21.5.–28.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][16]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Uusi wedgeurasääntö toi ensimmäisen merkittävän hylkäyksen

Kilpapelaajien kannattaa olla tarkkana mailohinsa liittyvien vaatimusten suhteen. © Getty Images

Oli ennakkoon aavistettavissa, että aluksi jopa melkoista hämmennystä kilpagolfareiden keskuudessa aiheuttanut wedge-sääntö käy jossakin vaiheessa jollekin kompastukseksi. Ensimmäinen, kansainvälisesti merkittävä wedgeihin liittyvä hylkäys tapahtui aiemmin kesäkuussa Silverdalessa pelatussa naisten US Openin karsinnassa, jossa playoffin kautta paikan varsinaiseen turnaukseen saanut Erynne Lee diskattiin jälkeenpäin.

Luonnollisesti 16-vuotiaan Leen riemu oli aluksi rajaton, mutta USGA:n edustajan puuttuessa asiaan hänen tuloksensa mitätöitiin. Tuskin USGA:kaan kovasti iloitsee ”käräytyksestään”, mutta säännöt ovat sääntöjä. Jo kansallisen tason amatöörikisoissa nykyisistä lapauriin liittyvistä vaatimuksista informoidaan pelaajia niin näkyvästi, ettei sitä voi olla huomamatta – puhumattakaan turnauksista, joissa ollaan jakamassa paikkoja major-turnauksiin.

Myös Silverdalen karsintakisan ilmoittautumiskaavakkeessa oli erillinen maininta mailojen vaatimuksista. Tämän lisäksi USGA tarjosi pelaajille mahdollisuuden settinsä tarkistuttamiseen, mutta vain 13 kilpailijaa halusi käyttää tätä varmistuskeinoa välineidensä luvallisuuden kuulemiseksi.

Leen ohella kaksi pelaajaa vetäytyi turnauksesta sivuun, koska heillä ei ollut mahdollisuutta korvata luvattomia wedgejään v-muotoisilla urilla varustettuihin mailoihin. Yksi pelaaja lähti matkaan kahta wedgeä laihemmalla setillä, pudotettuaan syvillä urilla varustetut mailansa pois ykköstiillä…

Vaikka nuoren Leen diskaus niin harmilliselta tuntuukin, on luonnollisesti pelaajan vastuu tuntea voimassa olevat säännöt ja määräykset. Jos mailat eivät läpäise vaatimuksia, ei kysymys ole sen omituisemmasta asiasta kuin esimerkiksi tuloskortin allekirjoittaminen tai varustautuminen kisaan korkeintaan 14 mailalla.

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje