28.11.–5.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][2]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Uudet mailat - fitattuina

Heidi Hakalan mailojen valinta onnistui erinomaisesti Golf Balancen testipaikalla. Ari Koutuaniemi mittasi jokaisen koelyönnin Golf Balancen käyttämällä FlightScope-analysaattorilla.

Mehiläinen Golfkuntotiimin jäsen Heidi Hakala päätti hankkia itselleen sopivammat mailat. Koko bägin sisältö vaihtui kerralla, ja vanhojen rautojen lisäksi myös draiveri ja väyläpuut saivat tehdä tilaa uusille. Mailat päätettiin ostaa vasta kunnollisen kokeilun ja fittauksen jälkeen. Tehtävä alkoi Golf Balancessa, jossa opettava PGA Pro Ari Koutuaniemi paneutui tarkasti Heidin tarpeisiin.

Testaamaan

Ensin valittiin koko joukko erilaisia vaihtoehtoja kokeiltaviksi. Alussa merkkejä oli useita, mutta eri mailoja myymälän testialueella kokeiltuaan Heidi sai karsittua valmistajien määrän kolmeen. Tässä vaiheessa Ari Koutuaniemi otti käyttöön FlightScope -lyöntianalysaattorin, jolla jokaisella mailalla tehdyt lyönnit voitiin mitata tarkasti. Rautaseiskoilla tehdyistä koelyönneistä karsittiin pois kaikki hiemankin heikot esitykset, ja lopulliset tulokset saatiin taulukkomuodossa kolmen eri rautamailamerkin osalta. Samat kokeet toistettiin myös draivereilla, väyläpuilla ja hybrideillä.

Valituilla mailoilla Heidi löi aavistuksen pidemmälle kuin kahdella muulla kandidaattisetillä. Myös muut pallon lentokaareen vaikuttavat seikat olivat paremmin kunnossa.

Valituilla mailoilla Heidi löi aavistuksen pidemmälle kuin kahdella muulla kandidaattisetillä. Myös muut pallon lentokaareen vaikuttavat seikat olivat paremmin kunnossa.

Lyöntipituuksien lisäksi analysaattori mittasi mailanpään nopeuden, pallon lähtönopeuden sekä erisuuntaiset kierteet. Tulosten perusteella Heidin uudet mailat olivat Pingin valmistamaa Faith-sarjaa. Mailat jouduttiin tilaamaan tehtaalta, sillä niitä ei ollut maahantuojankaan varastossa. Kolmen viikon odottelun jälkeen viivästyksen syy selvisi. Naisten sarjan malli oli uudistunut. Se on nyt Serene, jonka ominaisuudet ovat kuitenkin hyvin samankaltaiset Faithin kanssa. Tämä varmistettiin vielä mailojen saavuttua uusilla lyöntikokeilla. Oikeastaan suurin muutos Pingin naistenmailoissa on uudistuneessa ulkonäössä ja hieman korkeammassa hinnassa.

Muutaman harjoittelualueella vietetyn tunnin ja parin kierroksen jälkeen Heidin kommentit uusista sovitetuista mailoista ovat varsin positiiviset. Lyönteihin on tullut enemmän varmuutta ja omasta mielestä ehkä myös lisää pituutta. Ennen kaikkea tuntuma on selvästi aiempia mailoja miellyttävämpi. Myös draiveri ja muut puumailat tuottavat nyt parempaa tulosta.

Uusia metodeja

Ari Koutuaniemi kertoo, että jos kehittyneempi pelaaja haluaa hankkia vaikkapa uudet raudat, ainoa oikea tie on hankkia henkilökohtaisesti mitoitetut mailat. Singelipelaajalla on usein hyvä aavistus minkä tyyppisillä mailoilla hän haluaa pelata. Tällöin kyseeseen tulee muutaman rautamailasetin vertailu, mutta ennen kaikkea sopivan varren löytäminen. Vartta valittaessa ei ole kyse pelkästään jäykkyydestä vaan monesta muustakin seikasta. Varren eri ominaisuudet vaikuttavat sekä lyönnin tarkkuuteen että haluttuun lyöntikaareen.

Mailavalintoja tehtäessä asiantunteva fittaaja ja analysaattori ovat aina avainasemassa. Toki oma tuntuma on tärkeä, mutta ammattimies voi vaikuttaa myös oikean lie-kulman ja jopa loftin hienosäätöön. Asiantuntija voi jopa mitata kädet ja suositella oikeaa grippiä. Jotkut haluavat pelata paksummalla, kun taas toiset ohuemmalla gripillä. Valinnassa on myös huomioitava omalle kädelle sopiva gripin pehmeys.

Draiveri ja muut puumailat testattiin myös. Heidi valitsi lopulta puut samasta Pingin sarjasta kuin raudatkin.

Draiveri ja muut puumailat testattiin myös. Heidi valitsi lopulta puut samasta Pingin sarjasta kuin raudatkin.

Omat mieltymykset ja lyöntitekniikka vaikuttavat myös swing weightin valintaan. Kun mailat tilataan tehtaalta fitattuina, tähänkin voi vaikuttaa etukäteen. Joissain mailoissa swing weightiä voi muuttaa jälkikäteenkin lavan taakse sijoitettua painolevyä vaihtamalla. Normaalistihan varren ja lavan painon muodostama swing weight säädetään tehtaalla halutuksi lisäämällä painoa varren ja lavan liitoskohtaan. Ari Koutuaniemi sanoo, että kun mailat tilataan kaikin osin sovitettuina suoraan tehtaalta, lopputulos on paras mahdollinen.

Mailojen sovituksessa kannattaa aina käyttää avuksi hyvin varustettujen golfliikkeiden asiantuntemusta.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (7 kpl)

 • Markkinavoimien uhri says:

  ”Oikeastaan suurin muutos Pingin naistenmailoissa on uudistuneessa ulkonäössä ja hieman korkeammassa hinnassa.” Mahtava artikkeli, mitä tähän sanoo Ping jälleenmyyjät? 😀

 • Pentti K says:

  Ja taas asiakasta viedään kun mätää kukkoa kun hänelle on annettu kuva, että hän on oikein ”fitattu’, sillä koko prosessi näyttää lähinnä olevan ”vasemmalla kädellä” toimitettu mailanvalinta. Törkeintä on kolmen viikon odotus. Miksi? Koska ”fittaajalta” tuossa putiikissa puuttuu se tärkein: tieto-taito miten tehdä ne fitatut mailat. Itse välttäisin tuollaisia ”asiantuntijoita”.

 • Klubipelaaja says:

  Hyvä homma! Kun tiedän että kalusto on kunnossa saan pelistä enemmän iloa. Lisäksi oikeanlaiset välineet mahdollistavat kehityksen tulevina vuoksina. Hölmöt, jotka ostavat välineensä sokkona alennusmyynneistä saavat puhua kateellisina mitä haluavat. Itsekin fittaan talvella mailat.

 • äl says:

  Ei tuo ole mitään mailan fittaamista. Tuossa mitataan ´jotain´ ja kiinalainen sitten ottaa kopasta sinne päin olevat osat. Oikea fittaaminen on sitä kun mailanrakentaja tekee mailat käsin juuri niillä speckseillä kun pitääkin.

 • Tuukka says:

  ”Ei tuo ole mitään mailan fittaamista. Tuossa mitataan ´jotain´ ja kiinalainen sitten ottaa kopasta sinne päin olevat osat. Oikea fittaaminen on sitä kun mailanrakentaja tekee mailat käsin juuri niillä speckseillä kun pitääkin.” Pingin mailat kootaan Euroopan markkinoita varten Briteissä ja toimitetaan asiakkaan haluamilla spekseillä. Itselläni on kokemusta esim raudoista ja wedgeistä ja haluamani swingin painot ja grindit ovat juurikin mitä olen tilannut. äl voisi tarkastaa faktansa ennen avautumista. Uutisessa puhutaan myös maahantuojan varastosta, mitä pingillä ei ole. Pingillä on edustaja Suomessa ja mailat tilataan asiakkaalle tehtaalta jos liikkeestä ei löydy sopivaa. Itsekin olen tilannut lisää mailoja rautasettiini ja pelkkä sarjanumero on riittänyt, jolloin olen saanut omilla spekseilläni juurikin sitä, mitä olen halunnutkin.

 • Tuukka says:

  Ota asioista selvää ja tule sitten uudestaan kommentoimaan.