23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Seppo "Buddha" Palminen

Pelastavaa terapiaa

Kun taas kuitenkin haeskelet joulukirjoja, minulta löytyy näitä suosituksia. Etsi käsiisi tällainen ja anna se lahjaksi jollekin rikki olevalle ihmiselle, vaikka itsellesi.

Pysähtymiskirja

Paremman etsijälle

Kai Ekholm & Jussi T. Koski

Into Kustannus Oy, 2013

Minut pysäytti otsikko sivulla 38:

Moni on hajalla, koska ei kykene keskittymään.

Helkkari, se on niin totta. Tämä ADHDistuva maailma tekee ihmisistä monisuorittajia. Eivät siis tee mitään kunnolla, koska eivät malta keskittyä, eivät halua, eivät kykene.

Ihmiset ovat kuin Sveitsin armeijan linkkuveitsiä, kaikki terät erektoituneina yhtä aikaa. Luuletteko että hommista tulee mitään? Ei minunkaan mielestäni.

Tuleeko keskittymisestä kadotettu taito? Eivätkö ihmiset enää kohta pysty keskittymään vaikkapa kirjan lukemiseen tai puhenäytelmän seuraamiseen? Miltä näyttää golfin tulevaisuus? Jos keskittymisvammaisuus jatkaa suuntaansa, me suuriin ikäluokkiin kuuluvat ihmiset olemme viimeisiä, joilla on aikaa ja tahtoa enää mihinkään keskittymistä vaativaan. Jos meilläkään.

Siteeraan erästä kirjaa, koska itseään on niin tyylikästä lainata, sanovat kommentoijat mitä tahansa. Kiinalaisen sananlaskun mukaan maailmassa ei ole mitään vaikeaa. On vain yksi vaara: keskittymiskyvyn puute.

Keskittyminen ei ole mitään väkisin jukertamista vaan levollisuutta. Levollisuuden vastakohta on kärsimättömyys. Hassua kyllä, tarvitaan kovasti kärsivällisyyttä, jotta pääsisi eroon kärsimättömyydestä.

Taito, jonka haluaisin oppia, olisi kyky rauhoittua ja rentoutua keskellä mitä tahansa paniikkia, stressaavaa työtilannetta tai muuta kaaosta.

Väitetään, että nimenomaan golfin huippunimet pystyvät rakentamaan ikään kuin kotelon ympärilleen. Pystyvät siis keskittymään niin, ettei mikään häiritse. Olisiko tuo mahdollista ihan tavallisillekin tuuppareille? Opetetaanko tuota taitoa jossain?

Saattaa olla, että golfista tulee vielä pelastavaa terapiaa hermot riekaleina touhottaville ihmisille. Tai sitähän golf tietysti jo on. Mutta kohta meidän kai pitää kertoa se myös noille kaikista vaivoista huolestuneille terveysviranomaisille.

Seppo Palminen

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (9 kpl)

    Arno says:

    Terapia on terapiaa. Budhismi on uskonto. Golf on urheilua. Golfissa saattaa olla terapianomaisisia vaikutuksia. Budhismissa saattaa olla terapianomaisia vaikutuksia.Esim. zenbudhismin länsimainen kevythelppomuoto mindfullness sisältää harjotteita keskittymiseen. Terapia on ammttilaisten hoitomuoto jota tekevät terapeutit. Esim psykoterapeutti, fysioterapeutti, ravitsemusterapeutti, ym.ym. Sallisitko heille arvostuksen ja kunnian. Arno”Catolich” Poddikti

    wheremylife says:

    Hieno tuo kiinalainen sananlasku, vahinko ettö sitä ei ole koskaan kuullut tyli 1000 miljonaa kiinalaista. Keskittyminen on taito siinä missä brain-pieru !

    Jusu says:

    Ja tuo edellinen oli pieru ilman aivoja. Pysähtymiskirja on kovan tason kirjoittajien hieno pysäyttävä teos, johon jokaisen ahdistukseen vaipuneen ”buddanvihaajan” kannattaisi tutustua, jota kuitenkin epäilen.

    ้กทสหไ says:

    Mika tarve on olla huolissaan toisten ihmisten tekemisista? Tunnemmeko olevamme parempia ihmisina, huolehtimalla toisten ihmisten keskittymisen puutetta.. Adhd n hoitamiseen loytyy parempia kanavia, kuin golfblogi… Katse peiliin, ja huolehdi nakemasi ihmisen Fyysis psyykkis sosiaalisista tarpeista….That,s it!! Tai sit mee kouluun ja hanki patevyys

    waidiies says:

    Aikas negatiivisia kommentteja tähän asti.. Jotenkin haisee siltä, että korjaavaa palautetta näihin kirjoituksiin annetaan vain siksi, että kirjoittaja on buddha. En itsekään ole välttämättä buddhan kirjoitusten suuri ystävä, mutta tässä oli enemmän asiaa kuin pitkään aikaan. Levollisuuden löytäminen voi olla vaikeaa, ainakaan sitä ei voi ”suorittaa” tai ostaa kaupan hyllyltä.

    jj says:

    Jostain oon lukenu, että Tigerin isä hakkas kattiloita pojan selän takana swingiharkoissa rangelle. Minua hämää enemmän jos ohikulkijat pysähtyy kuin kevelyäänet, kun olen avaamassa.

    ollie says:

    Keskittymistä ja kuplan rakentamista opetetaan kyllä, ja varmasti tiedät sen itse buddhana hyvin. Sitä kutsutaan meditaatioksi ja se tarkoittaa hiljaa läsnäolemista syvästi yhteydessä omaan kokemukseen, mitä se sitten ikinä onkaan kullakin hetkellä – risti-istuntaa tai golf-swingiä. Meditaatio on helppoa, ei tarvitse tehdä mitään. Ikävä kyllä tämä mitääntekemättömyys on todella vaikeaa. Koitapa olla hetki hiljaa paikallasi tekemättä mitään ja mielesi alkaa liikkua muutaman sekunnin sisällä ja tekemään jotain. Taito on onneksi opittavissa ja sitä nuo kuplagolffarit ovat tehneet vuosikymmeniä elämässään. Harjoittaneet mieltään aina kun ovat kentällä. Luultavasti spontaanisti ilman opastusta. Ovat vain huomanneet että näin peli sujuu paremmin tiukassa tilanteessa. Tämä hiljaisuus on hyvin terapeuttista, koska on olemassa vain nykyhetki. Ei menneisyyden murheita tai tulevaisuuden huolia. Mitä luulet että tapahtuu swingillesi ja pallon lentoradalle kun osaat tehdä tämän esimerkiksi edellisen vesiestelyönnin jälkeen (menneisyydessä) kun pitäisi päästä tiukkaan paikkaan griinille bunkkerien väliin (tulevaisuudessa)? Parin todennäköisyys tällaisessa nykyhetken hiljaisuuden kuplassa, syvästi läsnä oman kehonsa ja liikkeen kanssa, on paljon suurempi, kuin jos mieli laukkaa jossain muualla vanhassa ketutuksessa tai epäonnistumisen vaihtoehdoissa. Voit harjoitella tätä taitoa joka swingillä. Ainoa mitä tarvitsee tehdä, on lopettaa ajattelu ja mielen vaeltaminen, uppoutua hiljaisuuteen ja hetkeen ja suoraan toimintaan yhdessä kehonsa ja tunteiden kanssa. Golf-buddhan ei tarvitse istua risti-istunnassa.

    Flatus says:

    Tuskinpa kellään olisi mitään sitä vastaan että saisit `koteloitua` itsesi, pysyvästi. Mutta eeei. Kovalevy on tyhjä mutta tulostin jauhaa, jauhaa …. Ja joku julkaisee.