki kortit. Moni esim ajattelee että bufferiin pelattuja kierroksia on turha ilmoittaa kun ne ei vaikuta tasoitukseen. Sitten jätetään kauden aikana vaikka kolme nostavaa ja yksi laskeva kortti mikä tässä vuositarkastuksessa johtaisi 2 pykälän händärinousuun vaikka todellisuudessa voi olla että kaveri on pelannut näiden 4 jättämänsä kortin lisäksi 10 kertaa bufferiin. Jos nekin kortit olisi ilmoitettu vuositarkastuksessa tasoitus olisikin pysynyt ennallaan. Sama tietysti pätee niihin jotka jättävät pääasiassa vain laskevat kortit. Vuositarkastuksessa tasoitus tippuukin yhtäkkiä kaksi pykälää alemmaksi.

    Dr Hook says:

    Olen tätä ”tarkistusta” jo aiemminkin ihmetellyt, mutta ihmetellään nyt vielä kerran. Lainaan tekstiä:”Jos pelaajan mediaanitulos poikkesi oletustuloksista merkittävästi, vuositarkastus nosti tai laski pelaajan tasoitusta yhdellä tai kahdella.” Mikä hiivatin mediaanitulos? Mitä väliä sillä on, että montako tasoitus huomioon ottaen ihanne tulosta on jossain viereisellä kentällä pelattu, kun minä tein tulostani. Ei golfkisoissakaan lisätä tai vähennetä lopputuloksesta lyöntejä jos silloin sattui satamaan tai tuulemaan. Omat kisakierrokseni sattuivat lähelle tasoitusta viime kaudella (vain yksi oli laskeva) ja kun jätin vain ne, niin ”tarkistus” laski tasoitusta kahdella noin 6,5 tasosta. Jokainen ymmärtää, että ennen kuin perinteisellä tavalla saisin laskettua tasoitukseni kahdella tuosta tasosta vaatisi se useaa low 70 kierrosta jotta lasku olisi perusteltu. Sellaisia en ole pelannut viime kesänä ensimmäistäkään ja kun lähtökohtakin, eli tuo noin 6,5 oli jo peliurani tiukin tasoitus, ei tässä touhussa ole päätä eikä häntää. Nyt lähden sitten kevään ja alkukesän kierroksille kahden lyönnin rankku niskassa ennen ensimmäistäkään lyöntiä. Kiitoksia vaan kauhiasti.

    Jukka says:

    Jesper kirjoiti että ei jätetä buffiin tulleita kieroksia.Miten tämä on mahdollista kun JOKAINEN tasoitus kieros ilmoitetaan etu käteen.Eli jos ei palauta korttia niin tasoitus nousee automaattisesti .Eli ihan oikeen kaverilta puutuu nostavat kortit jotka otetaan vuosi tarkastusessa huomioon.

    äl says:

    Jukalle, tämä etukäteen ilmoittaminen on voimassa vain kotikentällä. Ja ei edes kaikissa seuroissa.

    Kari Lahtinen says:

    Kyllä tuo etukäteisilmoittautuminen on vaatimuksena siellä tasoitusmääräyksissä eikä mitenkään rajattu kotikenttään. Käytännössä tuota ilmoittautumista ei joko ole vaadittu tai sen puuttumista on katsottu läpi sormien. Mutta kuten jukka tuossa ylhäällä toteaa, niin määräysten mukaan tasoituskierrokselle tulee aina ilmoittautua etukäteen ja kortti tulee myös jättää tuloksesta riippumatta. Nämä AHR-tarkistuksen aiheuttamat muutokset siis johtuvat siitä, että pelaajat ovat tehneet omia tulkintojaan tasoitusmääräyksistä ja jättäneet kortteja ikään kuin väärin perustein. Tämä on kieltämättä varsin yleinen käytäntö, mutta valitettavasti se on johtanut tähän käsillä olevaan tilanteeseen. Homma korjaantuu jahka ihmiset oppivat jättämään enemmän tasoitukseen vaikuttavia kortteja ja nimenomaan etukäteen päättämiltään kierroksilta eikä vain niiltä hyviltä tai bufferin ulkopuolelle sattuvilta.

    äl says:

    Nexgolfissa kotikentällä pelattua kierrosta ei voi syöttää järjestelmään jos ei ole etukäteen sitä ilmoittanut. Vieraskentällä pelatun kierroksen voi järjestelmään ilmoittaa vaikket ole sitä etukäteen ilmoittanut.

    Jesper says:

    Joo joo Jukka, tiedän kyllä että PERIATTEESSA jokainen tasoitus kieros ilmoitetaan etu käteen. Käytäntö on kuitenkin suuressa osassa Suomea jotain aivan muuta ja esimerkiksi ”etäjäsenet” jotka pelailevat greenfeellä milloin missäkin eivät todellakaan ilmoita kenellekään tasoituskierroksen pelaamisesta. Se ei ole edes tietääkseni mahdollista vaikkapa EeG:n jäsenille. Tulokset vani Nexgolfiin ja se on siinä. Minua ei sinänsä haittaa jos joku haluaa mun tasoitusta muuttaa vaikka 5 pykälää mutta en vain näe mitään tarkoitusta tälle koko vuositarkastukselle ja olen edelleen sitä mieltä että se toimisi käytännössä vain silloin jos kaikki kierrokset syötetään aina järjestelmään.

    Jesper says:

    Tältä koko sotkultahan oltaisiin itse asiassa säästytty jos joku (Golfliitto varmaankin) olisi vaivautunut ilmoittamaan tällaisen vuositarkastuksen käyttöönotosta jo ennen viime pelikautta. Tällöin varmasti kortteja olisi jätetty ihan eri tavalla. Toisaalta jos oikein haluaa tasoitustaan vääristää niin nythän se on helppoa kun tuon /- 2 lyöntiä pystyy saamaan vuoden päätteeksi pienellä suunnittelulla..