23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Tilander Tuulettaa

Etäisyysmittarit

Moni on jo varmaan odotellut ”tuomiotani” näistä, yhä tarkemmista ja monipuolisemmista, sekä myös valitettavan nopeasti lisääntyneistä etäisyysmittareista. Olen muutaman kerran pelannut porukassa jossa jollain on tämä uusi vempele ollut käytössään ja jossa laitteen omistajaa on juoksutettu pallolta toiselle etäisyyksiä vahvistamaan. Kun olen jo pitkään purnannut kentillä olevia, nyt jo yleisiksi käyneitä etäisyysmerkintöjä vastaan, ei varmastikaan ole kenellekään yllätys, että tämä uudempi ”kehitys” saa minut voimaan lähinnä huonosti. Olen hämmästyneenä ja myös surullisena pannut merkille kuinka lajimme viralliset elimet ovat lepsuilleet tämän, aidon golfin perustaa murentavan keksinnön kanssa. Etäisyysmittarien myyjien hervottomin väite on tietenkin se, että laite muka nopeuttaisi pelaamista. Kun joka kerta pallolle saavuttuasi kaivat sen laukusta, vie se takuuvarmasti minuuttikaupalla niin omaa kuin kanssapelaajiesi aikaa. Oikeat golfarit ovat jo satoja vuosia olleet sitä mieltä, että yksi taitavan pelimiehen ominaisuus on se, että hän pystyy silmämääräisesti arvioimaan niin olosuhteita kuin etäisyyksiä ja valitsemaan mm. sillä perusteella seuraavaksi käyttämänsä mailan. Tästä ovat todisteena lukuisat vanhemmat skottikentät joista et löydä etsimälläkään etäisyysmerkintöjä. Tiiauspaikalla on usein vain maahan upotettu kivi josta selviää reiän kokonaispituus. Muuta ei tarvita. Tunnettu ruotsalainen golfarkkitehti Peter Nordwall joutui viime keväänä lausumaan mielipiteensä etäisyysmittareista. Hän oli sitä mieltä, että jos me nyt hyväksymme tämän peliämme helpottavan laitteen, ei mene aikaakaan, kun joku rakentaa vaikkapa kevyen ja bägiin hyvin sopivan pienen stimppimittarin jolla voimme nopeasti, heti viheriölle tultuamme, mitata sen nopeuden. Tässä yhteydessä tulee taas mieleen asia jota en pysty ollenkaan ymmärtämään eli se, että niin monet ovat yhä sitä mieltä, että tekemällä golf helpommaksi, se muuttuisi jollakin lailla hauskemmaksi.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (15 kpl)

    kebax says:

    Etäisyysmittari helpottaa varmaankin heitä joiden taitotaso on riittävä ymmärtämään tarkkoja etäisyyksiä. Ite esimerkiksi en ymmärrä numeroista yhtään mitään vaan matka hahmottuu visuaalisesti karkeiden mittamerkkien tukemana tahikka sitten tutulla kentällä jo rutiinilla sevverta että mailan pystyy valitsemaan. Kilpatason pelurit ovat sitten asia erikseen. Ei mulla sinänsä ole mitään noiden käyttöä vastaan. Kunhan vaan opetellaan käyttämään laitetta niin ettei se hidasta peliä. Terveisin, Antti Barck Ps. AGK”n viiskytvuotisjuhlissa Hugolle antamasi tunnustus oli hieno kertomus. Kiitos siitä.

    Kai Vuri says:

    Jos lyö palloa maksimissaan 150m ja riittää että pallo on griinillä tai kantissa niin ei toki etäisyysmittaria mihinkään tarvitse. Jos puolestaan on kyseessä kilpapelaaja joka pelaa peliä 1-5m marginaalilla, pelaa kilpaa vierailla kentillä ja lyö palloa +270m niin mittari tai askelmitat on välttämätön apu. Nokkelimmat varmaan pystyvät päättelemään kumpi menetelmä on nopeampi.

    tmv says:

    Olen nyt kahdesti ollut pelikierroksella kuluvan kesän aikana niin, että peliseurueessa on ”vieraalla” ollut etäisyysmittari. Ekalla kerralla Suomessa tämä oli lähinnä mielestäni hifistelyä, mutta tämä toinen kierros Irlannissa vaativalla links-kentällä muutti käsitystäni. Seurassamme pelannut 50-60v jenkkiherra piti laitetta pikku pussissa bägin kyljessä ja käytti sitä todella ripeästi muita häiritsemättä. Singelipelaajana siitä oli hänelle myös apua, pallo kun tuppasi kantamaan aiotun matkan kerta toisensa jälkeen. Laitetta voi siis käyttää myös viisaasti ja peliä hidastamatta. Itse asiassa se taisi nopeuttaa peliä kun ei tarvinnut etsiä palloja naurettavan korkuisesta raffista 5 metrin virhearvion vuoksi :). Se onkin sitten toinen keskustelu että kuuluuko tarkkojen mittojen kanssa säätäminen harrastajille vai ei. Ammattilaisillahan tarkat tiedot ovat joka tapauksessa kisoissa käytössä, siitä pitävät caddiet huolen. Voisi ajatella niin että jos osaa häiritsemättä käyttää niin miksi ei?

    Killer Bee says:

    Ovatkohan nämä Tilanderin todellisia ajatuksia? Tuskin voi olla mahdollista, että kukaan oikeasti olisi noin ahdaskatseinen ja itsekeskeinen, kun miettii, millaisella linjalla suurin osa näistä ”Tilander tuulettaa” -provoista on. Jos tämänkertainen rimanalitus olisi oikea mielipide, se ei ansaitsisi kommenttia, mutta uskoakseni näillä teennäisen kärkkäillä mielipiteillä vain halutaan provosoida keskustelua, joten kommentoinpahan minäkin siitä näkökulmasta, että nämä oikeasti olisivat Tilanderin hengentuotoksia. Itse en vielä käytä etäisyysmittaria, mutta minusta se on mainio peliä nopeuttava lisävaruste. Kuten nimimerkki tmv jo oleellisesti totesikin, ammattilaisillahan tarkat etäisyydet ovat olleet tiedossa jo pitkään – tosin ei ehkä niitä Tilanderin peräänkuuluttamia ”satoja vuosia”(:->). Tilander varmaankin tietää tarkaan kotikenttänsä Talin(?) etäisyydet paikasta kuin paikasta – ehkä juuri siksi häntä ketuttaakin, että joku vieras-moukka olisi häneen verrattuna tasavertaisessa asemassa tuolla kentällä pelatessaan. Tilanderin loppukaneettiin golfin vaikeusta/helppoudesta toteaisin, että heti kun pystyn pelaamaan kentän kuin kentän par”iin tai alle, en minäkään kaipaa enempää helpotusta. Jos pelaan yli parin, jokin asia on ollut sillä kierroksella turhan vaikeaa, jotta kierros olisi ollut minulle mahdollisimman hauska. Toivottavasti aikakone keksitään pian, niin me nykygolfista aidosti nauttivat golfarit voimme kerätä kolehdin ja lähettää Tilanderin 1400-luvun Skotlantiin nauttimaan ”siitä ainoasta oikeasta golfista”(;->).

    Kamenski says:

    Olen Lassin kanssa samoilla linjoilla golfin helpottamisesta hauskemmaksi esim. kenttää muokkaamalla. Imatralla on systeeminä että kun kentän puut vuosien saatossa kasvavat ja vaikkeuttavat enemmän ns. pelimiesten tuloksentekoa, puut kaadetaan pois kentänhoidollisista syistä tai karsitaan niin että joka puun alta pitää pystyä jatkamaan. Talvisääntö on ollut pari viikkoa näillä ”syyshelteillä” tottakai. Ihmettelen kentän helpottamista kun muutenkin monet tosivinot avaukset voi käydä jatkamassa viereiseltä väylältä. Kai sitten joidenkin mielestä helppo on hauskaa.

    harvey says:

    Kyllä etäisyysmittari vie valitettavasti golfia väärään suuntaan. Golf on myös arviointipeli, jossa pitää huomioida päivän kunto, tuulet, keli, ylä- ja alamäet ym. Kun mittari sallitaan, tekninen apu ei varmastikaan jää tähän. Sen jälkeen golf ei ole sama peli kuin ennen.

    Chip Greenside says:

    Lassi on tasan oikeassa. Tämänkin laitteen täytyy olla ”kaikilla pitää olla kivaa”-pistebogimiesten keksintöä.

    power fade says:

    Tällä kertaa olet Lassi väärässä. Pelaan kilpagolffia. Puolitosissani tietenkin. Amatöörinä toki, mutta vakavaa se minulle silti on. On aivan varma, ettei yksikään kilpapelaaja lyö ainnuttakaan lyöntiä ilman tarkkaa ”yardagea”. Tämä koskee niin avauslyöntiä kuin lähestymistäkin. Niin sanotuissa vakavissa kilpailuissa saadaan griinikartat, joista käy ilmi lipun sijainti griinillä. Kuinka monta metriä se on etureunasta ja kuinka monta metriä reunasta. Siitä sitten helposti lasketaan sijaitseeko lippu griinin keskiosan edessä vai takana ja kuinka monta metriä. Useimmilla kentillä väylillä on mitat keskelle 100, 150 ja 200 metristä. Toinen vaihtoehto on katsoa tarkasta väyläopaasta kuinka paljon metrejä on tietystä oppaaseen merkitystä paikasta griinin eteen ja sitten katsoa grinikartasta kuin paljon siihen pitää vielä lisätä metrejä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että pelaajan saapuessa pallolleen hän etsii joko väylällä olevan mitan tai sitten oppaaseen merkityn paikan ja kävelee metrin askelin siitä omalle pallolleen, saadakseen tietään kuinka paljon matkaa lipulle on. Kun yleensä pelataan kolmen ryhmissä tarkoittaa se jokaisella väylällä tätä rutiinia kolmen pelaajan toimesta. On aivan älytöntä puhetta väittää, että etäisyydet arvioidaan silmämääräisesti. Kukaan kilpapelaaja ei tee sitä. Siitä yksinkertaisesta syysta, että 118m. on eri maila kuin 124m. Kun tätä edellämainittua mittaamista metrin askelin katselee kilpailun ajan, tulee täysin vakuuttuneeksi, että etäisyysmittari nopeuttaa peliä. Huomattavasti. Sen esille ottaminen ja kohdistaminen vie korkeintaan 10 sekuntia. Mittapaikan etsiminen lampsiminen, laskeminen griinikartasta tuleeko plussaa vai miinusta ja kuinka paljon, vie pirusti enemmän aikaa. En ymmärrä, miten siihen saisi kulumaan aikaa minuttikaupalla. Itseasiassa tiedän asian olevan aivan toisinpäin.

    aakoo64 says:

    Lassi on siltä osin asiassa oikeassa, että golfiin kuuluu oleellisena osana taito arvioida etäisyydet. Mutta arvioinnilla saati mittauksella ei sinänsä ole mitään merkitystä, jos ei ole myös tietoa omista lyöntipituuksistaan. Toisaalta etäisyysmittarilla tavallinenkin pelaaja pääsee sikäli ammattilaisten kanssa tasavertaisempaan asemaan, että on tarkat etäisyydet saatavilla. Jos oikein tiukkapipoisia halutaan olla, niin eikö ammattilaistenkin pitäisi sitten selvitä niillä etäisyysmitoilla, mitä kentällä on tarjota? Jos kentällä olisi tarjota tarkka kenttäkartta, se olisi vain positiivista. Oikein käytettynä mittari varmasti nopeuttaa peliä, jos tosiaan tekee mittauksen heti pallolle tultuaaan tai vaikkapa jo aikaisemmin vähän matkan päässä odottaessa. Jos mittari on jossain laukun pohjalla, sen esille ottaminen varmasti on hidastava tekijä. Laitteen pitää olla joko nopeasti saatavilla tai sitten se pitää ottaa jo aikanaan käsille. Mittari kyllä myös nopeuttaa siinä mielessä peliä, että pelaaja voi välttyä ongelmilta virhearviointien vähentyessä esimerkiksi esteiden etäisyyksien suhteen. Toivottavasti etäisyysmittareiden suhteen pidetään säännöissä sikäli tiukka linja, että sallittuna pysyvät vain pelkkää etäisyyttä mittaavat laitteet.

    bagi says:

    Ensin oli puhetta miten soveliasta on pukeutua esim. kauluksettomaan paitaan tai siisteihin farkkuihin golfkerrokselle. Nyt näyttää sitten tulevan etäisyysmittarit peliin mukaan ”helpottamaan” golfkierrosta. Eikä tämä tähän jää. Seuraavaksi kehitetään realiaikainen paikanninjärjestelmä joka, tarkan lipun paikan sekä kyseisen griinin muodot kolmiulotteisesti, tuulen suunnan ja nopeuden ja kertoo pelatun matkan sekä jäljellä olevan pituuden griinille ja tällainen paikannin pitää tietenkin joka bägissä olla. En tiedä mihin tämä päättyy, mutta en pidä ollenkaan tämänhetkisestä kehityssuunnasta etäisyysmittareineen yms. Hitaasti voi varmaan pelata ilman mittareitakin, mutta onko se aivan välttämätön laite, enpä usko.

    _TT says:

    Niin pitkään kuin muiden pelaajien etäisyysmittarien käyttö ei vaikuta mun peliini millään tavalla, eli lähinnä hidastamalla pelinopeutta oman tai edessä menevän ryhmän osalta, ei mielestäni ole juurikaan väliä jos joku haluaa etäisyysmittaria käyttää. Kukin vetäköön tyylillään. Jos joku nakuttaa palloa lipulle huomattavalla tarkkuudella etäisyysmittarin tukemana, niin hieno homma hänelle. Jos taas joku etäisyyttä mittarilla luettuaan vetäisee 20 metriä pitkäksi tai 50 metriä vinoon, niin ei siinä voi kuin naureskella että pitäisköhän palata perusasioiden äärelle. Mutta ei etäisyysmittarin käyttö minulta ole pois, ainakaan hyvän mielen harkkakierroksilla. Kisoihin sitten jokin minua viisaampi laatii säännöt ja niillä mennään. Mitä tulee yleisesti pituuksien mittailemiseen, niin näkisin että pituusmerkinnöillä tiillä, 200 metrissä, 150 ja 100 metrissä on paljonkin merkitystä yleisen pelin sujuvuuden ja pelikumppanien turvallisuuden kannalta. On kuitenkin niin, että ennestään tuntemattomalla kentällä voi pelaaja korkeuserojen, väylän mutkien tms. myötä arvioida täysin vahingossa etäisyyden useita kymmeniä metrejä väärin. Silloin voi ahtaasti rakennetulla kentällä tulla ikävää ja täysin turhaa jälkeä, kun lähestyminen karkaa seuraavalle tiiauspaikalle. Jouhevuuden kannalta on myös kätevää erottaa etäisyysmerkintöjen avulla Par-5:sen tiiauspaikalla, kuinka kaukana edessä menevä ryhmä painelee, jottei vahingossakaan tule rullattua draivia sukille. On luonnollista, että markkinavoimat kehittelevät jatkuvasti uusia apuvälineitä golfia varten. Kun katsotaan mikä tilanne on esimerkiksi uinnissa, huomataan että välineiden kehittäminen ei lopu edes silloin, kun urheilija on lähes alaston. Ja Antiikin Olympialaiset eivät nekään olisi tuotekehittelystä vapaita, kun kuitenkin voisi dopingiinkin turvautua. Kuten nykypäivän vaaroja täynnä olevassa maailmassa muutenkin, kyse on kuitenkin aina siitä, mitä yksilö itse haluaa. Kukaan ei pakota ketään käyttämään etäisyysmittareita ja golfissakin lähinnä reikäpelissä tuo sitten voisi muodostua oman peliviihtyvyyden kannalta ongelmaksi. Onneksi kentillemme mahtuu hyvin niin etäisyysmittareita käyttäviä jumbodraivaajia, kuin hikkoripelaajiakin.

    jonex says:

    Etäisyysmittarin peliä hidastava vaikutus on aivan järjenvastainen väite. Itselläni menee alle 10sek mitan saamiseen ja siinä on mukana mittarin ottaminen esille sille varatusta taskusta ja sen laittaminen takaisin taskuun. Usein etäisyys tulee mitatua jo jonkin toisen pelaajan lyödessä ja sitten otettua askeleet omalle pallolle, eli tarkka mitta on tiedossa jo pallolle saavuttaessa. Hyvä kysymys on se, että saattaako mittarit pelaajat eriarvoiseen asemaan, sillä ne eivät ole aivan halpoja … mutta toisaalta, mikä on golffarille liian kallista jos sillä on edes pienikin mahdollisuus helpottaa pelaamista poistamalla yhden epävarmuustekijän, kuten mitan esim. reiälle tai johonkin esteeseen.

    Mozze says:

    ”Oikeat golfarit ovat jo satoja vuosia olleet sitä mieltä, että yksi taitavan pelimiehen ominaisuus on se, että hän pystyy silmämääräisesti arvioimaan niin olosuhteita kuin etäisyyksiä ja valitsemaan mm. sillä perusteella seuraavaksi käyttämänsä mailan.” meinaatko, että näin menetellään esim. Toureilla? Tiikeri katselee tiketille ja silmämääräisesti arvioi matkan ja tämän jälkeen ottaa huomioon muut olosuhteet? Just joo, herätys mies. Aikamoien rimanalitus mutta se oli varmaankin tarkoitus.

    onnenpekka says:

    Mestiksissä katselin huvittuneena, kun seuran pj. kaivoi verkkaisesti bägistään etäisyysmittarin, mittasi, laittoi takaisin, asettui lyömään ja duffasi 20m eteenpäin. Pallolle päästyään sama rumba alkoi uudestaan. Ja tämä kentällä, jossa kyseinen herra on pelannut satoja kertaan. Että sillei…

    Akrabadabra says:

    Kiitos jälleen kerran kivasta kommentista, mutta tarvitsee sanoa…huonoin mitä olen sinulta lukenut, täydellisesti. Pieni tarina: Olen lähes yksisilmäinen, koska toisessa silmässä ei ole kunnon näköä. Etäisyysmittarin ansiosta homma on taas alkanut toimia ja pystyn valitsemaan oikean mailan. Näinhän tekevät myös parhaista parhaimmat jotka samoilla vehkeillä ovat käyneet nuotittamassa väylät enne kisoja. Vielä näin vaikka molemmat simät ovat kunnossa Olen myös ollut todistamassa kun ammattilaiset eivät ole nuotittaneet väyliä ja lähestymiset ovat paljon huonompia kuin jos nuotit on kohdallaan. Herätys nyt vanha gubbe ja tule takaisin tähän aikaan. Olet hieno esimerkki ajattelutavasta joka elää menneisyydessä, ei nykypäivässä. Koska olet sitä mieltä, että ei saa käyttää teknologiaa hyväksi niin vieläkö itse vedät 70 luvun setillä vai onko päivitys tehty ajanmukaiseksi? Toivon todella, että sinunlaiset ihmiset eivät olisi lajin kanssa tekemisissä. Pieni tarina myös yhdelle kommenteista: Olen ollut paikalla todistamassa kun maailmantilaston silloinen kakkonen myös duffasi, vaikka mitat oli kunnossa. Kun uusi lyönti lähti niin sitä ennen haettiin uudet mitat caddyltä…että silleen…