23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista - Golfkentät

Himoksen golfkentän laitamille mökkejä rakentava yhtiö hävisi oikeudessa taas yhden riitajutun

Himos Golf on Suomen uusimpia 18-reikäisiä kenttiä. Kuva: Himos Golf

Himos Resortin ja Jämsän kaupungin vuosikausia kestänyt riitely ei ole hyväksi matkailukeskuksen vireelle.

Himos Resort oy ja Jämsän kaupunki ovat riidelleet kiinteistöasioista pitkään oikeudessa. Kiinteistöyhtiö on hävinnyt aiemmat riitajutut ja näin kävi myös tuoreimmassa tapauksessa, kerrotaan Jämsän Seutu -lehden uutisessa.

Osapuolet riitelivät siitä, onko kaupunki jättänyt oikaisematta Himos Resortin käsityksen siitä, että Salavantien ja kunnallistekniikan rakentaminen Jämsän kustannuksella on ollut osa vuonna 2015 sovittua pakettia.

Himos Resort vaati oikeudessa, että Jämsän kaupunki velvoitetaan maksamaan sille hinnanalennuksena tai vahingonkorvauksena 2015 tehdyn golfkenttäkiinteistön ja Laaksola 2 -tilan kiinteistökaupassa 730 000 euroa korkoineen kaupantekopäivästä lukien.

Lisäksi Himos Resort vaati vahingonkorvauksena 4,5 miljoonaa euroa viivästyskorkoineen vuoden 2017 alusta lukien, sekä noin 26 000 euron oikeudenkäyntikulujen korvaamista. Yhteensä korvausvaateet nousivat 5,2 miljoonaan.

Keski-Suomen käräjäoikeus hylkäsi joulukuussa Himos Resortin kanteen kokonaisuudessaan ja velvoitti yhtiön korvaamaan kaupungin oikeudenkäyntikulut.

Himos Resort on perustettu vuonna 2008. Yrityksen liiketoimintana on myydä tontteja ja rakennuttaa loma-asuntoja. Yritys toimii Jämsässä vuonna 2013 avatun Himoksen 18-reikäisen golfkentän ympärillä, 118 hehtaarin alueella.

Useita riitoja

Osapuolten kiistely on jatkunut pitkään. Jämsän kaupunki antoi viime vuosikymmenellä useasti joustoa Himos Resortille loma-asuntoalueen kunnallistekniikan maksuissa, jotta yhtiö selviäisi velvoitteistaan. Kolme vuotta sitten oikeus velvoitti Himos Resortin maksamaan Jämsän kaupungille rästissä olevat maksunsa.

Vuonna 2017 Himos Lomien taustayhtiö Tobermore oy maksoi lähes 100 000 euron rästinsä. Myös tämän jälkeen golfkentän kiinteistökehittämiseen kytkeytyvillä yrityksillä oli rästejä, jotka kaupunki pani perintään. Tobermore omistaa kokonaan Himos-Patalahti Golf oy:n osakekannan.

Himos Resort laittoi huhtikuussa 2019 vireille vastakanteen, jossa vaadittiin, että Jämsän kaupunki ja sen talousjohtaja tuomitaan yhteisvastuullisesti maksamaan sopimusrikkomuksesta lähes puoli miljoonaa euroa golfalueella myymättä jääneiden tonttien ja rakennusten osalta. Yhtiö kuitenkin luopui vielä samana kesänä vastakanteesta talousjohtajan osalta.

Käräjäoikeus päätti syksyllä 2020 asiassa kaupungin hyväksi ja hylkäsi Himos Resortin vastakanteen. Oikeus katsoi tuomiossaan, että Salavantien ja Himospyntän alueen kunnallistekniikan rakentamisen kustannukset kuuluvat Himos Resortille ja että 1. kesäkuuta vuonna 2017 allekirjoitettu maksujärjestelysopimus on pätevä ja sitoo yhtiötä, toisin kuin yhtiö itse tulkitsi.

Vastakanteessa taas oli kyse siitä, onko Jämsän kaupunki aiheuttanut Himos Resortille vahinkoa jättämällä vapauttamatta Resortin omistamat myytävät tontit niihin kohdistuvista kiinnityksistä ja onko kaupunki viivyttänyt kaavoitusta niin, että siitä on aiheutunut vahinkoa Himos Resortille.

Vaikka voihan sitä niinkin päätellä, kun seudulta jotain tällaista kuuluu.

Vaasan hovioikeus ei myöntänyt kesäkuussa 2021 jatkokäsittelylupaa Himos Resort oy:n ja Jämsän kaupungin väliselle riita-asialle, vaan Keski-Suomen käräjäoikeuden edellisenä syksynä antama ratkaisu asiassa jäi voimaan.

Himos Resort valitti hovioikeuden päätöksestä edelleen korkeimpaan oikeuteen, joka päätti maaliskuussa 2022 pitää käräjäoikeuden ratkaisun voimassa.

Kentän omistaja: ”Ei ole vaikuttanut golftoimintaan”

Tobermoren kautta Himos-Patalahti Golf oy:n osakekannan kokonaan omistava Hannu Haljala kertoo, ettei Himos Resortin ja Jämsän kaupungin riitely ole ”oikeastaan” vaikuttanut golfkentän ja kenttäyhtiön toimintaan.

”Vaikka voihan sitä niinkin päätellä, kun seudulta jotain tällaista kuuluu”, Haljala jatkaa.

Selvää joka tapauksessa on, ettei negatiivinen julkisuus ole Himoksella yhdenkään toimijan eduksi. Haljala on seudulla eräänlaisen mogulin maineessa, ja monessa mukana. Ja kuten rivien välistä voi tulkita, hän tuskin kaipaa vireän toimintansa ympärille säröjä.

Tulehtuneista väleistä kertoneekin Haljalan painava toteamus: ”Himos Resortin kanssa en ole missään tekemisissä”.

Haljala/Tobermore osti viitisen vuotta sitten golfyhtiön kaikki osakkeet. Himos Resortin osuus osakkeista oli 70 prosenttia, loput olivat Holiday Clubin hallussa.

Tulevalla kaudella kymmenvuotista taivaltaan viettävällä Himos Golfilla oli pitkään kunto-ongelmia, mutta kelkka on alkanut hiljalleen kääntyä. Tuoreimmassa Kenttärankingissa se valittiin kehittyneimmäksi kentäksi. Parhaan osa-alueen, esteettisyyden, pisteet hipovat kahdeksikkoa, ja parin edellisen vuoden perusteella sellainen saattaisi napsahtaa myös kentän kuntoa kuvaavasta osiosta.

Noin 1200 jäsenen Himos Golfin klubitaloon ja -ravintolaan ei ole satsattu nimeksikään, mikä rokottaa armotta kentän kokonaispisteitä.

Himoksen kausikohtainen kierrosennätys on 21 000, ja peräisin toissa vuodelta. Näistä reilusti yli puolet on vierasgolfareiden pelaamia kierroksia. Määrä ei ole resort-kentäksi päätähuimaava, mutta kehityksen jatkuessa suotuisana, tälläkin osastolla tapahtunee edistystä.

Lähde: Jämsän Seutu, YLE

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)