11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Tour-pelaajat hakevat täydellistä rautasettiä

Bernhard Langerin bägissä on sekä Ben Hoganin että Adamsin rautoja. Draiveri, hybridit ja väyläpuu ovat Adamsin, wedget Titleistin ja putteri Odysseyn.

Bernhard

Ammattilaiset hakevat jatkuvasti optimaalista suoritusta. Lyöntianalysaattorit auttavat kertomaan miten ja minkälaisesta draiverista saa parhaan irti, ylimääräiset wedget helpottavat lähipelissä, joidenkin mielestä myös rautamailojen vaihteleminen ja sekoittaminen parantaa peliä.

PGA Tourin Farmers Insurance Openissa 34 pelaajalla 156:sta oli bägissä ainakin kahden eri mallin rautoja. Vaatimukset yksittäisille mailoille ovat yhä tarkempia. Esimerkiksi kilpailun kakkonen Phil Mickelson käytti kierroksillaan Callaway RAZR X Forger rauta-nelosta, muiden rautojen malli oli RAZR X MB.

Vaikka rautamailojen sekoittamisesta on tullut nyt yleisempää, sitä on tehty ennenkin. Moni tour-pelaaja on jo pitkään yhdistänyt settiinsä yhden kummajaisen, yleensä rauta-ykkösen tai -kakkosen. Vähitellen tuo ”erikoismaila” on hiipinyt takaisin vakiosettiinkin.

Yleisin tapa sekoittaa rautoja, on ottaa pari pitkää rautaa anteeksi antavammasta mallista ja loput toisesta, helpommin työstettävästä mallista. Esimerkiksi Torrey Pinesissa Lucas Gloverilla oli Niken VR Pro Pocket Cavity -mallin rauta-3 ja rauta-4, ja muut raudat saman firman VR Combo Split Cavity -mallia.

Tourin tilastoihin ei lasketa mailasettejä, jotka valmistajat ovat jo valmiiksi sekoittaneet erityyppisistä mailoista. Esimerkiksi Niken Pro Combo mallissa on oikeasti kolmea eri rautamallia. Välinefirmat ovat ottaneet suuria harppauksia rautamailojen suunnittelussa, ja suunnittelevat usein jokaisen yksittäisen mailan tiettyä tarkoitusta ja tilannetta varten.

Pelaajat siis hyötyvät suunnittelijoiden ekstrahuomiosta, etenkin kilpapelaajille suunnatuissa malleissa. Setit, jotka ennen alkoivat ja päättyivät samaan perus designiin, muodostuvat nyt sarjasta, jossa jokainen maila on erilainen. Pitkät raudat kehuskelevat leveämmillä lavan pohjilla, kehäpainotteisuudella ja usein myös takaosan syvillä lovilla. Lyhyet raudat ovat enemmän blademaisia, korkeammalla oleva painopiste auttaa pitämään pallon lentokaaren matalampana – ominaisuus, jota moni hyvä pelaaja haluaa lähestymisiltään.

Jotkut haluavat mailoiltaan jopa täysin erilaista ulkoasua, kuten Champions Tourin tähti Bernhard Langer, joka käyttää Ben Hogan Apexin pitkiä rautoja (3-5) ja Adams Idea Pro Black MB:n lyhyitä rautoja (6-PW). ”Olen kokeillut paljon erilaisia mailoja, mutta tämä yhdistelmä toimii minulla parhaiten”, selittää Langer.

Langer on voittanut senior tourin rahalistan kolmesti peräkkäin. Tuo jos mikä on hyvä esimerkki rautapelin optimoimisesta.

Teksti Michael E. Johnson

#Digest#

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje