USGA:n toimitusjohtaja painotti Suomen vierailullaan golfin tarvitsevan uudistumista, jotta laji pysyisi houkuttelevana uusille harrastajille kiireisessä elämänrytmissä. Katso myös artikkelin video.
Mike Davis on toiminut Yhdysvaltojen Golfliitossa, USGA:ssa, lähes koko aikuisikänsä eli vuodesta 1990. Viimeiset vuodet hän on työskennellyt paitsi USGA:n toimitusjohtajana, myös monien muiden yhteisöjen hallituksissa, joista näkyvin on paikka International Golf Federationin hallituksen jäsenenä.
Davisia pidetään lajin vaikutusvaltaisimpana järjestövaikuttajana koko maailmassa.
Isänsä opastamana jo kolmevuotiaana golfin aloittanut Davis vastaa vuosittain US Openin kentän virityksestä, joka on hyvin paljon tunteita herättävä asia huippupelaajien, median ja suuren yleisön mielissä. Pelkästään kehuilla ei tästä rastista selviä, mutta Davis on luovinut läpi vuosikymmenten golfmaailman tuulisimmissa tyrskyissä erittäin hyvällä menestyksellä.
Syvä lajiymmärrys, sosiaaliset taidot ja erittäin diplomaattinen käytös ovat varmasti edesauttaneet asiaa.
Ensimmäistä kertaa golfia lumella
Suomeen Mike Davis matkusti loppuviikosta ensimmäistä kertaa elämässään St Andrewsiin suuntautuneen työmatkansa päätteeksi pitkäaikaisen ystävänsä Antti Peltoniemen houkuttelemana.
Hän tapasi suomalaisia golfvaikuttajia, ja lensi Helsingistä Rovaniemelle kokeilemaan lumigolfia Santa Claus Golfin kentälle.
”Fantastinen kokemus”, Davis kiteytti, ja lupasi nostaa lumigolfin monilla tavoin esiin kehityskohteena kotimaassaan.
Kahden suuren jatkuva paini
USGA ja R&A toimivat golfin ylimpinä kansainvälisinä järjestöinä vastaten pelin kehittämisestä ja säännöistä. Molempien toimivallassa on myös major-turnaus (US Open & Open Championship) sekä USA:n ja Iso-Britannian muut kansalliset arvoturnaukset.
Majorit ovat järjestöjen rahasampoja, joiden tuottoja jaetaan laajalti pelin kehittämiseen myös ympäri maailman. Maailman suurimpien amatöörikisojen organisoiminen ja sääntöasioista päättäminen pitävät järjestöt ikuisesti alan toiminnan keskiössä.
”Yhteistyömme R&A:n kanssa toimii hyvin. Siinä on haasteensa, katselemme peliä ja sen kehittämistä monesti hyvinkin paljon eri kulmista. Golf Britteinsaarilla ja USA:ssa on monin tavoin erilaista. Naureskelemme lämpimästi keskenämme todeten, että jos golfin tapainen peli keksittäisiin nyt, missään tapauksessa asioita hoitamaan ei perustettaisi kahta erillistä järjestöä.”
Peliä yksinkertaisemmaksi
Maaliskuun ensimmäisenä päivänä USGA ja R&A toivat näyttävästi golfaajien tietoon hankkeensa sääntöjen yksinkertaistamisesta ja joistain varsin radikaaleistakin muutoksista.
”Lähtökohtana muutoksille oli nimenomaan se, että haluamme tehdä säännöt ymmärrettäviksi, helpoiksi ja mielenkiintoisiksi sille suurelle massalle, jonka varassa kentät ja muut ala toimijat ovat. Uudistuksissa ei ole siis lähestytty asiaa niinkään ammattilaisten tai huippuamatöörien kautta. Säännöt pyritään pitämään yhteneväisinä kaikille”, Davis muistuttaa.
Sanojensa vakuudeksi hän puhuu pitkään siitä, kuinka suuri haaste sääntöviidakko ja etenkin pelin vaatima aika tulevaisuuden kuluttajalle ovat.
”Golf on pystyttävä pitämään kiinnostavana ja sytyttävänä lajina. Kierrokset jotka kestävät usein jopa yli viisi tuntia, eivät suinkaan ole eduksi pelille. Nuorisolle ja uusille pelaajille pitää pystyä tarjoamaan nopeampaa tempoa kentällä sääntöjä yksinkertaistamalla. Yhdeksän reiän pelaamisella on tulevaisuudessa varmasti nykyistä paljon suurempi painoarvo”, hän ennakoi.
Davis on mielissään tavasta, jolla sääntöehdotukset vietiin golfpelaajien käsittelyyn ympäri maailman. Ne esiteltiin kuivan tekstin lisäksi näyttävästi graafisesti ja videoiden avulla. Harrastajilta pyydettiin palautetta sekä ideoita jatkojalostukseen.
”Olemme jo muutaman viikon aikana saaneet paljon postia, josta valtaosa on positiivista. Kuuden kuukauden aikana sitä kertyy hurja määrä. Tämän jälkeen käsittelemme palautteen ja jatkamme kehitystyötä”, Davis muistuttaa marssijärjestyksestä.
”Paljon on tullut jo aiemmin toiveita siitä, että lyöntijäljessä olevan pallon saisi siirtää paremmalle makuulle. Tätä emme kuitenkaan uusiin sääntöihin ole missään tapauksessa tuomassa. Siihen on useita painavia syitä”, Davis ottaa esiin yhden keskustelluimmista asioista sääntöjen joukossa.
Kohti yhtä tasoitusjärjestelmää
USGA ja tasoitusjärjestelmistä paikallisesti päättävät tahot ympäri maailman ovat jo vuosien ajan neuvotelleet yhteen tasoitusjärjestelmän siirtymisestä.
”Olemme hyvällä polulla. Nykyinen tilanne, jossa esimerkiksi tasoitus kymmenen on hyvinkin eritasoisilla pelaajilla, ei ole paras mahdollinen. Australiassa tasoituksensa hankkinut harrastaja voittaa USA:ssa saman tasoituksen omaavan keskinäisessä kisassa vähintään yhdeksän kertaa kymmenestä.”
”Tilanteen tekee mutkikkaaksi se, että monissa maissa tasoitusta voi käytännössä muuttaa vain kisoissa. Meillä USA:ssa tämä tapahtuu kuitenkin lähes aina kun pelaaja harjoituskierroksellaan niin haluaa. Yhteen systeemiin meneminen on työlästä, mutta uskon sen toteutuvan muutaman vuoden sisällä”, Davis jatkaa.
USGA:n johtajan ajatuksissa sääntöjen yksinkertaistaminen ja yhteen tasoitusjärjestelmään pääseminen helpottavat pelin kehittämistä ja markkinointia.
”Golfille ja koko lajille on eduksi, jos säännöt saadaan ymmärrettäviksi. USA:ssa melkoinen osa kierroksista pelataan sääntöjä noudattamatta, koska niitä ei tunneta ja koska osa niistä tuo pelin etenemiseen turhia mutkia. Meidän on kyettävä nostamaan golf entistä houkuttelevammaksi ja nopeammaksi liikuntamuodoksi pärjätäksemme kilpailussa ihmisten vapaa-ajasta”, Mike Davis painottaa lopuksi.