23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Testissä: Mizuno JPX921 Forged vs. JPX921 Hot Metal Pro

Mizunon JPX921 -uutuudet pitävä sisällään neljä erilaista rautamalli. Pistimme JPX921 Forged ja Hot Metal Pro -mallit tarkempaan vertailuun selvittääksemme niiden erot.

Testasimme Mizunon JPX921-sarjan neljä erilaista rautamailaa. Tarkempaan analyysiin valitsimme taotun JPX921 Forged -mallin ja distance iron -tyyppisen JPX921 Hot Metal Pron. Testasimme mailat niin tositöissä golfkierroksella, rangella kuin TrackManiin valvovan silmän alla.

Mizuno esitteli ensimmäisen JPX-tuotesarjansa, JPX800:n vuonna, 2011. Brändi, joka siihen asti oli hankkinut uskollisen kuluttajakunnan etenkin matalalla tasoituksella pelaavien harrastajien joukosta, haki JPX:n avulla jalansijaa tavallisten klubipelaajien puolelta. Se kannatti, ja JPX:stä tuli nopeasti hitti.

Silti vielä viitisen vuotta sitten Mizunon MP-sarja, joka koostui puhdasverisistä blade-raudoista ja hieman enemmän anteeksiantavuutta tarjoavista versioista muodosti merkin kovan ytimen. MP-sarjassa ulkonäkö, tuntuma ja lyönnin työstettävyys olivat keskiössä. Sittemmin lyöntipituus on noussut golfmailojen tuotekehityksessä suurempaan rooliin. Mizuno ole jäänyt katsomaan kehitystä vierestä, vaan suunnannut tuotekehityksessä panoksia JPX-sarjaan, joka tarjoa mittaa ja anteeksiantavuutta MP-sarjaa enemmän.

Markkinoille marssitetaan nyt peräti neljä mallia: JPX 921 Tour, JPX921 Forged, JPX921 Hot Metal Pro ja JPX921 Hot Metal.

Malleista kaksi ensimmäistä on valmistettu takomalla yhdestä metallinkappaleesta. Hot Metal -malleissa on erillinen osumapintainsertti, joka on liitetty lavan kehään.


Hot Metal on nelikon anteeksiantavin ja pitkälyöntisin maila, Hot Metal Pro on hivenen kompaktimpi versio, mutta keskiössä ovat edelleen lyöntipituus ja helppous. Pron pohja on selkeästi kapeampi kuin Hot Metal -mallin ja lavat etenkin lyhyissä raudoissa pienempiä. Hot Metalissa anteeksiantavuus on viety pisimmälle, kun Hot Metal Pro on suunnattu pelaajille, jotka haluavat mailoiltaan reilusti potkua lyönteihinsä, mutta kaipaavat työkaluiltaan hieman pelimiesmäisempää ulkonäköä ja kompaktimpaa kokoa.

Lavan koon, offsetin ja pohjan leveyden suhteen Hot Metal Pro ja taottu JPX921 Forged ovat hyvin lähellä toisiaan. Vaikka Forgedissa ei ole erillistä osumapintaa, mahdollistaa chromoly- eli booriteräksen käyttö sen, että rauta on huomattavan pitkälyöntinen ja anteeksiantava. Heti ensimmäisistä kokeiluista lähtien raudan tulivoima ihastuttaa.

Materiaalivalinta on olennainen osa yhtälöä, sillä perinteistä hiiliterästä lujempi booriteräs mahdollistaa ohuemman ja joustavamman osumapinnan valmistamisen lapaan, joka on mitoiltaan kompakti. Samalla niin osumapinnan takana olevaa onkaloa, lavan sweet spottia kuin anteeksiantavuuttakin on saatu kasvatettua.

JPX 921 Tour on kilpapelaajien suosima työkalu. Se on toki perinteisiä blade-rautoja ja MP-sarjan malleja anteeksiantavampi, mutta suunnattu pelaajille, jotka eivät tarvitse kovin paljon helpotusta, vaan jotka osuvat palloon toistettavasti ja haluavat tarvittaessa muokata lyöntejään.

Tuntuma vastaan helppous

Valitsimme tarkempaan testiin JPX 921 Forged ja JPX 921 Hot Metal Pro -mallit. Molemmat on suunnattu kehittyneille pelaajille, jotka kaipaavat mailoiltaan anteeksiantavuutta ja lyöntimittaa. Tapiola Golfin Golf Centerissä, jossa TrackMan -testi tehtiin, vahvistetaan käsitys siitä, että juuri näiden kahden mallin välillä moni asiakas puntaroi valintaansa uusia Mizunoja hankkiessaan. Testaajaksi valikoitui nippa nappa sinkkuhändärillä pelaava harrastaja – siis juuri sopiva golfari mailojen kohderyhmää ajatellen.

Hot Metal ja JPX921 Tour -mallit testattiin vain rangella, mutta TrackManissa ja testikierroksella ne eivät olleet mukana. Pikatesti vahvisti hypoteesin siitä, että testaaja ei ole Tour-mallin arvoinen, kun Hot Metal puolestaan on suunnattu pelaajille, jotka arvostavat jokaista lisämetriä ja suurta anteeksiantavuutta.

JPX921 Hot Metal Pron pohja (vas.) on leveämpi kuin JPX921 Forged-mallin, mutta offset on molemmissa käytännössä sama.

Paperilla Forged ja Hot Metal Pro ovat yllättävän lähellä toisiaan niin lavan mittojen, pohjan leveyden kuin offsetin osalta. Hot Metal Pro on hieman suurempi ja pohja leveämpi, mutta merkittävää eroa mitoissa ja spekseissä ei ole etenkään lyhyiden rautojen kohdalla. Hot Metal Pron lapa on kuitenkin painotettu niin, että se nostaa helposti pallon korkealle lentoradalle ja auttaa saamaan lyönteihin näin lisää mittaa, vaikka osuma ei olisi aivan puhdas. Vastaavasti Forgedilla pallon lyöntikaaren työstäminen onnistuu johdonmukaisesti. Kentällä tämä korostuu, sillä Hot Metal Pro on huonoille osumille huomattavan armollinen, eikä lyönnin mitta tipu samassa suhteessa kuin Forgedin kohdalla, jos osuma on heikkolaatuinen.

Testikierroksella eron huomaa selkeästi etenkin pitkien rautojen kohdalla: Hot Metal Pro on pitkä ja helppo lyödä, Forged herää eloon vasta puhtaammalla osumalla. Lyhyiden rautojen kohdalla Forged vie taiston nimiinsä monipuolisuudellaan ja työstettävyydellään. Matala lyönti on matala, korkea korkea ja fade on fade.

Taottu on taottu: sitä maagista tunnetta osumassa, joka pehmeydessään on vertaansa vailla, ei saavuteta mailalla, jossa on erillinen osumapintainsertti.

Tässä kohtaa miekka on kuitenkin kaksiteräinen: Hot Metal Pro on anteeksiantavampi, mutta myös tasapaksumpi. Sillä on taipumus tuottaa samantyyppinen lyöntikaari osumalla kuin osumalla. Ratkaisu on siis tehtävä anteeksiantavuuden ja työstettävyyden välillä.

Oma osansa on tuntumalla, osumaäänellä ja muotokielellä, joille moni Mizunoon tykästynyt harrastaja antaa paljon painoarvoa. Japanilaisinsinöörit ovat tehneet erinomaista työtä Hot Metal Pron ulkonäön viimeistelyssä, sillä maila on hyvännäköinen. Taotun lavan tasolle Hot Metal Pro ei tuntuman ja äänen kohdalla pääse. Taottu on taottu: sitä maagista tunnetta osumassa, joka pehmeydessään on vertaansa vailla, ei saavuteta mailalla, jossa on erillinen osumapintainsertti.

Hot Metal Pron nostokulmat ovat aggressiivisia, pitkissä raudoissa kaksi astetta ja rauta-8:sta lähtien asteen jyrkempiä kuin JPX921:ssä.

Molemmissa malleissa ruohokontakti on sulava ja lapa jysähtää osumaan kuin itsestään. Forgedin kapeampi pohja miellyttää enemmän testaajaa, mutta Hot Metal Pron leveä pohja on kiistatta armeliaampi etenkin hieman märältä väylältä lyötäessä.

Hot Metal Pro on hyvännäköinen ja suhteellisen kompakti rauta. Kuva: Mizuno

TrackMan-mittauksissa Forged on kuitenkin yllättäen jopa pidempi kuin Hot Metal Pro. Osittain ero selittyy varrella. Hot Metal Pron True Temper Project X LZ Blackout 5.5 Steel -varsi on selkeästi liian lepsu, eikä se houkuttele lyömään railakkaasti, vaan pikemminkin pidättelemään vauhtia. Kun varren kiertojäykkyys ei riitä, sivuhajonta kasvaa. Alitajuisesti lyöntiä tulee siis hieman pidäteltyä.

Vastaavasti Forgedin lavan jatkeeksi valittu jykevä ja jämäkkä Nippon N.S. Pro Modus Tour120 S Steel -varsi on testaajalle hieman liiankin tiukka, ja kutsuu käskyttämään keppiä kennolla. Sivuhajonnan suhteen Forged on kaksikosta hallittavampi, paljolti juuri vartensa ansiosta, mutta kyllä lavastakin löytyy anteeksiantavuutta.

Oikea varsi tekee mailan

Varren merkityksen näkee testaustilanteessa selvästi. Sen valintaan kannattaakin käyttää kunnolla aikaa. Mizunon hinnoittelu poikkeaa monen muun merkin hinnoittelusta ja Mizunon mailoihin voi valita minkä tahansa valikoimaan kuuluvan varren ja gripin ilman lisäkustannuksia. Vaihtoehtoja on esimerkiksi JPX921 Forgedin kohdalla 25. Mizunon Shaft Optimizer 3D -laitteen avulla sopivan varren löytäminen on todella helppoa.

Esimerkiksi testaajalle JPX921 Forgedin Nippon N.S. Pro Modus Tour120 S Steel -varsi osoittautui hitusen liian jäykäksi ja sen johdosta pallon alakierteen määrä jäi liian matalaksi. Jos alakierrettä ei ole tarpeeksi, lyönti ei pysähdy viheriöllä tarpeeksi hyvin. Testikierroksella Suomen syksyssä alakierteen määrä ei noussut ongelmaksi, sillä viheriöt olivat kosteat ja vastaanottavaiset. Koville ja kuiville viheriöille pelattaessa tilanne voi kuitenkin muodostua ongelmaksi. Mizunon Shaft Optimizer 3D tarjosi optimaaliseksi varreksi noin kahdeksan grammaa kevyempää ja hieman jouhevampaa Nippon N.S. Pro Modus Tour105 S Steel -vartta, ja testissä se nostikin alakierteen määrää keskimäärin 600 kierroksella sivuhajonnan juurikaan kasvamatta.

Gap Wedge mukaan

Kaikkiin JPX921-malleihin on saatavana gap wedge, jolloin setti ei pääty perinteiseen tapaan PW:hen. JPX921 Forgedin gap wedge on 50-asteinen. Hot Metal -sarjoissa gap wedgen (49) lisäksi valikoimaan kuuluu sand wedge (54) ja lob wedge (59). Gap Wedgen hankintaa kannattaa ehdottomasti harkita. Se on hyvä jatke kokonaisuuteen, ja toimii loogisesti. Forgedin GW:n muotoilu on loistava ja maila toimii hyvin jopa bunkkerista lapa auki lyötäessä.

Vasemmalta puolelta lyövien pelaajien harmiksi Tour- ja Forged-malleja ei ole saatavana vasurina, vaan ainoastaan SEL-yhdistelmäsettinä, jossa on lyhyet raudat ovat Tour- ja pitkät Forged-mallia.

Testitulokset

Verrokkina on käytetty muutaman vuoden ikäistä, testaajan omaa Wilson C300 Forged -rautaa KBS Tour 105 S -varrella.

Rauta-9Wilson C300 ForgedJPX921 ForgedJP921 Hot Metal Pro
mailanpään nopeus75,277,076,0
pallon lähtönopeus100,0103,9104
alakierre593061866330
lentomatka ilmassa119124,2123,9
Rauta-7Wilson C300 ForgedJPX921 ForgedJP921 Hot Metal Pro
mailanpään nopeus80,581,379,7
pallon lähtönopeus111,5115,9114,2
alakierre554846604816
lentomatka ilmassa138,3149,1145,8
Rauta-5Wilson C300 ForgedJPX921 ForgedJP921 Hot Metal Pro
mailanpään nopeus8383,683
pallon lähtönopeus116,7120,5122,0
alakierre468440113896
lentomatka ilmassa150,1162,3160,9

Arvio

JPX921 Tour

Hyvän pallonlyöjän valinta. Pitkä, mutta nelikon selkeästi lyhyin rauta. Vastaavasti työstettävä, tunnokas ja kuvankaunis pelimiehen työkalu.
Ovh. 195 e/kpl

JPX921 Forged

Yllättävän pitkälyöntinen ja anteeksiantava ollakseen kooltaan hyvin kompakti ja sirolinjainen. Lyhyet raudat ovat monipuolisia tarkkuustyökaluja, pitkät raudat ampuvat pallon matkaan helposti. Pitkissä raudoissa oikea varsivalinta korostuu. Jos mailanpäässä ei ole riittävästi vauhtia, voi kevyempi varsi olla paikallaan ainakin pitkissä raudoissa. 50-asteinen gap wedge täydentää loistavasti sarjan.
Tuntumaltaan ja ääneltään ominta Mizunoa. Tunnokas maila antaa tarkan palautteen osumasta ja mahdollistaa puhtaamman pallokontaktin opettelemisen kuin itsestään.
Huippumaila sinkkuhändäristä ylöspäin sekä niille paremmille pelaajille, jotka kaipaavat lyönteihinsä hitusen lisää mittaa. Testaajan selvä suosikki.
Ovh. 195 e/kpl

JPX921 Hot Metal Pro

Helppo ja pitkälyöntinen maila. Nostaa pallon helposti korkealle myös pitkillä raudoilla. Ei kuitenkaan niin monipuolinen ja työstettävä kuin Forged. Muistuttaa ulkonäöltään sarjan tauottuja rautoja, mutta ei pääse tuntuman ja lyöntiäänen suhteen samalle tasolle. Sopii pelaajalle, joka arvostaa helppoutta ja anteeksiantavuutta enemmän kuin esim. Forged-malli tarjoaa. Selkeästi helpompi etenkin pitkien rautojen kohdalla. Tarjoaa lisämittaa huonoissa osumissa, mutta jos pallokontakti on suhteellisen toistettavasti hallussa, Forged on parempi valinta. Jos osumat tuppaavat vaeltelemaan, Hot Metal Pro on erinomainen vaihtoehto.
Ovh. 175e/kpl

JPX921 Hot Metal

Todellinen game improvement -rauta. Pitkä ja suora huonommissakin osumissa. Pitkien rautojen suurikokoiset lavat ovat armollisia väylältäkin lyötäessä. Tuntuma ja työstettävyys ei ole keskiössä, lyöntipituus ja helppous on. Sopii vähemmän pelanneille ja lyöntiinsä selkeästi lisää mittaa haluaville pelaajille.
Ovh. 155 e/kpl

NostokulmatJPX921 ForgedJPX Hot Metal / Pro
42119
52422
62725
73129
83534
94039
PW4544
GW5049

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (3 kpl)