23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista

23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista
PGA Tour

FedEx Cupiin isoja muutoksia − päätösturnaukselle suurempi painoarvo

FedEx Cupin kokonaispottiin on myös luvassa jättimäinen korotus.

PGA Tour esitteli tällä viikolla kattavia FedEx Cupia ja sen ”pudotuspelejä” koskevia muutoksia.

Ensi kaudesta alkaen kiertueella pelataan aiemman neljän kilpailun sijasta vain kolme playoff-turnausta. Kun tähän asti pudotuspelien pisteet ovat seuranneet päätöskilpailuun saakka, ratkaistaan FedEx Cupin voitto vuoden 2019 syyskuussa pelkästään Tour Championshipin ennaltamäärättyjen lähtösijoitusten ja -tulosten perusteella.

Kuvio finaaliturnaukseen mennessä poikkeaa olennaisesti aiemmasta. Pistelistan kärjessä oleva pelaaja starttaa Tour Championshipiin tilanteesta -10. Kakkosen lähtötilanne päätöskisaan on -8, kolmosen -7, nelosen -6 ja viitosen -5.

Pisteissä sijoilla 6–10 olevat pelaajat aloittavat ratkaisevan kilpailun tilanteesta neljä alle. Tästä alaspäin ”aloitustulos” heikkenee joka viidennen pelaajan kohdalla yhdellä lyönnillä siten, että pisteissä sijoilla 26–30 lähtevät Tour Championshipiin tilanteesta par.

Finaalikilpailun East Lake Golf Clubin kentällä voittanut pelaaja kruunataan myös FedEx Cupin mestariksi.

Uusi käytäntö korvaa FedEx Cupin perustamisesta lähtien (2007) voimassa olleen mutkikkaan pistejärjestelmän. PGA Tour halusi erityisesti, että Tour Championshipissä juhlittaisiin jatkossa vain yhtä voittajaa.

Tour Championshipissä kruunataan ensi kaudesta alkaen vain yksi mestari. Kuva: Getty Images

Ratkaiseva kipinä muutokselle syntyi vuosi sitten, jolloin Xander Schauffele voitti finaalikilpailun, mutta Justin Thomas vei FedEx Cupin mestaruuden. Tämä skenaario on täysin mahdollinen myös tämän vuoden loppuhuipennuksessa.

”Vuoden 2019 Tour Championshipin alkaessa jokainen katsoja – oli hän sitten seurannut kauden aiempia tapahtumia tai ei – käsittää tulostaulua katsoessaan, mikä on pelin henki”, PGA Tourin komissaari Jay Monahan sanoi.

Pelaajan rankkaus pistelistalla perustuu hänen aikaisimpiin sijoituksiinsa kahdessa edellisessä playoff-kilpailussa. Northern Trust -turnaukseen otetaan 125 kilpailijaa ja BMW Championshipiin yltää 70 eniten pisteitä tienannutta pelaajaa.

Kokonaispottiin peräti 35 miljoonan dollarin korotus

Voitto Tour Championshipissä on myös tulevaisuudessa ”virallinen” voitto, mutta nähtäväksi jää, millainen määrä maailmanlistan pisteitä 30 pelaajan varsin poikkeuksellisesta kilpailusta jatkossa heltiää.

Kiertue esitteli myös uuden Wyndham Rewards Top 10 -kilpailun, jonka kokonaispotti on kymmenen miljoonaa dollaria. Potti jaetaan kymmenen eniten ”runkosarjan” pisteitä keränneen pelaajan kesken siten, että pistetilaston ykkönen kuittaa kaksi miljoonaa taalaa.

Edellä mainittujen muutosten ohella Monahan kertoi, että FedEx Cupin kokonaispotti nousee 30 miljoonasta 65 miljoonaan, josta mestari kuittaa sievoiset 15 miljoonaa aiemman kymmenen miljoonan dollarin sijaan.

”Aika oli nyt kypsä näille muutoksille, ja olen täysin luottavainen, että ratkaisut osoittautuvat toimiviksi”, Monahan sanoi.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje