23.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][40]
KilpailuaSuomalaista
Opetus

Maahantuoja: "Uusien golfsimulaattoreiden tarkkuus yltää jo TrackManin tasolle"

Golfsimulaattoreiden aika ei ole ohi. Simulaattoreiden ohjelmisto- ja kameratekniikan kehityksen ansiosta niiden tarjoama informaatio hyödyttää pelaajaa entistä enemmän.

Golftuotteisiin liittyvässä teknologiassa kiinnostuksen säilymisen ja edistämisen kannalta tärkeintä on pysyä kehityksessä mukana. Simulaattorit ehtivät polkea varsin pitkään paikoillaan, mutta tälläkin sektorilla on alkanut hiljalleen tapahtua.

Golfsimulaattoreita valmistava Sports-Coach on tuonut markkinoille uuden GSX Full HD -pelisoftan sekä USB3 Super Speed -kamerat, joiden uskotaan nostavan laitteet teknisesti uudelle tasolle.

”Uusissa kameroissa datan määrä on sata kertaa suurempi kuin USB2:ssa. Se merkitsee tarkkuuden huomattavaa kohentumista”, sanoo Sports-Coachin maahantuonnista vastaava Aki Kuivaniemi Golf Coat Oy:stä.

Hänen mukaansa simulaattoreiden uudet softat on pystytty rakentamaan raskaammaksi, jolloin koko kenttänäkymä puineen ja lampineen näyttää aidommalta.

”Tietokoneet ovat kehittyneet, mutta hinnat laskeneet – se on hyvä yhdistelmä. Nyt voidaan ampua laadukasta HD-kuvaa kolmella tykillä kankaalle, ja yleisilme on sen mukainen.”

Kuivaniemi kertoo, että laitteiston tarkkuus on jo TrackMan -launch monitorin tasolla, minkä vuoksi sitä voi hyödyntää myös mailafittauksiin.

Olen oppinut tuntemaan englantilaiset aika hyvin. Pari vuotta kesti, että ne saivat uusista laitteista lastentaudit pois.

”Simulaattorin päätehtävä on olla viihdyttävä, laitteen käyttäjillä pitää olla hauskaa. On silti hienoa, että se antaa lisäksi tarkan palautteen pelaajalle. Mitä analyyttisempi persoona sitä enemmän laitteesta saa irti.”

”Niin tarkkasilmäistä valmentajaa tai opettajaa ei olekaan, joka näkisi kaiken yhtä erheettömästi kuin moderni simulaattori. Laite kertoo aukottomasti virheiden seuraukset, mutta niiden syiden pohtiminen ja lyönnin korjaaminen on edelleen pron vastuulla.”

Mittaustarkkuutta täydentää infrapunavalojärjestelmä, joka niin ikään sisältyy uuden teknologian simulaattoreihin.

Simulaattoreiden suosio ei Suomessa ole enää takavuosien tasolla, mikä johtuu Kuivaniemen mukaan ennen kaikkea siitä, että laitteissa käytettiin vanhaa GPS-tekniikkaa turhan pitkään.

Hän myöskin malttoi odottaa rauhassa, että uuden sukupolven simulaattorit saatiin toiminnoiltaan riittävän luotettaviksi.

”Olen oppinut tuntemaan englantilaiset aika hyvin. Pari vuotta kesti, että ne saivat uusista laitteista lastentaudit pois. Kannatti olla kärsivällinen.”

Korealaiset ovat tajunneet hyödyntää simulaattoreiden tarjoamat mahdollisuudet.

Suomessa on myyty noin sata Sports-Coach-golfsimulaattoria, joista hieman yli puolet on kaupallisessa käytössä ja loput yksityisillä. Kuivaniemi laskee, että hänen myymiään laitteita on kaikki pienemmät simulaattorit huomioiden kotimaassa arviolta 300.

”Olen myynyt talven aikana viisi uutta simulaattoria, ja uskoisin, että ennen kevättä teen kaupat vielä viidestä laitteesta. Katseet on käännetty myös idän markkinoille, mutta sen suhteen kaikki on vielä alkutekijöissä. Toivottavasti saamme kasvua siltä suunnalta.”

Hän uskoo, että simulaattoreiden tekninen kehitys tulee jatkumaan vastakin.

”Tärkeimpänä syynä on muuttunut ilmasto ja ääriolosuhteet. Jossain on pelaamiselle liian kuumaa ja jossain taas liian kylmää. Dubaissa on simulaattoreita ostettu yhä enemmän, kun ihmiset eivät innostu pelaamisesta 40 asteen helteessä.”

Parhaita ”simulaattorialueita” ovat maahantuojan mukaan Pohjois-Amerikka, Skandinavia ja Aasia, jälkimmäisessä erityisesti Etelä-Korea, jossa laitteita lienee pelaajamääriin suhteutettuna enemmän kuin missään muualla.

”Korealaiset ovat tajunneet hyödyntää simulaattoreiden tarjoamat mahdollisuudet. Näkeehän sen LPGA Tourin kisoista, kuinka huippunaiset siellä kilpailusta toiseen menestyvät. Jotkut pitävät simulaattoria humpuukina, mutta väitän, että nykyisillä ominaisuuksilla niistä paljon apua ja iloa myös kilpapelaajien harjoittelussa.”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje