Onko GC Quad parempi kuin TrackMan? Foresight Sportsin lippulaiva on huippuhyvä lyöntianalysaattori - Golfpiste.com

19.11.–26.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][2]
KilpailuaSuomalaista
Oma peli - Välineet

Onko GC Quad parempi kuin TrackMan? Foresight Sportsin lippulaiva on huippuhyvä lyöntianalysaattori

TrackMan on pitkään ollut ainoa oikea vaihtoehto lyöntianalysaattoreista puhuttaessa. GC Quad on jopa sitä parempi etenkin sisäkäytössä.

Foresight Sportsin vuonna 2006 markkinoille tuomaa GC2 -lyöntianalysaattoria on myyty yli 10 000 kappaletta. MyGolfSpy-sivuston mukaan se on maailman myydyin ammattikäyttöön tarkoitettu lyöntianalysaattori. Suomessa Foresight Sports ja sen valmistamat laitteet ovat kuitenkin harvalle tuttuja. Golfpiste tutustui GC2:n seuraajaan, kaksi vuotta sitten markkinoille tulleeseen GC Quadiin.

Kun puhutaan golfin opetukseen ja mailafittaukseen käytettävän lyöntidatan keräämiseen käytettävistä laitteista, noussee suomalaisten huulille vain yksi brändi, TrackMan. Nämä oranssin väriset lyöntitutkat ovat tuttu näky tv-lähetyksistä ammattilaiskiertueiden rangeilta ja yhtiön tuotteet ovatkin asettaneet alan standardin jo toista vuosikymmentä.

TrackManin suurin vahvuus on sen kyky seurata palloa koko sen lentomatkan ajan.  Sisätiloissa se kääntyy laitteen heikkoudeksi.

Viimeisten vuosien aikana kilpailu on kuitenkin kiristynyt, ja Trackman on – ehkä ensimmäistä kertaa – saanut rinnalleen varteenotettavan haastajan. Foresight Sportsin valmistama GC Quad kertoo jo nimessään olevansa game changer. Ilmaus on osuva ainakin siinä mielessä, että nämä kaksi laitetta käyttävät tiedon keräämiseen täysin eri tekniikoita.

Kaksi erilaista mittaustapaa

TrackMan ja GC Quad lähtevät kulkemaan eri suuntiin jo sijoittelultaan. Siinä missä TrackMan sijoitetaan pallon taakse lyöntilinjan jatkeelle, mittaa GC Quad neljällä suurnopeuskamerallaan pallon ja mailan liikkeitä pallon etupuolelta. TrackManin seuratessa tutkillaan pallon kaarta lähes koko sen lentomatkan ajan, joutuu GCQuad laskemaan osumahetkellä otetusta noin 200 kuvan datasta, mihin pallo tulee ilmassa päätymään.

TrackManin suurin vahvuus on sen kyky seurata palloa koko sen lentomatkan ajan.  Sisätiloissa se kääntyy laitteen heikkoudeksi. Pallon osuessa valkokankaaseen tai verhoon vain muutama metri osuman jälkeen on TrackMan kiperän kysymyksen äärellä: Miten kerätä sama määrä tietoa, jonka keräämiseen ulkona lyödessä on aikaa ja matkaa 50-kertainen määrä?

GC Quad on sisätilojen mestari

Suomessa lähestulkoon kaikki mailafittaukset tehdään sisätiloissa lyömällä verkkoon tai valkokankaalle. Paikkoja, joissa fittaustilanteessa pääsisi lyömään omia pelipallojaan ulos, on todella vähän. Talvi luo myös esteen ulkona lyömiselle melkein kuudeksi kuukaudeksi vuodesta.

Lyönnin tärkeimmät mittaussuureet on helppo tarkastaa pikaisella vilkaisulla laitteen yläpinnassa olevalta näppärältä näytöltä.

Tämä ei GC Quadin toimintaa haittaa. Laitteen toimintaperiaate ei muutu millään tapaa, lyöt sitten palloa muutaman metrin päässä olevaan valkokankaaseen, tai ulkona 250 metrin päähän. Se on luotu laskemaan lyönnin lentorata ja arvot kuvista, jotka otetaan vain muutaman kymmenen sentin matkalta ennen osumaa ja sen jälkeen.

TrackMan taasen joutuu sisätiloissa tekemään muutoksia mittaustapaansa. Esimerkiksi Spin Axis -arvon, joka kertoo kuinka paljon ja mihin suuntaan pallo ilmassa kiertää, mittaa TrackMan ulkona lyötäessä ensimmäisen 30 metrin lentoradan perusteella. Sisätiloissa sama arvo täytyy laskea mailan tulokulmien perusteella. GC Quadin sijaitessa pallon etupuolella, se kykenee näkemään pallon ja pystyy täten laskemaan kierteet todenmukaisesti suoraan pallosta. Sijaintinsa ansionsa GC Quad näkee myös mihin kohtaa mailan lapaa palloon osuu, mikä on yksi sen parhaista ominaisuuksista.

Pelisimulaattorinakin alansa parhaita

Kävimme testaamassa GC Quadia ja sen peliominaisuuksia Raaseporissa sijaitsevassa Evergreen Sports -sisäharjoitteluhallissa. Kim Henrikssonin ja Tommi Vuorenpään ylläpitämä, muutama vuosi sitten avattu harjoittelukeskus on Suomen ainoita, jossa GC Quadilla pääsee pelaamaan simulaattorimaisesti.

Japanilaisessa testissä TrackMan ja GC Quad erosivat toisistaan muun muassa siten, että ne näyttivät lyöntien kaartuvan eri suuntiin: toinen vasemmalle, toinen oikealle.

Tässäkään tapauksessa laite ei pettänyt odotuksia. Lyönnit piirtyivät valkokankaalle juuri niin hyvinä – tai ehkä useammin huonoina – kuin miltä ne tuntuivat. Tommi Vuorenpää kertookin, että hallista löytyvä toisen valmistajan simulaattori tuntuu vetävän varsinkin keskivertopelaajia puoleensa, ei niin inhorealistisen pelikokemuksensa vuoksi. Niille pelaajille, jotka haluavat simulaattorin antavan todenmukaisen tunteen pelaamisesta, on GC Quad kokeilemisen arvoinen vaihtoehto.

Kumpi on parempi, TrackMan vai GC Quad?

TrackManin ja GC Quadin välisiä testejä ja vertailuja löytyy netistä useampia. Brittiläinen verkkosivusto National Club Golfer teki vuonna 2017 testin, jossa vertailtiin GC Quadia ja TrackManin uusinta mallia, TrackMan 4:sta.

Testissä laitteet olivat sijoitettu mittaamaan lyöntiä samanaikaisesti. Tarkastellessa pallon lähtönopeutta, lentomatkaa tai alakierrettä, ei laitteiden välillä numeroissa huomattu juuri lainkaan eroa. Esimerkiksi rautalyönnin lentomatkaa mitatessa ero oli isoimmillaan vain noin 2 metriä. Mailanpään dataa tarkastellessa eroavaisuuksia laitteiden välille tuli hieman enemmän.

GC Quad on sijoitettu hieman lyöjän etupuolelle.

Kun sama oleva testi tehtiin lyömällä palloja ulos, saatiin toisessa testissä laitteiden välille huomattavia eroja. Tässä japanilaisessa testissä TrackMan ja GC Quad erosivat toisistaan muun muassa siten, että ne näyttivät lyöntien kaartuvan eri suuntiin: toinen vasemmalle, toinen oikealle.

Myös laitteiden näyttämissä mailan tulokulmissa oli huomattavia eroja. Jompikumpi laitteista oli siis väärässä. Selvyys asiaan saatiin testaamalla GC Quadia ulkona niin, että yhden pelaajan lyödessä palloja oli toinen katsomassa suoraan lyöntilinjan takana mihin suuntaan pallo ilmassa kiertäisi. GC Quad piirsi pallon lentokaaren joka lyönnissä samalla tavalla kuin miten se ilmassa lensi. Testin voittajasta ei jäänyt epäselvyyttä.

Mestari kaatuu jopa omissa vahvuuksissaan

Vaikka ulkokäytössä laitteiden tarkkuudessa on vain pieniä eroja, löytyy tässäkin kohtaa näyttöä GC Quadin paremmuudesta. Yhdysvaltalainen pro Mike Granato teki tutkimuksen yhdessä kollegansa kanssa, jossa lyötiin eri pituisia lyöntejä niin, että toinen heistä oli rangella katsomassa tarkalleen, kuinka pitkälle pallo lentää ilmassa.

Laite puskee uos mittausdataa reilusti. Datan lukemiseen ja hyödyntämiseen tarvitaan pientä perehtymistä golflyönnin ja pallon lentoradan yleisiin lainalaisuuksiin.

Etäisyyskiikarilla tarkastettiin lyöntien virallinen mitta ja todettiin, että GCQuad antoi 12 lyönnistä neljällä identtisen lukeman etäisyyskiikarin kanssa. TrackManin antama mitta ei ollut 12 lyönnistä kertaakaan sama kuin etäisyyskiikarin antama mitta. GC Quad ja etäisyyskiikarin lukemat olivat isoimmillaan 2,7 metrin päässä toisistaan, kun taas TrackManin ja kiikarin välinen ero oli isoimmillaan 6,4 metriä.

GC Quadin ja TrackManin eroja tarkastellessa on hyvä muistaa, että molemmat laitteet ovat alansa huippuja. Jos laitetta käytetään ainoastaan ulkotiloissa, ja kaivataan esimerkiksi tietoa siitä, kuinka paljon rangella puhaltava vastatuuli vaikuttaa lyönnin mittaan, on TrackMan parempi vaihtoehto.

Jos laitetta käytetään myös sisätiloissa ja ulkoisten tekijöiden vaikutus (kuten tuuli ja lämpötila) lyönnin arvioimiseen halutaan minimoida, on GC Quad parempi vaihtoehto. Molemmat laitteet ovat huippulaadukkaita ja täynnä kallista tekniikkaa, ja siksi niiden hintalappukin on ison: molempien hinta nousee ohjelmistopaketin kanssa yli 20 000 euron.

Lue seuraavaksi: Maailman tarkin golfsimulaattori

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje