23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

XR Speed saapuu − Callawaylta taas uusi draiverimallisto

Koveneva kilpailutilanne ajaa valmistajia lanseeraamaan uutuuksia yhä tiheämpään tahtiin.

Callaway lanseerasi tällä viikolla uuden sukupolven XR-draiverin, mikä merkitsee sitä, että yhtiön valikoimasta löytyy nyt kolme erilaista draiverimallistoa. Tilanne saattaa olla kuluttajan kannalta hieman hämmentävä, mutta merkin aluemyyntiedustajan Mikael Juslinin mukaan asialle löytyy selvä peruste.

”Kaksi kalleinta mallistoamme, Rogue ja Epic, edustavat hintahaitarin yläpäätä, joten halusimme tuoda valikoimaan yhden edullisemman vaihtoehdon, XR Speedin. Näin useammalla harrastajalla on mahdollisuus hankkia Callawayn uusi draiveri”, hän sanoo.

”Callaway uusii mallistojaan kahden vuoden sykleissä. Epicillä on meneillään toinen vuosi, jolloin mallin kiinnostus alkaa osoittaa hiipumisen merkkejä.”

Ilman Roguen markkinoille tuloa, Epic olisi mitä ilmeisimmin myynyt hyvin tänäkin vuonna, mutta ei ehkä sittenkään riittävästi. Juslinin mukaan draiveri-mallisto määrittelee usein koko merkin kiinnostavuutta.

”Yhtiön oli pakko lanseerata tälle vuodelle uutuusmallisto lippulaivakategoriaan, muuten olisimme voineet joutua takamatkalle. Draiverit ovat avainasemassa, niiden on melkein sisällettävä vuosittain jotain uutta, ’pysähtyneisyys’ saattaa heijastua negatiivisesti yhtiön kaikkiin tuoteryhmiin.”

XR Speedin lyöntipinta on yhtäläinen Rogue- ja Epic-mallistojen draivereiden kanssa. Kuva: Callaway Golf

XR Speed korvaa merkin mallistossa kaksi vuotta olleen XR 16:n. Muutokset edeltäjään nähden ovat merkittäviä.

”Kruunun yläosaan on lisätty komposiittia, mikä tekee mailasta kevyemmän. Tämän avulla painopistettä on saatu vietyä taaemmas, eikä pallo siten nouse osumassa liian korkealle. Samalla spinni pysyy alhaisempana”, Juslin sanoo.

Kenties mielenkiintoisin ratkaisu liittyy aiempaa joustavampaan ja anteeksiantavampaan lyöntipintaan, joka on yhtäläinen Rogue- ja Epic-mallistojen kanssa. Yhteistyötä on tehty myös lentokonevalmistaja Boeingin kanssa. Se ilmenee lavan päällä olevista nystyröistä, jotka parantavat mailan aerodynamiikkaa.

XR Speedin varreksi on valikoitunut Epicistä tuttu Project X HRZDUS. Kyseessä ei ole etenkin kilpapelaajien suosima T1100 vaan hieman säyseämpi T800, joka palvelee paremmin ”hyllyversion” valitsevaa laveampaa käyttäjäkuntaa.

Mikael Juslinin kädessä oleva Epic kokosi ylistyssanoja tullessaan markkinoille. Se alkaa kuitenkin jäädä uudempien mallien jalkoihin, vaikka on ollut myynnissä vasta hieman toista vuotta. Kuva: Golfpiste

Mailassa on vakiona Golf Priden karheapintainen New Decade MultiCompound -grippi. Valinta yllättää, sillä kyseisestä ”kädensijaa” löytyy tyypillisesti kovaa lyövien pelaajien mailoista. Toki custom fit -tilauksen kautta pelaaja voi halutessaan valita pehmeämmän gripin.

Suuren yleisön ostokäyttäytyminen on pitkälti kiinni siitä, minkälainen draiveri tähtipelaajan bägistä pilkistää.

Ensimmäisen sukupolven XR-draiveri sekoitti nelisen vuotta sitten Callawayn myyntipolitiikkaa. Maila otti tuolloin kalliimmalta ja myyntihitiksi kaavaillulta Great Big Berthalta paikan yhtiön ykköstykkinä.

”Callawayn sopimuspelaajat innostuivat mailasta odottamattomalla tavalla, ja sillä oli tuntuvia vaikutuksia myyntiin. Suuren yleisön ostokäyttäytyminen on pitkälti kiinni siitä, minkälainen draiveri tähtipelaajan bägistä pilkistää.”

Juslin ei usko, että merkin tähdet tulevat tällä kertaa siirtymään XR Speedin käyttäjiksi.

”Pelaajat eivät halua luopua draiverista, missä on käytetty Jailbreak-teknologiaa. Sen tuoma hyöty tarjoaa merkittävää etua lyönneissä.”

Mainitussa Jailbreak-teknologiassa lyöntipinnan takana olevat kaksi tiimalasin muotoista pystypalkkia muodostavat yhteyden kruunun ja pohjan välille. Näin lyöntipinta sallii osumassa tuplasti suuremman iskukuormituksen edistäen pallonnopeutta ja pituutta.

Jailbreak sekä komposiitin laajempi käyttö muodostavat suurimman eron Callawayn kahden kalleimman ja edullisimman eli XR Speedin draiverin välille.

Rogue otti nopeasti paikkansa Callawayn ykköstykkinä. Kuva: Callaway Golf

Miten harrastaja sitten tietää, mikä malli Callawayn kuuden draiverin viidakosta sopii itselle parhaiten?

”Rogue-malliston ’tavallinen’ versio on hyvin anteeksiantava, vähän spinnaava draiveri, joka sopii XR Speedin tavoin laajalle pelaajajoukolle. Draw on muuten samanlainen, mutta mailan kantaosassa on enemmän painoa. Se on tarkoitettu slaissista kärsiville harrastajille.”

”Sub Zerossa lapa on vähän auki, jolloin se antaa enemmän mahdollisuuksia lyöntien muokkaamiselle. Laukaisukulma on myös matalampi, joten tämä malli kiinnostaa ennen kaikkea parempia pelaajia.”

Neutraalin Epicin ja Epic Sub Zeron vertailuun pätee sama tulkinta kuin Roguessa. Ensin mainittu on hieman anteeksiantavampi ja jälkimmäinen vaatii ikään kuin blade-painotteisena vähän tarkemman osuman.

Uutukainen, XR Speed, tulee myyntiin Callawayn jälleenmyyjille 8. toukokuuta. Mailan suositushinta on 349 euroa. Draiverin kanssa yhtä aikaa esitellyn ja samaan aikaan kauppojen hyllyille ilmestyvän XR Speed -väyläpuun suositushinnaksi on määritelty 269 euroa.

Haudan partaalta parrasvaloihin

Callawayn nousu epäonnistujasta markkinoiden halutuimpien golfbrändien joukkoon on käynyt nopeasti. Suurimmat omistajat olivat jo laittamassa yhtiötä myyntiin kuusi vuotta sitten, mutta sen sijaan Callawaylla päätettiin tehdä täyskäännös.

TaylorMadelta toimitusjohtajaksi pestattu Chip Brewer laittoi koko organisaation uusiksi, ja Top-Fliten kaltaisista kannattamattomista merkeistä luovuttiin.

”Callaway teki suuren virheen tuudittautuessaan, että pelkkä brändi myy. Tuotekehitys ei luonut pitkiin aikoihin tuoreita innovaatioita, ja välineiden kiinnostus markkinoilla laski voimakkaasti. Brewer onnistui kreivin hetkellä puhaltamaan brändin uuteen kukoistukseen”, Mikael Juslin sanoo.

Vuonna 1982 perustetun Callawayn uusi nousu alkoi varsin sopivasti samaan aikaan, kun Nike vetäytyi välinemarkkinoilta. Yhtiö lienee ollut Mizunon kanssa yksi suurimpia hyötyjiä Niken muutettua golfiin liittyvää strategiaansa.

Callaway otti uuden suunnan vuosikymmenen alussa. Muutokset ovat olleet kaikilla mittapuilla onnistuneita. Kuva: Getty Images

Yhtiö voi aiheestakin olla tyytyväinen tämänhetkiseen repertuaariinsa, mutta myös parannettavaa löytyy. Callaway on yrittänyt pitkään saada osuuksia kenkämarkkinoilta jalkineilla, joita ei voi laittaa samalle viivalle markkinoiden parhaiden tuotteiden kanssa.

Tämän ei voi katsoa olevan millään tavalla kannattavaa liiketoimintaa. Toisaalta millään muulla välineiden valmistukseen keskittyneellä valtamerkillä ei ole omaa kenkämallistoa. Foot-Joy kuuluu Titleistin tavoin Acushnet Companyyn, mutta se täysin oma yksikkönsä, ja keskittyy jalkineiden ohella hanskojen ja tekstiilien valmistukseen.

Juslinin mukaan Callaway ei ole luopumassa jalkinetuotannostaan.

”Yhtiöllä on myöhemmin tänä vuonna jotain kerrottavaa kenkäproduktioonsa liittyen.”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje